Zablude bazirane na neznanju o kontraceptivnoj piluli

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Zablude bazirane na neznanju o kontraceptivnoj piluli

Post od obgyn »

pa ljudi sta radite sa tim tabletama???Kako to uzimate pilule za kontracepciju bez prethodnog konsultovanja sa lekarom? Pa ti lekari valjda stvarno necemu sluze a ne da ima se obratimo samo onda kad zagusti...Kad vec nisi sigurna kako se uzimaju tablete odes lepo kod lekara, ispricas mu sve sto te muci i on ti lepo kaze sta da radis...
Za pocetak uzimanja kontraceptivne pilule za mladu i zdravu osobu ( ako je starija od 35 g mora da bude nepusac !) nije potrebno nikakvo laboratorijsko testiranje jetrenih/ bubreznih funkcija.
Posjeta ginekologu je potrebna da bi ako je pacijent seksualno aktivan imao uradjene cervikalne briseve na hlamidiju i gonoreju, uradjen Papa nalaz, ali ginekoloski pregled ( bimanual ) nije neophodan !

Oko sheme uzimanja...
Saznala sam da uvek ide pauza od sedam dana i da ako sam zavrsila u sredu narednu kutiju pocinjem naredne nedelje u cetvrtak, dakjle osmi dan, bez obzira na to sto sam ja dobila menstruaciju peti dan pauze a ne sedmi.
Pocnite uzimati prvu kutiju od dana ciklusa koji se poklapa sa nedjeljom ( ne mora da bude obavezno prvi dan ) ! jer taj obrazac se pokazao vrlo korisnim u socioloskim istrazivanjima medju tinejdzerima jer mnogi od njih izlaze preko vikenda sa udarnim danima petak i subota...tako da je potrebno da su vec POKRIVENI tih dana vikenda, nedjelja je dan pred skolu i novi radni/ studentski dan, kada se ne izlazi i pocinje nova kutija !
Nakon 21 dana / 3 pune sedmice / poslije 48 sati, obicno pocinje krvarenje, koje je sa pilulama manje obilno ( smanjuju za 40% kolicinu krvarenja ) i manje bolne ! i odlicna su terapija za bolne cikluse ( dismenoreju ). Kad prodje ili ne prodje krvarenje u dolazecu nedjelju otvarete novu kutiju i nastavljate isti obrazac uzimanja.

Nastojte da uzimate pilulu u isto vrijeme ! drzite ih na istom mjestu ! u kupatilu pored cetkice za zube ! jer to radite svako jutro i vece kod kuce !, ili u stolicu pored sata !
Zbog cega sam protiv toga: jer je jedna moja poznanica tako isto uzimala pilule na svoju ruku a na kraju se ispostavilo da je u drugom stanju!!Pa onda posle proveravaj da li je sa bebom sve u redu pa da li ce da se rodi normalno, zdravo i td. To su po meni stvarno ozbiljne stvari da bi se tako olako shvatale...mislim na ono: pijem od treceg ili petog pa ako nije bila menstruacija pa mozda i jeste pa najverovatnije nisam u drugom stanju pa pauzu pravim pet dana ma ne nego sedam...stvarno izuzetno konfuzno...
Sansa da zena koja uzima pilulu ostane u drugom stanju je direktno proporcionalna sa brojem izostavljenih pilula ! Ako zena uzima pilule redovno, svaki dan u odredjeno vrijeme i ako su to 2 phase ili 3 phase pilule, procenat zastite je 0.1 % ( prevedeno 1 zena na 1000 ostane trudna )...ono sto su istrazivanja pokazala u realnosti jeste da 8 % zena ostanu trudne jer zaborave da uzmu pilule !

Ako se trudnoca desi dok je zena na piluli, NIJE DOKAZANO NIKAKVO STETNO DEJSTVO NA EMBRION / FETUS, tako da je svaki komentar ili istrazivanje na ovu temu od strane ginekologa neosnovano.

