U kilogramu maka ima oko dva miliona zrnaca. Semenke su gotovo bez mirisa, njihov se orahu slican ukus razvija tek kuvanjem ili pecenjem. Sadrže oko 50 odsto masnog ulja (Oleum papaveris) te proteinske supstance i organske baze, poput alkaloida papaverina. Stare knjige o travama iscrpno se bave sokom maka kao sredstvom za ublažavanje bola, ali spominju i makovo seme kao dodatak hrani. U prvom redu kao zacin hlebu, koji mu daje “sladak i ljubak ukus”. U srednjoevropskim zemljama mak se uzgaja, po pravilu, samo zbog semenki, dok se u jugoistocnim zemljama kulture maka iskorišcavaju za dobijanje opijuma za medicinske svrhe. Mora se napomenuti da zrele semenke maka ne sadrže, prakticno, nikakve narkoticke sastojke.
Inace dok sam radio u zdravoj hrani, neki su pricali kako je zdrav...
Medjutim iz istih razloga kao sto imas ti nikad me nije posebno zanimalo