MEGAURETER KOD DETETA
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic
Pitanje
Nisam siguran da li postavaljam pitanje u pravom delu foruma, ali ... Prijatelji iz unutrasnjosti su me zamolili da probam pronaci vise informacija na interentu.Da ne bih lutao,bolje pitati strucnjake.
Dete se zove Ognjen, ima 2,5 godine. Za ovo kratko vreme je prosao: fras - vrlo tezak, upalu pluca i zadnje, sa upalom srednjeg uha i pritiskom primljen u Inst. za majku i dete. Posto se stanje uha stabilizovalo, u toku istog dana su se spakovali i krenuli kuci ali prilkom otpusta su ih ipak (srecom) zbog pritiska zadrzali. Posto su uradili preglede, analize i ultrazvuk ustanovili su da ima vezikoureteralni refluks i cesto prisutne bakterije u urinu. Takodje ima smanjenu funkciju oba bubrega za oko 50% i nadaju se da nije trajno. Pre godinu dana je imao eserihiju, tada je u bolnici imao isto. Stanje se stabilizovalo,pusteni su kuci i sada cekaju mikcionu cistouretrografiju. Pitanja su:
posto se pojavljuju cesto bakterije u urinu, da bi radili mikcionu c. koliko je to "pregled uradite kada se broj bakterija redukuje"? Sada ima Enterobacter-Klebsiella spp. 50000 cfu/ml s tim da nisu mogli "uhvatiti drugi mlaz prilikom uzimanja urina"?
I, mnogi su komentari na internetu o mikcionoj cistouretrografiji. Da li je to jedini nacin za za utvrdjivanje VUR-a. Da li postoji neki jednostavniji zahvat a podjednako pouzdan (negde na sajtovima pominju dopler bubrega)?
Izvinjavam se sto nemam konkretnih laboratorijskih podataka (ali ih mogu nabaviti). Unapred zahvalan.
Dete se zove Ognjen, ima 2,5 godine. Za ovo kratko vreme je prosao: fras - vrlo tezak, upalu pluca i zadnje, sa upalom srednjeg uha i pritiskom primljen u Inst. za majku i dete. Posto se stanje uha stabilizovalo, u toku istog dana su se spakovali i krenuli kuci ali prilkom otpusta su ih ipak (srecom) zbog pritiska zadrzali. Posto su uradili preglede, analize i ultrazvuk ustanovili su da ima vezikoureteralni refluks i cesto prisutne bakterije u urinu. Takodje ima smanjenu funkciju oba bubrega za oko 50% i nadaju se da nije trajno. Pre godinu dana je imao eserihiju, tada je u bolnici imao isto. Stanje se stabilizovalo,pusteni su kuci i sada cekaju mikcionu cistouretrografiju. Pitanja su:
posto se pojavljuju cesto bakterije u urinu, da bi radili mikcionu c. koliko je to "pregled uradite kada se broj bakterija redukuje"? Sada ima Enterobacter-Klebsiella spp. 50000 cfu/ml s tim da nisu mogli "uhvatiti drugi mlaz prilikom uzimanja urina"?
I, mnogi su komentari na internetu o mikcionoj cistouretrografiji. Da li je to jedini nacin za za utvrdjivanje VUR-a. Da li postoji neki jednostavniji zahvat a podjednako pouzdan (negde na sajtovima pominju dopler bubrega)?
Izvinjavam se sto nemam konkretnih laboratorijskih podataka (ali ih mogu nabaviti). Unapred zahvalan.
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
VUR i jeste vracanje mokrace iz besike u ureter PRILIKOM MOKRENJA.Znaci,da bi se ustanovio stepen refluksa,potrebno je da dete mokri.
Broj bakterija u mokraci ce smanjiti upotrebom antibiotika prema antibiogramu,uzimanjem dosta tecnosti i uroloskih cajeva.
Uhvatiti drugi mlaz mokrace nije nikakav problem,pustite da dete mokri pa bocicu postavite ispod mlaza kad je mlaz vec krenuo.
CIm se broj bakterija smanji,pravac mikciona cistoureterografija.
Broj bakterija u mokraci ce smanjiti upotrebom antibiotika prema antibiogramu,uzimanjem dosta tecnosti i uroloskih cajeva.
Uhvatiti drugi mlaz mokrace nije nikakav problem,pustite da dete mokri pa bocicu postavite ispod mlaza kad je mlaz vec krenuo.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
Htela sam samo da dam neke informacije o daljim ispitivanjim mog sina,koje ce mozda nekom pomoci.
Posto moj sin osim VUR( koji je slucajno pronadjen) ima Synovitis ( izlive u kukovima ) tegobe sa varenjem i td> isao je na mnoge preglede gastroenterologa, imunologa, neurologa i sada endokrinologa.
