Ponedeljak, 29. april 2013. Sok ananasa stimuliše rad creva Ananas će učiniti naše zube zdravim i sprečiće nastanak karijesa i zubnog kamenca. Redovnim unosom anansa ili samo konzumiranjem soka ananasa možemo stimulisati pokrete creva jer ananas sadrži veliku količinu vlakana koja pospešuju varenje i izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.
Ponedeljak, 25. februar 2013. Đumbir sadrži bakar, magnezijum, kalijum i vitamin B6 Đumbir u jako maloj količini, u oko 30g, sadrži oko 5% dnevnih potreba za kalijumom, magnezijumom, sadrži i bakar, mangan i vitamin B6 i samo 20 kalorija. Đumbir je svima dobro poznat kao antioksidans, ali on ima protiv-zapaljensko ali i anti-kancerogeno dejstvo.
Sreda, 23. januar 2013. Bez žuči ne bi bilo moguće variti masti Jetra je još jedan od organa koji stvara sokove za varenje. Jetra stvara žuč, sok koji se čuva u žučnoj kesi kada nije potrebna da vari hranu. Kada se hrana nađe u želudcu ili našim crevima tada se žuč izlučuje kroz žučni kanal i stimuliše varenje u tankom crevu.
Utorak, 22. januar 2013. Varenje hrane zavisi od mnogo faktora Kojom će se brzinom variti hrana zavisi pre svega od toga koje je temperature sadržaj koji jedemo, od zamora mišića samog želudca, od količine sokova i enzima, od količine vode u želudcu. Ugljeni hidrati, na primer, se najkraće zadržavaju u želudcu, dok se proteini zadržavaju nešto duže.
Utorak, 20. novembar 2012. Jogurt je odličan probiotik koji je lako nabaviti Bakterije i kulture koje se nalaze u jogurtu se u pravom smislu reči bore sa lošim mikroorganizmima koji se nalaze u crevima i tako omogućavaju dobru pasažu creva, lakše varenje hrane i efikasnije izbacivanje krajnjih produkata metabolizma.
Petak, 09. novembar 2012. Mala količina pirinča čini velike stvari za naš organizam Samo 100g pirinča u toku dana može imati veliki uticaj na naš organizam, konstantno željan vitamina i minerala. Redovan unos pirinča, posebno pirinča punog zrna, će nam pružiti veliku količinu nerastvorljivih vlakana koja stimulišu pokrete naših creva.
Utorak, 16. oktobar 2012. Jabuke i agrumi su jedino voće koje treba jesti ako želimo da očistimo organizam Voće kao što je jabuka je voće sa visokim procentom tečnosti u sebi, a pored toga sadrži i vitamine, minerale i vlakna koja stimulišu varenje i pokrete creva. Limun, narandže i grejp su odlični kada je u pitanju stimulisanje izbacivanja krajnjih produkata metabolizma hrane.
Utorak, 09. oktobar 2012. Gasovi mogu izazvati i bol i nadumanje celog stomaka Većina ljudi koji imaju povećanu količinu gasova u crevima zna koje su to namirnice koje izazivaju pojavu gasova i naravno da ćete u tom slučaju izbegavati te namirnice. Ukoliko imate gasove to znači da će i proces varenja hrane biti usporen i da će se javiti i nadimanje trbuha.
Utorak, 09. oktobar 2012. Gasovi i nadimanje nisu nimalo prijatni Verovatno je svako od nas nekada imao problem sa pojačanim gasovima u crevima izazvanih namirnicama koju ste pojeli. Povećan akoličina gasova u ljudskom sistemu za varenje nije nimalo prijatno stanje i može biti čak i bolno i često se javi u kombinaciji sa opstipacijom ili dijarejom.
Sreda, 19. septembar 2012. Banane stimulišu varenje hrane Verovatno je svima poznato da se banane uvek nalaze na spisku namirnica u dijetetskim režimima ishrane, što zbog svoje hranjivosti, što zbog toga što su odličan izvor kalijum akoji je pre svega elektrolit koji reguliše metabolizam hrane.
Sreda, 12. septembar 2012. Verovali ili ne, urme leče mamurluk Utvrđeno je da urme preveniraju dijareju, odlične ako imate bilo kakvu vrst stomačnog gripa ili trovanja vodom ili hranom. Datule isto tako mogu pomoći da se lakše oporavite ukoliko ste slavili i popili malo više alkohola, samo ih potopite u vodu tokom noći i ujutru pojedite na prazan želudac.
Ponedeljak, 03. septembar 2012. E. coli iznenadite mirisnim cimetom Cimet je začin koji se dobija iz istoimene biljke i kao svaka biljka u sebi sadrži fitomaterije koje imaju izuzetno snažno dejstvo na E. coli, te se svakodnevno konzumiranje cimeta preporučuje svima koji imaju povišen nivo ove bakterije, bilo u digestivnom ili urogenitalnom sistemu.
Utorak, 28. avgust 2012. Osvežavajuća lubenica stimuliše varenje Sve dok traje leto, najzdravije povrće koje možemo kupiti jeste lubenica, jer putem znoja gubimo velike količine tečnosti, i tada je lubenica savršena kao obrok ili užina. Bogata je vodom, vitaminom C i voćnim šećerima, lubenica će nas brzo i efikasno osvežiti a zatim ubrzati metabolizam.
