psorijaza

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
aleksandrava
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 17, 2012 11:24 pm

Re: psorijaza

Post od aleksandrava »

Dragi moji,osetila sam jaku potrebu da moje iskustvo napisem ovde a citam vase postove jer trazim neke nove informacije vezane za ishranu kod ove dosadne bolesti.Psorijazu sam dobila kad sam imala dve godine,pocelo je sa crvenilom,po laktovima,licu,kolenima i tabanima.Mama kaze da se desavalo da skine kozu sa celog dlana u jednom komadu.Deca su me izbegavala jer sam izgledala kao ispecena peglom.To je sve bilo 1984,mesecima su moji svasta pokusavali i svasta mazali,cak su me i na nagovor kvazi doktora ostavili sa dve ipo godine u Bg u bolnici mesec dana bez njih totalno,po izlasku sam prestala da pricam,hodam,ponovo piskila u gace,bojkot totalni,stanje se pogorsalo jer sam verovatno dozivela ko zna koliki stres tamo.Da ne davim,mama dobija informaciju da u Makarskoj radi jedan Dr sa obolelima od psorijaze i ekcema.Resavaju i to da probaju.Dr Visnjic zakazuje pregled i mi odlazimo tamo.Savet doktora je bila stroga dijeta tj totalno regulisana zdrava ishrana i krema koju je tad pravila Galenika ali on je autor sastava te kreme.Krema se zove VIPSOGAL.Mama i tata su ispostovali SVAKU njegovu rec,toliko su bili strogi i izdrzljivi da su meni nalazili cokoladice u gacicama,ja ih jadna kad ih nadjem sakrivala i jela kad imam priliku jer to mi je bilo zabranjeno.Posle 4 meseca su uspeli da me zaleče,da se tako izrazim jer psorijaza se NE LEČI, samo se ukljanja sa koze i drzi pod kontrolom.Meni je receno da ne smem da pusim i konzumiram alkohol jer moze da se povrati ali ja suvise optimisticna da nece ne prekidam pusenje na savet roditelja.počela sam da pušim pre 13 godina svesna rizika.Pre dve nedelje primecujem opasna zadebljanja jagodica na prstima,svakim danom sve gore i gore,ruke traze masnu kremu,posle samo 5 dana pocinje da se ljusti koza na dlanovima,bolest se vratila i razvija se nenormalno brzo.Evo posle dve nedelje od prvih simtoma ja ne mogu sa mojim dlanovima skoro nista da uradim,savijeni su koliko su suvi,dete ne mogu da istusiram,osecam se potpuno nemocno i nesposobno.Majka mi rece da kontrolisem ishranu i da prestanem sa pusenjem,krenem da trazim po netu ishranu za psorijaticare i napisem dijeta Dr Visnjica za psorijazu kad ono sajt Dr visnjica za kojeg sam bila ubedjena da je umro ili ko zna gde je jer je pre 28 godina imao skoro 60! Iznenadih se kad sam videla da ima ordinaciju u Beogradu i da jos uvek pravi svoju kremu Vipsogal ali ovaj put sam bez Galenike,sve to pise na sajtu.Bez sekunde razmisljanja sam zvala i zakazala pregled,danas sam bila,potvrdio mi je psorijazu i dao savete o ishrani koja je VERUJTE MI NAJBITNIJA, jer bitno je sta unosite unutra a ne sta mazete,krema bez ishrane i ishrana bez kreme ne idu.Ishrana je jako regulisana i stroga bar za mene jer sve sto ne sme ja konzumiram i sve mora da se izbaci dok traje terapija a posle se polako uvode namirnice u ishranu ali ne one stetne (duvan,alkohol,masna hrana...)Svako je bolestan na različit način tj različiti su oblici psorijaze ali ja iskreno preporucujem svima da odu kod ovog doktora.Meni je pomogao pre 28 godina dakle 28 godina sam bila mirna a verujem da je moja NE BRIGA dovela do ponovnog vracanja bolesti.Ako neko zeli da se informise nek ukuca DR PERO VISNJIC i nek ode na njegov sajt pa ako misli da vredi pokusati nek zove.Informacije radi pregled kosta 2000 din,krema vipsogal 2000 mada je na sajtu napisana cena 3200din i neki cajevi i ulje 1200din.Dala sam 5200,nije mala cifra ali ja imam poverenje u ovog coveka koji je sam sebi pomogao oko psorijaze i onda poceo da leci druge.Izvinite na ovako opsirnom postu ali sam imala veliku zelju da ovo podelim sa Vama jer verujem da moze da pomogne iz licnog iskustva.Sad odoh na odvikavanje od pusenja,danas popusila samo jednu cigaru,trese me zelja ali pokusavam da budem istrajna.ljubim Vas sve...ako neko zeli jos nesto da napisem neka kaze.....DO OZDRAVLJENJA !!!!
Đoša
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 13, 2012 12:59 pm