Endokrinolog je konstatovao insuficijentno vezivno tkivo ( to se zna vec nekih 6 meseci) i dijagnoza glasi LAXITAS GENERALISATA
poslednji rezultati su pokazali da mu je CROSSLAPS vrlo los >
CROSS LAPS 1,74 ng/ml ( normalno(do 0.573) a
Kalcijum 2.32 mmol/l( nisko normalan)
On smatra da je u sklopu ove bolesti normalno da se javi VUR, kao i synovitis,elasticni zglobovi i sl.
On je za terapiju prepisao kalcijum,. magnezijum, osteoplex B, zelenousnu skoljku, vitamin C i BAKAR kao vazan za kolagen - a on kaze da to ima uticaj i na poboljsanje stanja kod VUR -a II stepena , koji on sad ima posle operacije.
Interesuje me samo da li se VUR stvarno moze videti na UZ , jer nijedan pregled UZ u decijoj bolnici nikada -ni pre ni posle operacije nije pokazao VUR , kao ni diverticulume, koje je imao.
Posto moj sin osim VUR( koji je slucajno pronadjen) ima Synovitis ( izlive u kukovima ) tegobe sa varenjem i td> isao je na mnoge preglede gastroenterologa, imunologa, neurologa i sada endokrinologa.
Endokrinolog je konstatovao insuficijentno vezivno tkivo ( to se zna vec nekih 6 meseci) i dijagnoza glasi LAXITAS GENERALISATA
poslednji rezultati su pokazali da mu je CROSSLAPS vrlo los >
CROSS LAPS 1,74 ng/ml ( normalno(do 0.573) a
Kalcijum 2.32 mmol/l( nisko normalan)
On smatra da je u sklopu ove bolesti normalno da se javi VUR, kao i synovitis,elasticni zglobovi i sl.
On je za terapiju prepisao kalcijum,. magnezijum, osteoplex B, zelenousnu skoljku, vitamin C i BAKAR kao vazan za kolagen - a on kaze da to ima uticaj i na poboljsanje stanja kod VUR -a II stepena , koji on sad ima posle operacije.
Interesuje me samo da li se VUR stvarno moze videti na UZ , jer nijedan pregled UZ u decijoj bolnici nikada -ni pre ni posle operacije nije pokazao VUR , kao ni diverticulume, koje je imao.
Zahvaljujem na brzom odgovoru Vragolastoj amfibiji.Vragolasta Amfibija napisao:VUR i jeste vracanje mokrace iz besike u ureter PRILIKOM MOKRENJA.Znaci,da bi se ustanovio stepen refluksa,potrebno je da dete mokri.
PITANJE O ERITROCITIMA U URINU
Imam jedno pitanje,
posle operacije moj sin redovno pije Bactrium 240 mg 1x uvece i alphapres 1/2 tbl od 1 mg uvece.
Svake 3 nedelje analiziramo urin i urinokulturu.
Za sada je to u redu,
ali me zanima zasto povremeno u nalazu ima eritrocite 1-2 ili 3-4 ,nedavno je imao i 2-3 leukocita i kristale ca coxcalata,
a na poslednjem nalazu samo 1-2 eritrocita.
Da li su ti nalazi u redu?
Takodje ispod rane je on napipao, pa sam onda i ja malu tvrdu lopticu koja ga ne boli, ali je oseti kad sedi, da li je to normalno?
(da podsetim operacija Diverticuluma na ureteru i VUR-a bila je 14.11.2007.g)
Hvala
posle operacije moj sin redovno pije Bactrium 240 mg 1x uvece i alphapres 1/2 tbl od 1 mg uvece.
Svake 3 nedelje analiziramo urin i urinokulturu.
Za sada je to u redu,
ali me zanima zasto povremeno u nalazu ima eritrocite 1-2 ili 3-4 ,nedavno je imao i 2-3 leukocita i kristale ca coxcalata,
a na poslednjem nalazu samo 1-2 eritrocita.
Da li su ti nalazi u redu?
Takodje ispod rane je on napipao, pa sam onda i ja malu tvrdu lopticu koja ga ne boli, ali je oseti kad sedi, da li je to normalno?
(da podsetim operacija Diverticuluma na ureteru i VUR-a bila je 14.11.2007.g)
Hvala
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
Nalaz urina je normalan,Ca oxalati oznacavaju tzv pesak u bubrezima ali to mozete resiti ako mu dajete da pije vise vode.Ipak,ako je nalaz urina konstantno sa oxalatima potrebno je metabolicno ispitivanje da bi se videlo zasto se stvaraju.
Kvrzica u predelu rane-najnormalnija pojava,tkivo je siveno ispod tako da nije idealno ravno kao pre secenja,mozda je i neki potkozni konac,ako nije crveno,upaljeno,ne curi,ne gnoji i ne boli,ne treba dirati.
Kvrzica u predelu rane-najnormalnija pojava,tkivo je siveno ispod tako da nije idealno ravno kao pre secenja,mozda je i neki potkozni konac,ako nije crveno,upaljeno,ne curi,ne gnoji i ne boli,ne treba dirati.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
HVALA NA ODGOVORU.
DA LI JE MOGUCE DA SE CA COXALATI IZLUCUJU , JER UZIMA DODATNO KALCIJUM.
