Juvenilni idiopatski artritis

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
KacaK
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:57 pm

Post od KacaK »

Sanida,da li se sjećaš kad ste uzimali smo ibuprofen svako koliko ste vadili kontrolnu krvnu sliku?
sanida
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 10:05 pm

Post od sanida »

Nama su objasnili da je JIA autoimuna bolest sto znaxci da organizam sam sebe napada tj stvara antitijela bez razloga, pa je zato AST bio visok.Cinilo se kao da se organizam brani od streptokoka a ustvari nije ga bilo.Treba raditi na poboljšanju IMUNITETA, to je najvažnije.Mi dajemo svašta:matičnu mliječ, sirup Redapin ACE od cvekle, ampule Royal Jelly sa aronijom itd.Ne znam nista izgleda ne pomaze, svako malo je prehlađena, curi nos ili kašlje a ne jede ništa.
Danas smo bili na kontroli i moramo ponovo na UZ , dr kaze da joj izgleda kao da opet ima tečnosti u zglobu ali kaze da i ako ima to je jako malo, pa ako se to potvrdi da ce joj dati steroid u oba zgloba.Inace nastavljamo sa MTX-om a vadili smo i nalaze pa cemo vidjeti da li je ibuprofen pojacao toksicnost MTX-a.Mozda ga tada ukinemo.Inace ona nije za to kaze da joj ibuprofen ipak treba mada meni se cini da ga bez veze dajemo i dalje.Sa nogicom je pravo zadovoljna, MTX radi svoje a za ruku kaze da je potrebna intenzivnija fizikalna terapija.Kaze da je imala slucaj djeteta sa zapustenim JIA, roditelji nisu odmah reagovali i bila su zahvacena oba koljena i oba clanka i kaze da se jacom fizikalnom sve razgibalo super i nije bilo nikakvih posljedica.
Bili smo opet i kod ocnog i opet samo lampa.Nalaz je u redu a pise da za "ostalo"treba uspavati dijete.Malo sam se prepala, pojma nemam sta je "ostalo".Nama dr kaze da pregled ociju treba raditi dva puta godisnje, ali posto sam insistirala, obavili smo to.Ocni kaze da se pregled radi cesce samo ako je dijete na steroidima.
Pojma vise nemam sta da radimo, cini mi se da ovdje doktori veze nemaju.Mozda treba ici negdje vani........mada opet, krenulo je nabolje.Mislim da cemo uzeti privatno fizioterapeuta da nam se posveti pravo,ovo po klinikama izgleda ne pije vode, kao na traci, uvijek guzva i samo te zamajavaju.
sanida
Novi član
Novi član

Post od sanida »

Kada smo bili samo na ibuprofenu radili smo nalaze cesto, svaki mjesec najvise dva jer smo stalno provjeravali hoce li biti kakvih rezultata.Doduse u tom periodu smo obilazili i druge doktore(ortopede, homeopate itd) radi potvrđivanja dijagnoze.I svi su trazili neki novi nalaz uz osnovne.Zato je dijete istraumirano vise ih ne moze vidjeti ni nacrtane i stalno place pri pregledu.
Ti i ja cemo izgleda doktorirati medicinu, nazalost silom prilika.Meni sestra kaze da sam pocela pricati na latinskom u zadnje vrijeme.A sta cu muka natjerala.
Znas li da li se steroidi dobijaju uvijek pod anestezijom?
Kada su nama punktirali nogicu u decembru nisu dali anesteziju.Joj i to je bila trauma, plakala je od straha tri dana u snu.
sanida
Novi član
Novi član

Post od sanida »

Tek sad vidim pp, nisam prije obratila paznju.
Dobro si i ja stalno kontam da nam ovdje vise nije mjesto ionako se niko drugi ne javlja.
Odsad cu ti pisati na ovu adresu i poslati svoju.
Voli te
Sanida
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

E super,samo se javi da nastavimo...Dok se ne javiš..

Kod nas u jednoj bolnici punkciju+steroid daju pod općom anestezijom,a u drugoj pod lokalnom. Ali pošto djete mora biti jako mirno,čini mi se da je bolja opća,ma ne znam. Nama je ovaj put bilo bez traume (prvi put je vrištala i bacala se dva sata nakon buđenja), jer sam s anesteziloginjom dogovorila samo maskicu, pa je nisu izboli po venama i bilo je lakše. Te stvari se moraju raditi strogo u sterilnim uvjetima, da se ne inficira pa se rade u operacijskoj sali. Teško je što dijete ne smije piti 2 sata nakon buđenja, a prije zahvata ni jesti 6 sati.

A šta da ti kažem,imam doma pedijatriju,internu medicinu, a tražim i dječju reumatologiju da kupim. Kad dođem na razgovor uvijek me pitaju kakve veze imam s medicinom. Šta ćeš ,mora se.