Post od Đoša »

Da ne bude reklama ali pozovite tel. 066/91-30-560 gospodin mi je prodao komplet za psorijazu,koju sam imao punih 13 god. Godina patnji ,jada,tuge,depresije-nestali su za dva meseca.
kriszta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2012 9:12 am

Post od kriszta »

Ja imam psorijazu više godina.Mazala sam sa espersonom i sve se povuklo.U poslednje vreme počelo pogorčati stanje,prvo je počelo da me boli zglob prstiju,pa noge.nisam mogla da ustanem iz kreveta dok nisam popila lek protiv bolova.jedan lekar,drugi....sad sam kod immunologa pre terapije crp-31,2 i sedimentacija povećana.dobila sam terapiju pronison 10 mg ujutro,sulfasarazin 2*1,ideos 1*1,počela sam dobro se osećati.Za 2 meseca crp12,4 smanjila mi terapiju pronison 5 mg ujutru sulfasarazin 3*1 ideos 1*1 ,tu su već počeli mali bolovi u zglobovima.opet kontrola za 2 meseca crp18,6 i se povećana.pronison na 2.dan 5mg,sulfasarazin 3*1,metotrexat 2,5 mg 2*1 petak,2*1 subota,folan nedelja 3*1.Ali ne vidim poboljšanje,jako se boljim ,ovi su opasni lekovi.molim vas ako neko zna da mi pomogne..... :cry:
Korisnikov avatar
wanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 6:36 pm

Post od wanja »

kriszta napisao:Ja imam psorijazu više godina.Mazala sam sa espersonom i sve se povuklo.U poslednje vreme počelo pogorčati stanje,prvo je počelo da me boli zglob prstiju,pa noge.nisam mogla da ustanem iz kreveta dok nisam popila lek protiv bolova.jedan lekar,drugi....sad sam kod immunologa pre terapije crp-31,2 i sedimentacija povećana.dobila sam terapiju pronison 10 mg ujutro,sulfasarazin 2*1,ideos 1*1,počela sam dobro se osećati.Za 2 meseca crp12,4 smanjila mi terapiju pronison 5 mg ujutru sulfasarazin 3*1 ideos 1*1 ,tu su već počeli mali bolovi u zglobovima.opet kontrola za 2 meseca crp18,6 i se povećana.pronison na 2.dan 5mg,sulfasarazin 3*1,metotrexat 2,5 mg 2*1 petak,2*1 subota,folan nedelja 3*1.Ali ne vidim poboljšanje,jako se boljim ,ovi su opasni lekovi.molim vas ako neko zna da mi pomogne..... :cry:
Ovo znači da si dobila psorijatični artritis. Imam ga i ja već više od 5 godine, ne znam ni sama baš tačno koliko, jer nisam išla kod lekara, nego sam čekala da sve prođe. Pošto ništa nije prolazilo, lekar mi je utvrdio da bolujem od artritisa i da je to bolja varijanta nego reumatoidni artritis jer se kod njega krive prsti. Od kada sam dobila da pijem metotreksat ( a pijem ga svake subote po 3 tabletice odjednom ) i pronizon ( svaki drugi dan četrvrtinu) polako sam prestajala da uzimam movalis-lek jedini dobar za bolove a i psorijaza mi se počela povlačiti. Za ovaj psorijatični artritis je prvo i najvažnije rešiti se onoga što je do bolesti i dovelo a to je psorijaza ( sa svojim povremenim upalama kože ). Nabavljam Daivonex kremu ovde kod nas u komšiluku i mažem se evo već godinu dana. Psorijaza je po telu nestala, ali mi je ostala samo na glavi, zato što ne vidim gde treba da je mažem. Ja sam pronizon prestala da pijem pre 6 meseci, jer više nije bilo potrebe, zato što više nemam ni psorijaze. I to posle 16 godina. Napokon. Nije se nigde vratila i nije istina da je neizlečiva. Samo je treba na pravi način uništiti.
Samo bez nervoze i uz dobru organizaciju.
kriszta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2012 9:12 am

