Komedogenost kozmetičkih preparata

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 12:50 am

Komedogenost kozmetičkih preparata

Post od nisam_luda »

ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi proizvoda koje nanosite na kozu ili nameravate po prvi put da probate, za pocetak proverite kakav uticaj imaju na kozu sto se tice punjenja pora i iritacije.
na svakom proizvodu imate sastav. krenete od prvog sastojka pa idete redom i nalazite ih na listi. prvi broj oznacava komedonost a drugi u kolikoj meri ta supstanca moze da iritira kozu. za one sa problematicnom kozom i aknama se ne preporucuje koriscenje proizvoda koje u sebi imaju bar jedan sastojak koji je oznacen brojkom 3,4 ili 5!
savet za sve devojke: proverite prvo puder koji koristite, rumeilo, bronzer, iluminator i sve sto ide direktno na kozu, mozda je upravo to uzrok vaseg problema :wink:
http://www.zerozits.com/Articles/acnedetect.htm
Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Andjela »

@nisam_luda

Hvala ti na informacijama. :)
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

nema na cemu :wink: :wink: :wink:
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

samo da dodam da ovim putem mozete doci do mnogih sokantnih otkrica :)
naime, uzmimo za primer da je niveina tonirana krema koju koristi jako puno zena koje imaju problem sa aknama jer fino prekriva, neprijatelj broj jedan za vase lice :o a da jedna ``obicna`` diorova krema za ruke sadrzi stotinak sastojaka, od kojih gotovo SVI imaju O poena za komedogenost i iritantnost (valjda se tako kaze) :)

napomenucu jos (posto imam dosta vremena da citam desetine sastojaka u proizvodima i trazim ih u tablici) da od pudera slobodno mozete da koristite coverderm perfect face (ima dva sastojka sa brojem 1 sto se tice komedogenosti i sve ostale sa 0) i jako jeftin a zaista kvalitetan slovenacki puder deline koji stvarno savrseno prekriva.

moj predlog je, ukoliko ima bilo koga zainteresovanog za ovu temu da ovde pisemo preparate koji su bezbedni za nasu problematicnu kozu. ja trenutno nemam problema s kozom, zavrsavam terapiju roakutanom ali sam postala paranoicna po pitanju zapusenja pora :roll: :roll: :roll:

ako moze neka od vas da ostavi sastav revlonovog colorstay pudera, vidim da vas mnoge od vas koriste. jako me zanima kakav je on za kozu :wink: posto ima prilicno dobru pokrivnost
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Post od cicamaca »

Mozete li da objasnite zasto je niveina tonirana krema stetna?
An@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 26, 2006 1:41 am

Post od An@ »

Pre nedelju dana uz list „Politika“ izasao je dodatak pod nazivom „Zelene strane“..Igrom slucaja, poslednji tekst tog dodatka privukao mi je paznju upravo zbog naslova koji je sadrzao a koji glasi „opasna kozmetika“...Upravo zbog toga smatram da sadrzaj istog treba da podelim i sa vama...
Tekst je inace napisala prof.dr Andjelka Mihajlov...

„Na beogradskom sajmu upravo se zavrsio Medjunarodi kongres i sajam kozmetike i nege kose.Ucestvovao je veliki broj domacih i stranih izlagaca, a jos vise onih zainteresovanih za proizvode i usluge.To me je podstaklo da skrenem paznju vama i vasim ukucanima na sta u procesu potrosnje treba obratiti paznju...Zahvaljujuci nedavno saopstenim naucnim istrazivanjima na UNESCO konferenciji u Parizu, na bazi 24-casovnih uzoraka krvi, poredjena je upotreba 2 vrste losiona za negu tela:sa i bez samo po 2% FTALAT-a i PARABEN-a (odredjenih hemikalija, kojih nema samo u kozmetici vec i u nekim drugim proizvodima). Kada se namazete losionom za telo koji sadrzi ove hemikalije, njih ce u krvi biti najvise 4h nakon mazanja, a ono sto je mene zaista zabrinulo je to sto treba da prodje 24h pa da ih u krvi vise nema.!! Ukoliko se mazete cesce, onda se efekti na neki nacin sabiraju. Ja necu ovde da ulazim u hemiju jer nisam hemicar niti da govorim kao lekar jer to nisam. Ali cu vam preneti neke vazne poruke: postoje naucne osnove da ove hemikalije (ftalati) uticu na smanjenje plodnosti i reproduktivne sposobnosti! Dakle, koriscenjem losiona za telo sa ovim hemikalijama, vi mozda doprinosite smanjenju svoje plodnosti i dobijanju nekih bolesti. Dve vazne stvari se ovde namecu: da je vazan sistemski i celovit prostup zivotnoj sredini (vidite kako su stvari medjusobno povezane i uticu jedna na drugu) sa odrzivim upravljanjem hemikalijama, gde pored deklaracije na proizvodu treba imati u praksi i sitem eko-obelezavanja, i da molim vas, nemojte izvuci pogresnu poruku da se ne treba negovati!-ima kozmetike koja ne spada u ovu grupu!

