Verujete li svom meracu secera?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od jasbi »

MMila, Miko moja, sve ja razumem tebe. I Mikalja, nadam se. I meni je to bockanje trista puta dnevno pomoglo. Sad ga merim kad se setim zato što sam ga tako često merila i sve zapisivala. Vodila evidenciju šta kad jedem, šta smem, posle čega mnogooo raste, posle čega ne. I sad znam šta moram izbegavati, a šta smem malo, po nekad. Nisam uzalud bacila pare na tračice i izbola prste letos. Ako vodim računa o hrani, naravno da će ujutru kad ga merim biti dobar. Htela sam samo da kažem, barem što se tiče nas "dvojki", da se ne moramo toliko vezivati za aparat. Ono što Bajjo reče, osuškuj svoj organizam.
ljubac mala... :wink:
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

mmila napisao:Da, bilo je mnoogo teze tada, o tome kako je bilo tada - neka prica onaj ko je osetio gorko iskustvo.. Iz istog tog vremena proisticu sve one crne statistike o komplikacijama diabetesa, svakako je kontrola bila mnogo losija.
Uzecu sebe za primer: kada sada ne bi postojao aparat za merenje,
- ja bi svako doziranje radila tako da uvek dam manje insulina ili da vise pojedem za svaki slucaj - da mi secer ne bi pao ispod normale (jer ja to fizicki ne osetim, a hipoglikemije i to tako ceste uzimaju svoj danak). Rezultat bi, naravno, bio mnogo losija regulacija secera.
- secer ne merim na pamet, i znam sta (kod mene) znace odredjene vrednosti. Tako, ako izmerim 2h posle jela, znam koliko ce jos da padne u narednih sat, pa sat posle toga.. Ako nije dobra vrednost, uvek dodam insulin a ne cekam tek sledeci obrok da ga spustim. Neka se ubodem i 10 puta dnevno, nije mi problem ako ce secer biti dobar. Znaci, da nemam aparat, moj secer bi bio mnogo losiji.
- da nemam aparat, nikada se ne bih usudila da jedem mnogo toga. Ovako sam probala, pa merila secer, pa sada znam koliko cega i kada mogu. Ali mogu!
- da nemam aparat, mogla bih samo da se secam kako je lepo baviti se sportom i uzivati u tome. To bi mi, sigurno, najteze palo od svega. Slomilo bi me. I sve pare ovog sveta bacene na trake mi nisu vazne kao to.

