Roaccutan!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Sta si koristio od nege nakon zavrsene terapije roaccutanom?
Torero
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 11:57 pm

Post od Torero »

Da li je toliko i zasto potrebno ispuniti kumulativnu dozu?
Ja sam ovih dana krenuo sa drugom kurom, prvu sam imao 2006. godine. Da se ne uzbude sadasnji rokutanci, bubuljice se nisu vratile, naravno - za te tri godine morala je da iskoci koja, vec sam jednostavno zaradio neku alergiju/bubluljice ispod usana na Exitu. Bio sam kod dermatologa, jako je crvena, gnojavo i bilo kakva vrsta "tretmana" fizicka samo bi stvarala kratere. Jedino je resenje bilo poceti sa rokutanom. Taman ce on to da sredi a i sitne neravnine. Meni je sada jako bitno, da li je potrebno imati kumulativnu dozu od npr. 120 mg/kgtt jer meni tolika doza nije potrebna. Ja sada uzimam dnevno 40 mg i tako bi mogao jos 6. meseci ali to nece biti dovoljno, a razloga za povecanjem na 60 ili 80 mg apsolutno nema.

Koje su "posledice" ne uzimanja kumulativne doze. Ja se cak ni ne secam da li je Karadaglic u prvoj kuri meni merio tacno tu kumulativnu dozu vec je vise odokativno u zavisnosti od napretka stanja.
lepiZajko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 8:43 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od lepiZajko »

^ izvini sto pitam, ali kako si to zaradio na exitu, od ljubljenja ili nesto drugo ako mozes da objasnis...
Torero
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 11:57 pm

Post od Torero »

Ne nije od toga... Verovatno od deljenja iste flaše (rakije) nas 10-ak, i najvećim delom prašina, prljavština. Znaš, mnogi ne računaju... Odeš u onaj toy-toy wc koji je hvatalo pre tebe barem hiljadu ljudi i onda se češeš po licu i tako... Svake godine kada odem na Exit mi bukne neka bubuljica, ali ove godine je bilo nešto neprevaziđeno... Neko perutanje, crvenilo, deset malih i sa jedne i sa druge strane, UŽAS. Naravno nisam otišao na poslednji dan jer je tada baš kulminiralo.
lepiZajko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 8:43 am

Post od lepiZajko »

uuuu zeznuto bas, hvala ti za odgovor jer ovo moze da posluzi i kao dobar savet ;) puno srece...
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 2:09 pm

Post od ljubica_ »

Ljudi, imam jedno pitanje za vas. Imam problem sa licem duzi period. Sada imam 22 god, a bubuljice su pocele negde sa 14, 15.
Nemam strasne bubuljice, vec je problem u tome da za sobom ostavljaju crvenilo i fleke koje jako, jako tesko prolaze.
Sve zivo sam probala: kozmeticare, piling, razne kreme, antibiotike, kontraceptivne pilule.. Pomisljala sam i na roacutan ali su me svi doktori odvracali od njega jer mi navodno nije potreban. Kako nisam slucaj kojem je on potreban. Ali nista drugo nije pomoglo onako kako bi trebalo. U svakom slucaju na kraju sam odustala od roakutana jer sam se plasila posledica i jacine koju ima.
Trenutno idem u zavod u Dzordza Vasingtona, i terapija je zestoka i teska.
Koza se ljusti i jako je suva od krema koje su sa benzil peroksidom, da ne pisem sada sve.
Da li mislite da bih mozda mogla da probam roakutan? Mozda kada bih uzimala manju dozu? Jedino mi je problem to sto su moguci bolovi u telu, zbog vezbanja, suvoca koze na celom telu i ostale stvari.
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 10, 2009 10:03 pm
Kontakt:

Post od igor90 »

pa ako ti nista drugo nepomaze mozes probati sa roacutan ali samo uz nadzor doktora........posto si vec izdrzala toliko probaj jos bar mesec i po dana da prodje leto pa onda da pocnes.....
PS
terapije koliko su bas toliko agresivne prema licu znaju cesto da imaju suprotan efekat (koliko ti vise isusujes kozu ona stvara vise loja da se zamasti)
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Meni ova terapija koju koristim jeste donekle pomogla. Ali mi i dalje izlaze bubuljice mada mnogo redje.
Zanima me, da mi kazu oni koji su koristili ovaj lek, kako je iskustvo ta prva 2,3 meseca? Da li je to ljuscenje koze zaista veliko?
Jer sam ja na pocetku ove moje terapije imala ogromno isusivanje i ljuscenje koze , sto je dovelo do pogorsanja stanja. Bukvalno su svi miteseri postali bubuljice u roku od nekoliko nedelja.
Citajuci ovu temu, cinilo mi se da je slicno i sa roakutanom.
Jer su prva tri meseca ove moje terapije bila jako teska, i uzasno sam izgledala. Tako da ne znam da li bih bila u stanju da kroz nesto tako opet prodjem. Ima vec skoro godinu dana od kako sam na ovoj terapiji, i iskreno nadala sam se da ce ishod biti bolji.
Jer mi je crvenilo i dalje problem. Delom koji mi stvaraju kreme, a delom koji inace imam na kozi.
Eto, zamolila bih da mi neko napise ako moze to iskustvo sa pocetka.
Hvala
_Lea_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 6:44 pm

