mak
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
mak
Da li je ičemu u ishrani dobar mak ?
Ja kad probam štrudlu, kiflu ili pitu sa makom, meni su ta zrnca samo gorka, zavlače se među zube, i vide se u stolici.
Kolač u kojem je mak, je ukusan samo onoliko koliko su ukusni ostali činioci.
Dakle, ima li mak kao namirnica ikakvoga smisla ?
Ja kad probam štrudlu, kiflu ili pitu sa makom, meni su ta zrnca samo gorka, zavlače se među zube, i vide se u stolici.
Kolač u kojem je mak, je ukusan samo onoliko koliko su ukusni ostali činioci.
Dakle, ima li mak kao namirnica ikakvoga smisla ?
U kilogramu maka ima oko dva miliona zrnaca. Semenke su gotovo bez mirisa, njihov se orahu slican ukus razvija tek kuvanjem ili pecenjem. Sadrže oko 50 odsto masnog ulja (Oleum papaveris) te proteinske supstance i organske baze, poput alkaloida papaverina. Stare knjige o travama iscrpno se bave sokom maka kao sredstvom za ublažavanje bola, ali spominju i makovo seme kao dodatak hrani. U prvom redu kao zacin hlebu, koji mu daje “sladak i ljubak ukus”. U srednjoevropskim zemljama mak se uzgaja, po pravilu, samo zbog semenki, dok se u jugoistocnim zemljama kulture maka iskorišcavaju za dobijanje opijuma za medicinske svrhe. Mora se napomenuti da zrele semenke maka ne sadrže, prakticno, nikakve narkoticke sastojke.
Inace dok sam radio u zdravoj hrani, neki su pricali kako je zdrav...
Medjutim iz istih razloga kao sto imas ti nikad me nije posebno zanimalo
Inace dok sam radio u zdravoj hrani, neki su pricali kako je zdrav...
Medjutim iz istih razloga kao sto imas ti nikad me nije posebno zanimalo

meni moja majka kaћe, mak u kuvanom mlijeku uspava .Veli tako ja bila mala beba i stalno plakala, njoj neka ћena rekla da skuva maka u mlijeku i da mi da obrok. mama veli, ja tako i uradim a ti zaspa, pa spavaљ, pa spavaљ, pa spavaљ te sam ti se prepala da te nikad neжu probuditi.
Pouиenije , mama nikad viљe nije eksperimetisala s makom.

Pouиenije , mama nikad viљe nije eksperimetisala s makom.

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Zavisi sve o kom maku prichamo!
* Meconopsis – Himalayan poppy, Welsh poppy and relatives.
* Papaver – Iceland poppy, Oriental poppy, Opium poppy, corn poppy and about 120 other species.
* Romneya – Matilija poppy and relatives.
* Eschscholzia – California poppy and relatives.
* Stylophorum – Celandine-poppy, mock poppy, yellow-poppy, wood-poppy.
* Argemone – Prickly-poppy
* Canbya – Pygmy-poppy
* Stylomecon – Wind-poppy
* Arctomecon – Desert bearclaw-poppy
* Hunnemannia – Tulip poppy
* Dendromecon – Tree poppy
Crveni mak/bulka je onaj koji mi koristimo u ishrani! Ostali su zabranjeni i izrazito toxichni!
U crvenom maku ima oko 40 alkaloida od kojih ima najvise morfijuma, kodeina i papaverina.
U ovom "nasem" crvenom maku dosta je manja koncentracija tih alkaloida nego u opijumskom. Nema opijuma! To ipak ne znaci da treba preterivati sa uzimanjem.
* Meconopsis – Himalayan poppy, Welsh poppy and relatives.
* Papaver – Iceland poppy, Oriental poppy, Opium poppy, corn poppy and about 120 other species.
* Romneya – Matilija poppy and relatives.
* Eschscholzia – California poppy and relatives.
* Stylophorum – Celandine-poppy, mock poppy, yellow-poppy, wood-poppy.
* Argemone – Prickly-poppy
* Canbya – Pygmy-poppy
* Stylomecon – Wind-poppy
* Arctomecon – Desert bearclaw-poppy
* Hunnemannia – Tulip poppy
* Dendromecon – Tree poppy
Crveni mak/bulka je onaj koji mi koristimo u ishrani! Ostali su zabranjeni i izrazito toxichni!
U crvenom maku ima oko 40 alkaloida od kojih ima najvise morfijuma, kodeina i papaverina.
U ovom "nasem" crvenom maku dosta je manja koncentracija tih alkaloida nego u opijumskom. Nema opijuma! To ipak ne znaci da treba preterivati sa uzimanjem.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Ma ja pitam zbog sebe.Pokusavam da otkrijem od cega sam ovakva sad kad sam velikalujka napisao:Pa koliko vidiš da nije tako nebi ja bila ovakva.martat napisao:Tamaraft,jel to znaci da ako jedes mak kada si mali,to moze da ostavi posledice kada porastes?Mislim,ako je ovo tacno,onda su mi sada neke stvari moooooogo jasnije.
![]()
![]()
![]()
![]()

- Dj.Olivera
- Stalni član
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Dj.Olivera
- Stalni član