Post od kriszta »

Najviše vam se zahvajuljem na vašem mišljenju,mnogo mi znači. :) I ja se nadam da ću jednog dana izlečiti....Idem na kontrolu u novembru...pisaću novost!!!!
M.Scofield
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 04, 2013 8:14 pm

Post od M.Scofield »

Wanja, kakvo je stanje danas sa psorijazom? Uspešnost daivonex-a?
P.S. Gde se u Mađarskoj može kupiti ta krema?
Hvala najlepše! :)
Korisnikov avatar
wanja
Novi član
Novi član

Post od wanja »

Daivonex mi je za sada najbolja krema za psorijazu. Nestalo je trajno 90% problema, ali kombinujem i sa lekom metotrexat i kožu pre kreme namažem običnim sirćetom. Ma borba je to. Smišljam sve i svašta, imam neke svoje glupe kombinacije. Jedino mi je u kosi još problem-vrlo mali, jer ne vidim gde da namažem.Kreme ima u Mađarskoj ali ja kad idem, nema je uvek u istoj apoteci, već obiđem 3-4 apoteke, pa dok ne naletim. Ja sam blizu pa mi nije teško, ali slobodno se javite ako se ne snađete, poslaću je bilo kome, jer svakako idem jednom nedeljno na tu stranu iako mi i nije potrebna krema.
M.Scofield
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 04, 2013 8:14 pm

Post od M.Scofield »

Bravo za optimizam! :D Samo tako i nastavi, borbeno, nema šta...
To sa sirćem je dobra ideja, dopada mi se... Još moja baka je govorila da ima nešto u sirćetu ili sirću, kako god... :D :wink:
tijana1993
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 11, 2013 7:26 pm

Post od tijana1993 »

Zdravo!
Ja imam psorijazu 13 godina,dobila sam je sa 7. Isla sam kod raznih doktora...u pocetku nisu dali reci da je to psorijaza jer nikada nisam imala po kolenima ni laktovima,gde se to prvo i javlja,zatim sam bila mlada,dete,bez ijednog clana familije koji je to imao. Nakon dugog maltretiranja,rekli su da je to vid psorijaze i da imam srece,jer je najblazi. Tada sam bila curica,kojoj je to veoma tesko palo,jer,imati nesto belo u kosi i pegice po nekim delovima tela,nije bilo nimalo lako...i iskreno,ni sada mi nije. NO,koristila sam svakakve pravljene kreme,Sinoderma sam potrosila ne znam ni sama koliko,onda koristila Esperson mast,Diprosalik losion,i svasta jos... ponekad imam utisak da me koza boli,da je tanka... koliko je sve to uticalo na moje fizicko zdravlje,uticalo je i na psihu. Slusajuci sve doktore pa i razne travare,vracare i druge ljude kod kojih sam bila,vise ne znam u sta da verujem...
Bila sam i kod doktora Pera Visnjica koji mi je dao Vipsorgal da mazem. Iskreno,od njega mi nista nije bolje. Mazala sam,i to nestane ali se pojavi i to jos gore. Kao da ono ima neki svoj maksimum do kog mora da izadje,mazala ja ili ne,i onda se pocne smanjivati. To sto izlazi,regulisala sam Espersonom ali ga vise nema,pa ne znam sta da radim...
Ako imate neki savet,bilo kakav,recite... Jos neku kremu,bilo sta...
Hvala unapred!
Korisnikov avatar
wanja
Novi član
Novi član

Post od wanja »

