Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: CELIJAKIJA???
PostPoslato: Čet Feb 17, 2011 12:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 1:21 pm
Molim nekog od lekara i sve one koji su upuceni u ovu problematiku da opisu koji su simptomi celijakije i kako se najpreciznije utvrdjuju?
Znam da se rade antitela,ali sta ako su ona negativna? Da li i dalje postoji verovatnoca da neko ima celijakiju?
Znam da je najmerodavniji endoskopski pregled tankog creva,ali da li je taj pregled isti sto i gastroskopija sa duodenoskopijom ili se za utvrdjivanje celijakije ide jod dublje? Cini mi se u jejunum?
Pisala sam vec o svojim problemima sa Candidom koju ne mogu nikako da suzbijem,stalno se vrtim u krug,jer kad nju lecim nagomilaju mi se silne crevne bakterije,koje dospevaju i urinarno i vaginalno,pa onda moram na injekcije i tako u krug.
Primetila sam da cim uzmem i malo bilo cega od brasna (cak i integralnog) krene "gorenje" u dvanaestopalacnom,a u zadnje vreme vec sutradan grcevi i prolivi. Candida reaguje na belo brasno,a i Eserihija kad se namnozi u crevima.Kako da znam tacno sta je? Proja mi prija,a najgore od svega je sto sam mnogo smrsala (24 kg).Imam i dokazan nedostatak vitamina D.
Hvala svima na odgovoru!

Vrh

Tema posta: Re: CELIJAKIJA???
PostPoslato: Čet Feb 17, 2011 4:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 30, 2009 9:27 pm
Prema mom iskustvu, simptomi celijakije mogu da budu i atipicni: slabost misica, bolovi u kostima, depresije, nesanice. Dakle, ne samo mucnina, nadimanje i prolivi - kako se obicno misli.
Dijagnostika podrazumeva kontrolu antitela; u slucaju celijakije ona su uvek povecana. Zatim se radi biopsija tankog creva, da se utvrdi kolika je naneta steta, odnosno koliko su trepetljike polegale.
Ukoliko nemate dijagnostikovanu celijakiju a izbacite brasno iz prehrane, postavljanje dijagnoze bice tesko. Dakle, ako zelite stvarno da utvrdite da li imate ili nemate ovu bolest, moracete da se hranite glutenski, odnosno, da nastavite da uzimate namirnice koje sadrze zitarice u sebi.
Prilicno sam sigurna da time sto ste izbacili brasno iz prehrane (cak i integralno), niste sasvim izbacili unos glutena u organizam. Gluten se nalazi na mestima gde laici cesto i ne ocekuju, recimo u Labelu.
Sta ste uradili sa mlecnim proizvodima? Ovo jedete?

Srdacan pozdrav

Vrh

PostPoslato: Pet Feb 18, 2011 12:13 pm 
Ne jedem ni mlecne proizvode,jer mi smetaju,a i zbog Kandide ne smem.
Pre neki dan sam od jogurta bez laktoze ,posle 10 min. imala bol u zelucu,grceve i odmah me je proteralo.Sutradan sam opet popila pola solje i dobila sam proliv posle 5 min.
Zabrinjava me sto i danas imam grceve u crevima,a juce sam jela proju,cips i przeni slani kukuruz.Mada sam popila i caj sa vitaminom C u prahu.Nemam proliv,ali 3 stolice u roku od sat vremena i podnosljivi,ali dosadni grcevi.
I mene brine da li ce mi utvrditi preciznu dijagnozu,jer zbog nalaza Kandide ne smem brasno,mada kao sme integralno.Ja sam i posle hleba od integralnog brasna,bez kvasca imala krkljanja u crevima,ali i to amerikanci zabranjuju kod Kandide.
Gastroenterologa imam tek 2.marta,pa dok mi on da preporuku i dok zakazem endoskopiju,ko zna koliko ce vremena proci.Da li za ,mesec,dva mogu resice da se obnove ili im treba duze vremena?
Niste mi naveli,da li ste radili taj pregled i moze li se izdrzati?Kakva je priprema za njega? Neki kazu isto je kao gastroskopija,dok drugi kazu da je u pitanju ipak intervencija.
Da li celijakiju moze da prati i prisustvo Candide u crevima,jer ovde gastroenterolozi ne veruju da Candida moze da pravi probleme.
Molim vas,napisite mi sve sto znate,jer ne mogu vise sa ovim bolovima i ucestalim stolicama da izdrzim.Toliko mi je propustljiva sluzokoza kad lecim Kandidu,da sam sad dobila i 2 razlicite bakterije urinarno i vaginalno.A to je mozda 5,6. bakterija koju sam dobila do sad,od kada lecim Kandidu.
Da li postoji neki preparat za jacanje crevnog imuniteta?
Kod mene je problem sto nemam zucnu kesu,pa mi se sva zuc izliva direktno u tanko crevo,sto pravi dodatni problem.Probiotike pijem vec godinu i po dana.
Imam i samo pola stitne zlezde,a u drugoj polovini noduse,tako da mnogi smatraju da i ona utice na rad creva.
Stvarno mi je uzasno tesko i volela bih da moze neko da mi nadje pravu dijagnozu i pravi lek.
Hvala na odgovorima!