Da je otimanje para, jeste, i besna sam jako sto nas obmanjuju, ali izbora, cini mi se nemam.
Mikalja, da je samo jutarnji secer vazan, onda bih cilj terapije diabetesa verovatno bio: jutarnji zategnite do 6, a u toku dana vam je dozvoljeno do mile volje. Zar si stvarno ocekivala da u bolnici svim dijabeticarima mere 7-8 puta na dan? To, barem kod mene rade samo pacijentima koje prevode na inteziviranu terapiju. I niko, po dijagnozi, osim dece i vec zaglibljenih ne ostaje u bolnici (barem ovde).
Tako svako od nas ima pravo da se leci onako kako zna i hoce. Ako neko meri secer eto tako, a iz rezultata nista nece/ne zna da zakljuci, a uz to se jos svaki put dobro nasekira kada vidi vecu cifru na displeju, onda to i nema smisla. Ja u tom slucaju sigurno ne bih bacala pare na trake.
Nase bolesti (1 i 2) su sasvim razlicite, sa istom posledicom - povisenim secerom u krvi, a terapije, nebo i zemlja.. Zao mi je sto se bolje ne razumemo..
Pozz
U pravu si ti Milice moja,sve ja tebe razumem shta mi prichash a i isto znam shta bih sve trebali lekari raditi da bi odpustili pacijenta iz bolnice ,jer sam ja ipak bila na ispitivanju "recimo" .Ono odkud mi shecer ?Da li je bio prisutan u meni kad sam dobila mozdani udar ?Ili sam ga dobila nakon udara poklon kao rezultat stresa?Jer ja sam ipak bila i onako u shoku ,chuj imala mozdani udar :o ?I ono e imash i shecer diabetichar si :o .Mislim shok za shokom.Shlog me opalio pa ni mrdnuti ,a kretati se morash radi shecera ?Medjutim ja sam imala svoh endokrinologa (pokolinili mi ga :) ) Da ispita shecer ,I tako je ispitivao i na taj nachin.Tako su nastavili i u banji nije to obichna banja,nego specijana bolnica' kombinacija.I tamo su isto nastavili na isti nachin .A i kad sam izashla kuci kod mog endokrinologa morash imati belu listu .I isti nachin merenja nastavili tj pratjenja :-? .I shta sad ja da kao znam bolje od njih svih?Jednostavno prihvatila sam tako kako je.Ovamo se hvala Bogu sredilo ,uz pomoc neurologa mog i fizioterapeuta te sam prohodala, i onda sam poolako krenula sama bazati za nechim shto ce mi pomoci da snizim shecer ali uzimam i lekove.Hranu uzimam za koju chujem da je adekvatna za mene,mada kazu da ne postoji namirnica koja moze sniziti shecer ,nego samo koja manje ili vishe utiche na povecanje shecera u krvi.Ali koliko vidim psiha je chuuudooooo.Shto si nervozniji on ripa li ripa.Ako se opustish koliko toliko i on se primiri :D ,mislim shecer.A uz sve to shto sam postala metereopata qqq :( .Ako su nagle promene ,bolje da ga ne merim .Zihtara sam i onako od onih djavolji brojki :evil: .Tako micika moja ,pametnice moja znam ja da ti znash sve shta bi oni trebali mislim lekari ?Ali nema shanse.A dobro si rekla onu jednu pravu rechenicu.Ako si stresarosh od cifre na aparaticu i nema svrhe stalnog merenja....Danas sam izmerila i bio mi je mislim poprilichno dobar, bolji nego zadnja merenja mi je bio oko 8.7 i tu negde a danas 7.3 i sad necu da diram ,za sad je dobar ,pa videt cemo.Mislim osecam se da kucnem super , ne zednim ne umaram se naglo.A radim sve polako i koliko mogu?Jedino nocu cheshce idem u wc,Dali to nocu pamtim jer me mrzi ustajati ili vec shta? Ali ustanem po dva tri puta u toku noci.Radim svashta a najintezivniji mi je rad zabushavanje :P .Jedem mnogo krastavaca a oni su puni vode pa mozda zato?Pre nisam mogla spavati niikako.E sad od kad pijem ALFU dali sam umislila ili shta vec ali zaspem oko 12 .Pa do 3 i odem u wc i opet zaspem do 5 i onda posle opet zaspem i oko 7 se probudim i to je to odprilike.A pre nema shanse (po celu noc ) blejim plasshila sam se vec insomnije(jel se tako kaze? :P )Ih ovo meni puna kapa hvala Bogu.E to tako Micika moja mmila i draga ispovest jedne nn :D bubim ja tebe u tu pametnu glavicu i chuvaj mi se ovih promena cmokitjak.Pozdrav za sve na forumu caoooooo
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

