Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 12:32 am

Re: Roaccutan!

Post od spotaknuta »

Mene parfem takodje nervira ali ja i ne znam sta ga danas nema. Uteha je sto imam drugaricu koja zavrsava farmaciju pa ce onda ona da nam stancuje kreme po nasoj zamisli :D
Videcu da nabavim Linolu, ona vazi kao jako dobra mast, koliko ja znam.
Meni je malo smesno sto na svakoj kremi pise da je bez parabena a prosto svaka mora da ima konzervans kako se ne bi kvarila, verovatno znaju da ce tako vise prodavati... To isto vazi i za ove "savrsene" :) Kako si ti reagovao na one tretmane na koje si odlazio?
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Ma ima ga svuda,ja sam normaderm koristio godinama ujutru i vise mi je bilo muka kada ga stavim,bezobzira sto mi jako odgovara :d.Efaklar koristim kratko pa mi jos ne smeta miris :d.
Juce sam uradio drugi TCA,trenutno sam jako lep,kao da sam gasio pozar,xoxo :D
Kako je tebi stanje sa licem,negde si na pola terapije ako se ne varam?
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član

Post od spotaknuta »

Posto se blizi ispitni rok, sta ti Hvali da budes malo crven, sedis i ucis :D
Akne skoro da nemam, mozda 2 neke ne velike, imam samo ono crvenilo i neravnu kozu, ali ja to smatram poboljsanjem, ako mi akne ne izlaze, crvenilo je ono gde su nekad bile akne, pa kao da sam se isflekala, ali boze moj, vidim da je bolje. Ja pijem lek skoro 3 meseca i bejah oneraspolozena kad mis e stanje znatno pogorsalo pre 2 nedelje ali si mi onda kazao da je rano da ocekujem rezultate pa se time tesim :)
Ti tretmani koje radis su super, sudeci po ljudima koji su ih radili. Neki su radili mikrodermoabraziju, ali kao sto sam ti napisala, ja nisam bas za to, ne svidja mi se ideja da ti neko skida povrsinski sloj koze. Ma to do leta ima sve samo da se izregenerise posle tretmana, videces. Kad je koza zdrava, onda sve ide lako. A do tad kuca+knjiga :) :) :) jeij!
mia_81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 5:28 pm

Post od mia_81 »

Shomy,
Hvala na odgovoru,ali ja mislim da nije do doktora,ni malo ne sumnjam u njega i njegovu strucnost.Zaista je predivan i maksimalno se trudi.Jednostavno je do mene,moje koze,tezak sam slucaj.Cak mi je i dr to rekao i nije mi davao lazne nade.Samo mi je malo tesko pa mi znaci da dodjem ovde i izjadam se nekome ko ima istu muku :wink:
Svakako necu odustati,ako bude trebalo da ponovim terapiju izguracu i to.Samo eto uhvati me period da teze sve podnosim. :(

Hvala drugari na podrsci,puno znaci u ovakvim trenucima. :wink:
Videcemo na kontroli sta ce dr reci za dalje.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Mia,odgovorio sam ti na pp.

Spotaknuta dobra si,ja bih rekao da je to sve odlicno.
Pazi prava hirurska dermoabrazija je mozda i najbolja metoda za vece i dublje oziljke.Ali oporavak je dug.
Ja se posle tca oporavim za nekoliko dana,tako da nije strasno.A knjiga i inace place za mnom :d hehe tako da je to ok.
Mikrodermoabrazija je blaga,to ti je kao kad se perutas od airola ili diferina.Te je i sam efekat jako slab.
CherryBlossom
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 13, 2011 11:59 am

Post od CherryBlossom »

