Draga Quincekap,
Ova pitanja su upucena meni?
Mogu da prenesem svoja iskustva kada je u pitanju celijakija, posto sam ne samo pogodjena time vec i clan svajcarskog udruzenja celijakije i odatle stalno dobijam nove informacije.
Posto nemam problem sa laktozom a nemam ni Kandidu, mogu da odgovorim na pitanja vezana, dakle, za celijakiju.
quincekap je napisao:
Zabrinjava me sto i danas imam grceve u crevima,a juce sam jela proju,cips i przeni slani kukuruz.
U zavisnosti od toga koliko ste ili niste preosetljivi, ponekad i najmanja doza glutena moze da izazove reakcije. Pretpostavimo, dakle, da su kukurzno brasno mleli u istom mlinu u kojem melju i psenicno. U tom slucaju je to kukuruzno brasno kontaminirano i moze da izazove reakciju. Ja nabavljam kukuruzno brasno samo iz mlinova gde se nista drugo ne melje. Ovo kao mali primer kako lako mozete da zakacite brasno (gluten) ako ne otvorite cetvere oci. Sem toga, mnogi ljudi iz naseg Udruzenja, ljudi koji se stvarno dobro razumeju u problematiku, ponekad izvestavaju da su imali "reakciju" i pri tom su potpuno sigurni da nisu uneli gluten u organizam. Povremeno se ovo desava i meni.
Ako imate celijakiju, trebalo bi da imate svoj bezglutenski deo kuhinje, radnu povrsinu na kojoj spremate samo hranu za sebe, kao i svoj orman u kojem drzite samo bezglutenske namirnice. Ako spremate rucak (glutenski) za porodicu i odvojeno (bezglutenski) za sebe, ne smete da mesate istom varjacom, jer ovako dolazi do kontaminacije. Ako pijete lekove, morate da utvrdite da li sadrze gluten. Ja to resavam tako sto pitam apotekara, koji onda kontaktira proizvodjaca i dobija odgovor fax-om. U medjuvremenu vec i na internetu mogu da se nadju spiskovi lekova, kozmetickih proizvoda i tome slicnog, koji mogu da sadrze gluten.
Ovo je kompleksna tema i mozda se bavite ovim uzalud, posto dijagnoza kod vas nije postavljena. Ako vam je postave, o drugim detaljima mozemo ponovo.
quincekap je napisao:
Gastroenterologa imam tek 2.marta,pa dok mi on da preporuku i dok zakazem endoskopiju,ko zna koliko ce vremena proci.Da li za ,mesec,dva mogu resice da se obnove ili im treba duze vremena?
Niste mi naveli,da li ste radili taj pregled i moze li se izdrzati?Kakva je priprema za njega? Neki kazu isto je kao gastroskopija,dok drugi kazu da je u pitanju ipak intervencija.
Ne bih ovo nazvala "intervencijom" a ni endoskopijom. Da, vise podseca na gastroskopiju. Ja sam to radila dvaput, prvi put iz dijagnostickih razloga i drugi put da bi se proverilo koliko je delotvorna dijeta koju sam do tada drzala.
U prvom slucaju je radjeno u bolnici; dali su mi neki narkotik koji nije delovao, tako da sam sve dozivela "uzivo". Dobila sam jedan plastican deo koji se zagrize, kako ne biste mogli da zatvorite usta. Zatim se uvodi tanka sonda. Osetila sam kao da me nesto u stomaku blago stipnulo. Ovo je logicno isteralo sav vazduh iz mene i sve vreme sam podrigivala, nemajuci pametnija posla nego jos i da pokusavam da se izvinjavam, sve sa tom plastikom u ustima koja je bila fiksirana.
U drugom slucaju sam radila u privatnoj ordinaciji; tu je narkotik delovao odmah i sve sam prespavala. Kad sam se probudila, sestra mi je donela solju kafe, da ne malo razdrma i zatim me je suprug vozio kuci. Nisam osetila nista, ni za vreme a ni kasnije.
Da, ovo je ipak Svajcarska i vodi se racuna da se pacijent sto manje "muci" ali cak i ako vam rade biopsiju nazivo, verujte, ovo moze da se podnese bez problema i ne traje dugo. Nakon sto se pocne sa bezglutenskom dijetom, trepetljike se oporavljaju relativno brzo. Ja sam imala posle 6 meseci odlicne rezultate, ali kod mene je celijakija otkrivena sa 30-tak godina zakasnjenja, tako da moze da se kaze da sam bila stvarno tezak slucaj.
Da li postoji neki preparat za jacanje crevnog imuniteta?
Ja nisam uzimala nista, po savetu lekara samo sam drzala dijetu i to vrsi posao (osim sto ogranicava svakodnevni zivot). Creva sama po sebi stimulisu imunoloski sistem u organizmu i sluze za detoksikaciju. U crevima uvek postoje fizioloski zdrave bakterije koje njihov rad pospesuju. Nezdrave bakterije (disbakterije) redukuju stimulaciju imunoloskog sistema i izazivaju crevnu nadrazenost. Ovo ogranicava delovanje enzima, dovodi do promene crevnog miljea i time do poremecaja imunoloskog sistema. Posledica je sklonost infekcijama i umanjena sposobnost detoksikacije.
U tom smislu mozda ne bi bilo lose da uzimate nesto za prociscavanje organizma od toksicnih materija.
Postoji razlika izmedju celijakije i alergije na gluten. Ta alergija u nekim slucajevima moze biti izazvana Candidom 7Hg pa ne bi bilo lose da proverite ovo putem IgG(4) testa.
Inace, ni ja nemam zucnu kesu ali ovo mi ne predstavlja nikakav problem. Jedem sve potpuno normalno, osim hrane koja sadrzi zitarice.
Interesovalo bi me koliko godina imate, u kom gradu zivite i nesto detaljnije o vasim simptomima.
Puno pozdrava!