Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: mozaik
PostPoslato: Čet Jun 21, 2007 11:27 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 12:25 pm
Postovi: 4
Saznala sam da imam mozaik na grlicu materice.Ginekologa sam do sad posecivala jednom godisnje ,tako sam i saznala jer nisam imala nikakve simptome da bih sama ptretpostavila da nesto nije u redu.Papa nalaz mi je uvek bio II grupa kao i na zadnjem pregledu kada su mi primetili taj mozaik.Uvek redovne menstruacije, nikakvi bolovi, sekret u granicama normale, nikakav svrab. Nemam pojma sta se desava ali ja nista ne primecujem.Bila sam u GAK N.F. i rekli su mi da mozaik nije grub ali je preko celog grlica i dali su mi samo Hiperol vaginalete da koristim. U julu idem na kontrolu pa cu videti sta se desava. Obracam Vam se cisto da mi malo pojasnite sta bi moglo biti uzrok te promene, i ako to nije strasno da li bi mogla da se planira trudnoca...Znam da mi ne mozete dati konkretan odgovor jer ni ja jos nemam rezultate sta i kako, ali makar mi recite sta ako nije alarmantno,sta ako jeste.Cisto nesto povrsno o tome jer se ja zaista u to ne razumem, a i kod ginekologa su tolike guzve da ni tamo ljudi nemaju vremena da odgovaraju na pitanja pacijenata. Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 21, 2007 8:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 4:37 pm
Postovi: 57
evo ukratko posto zurim.. :D
Ja sam do skoro imala promenu(mozaik)na grlicu materice ali ne znam koliki je bio,pretpostavljam manji nego tebi jer bih zapamtila..Sad ga vise nemam povukao se..I ja sam bila u visegradskoj da mi uzmu biopsiju,poslala me doktorka iz doma zdravlja ,ali su rekli da nema potrebe.I eto sam se povukao..Mislim da nije opasno(bar kod mene nije bilo) ali da treba da se prati,znaci redovne kontrole,ja sam koristila hiperol mast ali me je iritirala pa sam stavljala kantarion vaginalete..Mozaik se moze pojaviti posle abortusa,nekih intervencija,dugotrajnog povecanog sekrete,i sigurno jos nekih razloga koje ne znam.Mislim da trudnocu slobodno mozes planirati ako ti je papa normalan i ostali nalazi..Ako sam negde pogdesila neka me neki doktor ispravi..Pozdrav

_________________
Mozda cu imati vise srece treci put


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: mozaik
PostPoslato: Pet Jun 22, 2007 8:53 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 12:25 pm
Postovi: 4
Hvala ti .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 22, 2007 2:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 22, 2007 1:53 pm
Postovi: 4
Lokacija: Beograd
Ovo je moje iskustvo: Pre 8-9 meseci mi je rečeno da imam mozaik na grliću, koji se po malo uvećavao sa svakom sledećom posetom ginekologu i da je preko polovine istog. Da situacija bude još komplikovanija nađeni su mi kondilomi. :(
Dr mi je predlozila da u skorije vreme laserom saniram i mozaik i kondilome, bez prethodne biopsije na šta sam se ja složila. U novembru mi je op urađena, nije bila bolna-laserom rađena.
E sad rečeno mi je da bi mi taj mozaik pravio probleme ako zatrudnim,kao i kondilomi,prenose se na bebu tj. taj virus koji ih izaziva.-kao i ti dok me dr nije rekla da to na grliću postoji ,nikakve tegobe nisam primećivala i osećala.
Razlog nastajanja pravo da ti kazem i dan danas ni meni nije jasan,moze mehanički tj. sexualnim putem da nastane,nasledno,bakterija, virus.
Terapija mi je bila 4 meseca,pila sam vitamine C,cink i selen,a posle prve menstr. i hiperol vag. stavljala.
Nakon skorašnjeg pregleda je sve čisto,savršeno i spremno za bebu.
Nemoj samo da se nerviraš i plašiš!!!Moj lični savet je da sačekaš sa bebom bar dok ne vidiš rezultate i šta ti dr preporučuje.
:wink:
Puno pozdrava! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 22, 2007 2:59 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Kao sto Vam rekoh u prethodnom odgovoru, kolposkopska slika mozaika na cerviksu jeste odraz displasticnih promjena koje su uzrokovane HPV virusom. Taj virus ovisno o godinama pacijentkinje KOJE NARAVNO NISTE NAPISALI ! moze da nestane iz organizma, sto se veoma cesto desava kod mladih i zdravih zena ( do 26 godina ) ili da ostane u organizmu i izazove prekancerozne promjene koje je potrebno tretirati da se ne razviju u karcinom cerviksa.