Zdravo svima :)
Da li mozete da napisete kratki presek vaseg iskustava sa lekom? Mislim pre svega na one koji su zavrsili terapiju ili su pri kraju, a pre svega u delu efikasnosti terapije na akne, trenutnim i ireverzibilnim kontraindikacijama. Sjajno bi bilo da odgovori i neki dermatolog sa iskustvom u primeni leka u smislu % uspesnosti (znam da lekari ne vole brojeve) i kontraindikacija.
Nakon 10 godina svih zamislivih terapija, koje su imale u najboljem slucaju efekat kontrole stanja, prvi put sam dobila preporuku da pijem R. i naravno u dilemi sam. Ne znam nikog ko je zaista koristio lek, a vidim da su iskustva razlicita. Intenzivno iscitavam forume na ovu temu i cini mi se da je zenski deo manje zadovoljan :( .
Unapred se zahvaljujem svima na odgovorima.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Evo ja cu da ti napisem svoje iskustvo.
Dugo sam imao problem sa aknama,bilo je i dobrih i losih peroida,ali prakticno je uvek bilo akni.
U momentu kada sam otisao kod drugog dermatologa,lice mi je bilo solidno.
Do tada sam upotrebljavao razlicite kremove,radio sonoforezu klindamicinom,hemijske pilinge,klasicna ciscenja i svasta zivo,bilo mi je vise dosta spavanja kod kozmeticara,a i cena svega toga je bila lepa.
Kada sam otisao kod doktorke,rekla mi je da imam dve opcije tetracilkline ili roakutan.
Objasnila mi je sta mogu da ocekujem od oba vide terapije i ja sam se odlucio sa roakutan.
Uzela mi je detaljnu anamnezu,jer je vazno proveriti da li ima nekih zdrastvenih problema kod kojih roaktan ne bi smeo da se daje.Jedine kontraindikacije koje sam ja imao su bile suve usne,i mozda par blagih glavobolja.Terapiju sam zavrsio pre dve godine i za sada,sam jako zadovoljan.
Koliko je meni poznato,sve kontraindikacije koje lek daje po prestanku terapije nestaju,sto bi trebalo da znaci da ireverzibilnih komplikacija nema,jer se terapija prati i u bilo kom momentu ako neste krene drugacije od planiranog terapije ce se prekinuti i sve se vraca na svoje.
Danas mi je zao sto nisam pre otkrio doktorku koja mi je vodila terapiju roakutnom,nego sam se toliko godina mucio.
Ja ti savetujem,ako nema nikakvih prepreka za terapiju roakutanom da se odlucis za to. Pretpostavljam da su pokusane razlicite terapije za proteklih 10 godina koliko se lecis.
Forum nam trenutno ne posecuje ni je dan dermatolog.A neki procenat uspesnosti,bar kako se pise je 80%.Mada meni procenti u medicini slabo znace.Ono sto isto treba da zas,mada si to verovatno vec procitala,da se tokom terapije,tacnije obicno na pocetku javlja pogorsanje stanja akni,sto je normalna pojava.
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član

Post od spotaknuta »

Shomy,
ako se ovakvo vreme nastavi trjace nam solarna krema do sledece godine!

Moje iskustvo je vise-manje slicno kao i kod vecine, i ja sam se skoro 10 godina patila sa aknama, probala laser, hemijski piling, ciscenja lica, gomilu krema, kontraceptive i tek sada sa lekom vidim da se menja i struktura koze i stanje i to drasticno. Ulkoliko su sve opcije oprobane (mada ja nisam uzimala tetracikline) onda ti preorucujem lek, bar na osnovu mog iskustva. Ako zelis savet sa lekarom, idi na sajt DERMATIM-a jer im mozes direktno poslati poruku ili pisati na forumu.
Влада
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 28, 2011 11:29 am

Post od Влада »

Pridruzujem se preporuci vezano za Roaccutan, jer Kada dodjes u jedan period i kad vidis da nema vise izlaza sem Roaccutan nema razloga za razmisljanje jer to posle sto vise odlazes stvara teze oziljke nabijes komplekse , zaljenje sto ranije nisi poceo....Kada predjes uglavnom 20-tu godinu Roaccutan je jedino resenje, jer to posle tih godina vise i nisu pubertetske akne....
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član