Ja sam jedno vrijeme batalila mjerenje,i previse se opustila.Sad sam za rucak pojela preko svake mjere,ne toliko rucka,vise dezerta-bili su slatkisi za dijabeticare,ali previse sam ih pojela.
Sad mi je secer 10.5 :-? nadam se da nije previse tragicno.Uglavnom,bolje da se ovako malo istraumiram kad izmjerim i vidim da mi je visok-ne daj boze da nisam izmjerila,mozda bi se i sjutra prejela ovako.
E da,ja sam tip 2,na ljekovima sam godinu i nesto.Ili mozda tip jedan u honeymoonu,nemam pojma. :(
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Ana_ napisao:Ja sam jedno vrijeme batalila mjerenje,i previse se opustila.Sad sam za rucak pojela preko svake mjere,ne toliko rucka,vise dezerta-bili su slatkisi za dijabeticare,ali previse sam ih pojela.
Sad mi je secer 10.5 :-? nadam se da nije previse tragicno.Uglavnom,bolje da se ovako malo istraumiram kad izmjerim i vidim da mi je visok-ne daj boze da nisam izmjerila,mozda bi se i sjutra prejela ovako.
E da,ja sam tip 2,na ljekovima sam godinu i nesto.Ili mozda tip jedan u honeymoonu,nemam pojma. :(
Pa i nije chudo shto ti je shecer otishao toliko gore?Odnosno ne znam koliki je bio pre?Tako je to kad se previshe opustish a josh uz to dezertirash Vojnichki,podobro. .Neznam ali ja sam veruj zeljna slatkisha, a ti za dijabetichare navodno, slatkishi oni u sebi imaju shecer samo nemaju onaj dodati shecer tako da?Povedi rachuna. Ja OOOOOObozavam one napolitanke dijet napolitanke (bambi) dijetetski proizvod , i one su mi jedine lepe i liche na normalan keks ukus mislim.Ovi ostali ukus uh kao iz pominja da su izvadili i osushili i josh tvrdi :( .Ja navalila na napolitanke kao luuda.A cerka uze i chita,chita i okrenu mi se strogo ono :o Mama:jeste dietetski proizvod ali ima shecer u sebi VODI rachuna.TAKO sam ono bacila i sad po jednu onu najmanju uzmem i to s`vremena na vreme uzmem bombonu drops bez shecera bash.Ali po malo.Nema dezerta ,ne dezertiram vojnik sam pravi kao za vreme TITA :lol: .A bi i to vrlo rado ,samo nesmem i kako kazu bez chega morash bez tog i mozesh.!!!!Kad sam bacila duvan,mogu vala i slatkishe.A shecer unosi se polako te u hlebu te u svachem pomalo.A i ovako ima ga u nama i previshe..Pozdrav i chuvaj se Ana_ jer neprijatelj je jako podmukao i vreba na svakom coshku i u svakom dezertu .Caoss :D :D
Ana_
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana_ »

Ma znala sam ja,da ce mi skocit,nego...uh... :(
Kakav smor od bolesti.
Ma znam ja sve odlicno,znam koliko smijem UH za obrok,nego kad sam kreten. :roll:
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

P.S
Ana_ e da..Kako mislish da si bila batalila merenje shecera?Nisi valjda ono skroz bila batalila?Ili ujutru izmerish i onda ako ti je dobar ti opletesh po dezertu? :o Kako god zelim ti sve najbolje kao i ostalima na forumu .....Odoh u shetnju divno popodne je :)
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

[quote="Ana_"]Ma znala sam ja,da ce mi skocit,nego...uh... :(
Kakav smor od bolesti.
Ma znam ja sve odlicno,znam koliko smijem UH za obrok,nego kad sam kreten. :roll:[/quote
AAAA ti si tu josh? :
Bash je smor od bolesti :( .Neda nam se ni naruchkati a volimo ,bar ja volim uh shto volim da ruchkam :P .Ali nesmem :( :(
Ana_
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana_ »

Pa,nisam mjerila uopste jedno 10 dana..tj ne da nisam uopste ali rijetko.A ovo danas,mjerila sam samo jutros prije jela,tj naste srca sto bi se reklo :P bio mi je 5.5.
Ma,moram cesce dolaziti na ovaj forum.Ja se dovedem u red kad sam medju dijabeticarima :D .Moja tetka ga ima i uvjek kad sam s njom,disciplinujem se..ja obicno jedem od dosade.
A ova hiperglikemijska zedj me iz-lu-dju-je.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Ana_ napisao:Pa,nisam mjerila uopste jedno 10 dana..tj ne da nisam uopste ali rijetko.A ovo danas,mjerila sam samo jutros prije jela,tj naste srca sto bi se reklo :P bio mi je 5.5.
Ma,moram cesce dolaziti na ovaj forum.Ja se dovedem u red kad sam medju dijabeticarima :D .Moja tetka ga ima i uvjek kad sam s njom,disciplinujem se..ja obicno jedem od dosade.
A ova hiperglikemijska zedj me iz-lu-dju-je.