Utorak, 12. jun 2012. Neka Vaša letnja užina bude salata od krastavca Krastavac ubrzava metabolizam, stimuliše izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane i pomaže svima koji žele da izgube par kilograma viška. Za ukusnu užinu pojedite svežu salatu od krastavaca, malo jogurta, belog luka i sveže ceđenog soka limuna.
Četvrtak, 07. jun 2012. Žitarice ubrzavaju metabolizam i pomažu našim crevima da rade bolje Putem žitarica unosimo proteine, dijetarna vlakna, materije koje su odlične za naša creva i varenje. Jedan obrok sa žitaricama dnevno će obezbediti nesmetanu pasažu creva i ubrzavaće izbacivanje krajnjih produkata metabolizma hrane.
Utorak, 22. maj 2012. Bez vode imamo slabu koncentraciju Voda je neophodna za održavanje maksimalnog nivoa mentalnih funkcija jer je manjak od samo 3% od ukupne količine vode u organizmu dovoljan da ometa naše intelektualne sposobnosti, teže ćemo se koncentrisati, pažnja će biti ometena.
Petak, 20. april 2012. Pirinač deluje povoljno na zapaljenska oboljenja creva Vitamin D, niacin, kalcijum, tiamin, riboflavin, gvožđe, kalijum su samo neki od hemijskih elemenata koji se nalaze vešto skriveni u sitnim zrnima pirinča. Pirinač tokom kuvanja oslobađa pirinčano brašno koje ima veoma povoljno dejstvo na proces varenja.
Četvrtak, 05. april 2012. Komorač, povrće neobičnog mirisa i ukusa Komorač se preporučuje osobama koje primaju hemoterapije i posle toga, jer komorač vraća normlanu floru crevima i normalizuje varenje. Komorač smanjuje tegobe meteorizma, odličan je sastojak dijetarnih režima ishrane u osoba koje su na nisko proteinskim dijetama zbog oboljenja bubrega ili jetre.
Petak, 16. mart 2012. Hlamidija je uvek opasnija po žensko zdravlje Infekcija ovom upornom bakterijom se kod žena manifestuje pojavom svraba i peckanja u urogenitalnoj regiji, spontanog iznenadnog mokrenja ili ispuštanja sadržaja creva. Bol prilikom odnosa i simptomi infekcije jetre slični hepatitisu.
Sreda, 30. novembar 2011. Smanjite unos slatkiša sa veštačkim šećerima Kada kupujete komercijalne proizvode vodite računa o tome šta piše na deklaraciji proizvoda, i trudite se da izbegavate proizvode koji sadrže alkoholne šećere ili jednostavno unosite šećere preko voća, voćnih sokova i drugih prirodnih izvora šećera.
Sreda, 30. novembar 2011. Koji to elementi zadržavaju vodu u organizmu i izazivaju nadutost Koje to sve namirnice mogu dovesti to nadimanja ili meteorizma i šta to treba da izbegavamo od hrane? Pre svega izbegavajte hranu koja sadrži velike količine natrijuma, svi znamo da natrijum zadržava vodu u organizmu.
Ponedeljak, 21. novembar 2011. Sedam simptoma koje nikako ne smete da zanemarite Vrlo je bitno da slušate svoje telo i um svakodnevno. Bitno je da vodite računa o svom zdravlju i da znate kada treba da se obratite lekaru. Ovaj tekst će pomoći svima da prepoznaju par bitnih simptoma i da svi naučimo kada je pravi trenutak da se obratimo lekaru.
Ponedeljak, 24. oktobar 2011. Lek za anemiju u domaćim šljivama Vitamin C koji sadrže isto tako pomaže u vezivanju gvožđa u organizmu, pa se preporučuje osobama koje imaju gvožđanu anemiju. Šljive stimulišu proces varenja i rad creva pa su odlične i kao diuretik.
Utorak, 18. oktobar 2011. Terapeutska svojstva kisele voćke Limun važi za terapeutsko voće od davnina. Ljudi su njime jačali imuni sistem, koristili ga za čišćenje creva, ali i kod pojave kamena u žuči, bubregu. A u vrućim letnjim danima nam prija zbog toga čto smanjuje unutrašnju temepraturu svojim svojstvima i pektinom.
Ponedeljak, 17. oktobar 2011. Jabuka je odličan antioksidans Naučnici konstantno ispituju sva povoljna dejstva ovog jednostavnog voća, i tvrde da u velikoj meri smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva, prostate i pluća.
Sreda, 12. oktobar 2011. Mala žuta zrna stimulišu naša creva Najnovija istraživajnja su pokazala da kukuruz stimuliše stvaranje dobrih bakterija u tankom crevu i da se dobar deo ovog povrća zatim pretvara u kratke lance masnih kiselina koje su dodatna prevencija od malignih promena unutar tankog i debelog creva.
Ponedeljak, 10. oktobar 2011. Prevencija raka želudca bananama Banane sadrže i inhibitore proteaze, i uništavaju bakterije koje su glavni krivci za stvaranje ulcera, tako da banana dvostruko deluje na zaštitu želudca. Banane su veoma pametan izbor hrane ako imate problema sa probavom i izbacivanjem sadržaja iz debelog creva.