Vrh

PostPoslato: Pet Feb 18, 2011 3:00 pm 
Draga Quincekap,

Ova pitanja su upucena meni?
Mogu da prenesem svoja iskustva kada je u pitanju celijakija, posto sam ne samo pogodjena time vec i clan svajcarskog udruzenja celijakije i odatle stalno dobijam nove informacije.
Posto nemam problem sa laktozom a nemam ni Kandidu, mogu da odgovorim na pitanja vezana, dakle, za celijakiju.
quincekap je napisao:
Zabrinjava me sto i danas imam grceve u crevima,a juce sam jela proju,cips i przeni slani kukuruz.

U zavisnosti od toga koliko ste ili niste preosetljivi, ponekad i najmanja doza glutena moze da izazove reakcije. Pretpostavimo, dakle, da su kukurzno brasno mleli u istom mlinu u kojem melju i psenicno. U tom slucaju je to kukuruzno brasno kontaminirano i moze da izazove reakciju. Ja nabavljam kukuruzno brasno samo iz mlinova gde se nista drugo ne melje. Ovo kao mali primer kako lako mozete da zakacite brasno (gluten) ako ne otvorite cetvere oci. Sem toga, mnogi ljudi iz naseg Udruzenja, ljudi koji se stvarno dobro razumeju u problematiku, ponekad izvestavaju da su imali "reakciju" i pri tom su potpuno sigurni da nisu uneli gluten u organizam. Povremeno se ovo desava i meni.
Ako imate celijakiju, trebalo bi da imate svoj bezglutenski deo kuhinje, radnu povrsinu na kojoj spremate samo hranu za sebe, kao i svoj orman u kojem drzite samo bezglutenske namirnice. Ako spremate rucak (glutenski) za porodicu i odvojeno (bezglutenski) za sebe, ne smete da mesate istom varjacom, jer ovako dolazi do kontaminacije. Ako pijete lekove, morate da utvrdite da li sadrze gluten. Ja to resavam tako sto pitam apotekara, koji onda kontaktira proizvodjaca i dobija odgovor fax-om. U medjuvremenu vec i na internetu mogu da se nadju spiskovi lekova, kozmetickih proizvoda i tome slicnog, koji mogu da sadrze gluten.
Ovo je kompleksna tema i mozda se bavite ovim uzalud, posto dijagnoza kod vas nije postavljena. Ako vam je postave, o drugim detaljima mozemo ponovo.

quincekap je napisao:
Gastroenterologa imam tek 2.marta,pa dok mi on da preporuku i dok zakazem endoskopiju,ko zna koliko ce vremena proci.Da li za ,mesec,dva mogu resice da se obnove ili im treba duze vremena?
Niste mi naveli,da li ste radili taj pregled i moze li se izdrzati?Kakva je priprema za njega? Neki kazu isto je kao gastroskopija,dok drugi kazu da je u pitanju ipak intervencija.

