Ja sam sinoc bila na privatnoj klinici koja nudi besplatan UZV pregled do 10. nedelje trudnoce. Inace ja sam 10+3, ali tako su mi zakazali, i bilo je besplatno. Vaginalnom sondom, trajalo je 10 min, pustili su mi i otkucaje srca (trazila sam), videla sam kako beba mase rukicama i nogicama, i dobila sam dve prelepe 3D slicice, savrsene. inace, ja sam apsolvent, i trudnocu vodim na Studentskoj poliklinici u Bg, i potpuno sam zadovoljna, iako oni nemaju neku modernu opremu, ali doktorka mi je super.
Sinoc me je zbunio sledeci savet: da za 10 dana dodjem na 4D ekspertsko-dijagnosticki pregled ploda (anatomija, rast i razvoj; biomarkeri na odredjene anomalije; protoci- materica, pupcanik, plod; fetalna ehokardiografija; snimanje 4D filma i 3D slike na CD), a to kosta 100 evra, pacijenti sa besplatnog pregleda imaju 20% popust, pa je 80 evra (bez snimka na CD je 80, sa popustom 64 evra). Biohemijski markeri se rade u privatnoj laboratoriji, oko 2000 din (oko 25 evra), i bitno je da budu bas iz te lab, jer su im aparati kompatibilni... Iskreno, meni sve to deluje preskupo... Nisam pametna. Za biomarkere mogu dobiti uput i uraditi besplatno, i mislim da mi na poliklinici mogu izmeriti nuhalni nabor, ili opet dati uput... Ne znam... Naravno da pare nisu najvaznije, ali ne bih bas da se upecam na neciju slatkorecivost... Stvarno je prelepo gledati onaj 3D snimak, ali vredi li bas toliko...
Imate li neki savet, da li slediti savete iz Doma zdravlja i od lekara kome verujete, ili iskoristiti svu modernu tehnologiju? Da dodam, trudnoca mi je skroz uredna.
Nadam se da nisam previse udavila. Hvala.
|