Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
ivan0
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 31, 2011 9:16 pm

Re: Roaccutan!

Post od ivan0 »

Небитан napisao:
abonosss napisao:da li neko ide kod doktorke svetlane djurisic iz dermatima? i da mu je prepisala roaccutane. zanima me da li neko negde dobija roaccutane a da ga ne placa ,da ga dobija na recept... i da li moze svetlana nekako da me prosledi na vma ili dermatolosku kliniku gde ipak mogu dobiti lek na recept,posto je on koliko znam na pozitivnoj listi...znam da je lek super ,ali necu da ispadam budala i placam,ako mogu nekako da ga dobijem za dzabe...ako sam je dobro shvatila kada mi zavrsi trenutnu terapiju prepisace mi roaccutane 1mg po kg,a ja imam 50 kg,pa to dodje dosta.
Ja sam isao kod i ona mi je prepisala roaccutane. Zavrsio sam terapiju. Recept za lekove sam uzimao u domu zdravlja kod svog lekara. To moras nju da pitas ali moras da znas da tesko prepisuju roaccutane, mislim da imaju ograniceno koliko smeju da prepisu, a sve vise od toga se njima odbija od plate tako da su jako stedljivi kad je to u pitanju.

E sad malo o svom 'problemu'. U petak sam zavrsio terapiju a juce sam bio na kontroli i Svetlana je izracunala da sam za 5 meseci popio 85mg/kg a rekla je kao da mogu da produzim terapiju za jos mesec i po dana da bih popio 100mg/kg. Rekla je da nije obavezno i da ne bi trebale da se pojave opet bubuljice jer mi se u poslednja 3 meseca nisu pojavljivale uopste i rekla da mi je lice odlicno. I da, skinoren mi je rekla da mazem uvece. Jel ima jos neko ko nije pio 100mg/kg ?
Vidim po forumima dosta onih koji nisu ispili 100 mg/kg i tako su zavrsili terapiju i lice im je odlicno

Evo mene na mjesec dana od pocetka terapije (60 mg dnevno) moram reci da su usne tek pocele da mi se suse prije 2 dana (malo cudno).Moram prvo recid a sam primijetio da stanje varira,znaci pozalio sam vam se prije 5-6 dana kako je stanje dosta lose,a danas mi se cini da je dosta dobro i da ide sve bolje i bolje (da ne ureknem :) )Stanje lica je sledece :)...akni skoro da nema a i ako se koja pojavi (mada cesto) brzo se sasusi i otpane,ne mogu jos reci da mogu preci rukom preko lice i da mi je glatko ali iz dana u dan ide ka tome,ali tu su mnogobrojne fleke odnosno iza svake bubuljice ostane i fleka tako da mi je skoro cijelo lice u tim flekama.Nadam se da ce i one vremenom prolaziti jer ako ne prodju ja sa Roakutanom nista nisam napravio jer kao sto sam prije napisao ja sam prvenstveno imao problem sa tim flekicama odnosno cijelo lice mi je u flekama :)...znaci da zakljucim,kada sam poceo terapiju poslije 5 dana su mi na velikoj povrsini lica buknule bubuljice (izgledalo katastrofa) danas su skoro sve nestale,lice mi je dosta glatko ali tu su mnogobrojne fleke koje ce nadam se (i molim boga) nestati sve vise i vise kako terapija bude odmicala.Inace nikad nisam koristio puder da bih prikrio te fleke (niti cu,iako ih je mnogo).Mjesec dana je proslo zacas (cini mi se da sam juce poceo).Pozdrav od "15-godisnjeg" roakutanca! (naravno i dalje cu vas izvjestavati)
abonosss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 13, 2011 11:31 pm

Post od abonosss »

hvala na brzom odgovoru, imam 2 pitanja:
da li je neko koristio kremu Airol onu grcku ,ne pravljenu kod Milojevica? ja treba da pocnem da je mazem posle NG,pa me zanima sta da ocekujem,da li pece i da li mnogo susi lice?airol sadrzi 0,05% tretinoina,sto je koliko sam nasla na guglu procentualno najjaca krema i ona je nesto kao roaccutan koji se maze...
da li je nekom dr svetlana davala inekciju kortikosteroida? da li ona odmah deluje (24h) ili treba vise vremena? pitam ,nisam sigurna za kada da zakazem koje bi bilo najoptimalnije vreme da dobijem inekciju a da za Ng izgledam kao ljudsko bice...
Mala crna i prgava
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 15, 2011 6:16 pm

Post od Mala crna i prgava »

Pre 12 dana sam počela terapiju roaccutanom...S obzirom da sam teška 52 kg,početna doza mi je 30mg dnevno...za sada primećujem da mi se suše usne,mada sam ja problem suvih usana imala i pre upotrebe ovog leka...tačnije poslednjih nekoliko godina usne su mi često suve i često ispucale,a sada je to još naglašenije....primećujem da je koža lica počela da mi se suši u predelu nosa i na bradi,na onom ulegnuću,na ostalim delovima je standardno mešovita...nekih velikih pogoršanja nema,mada mi je pre nekoliko dana izašlo par akni,ne znam da li je od leka ili je to standardno stanje...
ivan0
Aktivan član
Aktivan član

