Poslesticarnice za dijabeticare

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 246
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

poslasticarnice i poslastice

Post od donkihot »

Mnogo tekstova,malo znanja i mnogo nepreciznosti.
Prvo nije tacno da nema poslasticarnica koje prave torte za nas. Ja znam jednu koja se nalazi u centru bloka 45 Jurija Gagarina 221 i zove se kod``Djoa``.Postoji u Beogradu jos jedna ali joj neznam lokaciju dodjite i proverite.. Torte zasladjuje sa sorbitolom, sto je prihvatljivo za one koji znaju,jer je isti alkoholni secer koji je cesto u upotrebi i sporo dize secer,cesto je u kombinaciji sa fruktozom i mislim da se zove diamel i ima ga u prodaji.,nekad ga je upotrebljavala i jedna nasa veca firma za keks za nas.Sada ``Bambi`` pravi dijabet sendvic keks, sa sorbitolom i aspartamom.
Sta se ovim osnovnim pitanjem postavlja kao problem? Jesti slatko,iz bilo kog razloga, a ne narusiti previse glikemijski status.Naravno da su ovde kalorije svakako u drugom planu,jer se mogu anulirati drugim prehranbenim artiklima sledecih dana.Jedna ucesnica je vrlo lepo odradila stvar,dala je slatko i eliminisala povisenu glikemiju insulinom.Jedna od varijanti.Ko uspe pametno je jer se to radi svaki dan samo ne zbog secera.
Cemu toliko razmisljanja o fruktozi,ako se zeli umereno konzumiranje slatkih stvari.Donedavno su svi veliki proizvodjaci slatkisa za diabeticare koristika iskljucivo fruktozu/cokolade, keksi,i sve drugo/ jer fruktoza je 80% sladja od secera,znaci treba je manje skoro upola,gflikemijski index joj je nizak,vrlo sporo dize secer sto je veoma vazno i ne trosi insulin.Sada se fruktoza upotrebljava zajedno sa vestackim zasladjivacima,samo zato sto je ``dokazano`` da se ona metabolise``u holesterol i trigliceride u vecoj meri.Kolko je to tacno vidi se iz znaka navoda. Do sada nije eksplicitno dokazano za nijedan vestacki zasladjivac da je stetan,samo im se kolicina ogranicava najcesce zbog odredjenih laksativnih dejstava.Inace clanaka pro i kontra ima koliko hocete na netu a sadrzaj zavisi od lobija koji je zainteresovan.
Mislim da je SAHARIN najbolji vestacki sasladjivac,izuzetno je sladak,nazalost nema ga kod nas u prsakastom stanju.Milioni Evropljana i Beogradjana su posle 1945 god jeli slatkise u ogromnim kolicinama koji su svi bili napravljeni sa saharinom,i zbog nedoststka hrane, a ne secam se nekih velikih problema i pored tako rasisrene upotrebe,jer secer je bio misaona imenica.
Bilo sta da radite i koristite najvaznija je kontrola jer nijedan organizam ne reaguje isto,mozda nekad slicno ali nikad u meri da moze da se uzme kao preporuka ili pravilo za sve.
Moram takodj da napomenem da je zadnje dve godine doslo do toliko promena u do tada fundamentalnim ``znanjima`` da se pitam koliko je uputno mnogo citati i uzimati to kao istinu.To se odnosi narocito na delu ishrane,masti,ulja,zasladjivaca,pa dosta o vitaminima,posebno o pomocnim lekovitim sretstvima.Sustinski sve vezano za metabolisanje i dejstvo.Pazljivo i pametno.
pozdrav
Odgovori