Post od _Lea_ »

Kao neko ko je koristio benzoil peroksid,a sada roakutan, mogu slobodno da kazem da je benzoil mnogo gori, odnosno mjesta na koja se nanosi izgledaju mnooogo gore nego pod terapijom roakutanom. Ja ulazim u drugi mjesec terapije i nus pojave koje osjecam su zaista zanemarljive, a pripremila sam se na najstrasnije jer mi je koza jako svijetla i osjetljiva. Na pocetku je doslo do jakog isusivanja usana i to nije bilo prijatno, ali sam kroz par sedmica to sanirala apaisac emulzijom i apaisac lip balmom. Ostale neprijatnosti nemam, koza mi je prijatno suva, odnosno vratila se u svoje prirodno stanje iz perioda prije izbijanja akni i to je sve. :D I jos nesto, poslije benzila moje lice, koje nikada nije bilo masno, pocinjalo bi da se sija od jutra, a kulminiralo bi uvece kad bi puder bukvalno skliznuo s lica od tolike masnoce. benzoil je kod mene samo isprovocirao kozu da se jadna brani od tolikog isusivanja luceci sve vise masnoce koja se zatvarala pore i izazivala akne, a istovremeno se gulila i krastala i to je bilo strasno. kod roakutana nema slicnih pojava i toplo ga preporucujem svim ljudima koji su izasli iz puberteta, probali vise nacina lijecenja koji im nisu pomogli i imaju dermatologa koji ce ih voditi kroz terapiju.

p.s. izvinjavam se na romanu :oops:
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Lea, hvala ti puno na odgovoru. To sam bas htela da znam, jer posledice od krema koje koristim su uzasne. Ljustcenje i crvenilo koje traje od samog pocetka terapije,i ne prestaje, nego traje sve vreme dok se kreme koriste. Jer navodno poenta lecenja je da se skidanjem sloja koze problem resi. Jeste mi pomogao sa bubuljicama i miteserima, ali ono sto je ostavio iza sebe nije bas dobro.
Iskreno malo se plasim roacutana, posledica koje mogu posle da se dese.. Ali opet znam da mi je koza masna i da se drugacije tesko moze izleciti.
Inace Lea, da li to ljuscenje kad uzimas roacutan ima ikakvih slicnosti sa ovim od benzil peroksida? I da li koza bude crvena dok se koristi?
Jer se meni koza od benzila bukvalno ljusti kao kad izgori na suncu.
Ne znam da li bi roakutan mogao da resi moje fleke, koje su najveci problem, i da li bi smanjio oziljke? Posto sam cula da povoljno deluje i na njih.
_Lea_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 6:44 pm

Post od _Lea_ »

Nema na cemu. Meni je ova tema mnogo pomogla kod odluke da li ... i red je da vratim. :lol:

e sad, slicnosti izmedju ljustenja kod benzoila i roakutana kod mene - nema, jer od benzoila se sva koza ljustila, pekla, crvenila se i krastala, dok se kod roakutana suse i gule samo bubuljice i to tako sto bubuljica izadje, ima svoj vijek trajanja koji je skracen jedno 5x u odnosu na ranije, stvori se krastica i otpadne. Koza oko nje ostaje nepogodjena lijekom ukoliko je zdrava. Meni je benzoil radio strasne stvari ... osusi kozu iznad upale, stvori ogromnu krastu i bubuljica (citaj vulkan :lol:) nikako da prodje, dok nisam shvatila da je sve ustvari vec na povrsini, ali ne moze da izadje jer je krasta kao betonski zid i logicno upala ispod se samo siri, nikako ne zacjeljuje ... a istovremeno mi je sirio pore i nekako izazivao pojacano lucenje masnoce ... ma uzas ... mozda nekom zaista odgovara, ali meni zaista nije i ogromna greska mene, silnih dermatologa i kozmeticara - kasapina je sto mi nisu ranije preporucili roakutan, posebno jer je moja "strucna dijagnoza" stres ... :o