Post od ivan0 »

Gdje ste ljudi,sto vas nema,sto niko ne pise?Evo mene na 35 danu (brzo prolazi vrijeme)....Bolje je,bolje (stanje lica) nema vise upalnih bubuljica,ponekad se pojavi ali se brzo sasusi i "podje" :)..ovih dana mi se bas katastrofa usne suse (nije ni cudo pijem maksimalnu dozu od pocetka 60 mg na mojih 65 kg,sa 15 godina :) )...jedino me brine jedna stvar da li Roakutan pomaze u otklanjanju fleka??To me bas zanima a nidje nisam uspio da nadjem konkretan odgovor,neko kaze da nema uticaj na fleke dok sa druge strane ja sam procitao da Roakutan regenerise kozu,sto ipak znaci da ima neki uticaj.Ja se nadam da ce i ove fleke nestajati jer mene je citavo lice u fleke,razmisljam posto sam i mladji pa se meni sama koza regenerise pa da ce to brze doci na svoje.Mada znam za neke flekice na licu koje mi stoje godinu dana i nikako da prodju.Valjda ocisti Roakutan i ove fleke,za sad sam zadovoljan,"radi posao" :)
mare777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 20, 2011 5:25 pm

Post od mare777 »

U kojoj drzavnoj klinici mogu da uradim hemijski piling ledja? Zavrsih sa roaccutanom i sada je na redu piling, pre sam isao u Avalsku ali cujem da su je zatvorili.
gajtan88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 22, 2011 9:15 pm

Post od gajtan88 »

vozdrica svima...

juce sam poceo sa roakutanom, pa reko malo da pogledam po forumima iskustva itd...propisana mi je mala doza 20mg dnevno(80kg) 7 dana mjesecno 6 mjeseci, sobzirom da sam prebolio mononukleozu(problemi sa jetrom) no sada je sve u redu odradio sam nalaze naravno prije upotrebe roakutana itd...koristim i acne intensive formula dr milojevica uporedo kako mi je dermatolog predlozio... ima li iko iskustva sa tim i da li se smije uopste ista koristiti sa roakutanom...hvala pozz
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

To je specificna sema davanja roakutana,tvoj dermatolog je se za tako nesto odlucio verovatno zbog mononukleoze.
Acne intesive sme da se koristi sa ovakvom semom davanja roakutana,medjutim mislim da bi efekat bio bolji da je lekar uz roakutan prepisao i adekvatnu lokalnu terapiju kao sto su retinoidi.
Acne intesive je obicna kozmetika,nista drugo.
Ja bih potrazio jos jedno misljenje,jer ako vec kreces u terapiju koja traje pola godine i sve ostalo sto prati roakutan,misljenja sam da treba uciniti sve da efekat na kraju bude maksimalno moguce dobar.

Mare,
hemijski piling ledja ima smisla raditi jedino za uklanjanje fleka.Znam da nisi to pitao,ali proslo mi je kroz glavu da mozda zelis da ublazis oziljke,koji se na ledjima resavaju na drugi nacin.
mare777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 20, 2011 5:25 pm

Post od mare777 »

Shomy,
zavrsio sam tretman roaccutanom i sad mi je dermatolog preporucio da odradim hemijski piling. Predpostavljam da je zbog fleka i oziljaka kojih imam podosta. Elem malo sam se raspitao i osim privatnih klinika koje deru nisam naisao ni na jednu drzavnu u kojoj se radi piling ledja. Ako neko zna nek javi :wink: Pozdrav!
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

Shomy napisao: hemijski piling ledja ima smisla raditi jedino za uklanjanje fleka.Znam da nisi to pitao,ali proslo mi je kroz glavu da mozda zelis da ublazis oziljke,koji se na ledjima resavaju na drugi nacin.
Meni su fleke po leđima uglavnom izbledele, mada ne mogu u potpunosti da razlikujem neke ožiljke od fleka. Sada po leđima imam dosta nekakvih belih ožiljaka, koji su malo iznad nivoa kože. Uglavnom, dr Svetlana je videla leđa i ona kaže da ništa značajnije ne može da se uradi. Meni to i ni ne smeta toliko, al eto da podelim iskustvo sa vama. Na grudima imam dve-tri kao akne, koje tako stoje mesecima i doktorka kaže da postoji način da se one dovedu u ravan sa kožom... samo ne mogu da se setim kakav je stručan naziv tih promena.