NACIN UZIMANJA SAM UPRAVO OBJASNILA VRLO JASNO...poceti nedjeljom...ako dobijete kutiju sa 28 dana, sto ja obicno dajem tinejdzerima jer hocu da ih tokom 3 mjeseca naviknem da uzimaju pilule redovno svaki dan, iako poslednji red u kutiji od 28 pilula su '* SPAM * pills' ne sadrze hormone, tako da se piju samo da se ocuva obrazac uzimanja...ako dobijete kutiju od 21 dan, onda prestanete uzimate pilule jednu nedjelju kada zavrsite kutiju, dobijete menstruaciju i pocnete slijedecu kutiju te dolazece nedjelje ( u nedjelju )...nakon 3 mjeseca kontrola kod ginekologa da se provjeri...da li se desavaju neke nus pojave kao sto je osjetljivost dojki, probojna krvarenja, glavobolje...
Slazem se sa Biljom,mada sam i ja bila jedna od onih koji su htjeli da uzmu pilulu na svoju ruku ali sam ipak odustala.Ne bih neki hormonski poremecaj i 50 kg viska
POTPUNO POGRESNO !!! Niskodozazne BCP ( birth control pills ) koje sadrze u prosjeku oko 20 - 30 mikrograma, ne izazivaju debljanje !
To je bilo vezano za pilule koje su sadrzavale 50 mikrograma i koje odavno nisu u upotrebi. Radi se o percepciji...ja svakom pacijentu savjetujem redovno vjezbanje i zdravu ishranu i rijetko neko dolazi sa takvom zalbom nakon 6 mjeseci zdravog zivota.
Pilule ako se koriste ovako kako sam rekla ne izazivaju hormonalni poremecaj, ako on nije postojao i prije uzimanja pilule !!! Jedini razlog zasto preporucujemo da se prestane uzimati pilula prije trudnoce, jeste da znamo datum poslednje menstruacije i da se uspostavi normalna hormonalna ravnoteza prije trudnoce, ali pilula uopste ne utice na normalnu trudnocu.
ja se jos jednom svima stvarno izvinjavam ali ovo sam morala da kazem jer mi je izgledalo kao da neko mora ovo da prekine.Nisam htela da se na kraju sve svede na ono ma bas me briga neka rade sta hoce...na kraju zbog toga i jesmo na ovakvim forumima.
Samo molim za malo vise ozbiljnosti i najbolje je da se ne igramo doktora vec da to prepustimo pravim a mi samo da citamo i razmenjujemo iskustva
Ponekad dobra namjera ocigledno nije dovoljna sa kvalitetan savjet.

Ako neko ima bilo kakvo pitanje o kontracepciji, pitajte me...ovdje nisam govorila o kontraindikacijama ( relativnim i apsolutnim...ko ne smije da uzima pilulu ), kada treba pilulu prestati piti i potraziti medicinsku pomoc...o neophodnosti koristenja kondoma za zastitu od STI ( seksualno prenosivih bolesti ), o korisnim ucincima pilule koji nisu vezani za kontracepciju...et cetera...ali ajde...diskusija je otvorena ! Bujrum...
Pozdrav,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Evo jos jedan komentar...pola pogresan a pola istinit !
sto se "gojaznosti" od pilula tice tu se slazem: jednom kada sam se zalila mom doktoru kako sam se ugojila od hormona koje pijem on mi je rekao da to nije tacno jer je to najlakse tako prokomentarisati: u stvari, kada pijes hormone tebi se metabolizam ubrzava i zbog toga osecas vecu glad. Onda jedes prekomerno a ne kreces se i sta moze drugo da se desi nego visak kilograma...bar u mom slucaju to stvarno jeste....
Estrogen u piluli usporava a ne ubrzava metabolizam i prvenstveno se odnosi na metabolizam lipida ( trigliceridi i holesterol ).
mi smo u stvari vise lenji da radimo vezbe a onda kada se pojave kilogrami pitamo se odakle mi ovoliko salo???I kada sam primenila drugi sistem da malo vise vezbam, vozim biciklu i da se vise krecem sve je doslo u normalu. Probajte i vi! Zaprepasticete se rezultatima!
(zvuci kao reklama za neki slim- fit -dijet i ostalo.... neverovatno!! ali na mene stvarno deluje...)
Ovo je odlican komentar i savjet ! Slazem se.
Pozdrav,
ObGyn
N2
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 08, 2006 5:49 pm

Post od N2 »

E ovako,ja sada hocu da uzmem pilule za kontracepciju,pa me zanima vase misljenje.Da napomenem da pilule hocu da uzimam radi akni.a nece biti ni na odem kao kontracepcija.Koje bi mi i preporucili.

I imam jedno pitanje.
da li dlake koje se nalaze na grudima predstavljaju hormonski poremecaj.

Evo bicu bezobrazna pa cu jos>
Dva dana me bolio stomak,nateknuta mi lijeva strana gdje se nalazi jajnik,ca k na dodir je bolilo :o i tacno ispod pupka.desna strana ne.pocela sam piti antibiotike radi upale desni,tacno drugi dan tih bolova u stomaku i oni su tada prestali,jednom mi se desilo da me isto tako zabolio stomak i da nisam mogla da stanem na noge. :D hvala na odgovoru i izvinjavam se na dosadjivanju.pozdrav :D
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

1. Akne jesu odraz povisenog levela androgenih hormona a najbolje pilule za to jesu upravo Diane 35.

2. Dlakavost izmedju grudi pripada muskom tipu dlakavosti i ako su Vam menstruacije redovne i osim kozmetickih postupaka otklanjanja dlaka, i Diane 35, nemam nikakvog drugog savjeta za Vas...mozda regulacija tezine, ako je BMI > 25....akne, pojacana dlakavost, neredovni ciklusi...obicno ide sa PCOS, inzulin rezistencijom, sklonosti prekomjerne tezine...et cetera.

3. jajnik se ne nalazi "tacno ispod pupka" ( ali se nalazi zeludac, gastritis ? cir na 12 palacnom crijevu ? samo nagadjam...)...nego u karlici / zdjelici...otidjite dr neka Vas pregleda, bilo koji ljekar opste prakse...

I pitajte onda tamo sve sto Vas zanima...lakse je kad nekog vidite i kad Vas taj MD ima pred ocima, moze pregledati, uzeti kompletnu anamnezu.
Srecno
Pozdrav,
ObGyn
N2
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 08, 2006 5:49 pm

Post od N2 »

Kao prvo hvala vam na odgovoru,a ovoga jajnika sto se tice,znam ja da se jajnik ne nalazi ispod pupka,nego sam napisla da me boli lijevi jajnik i tacno ispod pupka,tj.jedno otprilike 6 cm.sto znaci da je bol negde u zdjelici,ako sam ja dobro skontala.
Dlakavosti sto se tice,nije izmedju grudi nego bas na grudima.Te dlake su mi se pojavile u pubertetu,u trudnoci ih nisam imala,tek nakon nekog vremena su se pojavile ponovo,a ubrzo posle toga i bubuljice.Nisam debela,posle porodjaja sam se vratila na svoju kilazu od 52 kg,visoka sam 170,sto znaci da imam neku normalnu kilazu.
Ovaj moj komentar sto ste preneli,da se ugoji od pilula,sto sam napisala ne bih da dobijem nekih 50 kg.Ja koliko se brzo udebljam brzo i smrsam,jedino cega se bojim da ne dodje do nekoga hormonskog poremecaja pa da se ti kilogrami ne mogu vratiti.Vama puno pozdrava i vjerovatno ce biti jos pitanja . :D
Milica-milica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 2:49 pm

Re: Zablude bazirane na neznanju o kontraceptivnoj piluli

Post od Milica-milica »

Oko sheme uzimanja...

Imam pitanje.

Zavrsavam sa kutijom, trecom po redu, sutra. Dakle, sutra pijem 21. tabletu.
Kada narednu kutiju (br 4) da pocnem.

Sudeci po prethodnim mesecima dobicu u ponedeljak, peti dan od dana prestanka sa poslednjom tabletom.
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

obgyn napisao: Nakon 21 dana / 3 pune sedmice / poslije 48 sati, obicno pocinje krvarenje, koje je sa pilulama manje obilno ( smanjuju za 40% kolicinu krvarenja ) i manje bolne ! i odlicna su terapija za bolne cikluse ( dismenoreju ). Kad prodje ili ne prodje krvarenje u dolazecu nedjelju otvarete novu kutiju i nastavljate isti obrazac uzimanja.
@Milica-milica: po ovome ispada, ako sutra piješ poslednju pilulu, dakle u sredu, sledeću kutiju načinješ u sledeću sredu, nezavisno od toga kad je krvarenje počelo i da li još traje.
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

Hvala puno na odgovoru.

:D

Samo jos jedno pitanjce...
Neki Doktori, kao npr. moja doktorica-ginekolog, kazu da ako poslednju pilulu popijem u sredu, onda narednu pocinjem u naredni cetvrtak.

Pa je moje pitanje da li je greska ako ja pocnem dan kasnije tj osmi, nakon punih sedam dana pauze...
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

E za to ćemo morati da čekamo obgyn :oops: pošto ja nisam lekar nego sam samo komentarisala tekst, kako sam ga ja razumela...a u pravu si, i ja sam nailazila na to da se sa sledećom kutijom počinje osmog dana...moguće da nema bitne razlike osim što je lakše za praćenje ali ko zna...
ladmer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 28, 2006 1:02 pm

Post od ladmer »

Dr ObGyn,
Hvala Vam na jasno iznetim informacija o oralnim kontraceptivima. Ipak, ostaje ta nedoumica (vec gore izneta) vezano za tih 7 dana "odmora od pilula". Naime, na detaljnom uputstvu koji sam uz "Stediril 30" (pakovanje od 21 tablete) dobila, opisana je shema uzimanja pilula, prema kojoj, ako je 21. tableta uzeta u cetrvrtak, sa sledecim pakovanjem se krece u petak... Kako Vi napomenuste da se uvek krece istog dana, interesuje me pravi li se ovde neka greska... Ili sada previse detaljisemo sa tim jednim"nebitnim" danom :)
Uzgred, ginekolog mi je preporucila ovaj kontraceptiv sa ciljem da razvijemo matericu, jer je procenila ultrazvucnim pregledom da nije dovoljno razvijena (promer koji bi trebalo da je minimum 40mm, kod mene meri 33mm). Nadam se da se slazete sa njenim resenjem...

Hvala puno na svim informacijama, sjajan sajt i forum!
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

..N...Po...U.....Sr...C....Pe...Su
22...23...24...25...26...27...28

29=1
* pauza

izgleda mi da je racunica prosta, evo probaj na osnovu ove tabele gore.....
21 dan pijes.......7 dana pauza..........(21+7=28 )
sa sledecom turom pocinjes 29. dana, a 29.dan je isti kao i 1.

to znaci da sa PRVOM pilulom pocinjes uvek istog dana u nedelji....
ako ti je 21. bio subota, 29. ce biti nedelja (znaci, tacno je to sto pise u uputstvu, ali je zbunjujuce)
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

[quote="jane_doe"]..N...Po...U.....Sr...C....Pe...Su
22...23...24...25...26...27...28

29=1
* pauza

BRAVO. Super je objasnjenje.
I meni izgleda ova racunica logicno
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

to znaci da sa PRVOM pilulom pocinjes uvek istog dana u nedelji....
ako ti je 21. bio subota, 29. ce biti nedelja (znaci, tacno je to sto pise u uputstvu, ali je zbunjujuce)
Jeste, sad se sve slaže. Ja sam pobrkala lončiće, treba gledati kad se uzima prva a ne poslednja. Tako je to kad se ne misli pre postovanja. :oops:
ladmer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 28, 2006 1:02 pm

Post od ladmer »

Oops, i meni je sad jasno... :oops: Malo mi je bila zakocila logika jutros, a u stvari sve se uklapa.
Hvala!
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Nema na cemu! :wink:

pozdrav,
jane doe
Odgovori