Tijana, koliko ti je zahvaćeno kože? Moj ti je savet da nađeš nekako tu daivonex mast i da probaš. Eto ja sam 17 godina imala psorijazu i ovo mi je za sada najbolja krema a i nema kortikosteroide. More ili solarijum je obavezan, to moraš da znaš a i ako pročitaš sve gore što sam pisala a mnogo toga sam napisala biće ti malo jasnije.
Par stvari psorijaza ne voli. A to je Sunce ( daivonex je D-vitamin ustvari), znači solarijum i sirće i ako imaš više od 50% zahvaćene kože (ne daj bože) onda kod dermatologa i traži da ti da Metotreksat lek. Meni je sve to pomoglo, ali treba biti uporan jer vremenski traje bar godinu -dve, ne ide brzo, ali je problem rešiv. I dalje tvrdim da psorijaza nije neizlečiva i neće me niko ubediti u suprotno. Tamo gde je meni nestala, tamo se više ne vraća. Samo ne treba biti nervozan, jer onda leka nema. Pa sad.....
tijana1993
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 11, 2013 7:26 pm

Post od tijana1993 »

Wanja,meni i nije puno zahvaceno. To mi izlazi kao tackice,pecati mozda precnika 1cm. Leti skoro nikako da nema,dok se zimi pojavi.Najvise u predelu koji se znoji,ili tamo gde koza dolazi u dodir sa kozom.Primetila sam,ako se toplije obucem ili ako obucem one bodije,stanje se pogorsa,pa to izbegavam.
Ne znam kako da dodjem do te kreme posto je u mom gradu nema. :\
Korisnikov avatar
wanja
Novi član
Novi član

Post od wanja »

Ja mogu daivonex da pošaljem ( ako ga nađem) iz Mađarske. Ako imaš nekoga negde van, pokušaj, ima je i u Nemačkoj a i u Italiji, to sam proverila.
sudan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 22, 2013 11:41 pm

Post od sudan »

Dragi Moji Moja Sestra ima psorijazu vec 6 godina psorijazu je dobila kada je imala 9 godina isla je kod doktora davali su joj masti rastwore sta wise slusala je sta joj ljudi kazu da ne jede meso da ne pije ,gazirane sokove, limun,mlecne proizvode itd ali nista joj nije pomoglo i dalje joj je lice isto ima i na licu rukama nogama po swom tjelu osim po laktovima i kolenima veoma mi je zao nju trudim se koliko mogu da oj pomgnem oko swega molim was ako imate neki predlog kazite mi bio bih wam zahwalan .. :)
Korisnikov avatar
wanja
Novi član
Novi član

Post od wanja »

Tvoja sestra prvo treba da zna da se ne sme nervirati ni zbog čega, jer će joj to samo pojačavati psorijazu. Što veća nervoza, koža bukne. Ja sam tako od psorijaze dobila i psorijatični artritis. Usput. Takođe neizlečiv. Za ishranu iskreno ništa ne znam, iako ja imam psorijazu oko 17 godina ( sad mi je 47), ali jedem sve.Vremenom sam pokušavala sve da koristim , šta god sam čula i na šta god sam naišla. Jedino što pomaže, ali ne brzo, je sunčanje (solarijum), more i ova krema o kojoj sam pisala. Daivonex. Doktori iskreno nemaju pojma i samo je bilo gubljenje vremena svaki odlazak do njih. Oni savetuju mackanje nekim glupostima što se kupuje u apotekama i normalno što ništa ne pomaže.
Čitaj postove unazad, ima svakakvih iskustava i saveta.
Mirkan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 27, 2013 4:04 pm

Post od Mirkan »

Wanja , čitajući tvoje postove, rešio sam i uspeo sam pre nešto više od mesec dana nabaviti daivonex mast i sad samo da se pohvalim :lol: da mi je više od 50% kože bez ljuski, ali i dalje sve mažem. Malo mi je tamnija koža ostala ispod, ali nema veze, samo nek prolazi. Mažem se i dalje pa ćemo da vidimo. Kaže mi prijatelj, koji mi je poslao 2 tube, da je i njemu mnogo bolje od ove kreme ali mu nije toliko puno pomogla kao meni. Izgleda da brzina lečenja zavisi i od vrste psorijaze, ali u svakom slučaju smo prezadovoljni obojica.
Malo mi je komplikovana nabavka, jer tube stižu iz Italije, pa se tu izgubi dosta i u vremenu. Ako bude bilo nekih problema, javim ti se.
:lol: :P :lol: :P :wink: :wink:

Svaka čast na preporuci.
Odgovori