pozdrav svima koji koriste roakutan i koji planiraju da ga koriste!
imam 25 g i javljam se iz amerike.ovde sam samo da vam dam savet i da pomognem koliko mogu.naime ceo zivot imam problema sa aknama i bubuljicama.pocele su se javljati od 13 godine.horor je tek poceo u septembru 2005-te,imao sam malo vise od 24 godine.sitne bubuljice su se pocele javljati po desnoj strani lica a zatim po levoj.i ranije je bilo tako,pa su prolazile za nekih 7 dana.naprotiv ovih je bilo sve vise i vise sve vecih i vecih.nikakvi tadasnji preparati nisu pomagali.do polovine oktobra lice je bilo takvo da sam izbegavao kontakte s ljudima.novembar:nista nije pomagalo,posetio sam svog doktora,znaci ne jos dermatologa.ona mi je dala azithromycin,ili z-pack.5 dana ih uzimam 10 dana pauze,sve tako 2 meseca uz redovno ciscenje lica.naprotiv situacija je bila gora i gora,akne su se proisirile po vratu,ledjima,grudima i ramenima.UZASAN OSECAJ.decembar:najzad sam otisao kod dermatologa.prva 3 dana sam koristio prednisone,pa onda myrac,sve to uz gel tretinoin.kaze vrati se za 7 dana.nazalost situacija je bila ista.onda mi je prepisao clindamycin,soluciju za mazanje lica i tela,i minocycline antibiotike.kaze da se vratim za 3 sedmice.prve 2 sedmice sa minocyclinom stanje se pogorsalo.upao sam u totalnu depresiju,bezvoljnost,prestao sam se baviti kosarkom i body-builidingom.prva faza minocyclina nije nista pomogla,prestao sam ici na posao,licne kontakte obustavio,ceo DECEMBAR I JANUAR sam bio sam kuci daleko od sveta,zivota i relanosti,razmisljajuci o samoubistvu.ovako nesto ne bih zeleo ponovo,smrt je lepsa.u januaru sam krenuo sa drugom fazom minocyclina i sulfameth/trimethoprin-antibiotici protiv masne koze,posto imam i to.situcaija je tek krenula malo nabolje,i dalje sam imao akni ali ne onih majonezara velicine klikera i gumice sa olovke.dermatolog je najzad predlozio ACCUTAN,u americi se tako zove u evropi je roaccutan.tada nisam ni znao sta je to,pristao sam.prvo su mi dali da potpisem papire da idem na svoju odgovornost,a zatim sam dobio veliku knjigu sa znakom STOP,gde sve moram pazljivo procitati.kad sam procitao nezeljene efekte kosa mi se digla na glavi i rekao sam doktoru da cu ipak razmisliti prvo.danima sam radio internet research u vezi akutana.vecina ih SE NIJE ZALILA,sto mi je bilo drago.ipak ja sam po prirodi paranoid,akutan sam prihvati kao dodatni problem,video sam ga kao negativnu stvar i odlucio da ga ne uzmem.dermatolog se na to smejao,rekao da ne mislim na kontra-efekte,ali sam rekao ne i ne.od februara sam ponovo na poslu,teretani,medju ljudima.minocycline je dosta pomogao,ali lice je i dalje aknavo nekih 25-30 posto,ali dosta manje i redje akne koje brzo prodju.cak sam cuo da i minocycline kao antibiotik ostecuje imuni sistem mada to nisam osetio,jeo sam dosta mrkve,cvekle,narandzi i sl.sade je 3 meseca kako sam prestao uzimati ista osim ciscenja lica,stanje je dosta bolje.cak mi je nekad lice90-95% cisto,ali sam primetio cim se iznerviram da se javi pokoja akna.mislim da je to meni bio glavni uzrok,stres i nesigurnost u zivotu,posto mi je higijena prva klasa.sada je maj,stanje je daleko bolje,doduse ne savrseno,ali zelim da kazem da sam ipak odustao od akutana.i dalje imam fobiju da ce se akne vratiti,i opet ne verujem da bih isao s akutanom,pre bih opet sedeo sam kuci.moj dermatolog kaze da za 25 godina iskustva nije video nikog sa nezeljenim efektima akutana sto je dobar znak.mozda sam samo ja takav.vi koji uzimate akutan,nema cega da se bojite,a vi koji planirate da ga uzimate ne sprecavam vas,samo sam rekao svoje iskustvo.zeleo sam da pomognem koliku mogu,jer znam kakav je osecaj tog mizernog zivota.btw,moja dijagnoza je bila modularne akne ili acne vulgaris.ako imate pitanja moj e-mail je
[email protected]
cao svima,izdrzite,ne bojte se,sve ce to proci i biti samo ruzno secanje!aleksandar