Tamni vilenjak je napisao:
Ja sam u nedoumici.
Mora li se vaditi živac?
Neće li zub vrlo brzo otruleti, izgubuti na čvrtsini onda kada ne bude bilo više živca da ga hrani?
Koliko može zub potrajati bez živca?
nije li to samo još jedna od fora da se "navuku" pacijenti da stalno dolaze (po principu "jedino je pacijent sa problemom redovan pacijent").
Ili mi možda možete preporučiti neku kliniku sa pouzdanijim zubarom.
Bilo kakva pomoć ili savet su dobrodošli, a za eventualno rešenje problema vodim na pivo.
Mislim da ste trenutno u situaciji da ne moyete mnogo da birate, tj. ako je vec stavljen "otrov" u zub, nadalje lecenje ide da se vadi sadrzaj kanala korena zuba, ocisti, napuni, i kasnije plombira.
To sto vam je vasa doktorica rekla je tzv. americka skola - oni teze jako mnogo ka tzv. preventivnoj devitalizaciji zuba, za razliku od "evropske skole", koja tezi po svaku cenu ocuvanju vitaliteta zuba, i cak devitalizaciju "ni zbog cega" smatra strucnom greskom, tj. u nekim zemljama je kaznjivo.
E, sad, tu postoji jedan momenat koji ne mogu da procenim - da li je kod vas zaista bilo konkretno potrebno stavljati otrov u zub ili ne, jer u odredjenim situacijama nema druge nego devitalizovati zub.
Zub "gubi na cvrstini" bez zivca, ovi zubi postaju krti, i skloni su tome da se krnje i lome, posebno zbog toga stu su vec prilicno "osteceni", skida seprilicno da se dodje do otvora kanala u kojem je zivac.
Zub bez zivca moze da potraje ihahaj, i cak i ako se lomi, i do nivoa desni, ako je lecenje korektno - moze da se nadogradi protetski i dalje da stoji jos godinama (na meni licno jedna takva trojka stoji mozda i vise od 20 godina).
Dakle, moje strucno misljenje je da trazite stomatologa koji ce teziti kako god da ocuva vitalitet zuba, ma kako bio veliki kvar, sto je najcesce moguce u svim situacijama gde nema akutnog bola.
Hvala najlepse na ponudi i paznji, ali uprkos silnim, visedecenijskim naporima, moje brkato musko nije uspelo da me nauci da popijem makar i pola "damskog" pilsa, ali - ponudjen kao pocascen....
.