Ne bih ovo nazvala "intervencijom" a ni endoskopijom. Da, vise podseca na gastroskopiju. Ja sam to radila dvaput, prvi put iz dijagnostickih razloga i drugi put da bi se proverilo koliko je delotvorna dijeta koju sam do tada drzala.
U prvom slucaju je radjeno u bolnici; dali su mi neki narkotik koji nije delovao, tako da sam sve dozivela "uzivo". Dobila sam jedan plastican deo koji se zagrize, kako ne biste mogli da zatvorite usta. Zatim se uvodi tanka sonda. Osetila sam kao da me nesto u stomaku blago stipnulo. Ovo je logicno isteralo sav vazduh iz mene i sve vreme sam podrigivala, nemajuci pametnija posla nego jos i da pokusavam da se izvinjavam, sve sa tom plastikom u ustima koja je bila fiksirana. :lol:
U drugom slucaju sam radila u privatnoj ordinaciji; tu je narkotik delovao odmah i sve sam prespavala. Kad sam se probudila, sestra mi je donela solju kafe, da ne malo razdrma i zatim me je suprug vozio kuci. Nisam osetila nista, ni za vreme a ni kasnije.
Da, ovo je ipak Svajcarska i vodi se racuna da se pacijent sto manje "muci" ali cak i ako vam rade biopsiju nazivo, verujte, ovo moze da se podnese bez problema i ne traje dugo. Nakon sto se pocne sa bezglutenskom dijetom, trepetljike se oporavljaju relativno brzo. Ja sam imala posle 6 meseci odlicne rezultate, ali kod mene je celijakija otkrivena sa 30-tak godina zakasnjenja, tako da moze da se kaze da sam bila stvarno tezak slucaj.

Da li postoji neki preparat za jacanje crevnog imuniteta?

Ja nisam uzimala nista, po savetu lekara samo sam drzala dijetu i to vrsi posao (osim sto ogranicava svakodnevni zivot). Creva sama po sebi stimulisu imunoloski sistem u organizmu i sluze za detoksikaciju. U crevima uvek postoje fizioloski zdrave bakterije koje njihov rad pospesuju. Nezdrave bakterije (disbakterije) redukuju stimulaciju imunoloskog sistema i izazivaju crevnu nadrazenost. Ovo ogranicava delovanje enzima, dovodi do promene crevnog miljea i time do poremecaja imunoloskog sistema. Posledica je sklonost infekcijama i umanjena sposobnost detoksikacije.
U tom smislu mozda ne bi bilo lose da uzimate nesto za prociscavanje organizma od toksicnih materija.

Postoji razlika izmedju celijakije i alergije na gluten. Ta alergija u nekim slucajevima moze biti izazvana Candidom 7Hg pa ne bi bilo lose da proverite ovo putem IgG(4) testa.

Inace, ni ja nemam zucnu kesu ali ovo mi ne predstavlja nikakav problem. Jedem sve potpuno normalno, osim hrane koja sadrzi zitarice.

Interesovalo bi me koliko godina imate, u kom gradu zivite i nesto detaljnije o vasim simptomima.

Puno pozdrava! :D

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 19, 2011 12:30 pm 
Postoji razlika izmedju celijakije i alergije na gluten. Ta alergija u nekim slucajevima moze biti izazvana Candidom 7Hg pa ne bi bilo lose da proverite ovo putem IgG(4) testa.

Mozete li ovo da mi pojasnite?
Razumem sta je celijakija,a takodje da Candida izaziva mnoge intolerantnosti na namirnice i lekove na koje ranije nismo bili alergicni.Ali kako to da konkretno dokazem,kad ovi nasi gastroenterolozi tako usko gledaju i neobrazovani su dovoljno po tom pitanju.Najvise po pitanju Candide.
Oni uopste ne prihvataju cinjenicu da Candida pravi bilo kakve probleme,jer je normalna crevna flora.
Pa cemu onda sve te laboratorijske analize i pregledi stolice?Mene Prof.Brmbolic sa Infektivne ubedjuje da ako nas 10-oro damo stolicu na analizu da ce nam svima naci Candidu. TO UOPSTE NIJE TACNO!
Candida postoji do 10% u crevima,kao i u celom organizmu (oni to smatraju normalnim nalazom),ali laboratorije daju izvestaj o prisutnosti Candide u stolici kad se ona uveca i predje tih 10%.
Na VMA,jedino tamo,mozda i negde privatno,broje kolonije i ja sam kod njih imala u stolici preko 50 000 u jako uvecanom broju.Sama sam davala stolicu dok sam pila Nistatin i nje nije bilo.Stigne mi nalaz da je stolica na Candidu negativna.Gastroenterolozi nece da prihvate da nas lece i kad je ona jako uvecana.Daju par saveta,pa se ti snalazi sam! Puno nas ima,i SVE NAS JE VISE,koji u poslednje vreme ne mogu da se izlece i jako dugo je lece.
Prof. Jojic sa Zvezdare kaze pacijentima da jedu sve i salje ih kod psihijatra i mnogi su razocarani u nju.
Ja kad sam slusala druge i jela TO SVE,obavezno sam dobijala prolive,grceve,zastoj u varenju i sl.Ne mogu da kazem da kod mene ne postoje i druga oboljenja.Evidentno je da mi je opao imunitet,ali 80 % imuniteta ide iz creva.Kako da apsorbujemo hranljive materije iz hrane,kad nam creva ne rade?
Zato bih volela,posto ste u udruzenju za celijakiju i jos zivite u Svajcarskoj koja je 150 god. ispred nas da se raspitate da li je imao neko od pacijenata i celijakiju i Candidu?
Mene je svako od gastroenterologa prvo pitao da li sam uradila antitela i posumnjao na celijakiju.Stvarno kad uzmem nesto brasnasto,meni bude gore,cak i od integralnog brasna.
Takodje me zanima,da li su nekome nasli endoskopskim pregledom istanjene resice,a antitela su mu prethodno bila negativna?
I jos jedno pitanje:Da li se tim pregledom ide samo do dvanaestopalacnog ili jos dublje do jejunuma? Gde se nalaze te resice kojima se postavlja dijagnoza? Znam da je u tankom crevu,ali u kom delu tacno?
Hvala na odgovorima i sve sto znate napisite mi!

