Ma dzaba taj doktorat, evo ispravke na osnovu sopstvenog iskustva:nikolabeograd napisao:Draga Dragana,
tema mog doktorata jesu retinoidi u lokalnoj terapiji.
Za neupalne oblike akni, znači sve do stadijuma papulo-pustuloznih koriste se retinoidi, benzoil peroxid, azelaična kiselina, tj. komedolitička sredstva.
Za upalne oblike, koriste se drugi preparati, ali ne retinoidi.
Toliko o konkretnom argumentu.
Pozdrav i srećno u učenju!
1) Dermatolog sa niskog VMA mi je prepisao skinoren za gnojnice, dakle azelaicnu kiselinu, verovatno je i profesor, poshto su bila dva studenta medicine jednom kada sam dolazio na kontrolu, a bio sam par meseci
2) Isti doktor mi je prepisao i Dercome Clear, dakle i BP
3) Pre skoro godinu dana drugi dermatolog mi je prepisao kremu sa airolom i pantenolom koja se pravi u apoteci, dakle tretinoin
4) Na kraju sam zavrshio kod par dermatologa koji su mi predlagali roakutan, dakle ne jedan vec par njih, ali poshto mi je problem delovao mali, naravno da se nisam odlucio na ovo. Tome pribegavaju dermatolozi kad im dodjem s gorim licem nego pre njihovih terapija, ne znaju gde ce.
5) Kada sam bio totalno u ocaju, najvishe mi je pomogao jedan mladi dermatolog, sa radnim iskustvom od mozda godinu, dve dana, i to sa klindamicinom i oblogama od zalfije, i ihtiol mixturom od 3%
I na kraju mi je Normaderm sa salicium acidom preporodila lice (saznao od Dragane 15 za tu kremu na ovom forumu), i od skora Diacneal sa sve retinoidima koji su potpuno ocistili gnojnice.
Pozdrav i sve najbolje sa doktoratom, napomenuo sam shta prepisuju Vashe iskusnije kolege za GNOJNICE, iako su dijagnoze bile i papule i acne vulgaris, shto samo svedoci koliko tacne dijagnoze daju, primetio sam da prepisuju jedni od drugih dijagnoze, a gledaju u sve, sem u moje lice.
I odbacite sujetu, ovaj forum kao buducem dermatologu treba da Vam posluzi da pokupite preparate koji daju rezultate, a ne da se drzite strogo teorije, koja je jako zastarela s obzirom na to koliko se novih prozivoda u medicinskoj kozmetici javlja. Mozete li naci literatutu za dejstvo azelaicne kiseline ili je to nauci i dalje nepoznato?? Znate li uopshte koja je koncentracija retinoida u Diacneal kremi?? Jeste li ikada probali na sebi differin gel?? E da jeste znali bi koliko je jaci od Diacneal kreme, verovatno zbog znatno vece koncentracije adapalena.