Post od spotaknuta »

Upravo sam dosla iz posete lekaru. Ostalo mi je da pijem 40 mg dnevno a trenutno na licu imam 2 velike potkozne akne i hiljadu oziljaka od istih. Nisam zadovoljna lekarom nikako jer sve sto ona meni radi je kontrola krvne slike (koja je skroz u redu) i prepisuje mi lek. Kao dodatnu negu daje mi da biram sta cu koristiti i nikako da mi da nesto sto mi je mozda spolja potrebno za tretiranje akni a izlaze mi jos uvek posle 3 meseca terapije. Nije mi ni zastitu od sunca spomenula nego to ja sama vec znam. I sad opet na pola terapije idem u potragu za nekim novim lekarom. Sto rece jedan moj drug koji studira medicinu, najgori studenti se salju na dermatologiju jer tamo ne mogu da ubiju coveka :( :)
Mislim da ima jos ljudi koji duzinski piju koliko i ja pa neka pisu kakvo je njima stanje jer moje nije bas nesto vidno bolje sem sto mitisera nemam i malo se proredio period izbijanja akni. Pozz
secerlema.ana2
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 12, 2011 10:07 pm

Post od secerlema.ana2 »

Jaoo ja se bas sa tobom Spotaknuta poistovecujem. Generalno bila sam pozitivna, trudim se idalje, ali evo i meni se blizi treci mesec a nikako da istinski bude dobro. Taj desni obraz je crvenkast i imam sitne bubuljicice. Vidim o negi svi pricate a doktorka je meni rekla samo da stavljam pantenol i to je sve. Pri tom ga ja i ne stavljam jer mi je uzasno mastio lice, sva sam bila sto moja mama kaze kao da sam lice u pecenje umočila :roll: Tako da gotovo nista ne stravljam! Sledece nedelje bi trebalo na kontrolu, pogledace me i reci ma bice sve to dobro. A ako mi opet bude radila sa termoakuterom poludecu. A sta nam je drugo ciniti, nego cekati da lek odradi svoje. Jos posto se meni to nedavno pojavilo, znaci nisam kao vecina ovde imala dugogodisnji problem, pomisljam da nije od hormona ili od neceg desetog, pa pijem ovo uzalud. Aaaahhh koliki post :oops:
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član

Post od spotaknuta »

Ja sa pocela sa 20 mg pa sam povecavala postepeno pa ja mislim kao mozda je zato sto sam pila malu dozu rezultat sporiji... I svikaozu da spoljna nega nije prisutna, bukvalnomozes samo pantenol da koristis. Imas pantenol penu npr. ona to je manje masna,a cula sam da ima i pantenola u gelu. Ja spadam u one ljude koji bi hteli da se odmah sve resi mada sam ja godinama vukla problem sa aknama... Cekajmo onda zajedno :) :)
Shomy
Aktivan član
Aktivan član

Post od Shomy »

Polako devojke,stpljen,spasen:).
Secerlema,uzmi pantenol krem gel,ako ti je obican galenikin pantenol previse masti.Pantenol krem gel je jako lagan,te bi trebalo da ti prija.Moras stavljati neku kremicu da nadoknadis vlagu.