U vezi očiju.
Nama prvo gledaju "špalt lampom" (to je biomikrospoja da se isključi iridicoklitis), onda su "širili zjenice" kapima za oči i nakon 15min opet aparat (da se isključi uveitis).
Kad je djete curica ispod 7 godina i kad je ANA pozitivan, najveća je opasnost od iridociklitisa (50%) pa pregled (biomikroskopiju) treba raditi svaka 3 mjesece.

Za AST titar, jesi ga ponovno provjeravala? :
"ASO je specifično antitijelo koje se javlja u krvi nakon infekcije bakterijama Streptococcus (beta hemolitički streptokok). Ova se pretraga primjenjuje kao posredni dokaz infekcije streptokokom, stoga je važno pratiti dinamiku titra ASO kroz neko vrijeme (padaju li vrijednosti ili rastu)."

Kad stigneš molim te napiši mi što da provjeravam zbog ibuprofena ako znaš. Ja mislim KKS,SE,CRP (ova tri mogu samo iz prsta), hepatogram...

Mi smo primjetli da naša ima već pola godine sekret u nosu, čvrsti (što je navodno kod auto imunih bolesti).
Jedno vrijeme smo joj davali Ehinaceu i bila je ko dren godinu dana,ali čim smo prestali zapao nas ovaj artritis...

Draga drži se i čujemo se!
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

O prehrani kažu...

ARTRITIS I REUMATIZAM
"polažu oružje" kad ugledaju limun, jagode, kupine, grožđe, ribizle, jabuke, kruške, paradajz, praziluk, boraniju, crni luk I celer.
EDEMI (OTOCI) se resorbuju, a ZADRŽAVANJE VODE isparava kad luk, kruška, dinja, jabuke, trešnje, breskve, komorač, potočarka i plavi paradajz uđu u organizam
BOLESTI JETRE I NADUTOST JETRE se smiruju u prisustvu maslačka, špargle, šargarepe, šikoreje, celera, artičoke, maslina, rotkvica maslinovog ulja i grejpfruta.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Za opću anesteziju je i ovo važno..

dijete ne smije imati akutno povišenu temperaturu,PREHLADU,upalu dišnih puteva,težu anemiju,proljev,različite osipe,povišene leukocite,preboljele dječje zarazne bolesti prije manje od mjesec dana, da nije cjepljeno zadnjih 5 dana,
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Podižem topik.
Ako ima još roditelja koji se muče s JIA, slobodno kontaktirajte mene i Sanidu na pp.
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

up
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Zmajcica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 08, 2008 2:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Zmajcica »

Zdravo svima!

Cerka prijateljice ima 2,5 godine i nedavno je dobila tri razlicite dijagnoze: JIA, tuberkuloza kostiju i artritis nastao usled druge infekcije (ima hronican sinusitis i neku bakteriju u brisu, ne znam tacno koju). Rezultati krvi su isprva bili uredni, pa su lekari pretpostavili da je TBC, ali su sada takvi da sumnjaju na reaktivni artritis, mada ne iskljucuju ni JIA. Na osnovu snimaka ne mogu da iskljuce ni jednu dijagnozu. Trenutno se ceka da lekari odluce da li da dete ide na biopsiju da bi se iskljucila TBC, pa da se fokusiraju samo na artritis. Rezultat pregleda ociju je uredan.

Interesuje me da li neko zna za bilo kakav vid alternativne terapije u Beogradu koji bi mogao da se primeni kod JIA ili reaktivnog artritisa, uz, naravno, lekarsku terapiju, kada bude prepisana?

Unapred hvala!
CARPE DIEM!
KacaK
Stalni član
Stalni  član

Post od KacaK »

Pozdrav Zmajcice,

Ne znam za BG. Mi smo iz ZG..uzimamo homeopatiju, idemo na bioenergiju, masiramo uljem zglobove 1h dnevno..obavezno Omega 3 dodatak prehrani, to mama moze sama kupiti u ljekarni.

Tezak je put do dijagnoze jer nekog posebnog testa nema, ide se iskljucivanjem drugih stvari (npr.septički artritis tj. direktna infekcija zgloba, ortopedskih problema,,...)...i vise se oslanja na klinicku sliku djeteta jer krv moze biti sasvim OK, ali UZV moze pokazivati izljeve u zglob i izvan zgloba (otok mekih tkiva) i zadebljanje sinovijalne membrane.

Na ovom forumu stavljam korisne informacije, pa se slobodno pridruzite.
http://www.zajedno-do-zdravlja.hr/forum ... 633854c0d1

Pozdrav malenoj djevojcici i tebi koja se brines!
Zmajcica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 08, 2008 2:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Zmajcica »

KacaK, hvala na informacijama, pokusala sam da se registrujem na Zajedno-do-zdravlja, ali mi nije uspelo, mislim da je problem bio u mrezi, pa cu pokusati ponovo.

Ja se jos uvek nadam da je u pitanju TBC kostiju, to se bar lakse leci, ili su bar lekari tako rekli!

Srdacan pozdrav, i zelim vam svima jake nerve i dobre rezultate!

Zmajcica
CARPE DIEM!
Odgovori