Ljudi koji su pisali na ovoj temi imaju razlicita iskusta i nemoj moje da uzimas kao etalon za rjesenje svog problema, ali ja od kad sam pocela sa roakutanom vidim samo poboljsanja, rapidna, iz dana u dan ... fleke koje su mi bile mozda najveci problem zaista blijede, nove se ne stvaraju, nije mi crvena citava koza, zapravo je jako njezna i bijela, osim tu gdje su flekice vec dugo, ali i to prolazi ... ne znam koliko sam roakutan ima povoljan uticaj na oziljke, ali u kombinaciji sa laganim masiranjem apaisacom, vidim da i oni prolaze. eh da, jos jedna divna stvar... :lol: kod mene su akne izlazile na obrazima i prelazu prema vratu, dok su ovi normalno masniji djelovi , celo, nos i brada bili potpuno cisti ... samo sam na nosu imala, ne mitesere, ne nesto sto moze da se istisne ili je duboko ili tako nesto, vec nesto kao pjegice, naravno totalno zanemarljivo u odnosu na akne. Uglavnom, jedno jutro sam ustala i toga nije bilo :lol: pore su se prosirile dovoljno da to propuste van, ocistile se i zatvorile ... i tako je sa svakom nepravilnoscu na licu koja nije akna. nestane, a da ne primjetis. :wink:

ne znam ukratko i gotovo :oops:

p.s. ako te jos nesto zanima tu sam (:
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od igor90 »

evo ja sam danas zavrsio treci mesec i isao na kontrolu kod dermatologa,na izvestaju pise ''Stanje odlicno''
znaci na mom licu nema vise ni jedne upale,ledja malo sporije reaguju (ali to je ocekivano).....ponovo cu da ponovim,od svih mogucih nuspojava imam samo pojacano susenje usana (ali labelo par puta na dan resava problem).........
Posto vidim iz opisa da si prosla kroz pakao moj savet ti je da odmah prekines sa svim tim preparatima pre nego sto trajno ostetis kozu i da pocnes da uzimas ovaj lek
korist je visetruka(npr. ujutru ustanes i sve sto treba za lice da odradis je da se umijes mlakom vodom ili eventualno nekim balgim sredstvom za ciscenje,nema vise skupih krema,losiona.....roacutan je besplatan ukoliko ti prepise dermatolog,sve sto treba da radis je da uz rucak popijes par tableta.....)
sto je tice pocetnog pogorsanja....mogu da ti kazem samo kako je kod mene bilo,prvih mesec dana su se kreirala 3 zarista (pre je bilo celo lice zahvaceno) koja su u drugom mesecu pocela da nestaju,u trecem mesecu su zarista nestala,i lice je skoro bilo cisto (tu i tamo se pojavila po koja ali to nije nista strasno),i na kraju treceg meseca mi je lice bez i jedne upale (ima dosta flekica ali i one izbledjuju)

4 godine sam se patio sa svim sto postoji u apotekama i mislim da je moja najbolja odluka koju sam doneo kad sam odlucio da uzmem roacutan

PS
buduci da su meteorolozi najavili avgust kao kisan period a septembar je vec tu,ovo bi mogao da bude idealan period da krenes sa terapijom i da u novu godinu udjes bez akni

nadam se da sam pomogao
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od igor90 »

evo ja sam danas zavrsio treci mesec i isao na kontrolu kod dermatologa,na izvestaju pise ''Stanje odlicno''
znaci na mom licu nema vise ni jedne upale,ledja malo sporije reaguju (ali to je ocekivano).....ponovo cu da ponovim,od svih mogucih nuspojava imam samo pojacano susenje usana (ali labelo par puta na dan resava problem).........
Posto vidim iz opisa da si prosla kroz pakao moj savet ti je da odmah prekines sa svim tim preparatima pre nego sto trajno ostetis kozu i da pocnes da uzimas ovaj lek
korist je visetruka(npr. ujutru ustanes i sve sto treba za lice da odradis je da se umijes mlakom vodom ili eventualno nekim balgim sredstvom za ciscenje,nema vise skupih krema,losiona.....roacutan je besplatan ukoliko ti prepise dermatolog,sve sto treba da radis je da uz rucak popijes par tableta.....)
sto je tice pocetnog pogorsanja....mogu da ti kazem samo kako je kod mene bilo,prvih mesec dana su se kreirala 3 zarista (pre je bilo celo lice zahvaceno) koja su u drugom mesecu pocela da nestaju,u trecem mesecu su zarista nestala,i lice je skoro bilo cisto (tu i tamo se pojavila po koja ali to nije nista strasno),i na kraju treceg meseca mi je lice bez i jedne upale (ima dosta flekica ali i one izbledjuju)