Spotaknuta,ako imas samo dve akne na licu posle tri meseca,ja bih rekao da je to jako dobro.
Verovatno sve izgleda losije zbog flekica koje su ostale od prethodnih akni,ali povucuce se to postepeno.To sto nemas mitisere je isto odlicno,jer upravo od mitisera krece problem.
Za flekice na kraju terapije ako jos uvek budu bile pristune,mozes da popricas sa lekarom da ti da skinoren ili neki retinoid koji ce ubrzati povlacenje flekica.
Urkee
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 1:52 pm

Post od Urkee »

Evo da se javim, danas mi je tačno 100. dan terapije. Rekao bih da sve ide u dobrom smeru, mada daleko od toga da sam zadovoljan kožom. Akne na licu i dalje veoma retko izlaze, a i kada izađe nešto veoma su male i uglavnom brzo prolaze. Na čelu imam na par mesta kao neko malo ispupčenje, koje se skoro pa i ne vidi, ali već dugo tako stoji, tako da sumnjam da su to akne.. :-? Ono što me raduje jeste da se bukvalno ne sećam kad mi je zadnji put izašlo bilo šta na bradi, čak miruje i posle brijanja. A inače, pre terapije mi je brijanje bilo veliki problem. I leđa su se dosta smirila, mada ima još tu i tamo koja bubuljica, kao i mnogo fleka.

Nus pojave standardne, s tim da je crvenilo počelo jako da mi ide na živce, jedva čekam da završim s terapijom i da počne koža da dobija normalnu boju. Čak i flekice polako blede i ne bi me čudilo da nestanu same od sebe do kraja terapije i još jedno mesec-dva posle, ali crvenilo se ne smanjuje i ne verujem da će pre kraja terapije..

Za par dana imam kontrolu, trebalo bi i razultate krvi da odnesem, a to će mi biti tek drugi put da vadim u toku terapije, tako da me je malo strah kakvi će razultati biti, ozbirom da nisam vodio računa o isharani, a i pio sam. Inače do sada sam popio skoro 5500mg, mislim da ću do kraja još jedno 3-3500mg, tako da očekujem da i sledeći mesec ostanem na 60mg i da se posle toga krene sa laganim spuštanjem doze.

Zaboravih gore da napišem, ja sam ubedljivo najzavodoljniji kožom ujutru, tek kad ustanem, znači pre umivanja i nanoštenja kreme. Tada je crvenilo skoro pa i neprimetno, flekice isto ne dolaze do izražaja i sve to izleda baš ok. Međutim, čim se umijem i nanesem kremu, koža postaje potpuno drugačija, crvena i nekako neprirodna i masna. Razmišljao sam da zato uopšte ne stavljam kremu ujutru, ali koža je baš traži, jer je ipak dosta suva (mada se ne peruta). Koristim Exfoliac rekonstruktivnu kremu, mada to nije do nje, jer je isti slučaj bio i sa ostalim koje sam koristio tokom terapije (Avene AC, Pantenol i u početku Murad Hidrate), tako da je to ipak do kože, koja je valjda isuviše osetljiva...
spotaknuta
Stalni član
Stalni  član

Post od spotaknuta »

Shomy, pocinje da se stisava stanje. Imam ja jedan krig na obrazu gde su ki ranije izlazile akne i sad izlaze samo u tom delu, kao pecat jedan malo veci crveni koji je negde uvek pun, te zato sve izgleda lose, to su ona"zarista" a ostatkom pocinjem da budem zadovoljna. Imala sam ja i ranije periode da nemam akni ali nikad ovako nije izgledalo jer je otpuseno sve i nemasno. Mada sad mi je i iispitni rok, moguce je da ce malo vise izlaziti (sreca te je ovo jedan od zadnjih ispitnih rokova u zivotu) :) :)
Jesi ti imao neke dublje oziljke pa su ti rekli da ides na tca mesto na "klasicne" kiseline ili je to zato sto su ove zaista efikasnije i bolje?

Urke, moja situacija je sad tu negde kao tebi i tu smi negde i sa brojem dana kako uzimamo lek. O mom stanju mozs daprocitas, samo ja to crvenilo koze skoro da nemam, malo nakon kreme ali sve se to za par minuta umiri. Od krema koristim Effalclar H i Effaklar K u kombinaciji, uskoro cu poceti redovno da mazem neku sa spf-om. Mada mislim da je to do koze. Mazi pantenol kad ti se jace zacrveni.
Odgovori