Pa dobro ..Bitno da se nije zadrzao na 10-tci duze vreme .A to shto je varirao ih to ti je kao pritisak.Zachas skochi i opadne :wink: Malo ono o hrani povedi rachuna znash i sama vec .Nishta strashno druzi se s`nama i sa tetkom i bit ce bolje :D .Ja uopshte ne zednim za divno chudo :o .Malo vishe idem u wc (uriniram )i to nocu vishe ,mozda i danju samo danju me ne mrzi pa ne vodim rachuna koliko chesto? :D
Ana_
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana_ »

U,dobro je..2-3 sata posle one desetke je pao na 5.8..a druzicu se s vama,definitli :lol: :wink:
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Ana_ napisao:U,dobro je..2-3 sata posle one desetke je pao na 5.8..a druzicu se s vama,definitli :lol: :wink:
UUUUuuu fino,fino :) .Pa daj mi recept kako tako ga brzo skinesh i s`chim ?Mislim sem lekova insulina imash li koi kec u rukavu :D ?Poshto mi je sutra slava Sveti Toma pa se sprema svashta neshto mora se i degustirati zar ne? Da znam shta nudim ljudima :wink: Uh napravih pauzu ,idem pala sam s`nogu :( .Ajte na kolache :oops: uh rekao bih chovek crnjak ali tako se kaze kad ti je slava,ajte na kolache pa?Pishemo se pozdrav
Ana_
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana_ »

Na vrijeme ja odgovaram... :( :( :roll:
Pa nemam nikakvog keca u rukavu,pijem Siofor i Glucotrol XL,sam mi padne...
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Ana_ napisao:Na vrijeme ja odgovaram... :( :( :roll:
Pa nemam nikakvog keca u rukavu,pijem Siofor i Glucotrol XL,sam mi padne...
Pa fino ,izgleda da pijesh super lekove?Morat ce mo na svoju ruku menjati lekove kad lekari vec,ne preduzimaju nishta .Nego prfopishu jedne i gotovo. :o Pozdrav za sve
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

I ja se usudi da izmerim shecer posle krkanluka :wink: .Mislim nije bilo previshe ali opet ?Pojela sam parche crnog hleba i to podobro i jaje kuvano i mesa belog pileceg sa roshtilja za par dobrih opanaka :D 2 mlada krastavca i dve chashe slatkog mleka na kraju.Otishla sam neshto kupovala kretala se i nakon dva sata izmerim bio je 7.3.Pa ni ujutru nashte srca sht Ana_ kaze ne bude mi bolji .Ma mmila je zakon za upustva kad treba meriti i kako .Mislila sam uh sad ce biti 20 :P .E sad mozda opet laze aparat ?Ali verovat cu mu sad za ovaj put jer mi to odgovara i vuk sit i ovce na broju :lol: :lol: caossss

Nemoj sad da mi neko napishe da to nije u redu, i da mi pokvari raspolozenje ok? :evil: Ponekad kako kazu ?Slazi i sebe da ti bude bolje.Ali nisam slagala !!!Pozdravche :)
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

mikalja napisao: Ali verovat cu mu sad za ovaj put jer mi to odgovara i vuk sit i ovce na broju :lol: :lol: caossss

Nemoj sad da mi neko napishe da to nije u redu, i da mi pokvari raspolozenje ok? :evil:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ..Ma, sve je u redu, Miko moja.... :wink:
Odgovori