doktor.rs logo
Login Register
  • Naslovna
  • Vesti
  • Zdravlje AŠ
  • Forum
  • Kontakt
  • Slagalica
Topli napitak sa kurkumom u prahu, cimetom u prahu, prstohvatom mlevenog karanfilića i malo crnog bibera.

Napitak od kurkume za bolji imunitet

Čaj od kurkume predstavlja jedan od najboljih načina da uključimo kurkumu u ishranu i iskoristimo korisne sastojke iz ovog začina, budući da visoka temperatura povećava bioraspoloživost antioksidansa kurkumina...

Ishrana za bolji imunitet tokom praznika

Ishrana za bolji imunitet tokom praznika

Virusi gripa i prehlade posebno su aktivni u zimskom periodu. Da biste predstojeće dane praznika proveli veselo i u dobrom zdravlju, tokom narednih nekoliko nedelja povedite računa o ishrani i nekim drugim životnim navikama koje direktno utiču na imunitet.

Zašto treba češće da pijete čaj od kurkume?

Zašto treba češće da pijete čaj od kurkume?

Kurkuma začin se dobija od korena tropske biljke iz porodice Zingiberaceae kojoj pripadaju i đumbir i kardamom, a kao i ova dva začina, tradicionalno se koristi u cilju prevencije kardiovaskularnih i neurodegenerativnih oboljenja, i za ublažavanje probavnih smetnji...

Kurkuma je odličan izvor 2 važna minerala

Kurkuma je odličan izvor 2 važna minerala

Kurkuma je lekovita začinska biljka iz porodice đumbira. Koren ove biljke sadrži brojne vitamine i minerale, i samo jedna supena kašika mlevene kurkume sadrži bitnije količine dva važna minerala.

7 začina koji podstiču mršavljenje

7 začina koji podstiču mršavljenje

Osim svakodnevnog konzumiranja voća i povrća, dodavanje pojedinih začina hrani može nam pomoći u borbi sa kilogramima, i poboljšati naše sveukupno zdravlje.

Zašto je dobro jesti ljutu hranu?

Zašto je dobro jesti ljutu hranu?

Ranija istraživanja ukazala su na potencijalna antikancerogena dejstva začina poput bibera, kurkume, đumbira i sl. kao i na njihove pozitivne zdravstvene efekte na kardiovaskularni i respiratorni sistem, a sada su kineski naučnici otkrili obećavajuće svojstvo ljute paprike.

Kako pojedini začini doprinose zdravlju kostiju?

Kako pojedini začini doprinose zdravlju kostiju?

Naučnici su dugo bili zainteresovani za efekte karija (naročito kurkume) na zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze. Iako je potrebno još ispitivanja na ljudima, laboratorijski testovi na životinjama dali su obećavajuće rezultate.

Zašto treba češće da koristite kari mešavinu začina?

Zašto treba češće da koristite kari mešavinu začina?

Kari je mešavina začina kojoj se pripisuju mnogobrojna zdravsvtena svojstva. Kao redovan sastojak naših obroka kari može da nam pomogne u prevenciji kancera i kardiovaskularnih oboljenja.

Uz dodatak bibera ovaj začin postaje još moćniji

Uz dodatak bibera ovaj začin postaje još moćniji

Kurkuma je začin koji svoja blagotvorna zdravstvena svojstva duguje kurkuminu, antioksidansu kojem se pripisuje i antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo.

Kurkuma u borbi protiv različitih oboljenja

Kurkuma u borbi protiv različitih oboljenja

Kurkumin je složeno jedinjenje jarkožute boje koje se nalazi u korenu biljke Curcuma longa. Koren kurkume se od davnina koristi protiv bolova i za lečenje rana.

Kurkuma - lekoviti začin jarkožute boje

Kurkuma - lekoviti začin jarkožute boje

Kurkuma je lekovita začinska biljka iz porodice đumbira, poreklom iz Južne Azije. Zanimljivo je da se ova biljka koristila kao zamena za skupi šafran, pa je otuda u Evropi bila poznata i kao indijski šafran. Kurkuma je bogata vitaminima i mineralima, pre svega vitaminom B6, gvožđem i manganom.

  • Uslovi korisćenja
  • Marketing
  • Digital PR
  • Kontakt

Copyright ©2002- Doktor.rs