4 godine sam se patio sa svim sto postoji u apotekama i mislim da je moja najbolja odluka koju sam doneo kad sam odlucio da uzmem roacutan

PS
buduci da su meteorolozi najavili avgust kao kisan period a septembar je vec tu,ovo bi mogao da bude idealan period da krenes sa terapijom i da u novu godinu udjes bez akni

nadam se da sam pomogao
ljubica_
Aktivan član
Aktivan član

Post od ljubica_ »

Hvala vam puno na savetima.
Ja se sa ovim problemom mucim skoro 8 godina. I iako problem nije tezak, tu je stalno. Dr. je rekla- akne vulgaris, dakle te ceste, uobicajene akne. Cak su svi dr rekli da mi taj lek nije potreban.
Mada, kao sto sam vam rekla, najveci problem je u flekama, koj ostaju cak i od najsitnijih bubuljica. Zbog crvenila i fleka sam uvek koristila pudere koji su verovatno dodatno pogorsali stanje, pored toga sto je koza masna. I nikada nisam izlazila nesto duze bez njega. Bubuljice koje su potkozne imam na obrazima, i nemam ih mnogo, dok je T zona cista. I kada te potkozne prodju, ostane fleka koja prolazi jako, jako dugo. Tako da sada imam brdo fleka i crvenila. Koza kao da se stvarno ne regenerise.
E sad, ove kreme koje koristim ubrzavaju taj proces, ali verujte mi da ljuscenje i perutanje koze od godinu dana na kraju izludi coveka..
I nekako koza deluje crvenije, i te fleke su izrazajnije.
Secam se kada sam pre dve godine odbila da uzmem roakutan, a sada sve vise razmisljam o tome kako bih mozda mogla da uzmem neku malu dozu posto nemam veliki problem. Koliko milgr. se daje onima sa manjim problemom jel znate? I da li se doza uvek povecava tokom terapije?
Ja mislim da se lek placa cak iako ga dermatolog prepise. Moja drugarica ga je uzimala i placala je.
Ne znam, iskreno plasim se malo, iako znam da mi nista drugo nece pomoci onako kako bih zelela. Samo znam da dok god ne resim ovaj problem necu biti srecna.. Ne znam kako bi se kod mene odrazio taj pocetak terapije, ne verujem da bi bio gori od benzila, jer to ne mogu da vam opisem. U prvih 2 meseca izaslo mi je sve sto je moglo- na svakom obrazu po 10 ogromnih bubuljica koje su postajale kraste i otpadale.
I tako mi je ceo taj proces stvorio mnogo oziljaka koji su ranije bili retki.
Sada ih zaista nemam, mada mi izlaze i dalje ali manje. Problem je samo sto ostave ili fleke ili oziljak.
Ne bih volela da se razocaram i sa roakutanom u smislu da mi ne resi problem sa flekama, ili da upadnem u onih 20% kod kojih ne uspe lecenje ili ima jakih posledica. Svesna sam da je to rizik. Ali mozda vredi pokusati..
igor90
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od igor90 »

ja sam popio vec 11 kutija i nisam platio ni jednu,ali moras posle dermatologa da se javis svom lekaru da ti prepise (neplacaju se one od 10mg,ali isto ti je popila 4 tablete od 10mg ili 2 od 20mg,dogovoris se sa lekarom da ti prepise ove od 10mg)

da bi znala jel spadas u onu grupu sto ima teze posledice moras probati, ukoliko primetis nesto odmah prekines uzimanje leka,a i svakog meseca vadis krv i mozes videti da li ti lek steti (moji rezultati su savrseni i posle 3 mesea)
To sto ti se koza neregenerise to ti je zato sto je stalno napadas (danju puderom,svakodnevno benzoil peroksidom)......ukoliko uzmes roacutan doktor ce ti sigurno reci da nemozes koristiti puder....
sto se tice flekica,sad je bio period intezivnog sunca,a sunce izvlaci ozljke na povrsinu pa ti se cini da je stanje gore....

sto manju dozu uzmes to ces duze piti (lek se uzima dok se u organizmu ne nakupi kumulativna doza ,zavisi od telesne tezine,kumulativna doza iznosi od 120-150mg/kg a maximalna dnevna doza ti moze biti jednaka tvojoj kilazi znaci ako imas 60Kg onda pijes 60mg na dan,ali to je samo za najteze slucajeve)
potrebno je uneti kumulativnu dozu jel su onda najmanje sanse da se akne vrate kasnije u zivotu....

ako imas jos pitanja slobodno pitaj.....
Odgovori