Što se lica tiče, odradio sam i ovaj drugi TCA piling. Koža je dobra, mada da je savršena - nije. Po čelu još imam nekakvih fleka i nedefinisanih crvenih tačkica, ali su te promene svakako manje od ovih pilinga, međutim nisu skroz nestale. Moguće i da nisu sve posledica akni, već je jednostavno koža sa godinama izgubila na kvalitetu. Interesanto je da sam ubeđen kako nisu uvek pojednako izražene, nekad se više primećuju, a nekad manje.
Ja u glavi imam sliku kako mi je koža izgledala sa nekih 12 godina, pre pojave akni, i sada je sigurno daleko od toga, ali možda jednostavno ne može da se vrati takvo stanje kakvo je bilo. Idem ovih dana kod doktorke na kontrolu, moguće da sam završio sa svim terapijama, tretmanima, pa ću onda iskoristiti priliku da je pitam baš sve što me interesuje u vezi moje kože...
Dragi777
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jan 16, 2011 7:47 pm

Post od Dragi777 »

Urkee a koliko dugo si imao problema sa aknama? 2,3,5 godina?
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

Od 7 razreda osnovne škole, pa sve do kraja srednje. Znači punih 6 godina. :-? Auuu kako samo izgleda kad se napiše, znači više od pola decenije sam se mučio sa ovim prokletstvom. Ne daj Bože da se ikada vrate, tačno bih poludeo skroz. :oops:
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Urke,
potpuno si u pravu kada kazes da se oziljci nekad manje vide,a nekad vise.
Meni se kada sam naspavan i odmoran skoro nista i ne primecuje,ali recimo kada puno ucim i malo spavam sasvim lepo se vide:).
Bice to jos bolje,verovatno ce ti doktorka uraditi bar jos jedan piling.Ako imas vremena slobodno uradi jedan ili cak i vise.Posle svakog je efekat sve veci i veci.Meni je tek treci napravio bas primetnu razliku i to tek kada je proslo mesec dana od uradjenog pilinga.
Ti oziljci na ledjima su ili hipertorficni,mada kako ih opisujes mozda su i keloidi.Oni se lepo dovedu u ravan injekcijom kortikosteroida i moze se uticati malo na boju i kvalitet nekim kremama.Pozdravi doktorku ;)
ivan0
Aktivan član
Aktivan član

Post od ivan0 »

Pozdrav od mene,

Javljam se sa 41 dana na Roakutanu (60 mg dnevno,15 godina),moram reci da sam bas zadovoljan.Lice mi je skoro skroz glatko i nemam nijednu upaljenu bubuljicu,vise mi skoro i ne izlaze.Nus pojave samo suve usne i nista drugo.Brinu me mnogobrojne fleke koje mi prekrivaju skoro citavo lice,tako da mi je to katastrofa,a vidim da Roakutan nema uticaja na fleke.Mada ja ne znam da u potpunosti razlikujem fleke i one bubuljice u obliku fleka(ako uopste takve postoje) jer ja imam dosta tih sitnih tackica (fleka) a prije njih mi na tim mjestima uopste nisu bile bubuljice.Ali to tako stoji vec pola godine i nikako se ne mice.A moj dermatolog izgleda kao da misli da ce mi se sve povuci od lijeka (iako ga nisam pitao za ove fleke,sledeci cu put).Inace lijek je odlican,vazno je da mi ne izlaze nove bubuljice,a ove fleke ako ovako bude i poslije nekoliko mjeseci moci cu i sa malo pudera prekriti iako to nikad nisam radio.Inace lijek je odlican! :)
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Fleke ces po zavrsenoj terapiji vrlo lako ukoliti.Postoji dosta dobrih metoda.Bitno je da se akne saniraju.
ivan0
Aktivan član
Aktivan član

Post od ivan0 »

Shomy napisao:Fleke ces po zavrsenoj terapiji vrlo lako ukoliti.Postoji dosta dobrih metoda.Bitno je da se akne saniraju.
Hvala Shomy na odgovoru,znam za to ali treba cekati,s obzirom da terapiju necu zavrsiti prije aprila,onda ce morati proci nekolko mjeseci kako bih mogao uraditi piling,a on se takodje ne radi ljeti.Tako da bih mogao tek tamo u oktobar-novembar.
Roakutan je vec skoro sada ucinio svoj posao (45 dan,60 mg dnevno) jer imam samo nekolike malih bubuljica koje samo sto ne nestanu (na ejdnom obrazu) a na drugom se sve ocistilo i NAPOKON kao sto je neko prije napisao mogu preci rukom preko glatkog obraza.Medjutim meni je CITAVO lice u flekama,ja tek sada vidim da sam bio katastrofalan slucaj.Konsultovao sam se sa jos jednim dermatologom (doduse preko interneta)poslao sam mu slike i rekao je da sam ja pravi slucaj za Roakutan s obzirom da imam teski oblik akni tako da se on morao ukljuciti u moju terapiju bez obzira sto imam 15 godina.
Ne bi meni bio problem da imam malo ili vise fleka ali ja imam mnogoo.Akne mi vise ne izlaze i mogu reci da je Roakutan cudo od lijeka,prezadovoljan sam,steta sto nema uticaja na fleke :)

E sad jedno pitanje za vas:

Dermatolog mi je rekao da mogu koristiti neki dermatoloski puder kako bih prikrio te fleke.Da li neko zna neki dobri puder da malo prikrijem te fleke? :)
Odgovori