Poslesticarnice za dijabeticare
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
Poslesticarnice za dijabeticare
Da li iko zna poslesicarnicu u kojoj prave torte za dijabeticare....U pitanju je dete od dve godine i ja bi da to bude lep oblik...dekoracija...
Tesko ce ti ijedna poslasticarnica napraviti tortu "za dijabeticare" jer aspartam / acesulfam-K tesko podnosi visoke temperature i ne daje isti efekat u pravljenju kolaca kao secer.
Ako ti ubace fruktozu ili slicno, to nema nikakvog efekta jer je ista stvar kao i secer.
Moj savjet: kupite obicnu, dajte djetetu nek jede koliko hoce i onda uzmite dovoljnu kolicinu inzulina da se secer vrati na normalu.
Ako ti ubace fruktozu ili slicno, to nema nikakvog efekta jer je ista stvar kao i secer.
Moj savjet: kupite obicnu, dajte djetetu nek jede koliko hoce i onda uzmite dovoljnu kolicinu inzulina da se secer vrati na normalu.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Uzmi fino pa vidi koliko kalorija/ugljenih hidrata sadrzi obicni secer a koliko fruktoza, pa ces da vidis da je razlika marginalna. Fruktoza je secer iz voca, obicni iz repice, manje vise ista stvar.
Sorbitol je alkoholni secer koji isto ima slicne energetske vrijednosti.
Ima jedno staro pravilo koje me naucila moja prva diab. sestra ovde, svi ovi sinteticki seceri koji se zavrsavaju na -ol (malitol, sorbitol, xylitol) zatim -os (na svedskom fruktos, sackaros) su kao i obicni secer, a svi koji se zavrsavaju na -am (aspartam, acesulfam) su prakticki bez energije.
Najjednostavnije ti je da vidis sta sadrze one tabletice za kafu... cini mi se da su se zvale Natreen kad sam ja dole zivio ili Coca Cola light / Pepsi Max.
Sorbitol je alkoholni secer koji isto ima slicne energetske vrijednosti.
Ima jedno staro pravilo koje me naucila moja prva diab. sestra ovde, svi ovi sinteticki seceri koji se zavrsavaju na -ol (malitol, sorbitol, xylitol) zatim -os (na svedskom fruktos, sackaros) su kao i obicni secer, a svi koji se zavrsavaju na -am (aspartam, acesulfam) su prakticki bez energije.
Najjednostavnije ti je da vidis sta sadrze one tabletice za kafu... cini mi se da su se zvale Natreen kad sam ja dole zivio ili Coca Cola light / Pepsi Max.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 10:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nazalost i Natreen je vrlo kancerogen ,posebno onaj tecni t.j. za kolace!Ja svojoj cerkici pravim torte sa fruktozom i cokoladom bez secera.kore takodje ispecem sa fruktozom ,a filove obicno sa puterom ili kombinacija voca i pudinga.Poenta je u tome sto oni skacu,plesu i trose toliko energije da joj slobodno odsecem po parce od svake torte i glikemija pre spavanja bude do 5!
Kako je vase dete malo iskombinujte da torta dodje u vreme vecere.

Sve je ok to sto se tice raznih vrsta secera....ali ja mislim da je fruktoza najbolja jer za njeno razgradjivanje ne treba inslulin sto je po meni bitno,a sto se tice energetske vrednosti pa niko ne jede sam secer,tj. onoliko koliko je potrebno za zasladjivanje jedne torte koja je teska oko 2 kg treba 200-300 g fruktoze i da je i suvise slatka(recimo pesak torta) i kada se pojede jeno parce za uzinu....to je sasvim ok (sastojci su kokos150g,puding sa litar mleka,orasi150g, keks 150g..... i to je to)pa ko ne zna recept dacu mu.
prijatno:)
prijatno:)
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Ako neko ne moze bas da izdrzi,neka pojede tu tortu,ali danas moze bas sve da se nadje od slatkisa za dijabeticare.Sto se bilo kojih torti tice,jedino slag nema postojanost kada se sprema sa fruktozom.Ostalo je isto.Ja konkretno ni danas ne jedem torte i kolace(kolace uzmem jedan-dva kada sam na nekom slavlju a malo popijem zbog hipoglikemije) sa obicnim secerom.Od slatkisa koristim sladoled i plazmu,a ostalo vrlo retko.Mislim da se preteruje sa tim da sada ako postoje analozi insulina koji su "dosta dobri",treba da jedemo sve i da se ponasamo kao da ne postoji nikakva promena.Usporimo malo i cekajmo da bude nesto konkretno po pitanju terapije i izlecenja!
Za Duskoo:
Primetili ste da je doza od 0,5 actrapida mala da bi zadovoljila potrebe torte i rol virsle.Zaboravio sam koliko godina ima vase dete,ali ipak je trebalo da bude malko veca doza da glikemija bude makar 7,5 posle jela(2 sata).
Za Duskoo:
Primetili ste da je doza od 0,5 actrapida mala da bi zadovoljila potrebe torte i rol virsle.Zaboravio sam koliko godina ima vase dete,ali ipak je trebalo da bude malko veca doza da glikemija bude makar 7,5 posle jela(2 sata).
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Sep 18, 2005 12:01 am
Od kada mi je dijagnostikovan dijabetes( 2 godine), ne jedem ništa slatko. Izuzetno, možda jednom u dve nedelje, kada mi se baš nešto slatko prijede, pojedem jednu suvu smokvu, ili stavim 2 tabletice zasladjivača u kafu ili limunadu (koje inače pijem gorke).
Deca mojih prijatelja, koja su inače potpuno zdrava, uopšte ne jedu slatko- nema torti, kolača, čokolada, bonbona i ostalog.
Bez slatkog se može.
Promenite lekara.
Deca mojih prijatelja, koja su inače potpuno zdrava, uopšte ne jedu slatko- nema torti, kolača, čokolada, bonbona i ostalog.
Bez slatkog se može.
Promenite lekara.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Ja imam predlog za mame malih dijabetičara: Probajte u kućnoj varijanti da napravite "tortu" u vidu želea ili pudinga koji ćete napraviti od voća i želatina, dodati naprimer podlogu od nekog mlevenog integralnog keksa i voćnog soka bez šećera. Pustite mašti na volju. Ja spremam takve stvari za sebe čisto da bih delimično nadoknadila potrebe za slatkišima.