Autor je predsednica „Ambasadora zivotne sredine“

Ja se izvinjama sto je post malo duzi, ali mislim da bi dame trebalo da ga procitaju..
p.s..Ispisala sam tekst na ovoj temi da ne bih otvarala novu..
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

niveina tonirana krema je jako stetna za lice a i sami se mozete u to uveriti trazenjem sastojaka na listi koja se nalazi na linku koji sam dala gore.

jako stetni su proizvodi koji u sebi imaju bar jedan sastojak cija je stetnost ocenjena vise od 3, a ova krema u sebi ima par sastojaka koji su obelezeni brojem 5 po stetnosti i nekoliko sa ocenama 4 i 3.

krema koja ima bar jedan sastojak veci od 3 zacepljuje pore!
Fisi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 05, 2006 5:16 pm
Kontakt:

Post od Fisi »

A ona sebamed-ova krema visio hidrogel....??????
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

nazalost nemam tu kremu kod sebe, ako mozes da mi prepises sastav pa cu da proverim
arwena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 12:41 am

Post od arwena »

eto, sad ispada da je moj menhetn kompakt puder namenjen baš za problematičnu kožu u stvari pun komedogenih supstanci (isopropyl myristate...):-?

sad sam skroz zbunjena :-? :cry:
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

nazalost, tako je

bolje probaj coverderm perfect face, svi sastojci u njemu su obelezeni nulom, mislim da ima samo jedan sa jedinicom...
An@
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 26, 2006 1:41 am

Post od An@ »

Da ali COVERDERM PERFECT FACE je bas tezak puder narocito leti, bolje neka proba neki drugi ali isto COVERDERM, mislim da imaju i blaze..

@nisam_luda.....koliko je uopste pouzdana ova tabela?ja nesto sumnjam u njenu verodostojnost jer na kraju ispada da i VICHY TERMALFIX 1 ima dosta supstanci koje su komedogene kao i dosta pudera namenjenih upravo problematicnoj kozi...!?

Proverila sam i COLOR STAY SOFT FLEX, i on isto ima tih supstanci!?

....Da li je neko procitao post koji sam iznad napisala?Cudno mi je da bas nijedna devojka nema komentar a upravo se radi o zdravlju nas dama...?
fedja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 2:36 pm

Post od fedja »

Fisi napisao:A ona sebamed-ova krema visio hidrogel....??????

proverio sam sastojke prema tabeli, potpuno je bezbedna i nije komedogena... gotovo svi sastojci imaju vrednost 0... pochinjem da je koristim za vlazhenje
nisam_luda
Aktivan član
Aktivan član

Post od nisam_luda »

tabela je u potpunosti pouzdana, sto mozes proveriti sa ljudima koji su strucni u toj oblasti

a sto se tice coverderm perfect face pudera, on je namenjen upravo problematicnoj kozi i dovoljno je pudera u kolicini zrna graska da sve prekrije. ako se stavi puno, svaki puder je tezak. po preporuci dermatologa ovo je jedan od par preporucljivih pudera :wink:
nenna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm

Post od nenna »

Ja sam se definitvno razočarala u ovaj Manhattan Clearface. Stavila sam ga danas oko podne i malo pre došla kući, pogledam se u ogledalo ispod jakog svetla - kakvo crno matiranje. :-? Pore su mi se zapušile, i boja je očajna.

@nisam-luda, evo ti sastav (mada me mrzi da prepisujem, al kad obećah...)

Cyclomethicone, C30-45 Alkyl Cetearyl Dimethicone, Silica, Paraffinum Liquidum, Phenyl Trimethicone, Cera Microcristallina, Polyglyceryl-2 Disostearate, Isostearyl Alcohol, Butylene Glycol Cocoate, Zunc Oxide, Silica Dimethyl Sulylate, Ethylcellulose, Glyceryl Dibehenate, Panthenyl Ehtyl Ether, Tribehenin, Glyceryl Behenate, 10-Hydroxydecanoic Acid, Sebacic Acid, 1,10-Decanediol, Phenoxyethanol, Methyparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, PropyleneGlycol, Parfum [+/- CI 77491, CI 77492, CI 77891, CI 77947]

Koliko sam gledala, većine sastojaka nema na listi, a neki su sa oznakom 0 ili 1, a ti pogledaj opet, pa daj svoj sud.
Odgovori