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 19, 2011 5:10 pm 
quincekap je napisao:

IgG4 je test kojim mozes da proveris evetualnu preosetljivost na preko 200 namirnica, ocekujem da kosta oko 30 Eura i da se na rezultate ceka oko dve nedelje.

Potpuno razumem kako se osecas u pogledu lekarskog stava, posto sam i sama imala prilike da razgovaram sa gastoenterologom pred penzijom, koji je jos uvek verovao da celijakiju dobijaju samo mala deca...ili ako vec i odrasli, onda bi posle 7 dana bezglutenske dijete trebalo da sam kao nova. Ovo je jedan, mada ne i jedini, nonsense koji sam cula na ovu temu.
Imam osecaj da ste vi dole prilicno prepusteni sebi ali dobra vest je da je pre godinu-dve uspostavljena saradnja izmedju Srbije i naseg Udruzenja pa ce uskoro, ako vec nije, biti uvedena obaveza deklaracije svih sastojaka na svim proizvodima. I ovo je od velikog znacaja.

quincekap je napisao:
Mene je svako od gastroenterologa prvo pitao da li sam uradila antitela i posumnjao na celijakiju.

Iz ovog nisam razumela da li si ili nisi uradila kontrolu antitela? Osnovno sto bi trebalo da se uradi jeste IgA i IgG antitela, sto je uradjeno i kod mene.

quincekap je napisao:
Takodje me zanima,da li su nekome nasli endoskopskim pregledom istanjene resice,a antitela su mu prethodno bila negativna?

Da, ovi slucajevi su mi poznati, mada su jako atipicni. Pacijent tada ima neka druga oboljenja koja se odrazavaju na probavni trakt, time i na tanko crevo; autoimunoloska oboljenja zeluca i creva, AIDS, odbacivanje nekog transplantata, zracenje ili tretman citostaticima, cisticna fibroza, insuficijencija pankreasa, Morbus Chron i tome slicno. S obzirom na simptome koje si mi opisala na PP, ocekujem da je tvoj problem kompleksniji.

quincekap je napisao:
Gde se nalaze te resice kojima se postavlja dijagnoza? Znam da je u tankom crevu,ali u kom delu tacno?

U pravilu se vrsi u predelu silaznog dela duodenuma.

Sto se tice celijakije u asocijaciji sa kandidom, nisam sigurna da li ovo ima veze jedno sa drugim, odnosno, rekla bih da svako, bez obzira da li ima ili nema celijakiju, moze da dobije i kandidu. Kao sto sam gore rekla, ne mozes da iskljucis da imas vise dijagnoza.

Nadam se da sam malo pomogla.

Puno pozdrava,
Astra

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 28, 2011 12:03 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
quincekap, Astra se izvinjava jer ne moze da se uloguje na forum,opet ima nekih poteskoca pa vas je zamolila da joj pisete na mail, tako se ipak mozete cuti...poZz...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata