Za pocetak uzimanja kontraceptivne pilule za mladu i zdravu osobu ( ako je starija od 35 g mora da bude nepusac !) nije potrebno nikakvo laboratorijsko testiranje jetrenih/ bubreznih funkcija.pa ljudi sta radite sa tim tabletama???Kako to uzimate pilule za kontracepciju bez prethodnog konsultovanja sa lekarom? Pa ti lekari valjda stvarno necemu sluze a ne da ima se obratimo samo onda kad zagusti...Kad vec nisi sigurna kako se uzimaju tablete odes lepo kod lekara, ispricas mu sve sto te muci i on ti lepo kaze sta da radis...
Posjeta ginekologu je potrebna da bi ako je pacijent seksualno aktivan imao uradjene cervikalne briseve na hlamidiju i gonoreju, uradjen Papa nalaz, ali ginekoloski pregled ( bimanual ) nije neophodan !
Oko sheme uzimanja...
Pocnite uzimati prvu kutiju od dana ciklusa koji se poklapa sa nedjeljom ( ne mora da bude obavezno prvi dan ) ! jer taj obrazac se pokazao vrlo korisnim u socioloskim istrazivanjima medju tinejdzerima jer mnogi od njih izlaze preko vikenda sa udarnim danima petak i subota...tako da je potrebno da su vec POKRIVENI tih dana vikenda, nedjelja je dan pred skolu i novi radni/ studentski dan, kada se ne izlazi i pocinje nova kutija !Saznala sam da uvek ide pauza od sedam dana i da ako sam zavrsila u sredu narednu kutiju pocinjem naredne nedelje u cetvrtak, dakjle osmi dan, bez obzira na to sto sam ja dobila menstruaciju peti dan pauze a ne sedmi.
Nakon 21 dana / 3 pune sedmice / poslije 48 sati, obicno pocinje krvarenje, koje je sa pilulama manje obilno ( smanjuju za 40% kolicinu krvarenja ) i manje bolne ! i odlicna su terapija za bolne cikluse ( dismenoreju ). Kad prodje ili ne prodje krvarenje u dolazecu nedjelju otvarete novu kutiju i nastavljate isti obrazac uzimanja.
Nastojte da uzimate pilulu u isto vrijeme ! drzite ih na istom mjestu ! u kupatilu pored cetkice za zube ! jer to radite svako jutro i vece kod kuce !, ili u stolicu pored sata !
Sansa da zena koja uzima pilulu ostane u drugom stanju je direktno proporcionalna sa brojem izostavljenih pilula ! Ako zena uzima pilule redovno, svaki dan u odredjeno vrijeme i ako su to 2 phase ili 3 phase pilule, procenat zastite je 0.1 % ( prevedeno 1 zena na 1000 ostane trudna )...ono sto su istrazivanja pokazala u realnosti jeste da 8 % zena ostanu trudne jer zaborave da uzmu pilule !Zbog cega sam protiv toga: jer je jedna moja poznanica tako isto uzimala pilule na svoju ruku a na kraju se ispostavilo da je u drugom stanju!!Pa onda posle proveravaj da li je sa bebom sve u redu pa da li ce da se rodi normalno, zdravo i td. To su po meni stvarno ozbiljne stvari da bi se tako olako shvatale...mislim na ono: pijem od treceg ili petog pa ako nije bila menstruacija pa mozda i jeste pa najverovatnije nisam u drugom stanju pa pauzu pravim pet dana ma ne nego sedam...stvarno izuzetno konfuzno...
Ako se trudnoca desi dok je zena na piluli, NIJE DOKAZANO NIKAKVO STETNO DEJSTVO NA EMBRION / FETUS, tako da je svaki komentar ili istrazivanje na ovu temu od strane ginekologa neosnovano.
NACIN UZIMANJA SAM UPRAVO OBJASNILA VRLO JASNO...poceti nedjeljom...ako dobijete kutiju sa 28 dana, sto ja obicno dajem tinejdzerima jer hocu da ih tokom 3 mjeseca naviknem da uzimaju pilule redovno svaki dan, iako poslednji red u kutiji od 28 pilula su '* SPAM * pills' ne sadrze hormone, tako da se piju samo da se ocuva obrazac uzimanja...ako dobijete kutiju od 21 dan, onda prestanete uzimate pilule jednu nedjelju kada zavrsite kutiju, dobijete menstruaciju i pocnete slijedecu kutiju te dolazece nedjelje ( u nedjelju )...nakon 3 mjeseca kontrola kod ginekologa da se provjeri...da li se desavaju neke nus pojave kao sto je osjetljivost dojki, probojna krvarenja, glavobolje...
POTPUNO POGRESNO !!! Niskodozazne BCP ( birth control pills ) koje sadrze u prosjeku oko 20 - 30 mikrograma, ne izazivaju debljanje !Slazem se sa Biljom,mada sam i ja bila jedna od onih koji su htjeli da uzmu pilulu na svoju ruku ali sam ipak odustala.Ne bih neki hormonski poremecaj i 50 kg viska
To je bilo vezano za pilule koje su sadrzavale 50 mikrograma i koje odavno nisu u upotrebi. Radi se o percepciji...ja svakom pacijentu savjetujem redovno vjezbanje i zdravu ishranu i rijetko neko dolazi sa takvom zalbom nakon 6 mjeseci zdravog zivota.
Pilule ako se koriste ovako kako sam rekla ne izazivaju hormonalni poremecaj, ako on nije postojao i prije uzimanja pilule !!! Jedini razlog zasto preporucujemo da se prestane uzimati pilula prije trudnoce, jeste da znamo datum poslednje menstruacije i da se uspostavi normalna hormonalna ravnoteza prije trudnoce, ali pilula uopste ne utice na normalnu trudnocu.
Ponekad dobra namjera ocigledno nije dovoljna sa kvalitetan savjet.ja se jos jednom svima stvarno izvinjavam ali ovo sam morala da kazem jer mi je izgledalo kao da neko mora ovo da prekine.Nisam htela da se na kraju sve svede na ono ma bas me briga neka rade sta hoce...na kraju zbog toga i jesmo na ovakvim forumima.
Samo molim za malo vise ozbiljnosti i najbolje je da se ne igramo doktora vec da to prepustimo pravim a mi samo da citamo i razmenjujemo iskustva
Ako neko ima bilo kakvo pitanje o kontracepciji, pitajte me...ovdje nisam govorila o kontraindikacijama ( relativnim i apsolutnim...ko ne smije da uzima pilulu ), kada treba pilulu prestati piti i potraziti medicinsku pomoc...o neophodnosti koristenja kondoma za zastitu od STI ( seksualno prenosivih bolesti ), o korisnim ucincima pilule koji nisu vezani za kontracepciju...et cetera...ali ajde...diskusija je otvorena ! Bujrum...