Terapija mozaika NISU hiperol vaginalete, vitamin C, i ostali vitamini ( koji mogu pomoci da se pojaca imuna reakcija organizma, ali nisu terapija za mozaik ) NEGO INVAZIVNE METODE KAO STO SU KRIOTERAPIJA, LASERSKA TERAPIJA, ILI LOOP EKSCIZIJA. Ovi postupci se primjenjuju SAMO AKO JE PAPA NALAZ ABNORMALAN, TO JESTE POKAZE LSIL ( low grade squamous intraepithelial lesion X 2 ili HSIL- high grade squamous intraepithelial lesion, ili pocetni karcinom cerviksa ILI AKO REZULTAT BIOPSIJE POKAZE JEDAN OD NAVEDENIH NALAZA.

Sve ove procedure su kako rekoh invazivne i u skorasnjem istrazivanju se pokazalo da zene koje su lijecene ovim metodama, imaju veci procenat prijevremenih porodjaja, uzrokovanih slabljenjem vezivnog tkiva grlica.

Mozaik NE PRAVI PROBLEME VEZANE ZA TRUDNOCU !!! I NIJE GA POTREBNO TRETIRATI AKO JE ZENA TRUDNA, NEGO POSLIJE TRUDNOCE !

Kondilomi se tretiraju ovisno o starosti pacijentkinje i lokaciji, kao i rasprostranjenosti. Ako je pacijentkinja mladja, vrijedi ih pratiti jer imaju sansu da kad HPV nestane iz organizma nestanu i kondilomi ! HPV se prenosi u najvecem broju seksualnim odnosom ( tipovi sa visoko malignim potencijalom ) i dodirom preko koze ( bradavice koje su uzrokovane tipovima sa niskim malignim potencijalom ).

Tina84, niste napisali da li Papa nalaz bio normalan ili abnormalan, ako je bio abnormalan, BILO JE POTREBNO URADITI BIOPSIJU pa tek onda laser ! Preskakanjem ovog koraka u lijecenju Vaseg mozaika jeste KLJUCNI PROMASAJ, jer ste mozda imali proceduru uradjenu od koje cete imati vise stete nego koristi i koja i nije bila neophodna !

Merijet Vi ste lijeceni ispravno, i naravno niko od Vas tri nije naveo godine starosti !

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 22, 2007 7:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 12:25 pm
Postovi: 4
Da, zaboravila sam da navedem da imam 27 godina. Hvala Vam svima na informacijama. 26.jula imam kontrolu u GAK N.F. pa cu se javiti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Izvinjenje i dopuna odgovora
PostPoslato: Sub Jun 23, 2007 8:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jun 22, 2007 1:53 pm
Postovi: 4
Lokacija: Beograd
Izvinjavam se na nepotpunim informacijama.
Imam 23 god.
Papa je bio normalan, a mozaik se sa svakim pregledom proširivao. Laserom su mi skidani i kondilomi (koji su bili prošireni po celoj unutrašnjosti a takođe sam ih prenela i na partnera) i mozaik. Grupa sekreta mi je konstantno bila III, i zadržavala se i posle stavljanja vaginaleta (MacMirror,ispiranje sa TantumRosa praškom,Hiperol i još neke čijeg imena ne mogu da se setim trenutno).
Ovo je ugrubo opis, nemam sa sobom nalaze posle intervencije kada su mi uzorke mozaika poslali na ispitivanje, a želim da Vam ih napišem pa ću to u ponedeljak jer sam sad na poslu.
Hvala Vam na ovim savetima i kritikama.
P.S. Od oporavka nakon operacije pokušavam da zatrudnim, već 4 meseca, da li bi ova intervencija(ako ste u pravu što se tiče sumnje da nije bila neophodna), uticala na plodnost, razvijanje trudnoće i sl.?
Hvala puno još jednom! Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 22, 2007 9:35 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 25, 2007 12:37 pm
Postovi: 60
Lokacija: Beograd
Imam slicna pitanja

Da li se radi biopsija ukoliko:

Mozaik na grlicu
PAPA II sa leukocitima i eritrocitima
VS III
Hlamidija, urea i mikroplazma - nemam
Cervikalni OK
Prati se skoro 2 godine ta promena

gde ste uradile biopsiju i da li boli???


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 202 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: