Pozdrav,
Pre 4 dana sam posetio nutricionistu, sa namerom da mi koriguje ishranu kako bih skinuo stomak i zadnjicu. Zvuci smesno, ali trenirao sam kosarku na polu-profesionalnom nivou kroz omladinske kategorije od svoje 9. go 19. godine kada sam prestao da treniram. U zadnjoj godini treniranja sam bio visok 185 i imao 85 kg i ljudi bi me okarakterisali kao mrsavog coveka, a nakon sto sam prestao godinu dana kasnije 110, i na toj sam tezini evo vec 6 godina i nikako da ne mogu da skinem. Naravno sve je otislo u zadnjicu i u stomak. 4-5 godina nisam uopste vezbao da bih pre godinu i po dana poceo ponovo, ovog puta rekreativno da igram (3-5 puta nedeljno) sa ljudima od kojih su neki danas i profesionalni kosarkasi. Uspeo sam da padnem na 105 kilograma kada sam bio sveo hleb na minimum (1 parce dvopeka uz obrok, a ako ima krompira onda nijedno), izbacio sve slatkise, sve sokove, ali sam izvrnuo skocni zglob i bio sprecen da igram 2 meseca i opet se vratilo na 110, preciznije na 113.
Sad nakon sto je zglob zazdravio, i kad sam opet poceo da "treniram" da se ne bih igrao sa svojim zdravljem i prepisivao sam sebi hranu itd otisao sam kod nutricioniste. I dobio sam dijetu (restrikciona dijeta) gde je recimo raspored za jedan dan:
dorucak
30 grama hleba, 50 grama mladog sira, 1 jogurt,
rucak
100-150 grama belog mesa, 150 grama krompira, 30 grama hleba, 150 grama salate
vecera
100 grama sardine, 30 grama hleba, salata
i svuda izmedju uzina je voce ili tako nesto i da se javim za 3 nedelje na kontrolu sa rezultatima laboratorijskog nalaza krvi itd...
Ja sam nutricionisti objasnio da treniram skoro svaki dan, da intezivno igram kosarku po sat i po vremena sa fizicki spremnim ljudima, da to nije bagminton, nutricionista je bio u fazonu super, brzo ces ti to da skines blabla...
Medjutim kad sam kod kuce sracunao kalorije, pogledao ishranu, dnevni unos kalorija mi je 1200 po danu po ovoj dijeti.
Ja sam odlucio da to isteram i sacekam te tri nedelje da vidim da li ce mi napraviti individualnu dijetu nakon lab nalaza itd, ali vec sad (4. dan) osecam malaksalost i pospanost, imam utisak da ako izadjem na teren da cu se srusiti
E sad, moje pitanje je za neke od strucnjaka koje citaju ovo da li je bezbedno drzati dijetu 1200 kcal dnevno i trenirati 5 puta u nedelji? Da li je uopste bezbedno za muskarca da drzi tako restriktivnu dijetu, po netu sam citao da je neki medicinski minimum za muske osobe 1800 a da i to nije bezbedno?
Nutricionista je dosao na zakljucak da su mi grudi i ledja prilicno misicavi, i da u tom delu skoro da nemam viska, ali meni nije cilj da dijetom smanjim tezinu redukovaci i misicnu masu i masti, ja bih najradije da ishranom pospesim samo topljenje masti, bez da gubim misicnu masu bez ikakvih preparata, teretane itd...
Da li bi mozda trebalo da promenim nutricionistu? :S
Ako nekome znaci visok sam 185, tezak 110 kg.