Posto ima Laxitas generalisata i visok cross laps prepisani su mu preparati kalcijum, magnezijum, bakar, C vitamin i zelenousta skoljka.
Oni se pojavljuju cesto i kod sestrine dece koja imaju istu dijagnozu i piju kalcijum vec godinama.
Ja ih imam uvek u svakom nalazu urina iako ne pijem kalcijum, a urolog mi je rekao da je to pesak i da pijem tecnost i nista vise nikakva ispitivanja.Mada znam da su mi se pojavljivali u vecoj kolicini kada su mi za alergiju prepisivali tablete kalcijuma .
( moja baka je celog zivota imala pesak i kamenje u bubrezima i zuci).
ne znam da li je to neki nasledni faktor, pa se koksalati pojavljuju bez obzira da li se kalcijum uzima ili ne?
DA LI JE MOGUCE DA SE CA COXALATI IZLUCUJU , JER UZIMA DODATNO KALCIJUM.
Posto ima Laxitas generalisata i visok cross laps prepisani su mu preparati kalcijum, magnezijum, bakar, C vitamin i zelenousta skoljka.
Oni se pojavljuju cesto i kod sestrine dece koja imaju istu dijagnozu i piju kalcijum vec godinama.
Ja ih imam uvek u svakom nalazu urina iako ne pijem kalcijum, a urolog mi je rekao da je to pesak i da pijem tecnost i nista vise nikakva ispitivanja.Mada znam da su mi se pojavljivali u vecoj kolicini kada su mi za alergiju prepisivali tablete kalcijuma .
( moja baka je celog zivota imala pesak i kamenje u bubrezima i zuci).
ne znam da li je to neki nasledni faktor, pa se koksalati pojavljuju bez obzira da li se kalcijum uzima ili ne?
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
Uzimanje kalcijuma utice na nalaz urina.Ma,svi mi imamo sitan pesak u bubrezima,i ja ga osecam povremeno kad ne pijem dovoljno vode.Bitno je da organizam koji je podlozan stvaranju oksalata nije hronicno dehidriran jer se onda stvara kamen.
Metabolicno ispitivanje se na prvom mesto sprovodi kod dece i mladih osoba koji imaju kamenje ububrezima,starijim osobama nema potrbe to raditi.Ipak o tome draganvma ce znati bolje
Metabolicno ispitivanje se na prvom mesto sprovodi kod dece i mladih osoba koji imaju kamenje ububrezima,starijim osobama nema potrbe to raditi.Ipak o tome draganvma ce znati bolje

zabrinuta zbog rezultata
DOK CEKAM PREGLED
molim jedan odgovor>
Kao sto sam pisala moj sin pije kalcijum zbog prethodno snizenog kalcjuma i dijagnoze gore navedene.
Pre 14 dana na analizi krvi je dobijen
Ca 2.86mmol/L ( ref.v.2.2-2.65)
K 5.7mmol/L (ref.v. 3.8-5.5)
Na 143 mmol/L * (ref. vr135-150)
proteini 64 g/L (ref vr. 66-83)
mokracna kiselina 136umol/L ( ref. vr.155-430)
kreatinin 59 umol/L(ref.vr.60-110)
urin>
7.00 ph
urobilinogen 1
1-2 lkci
tada sam se uplasila zbog skoka kalcijuma i pada proteina.
Smanjili smo kalcijum ,a po preporuci pedijatra povecali proteinsku ishranu - belo meso i jaja ( mada on zbog gastroenteroloskih problema uglavnom to i jede)
E sad danas su stigli novi rezultati posle ovih promena i evo>
Ca 2.53
K 4.4
Na 144
proteini 63 g/L
mokracna kiselina 187
kretainin 64
glukoza 4.4 mmol/L
CK 1.89 ukat/L (ref. vr do 1.
CK je u martu mesecu rastao , pa smo cesce ponavljali analizu znog sumnje na miopatije .
Urin >
ph 5.00
2-4 lkci
prisutni caoksalati
Sta sve ovo znaci?
Razumem da je kalcijum sad prakticno izbacen putem urina kao pesak.
Ali da li je moguce da Ca tako brzo raste pri uzimanju od samo 1.5 meseca, pa onda ovako padne?
Sestrin sin isto ima smanjen kalcijum u krvi pa mu je treblo oko 3 g. da dobije normalan rezultat kalcijuma u krvi.
Zasto su proteini nizi i pored proteinske ishrane ,a opet se bojim posto proteinska ishrana bas nije dobra za bubrege.
( on moze da jede meso, jaja, sojine mlecne proizvode,kis. mleko, teto, hleb, krompir, spanac, blitvu, zelenu salatu, bananu i brusnicu ,orahe , pa se bojim da ta hrana opterecuje bubrege)
u sredu idemo kod urologa na kontrolu zbog operacije od novembra m.
On i dalje pije bactrium 240 mg dnevno + alphapres 1/2 tbl uvece.
molim jedan odgovor>
Kao sto sam pisala moj sin pije kalcijum zbog prethodno snizenog kalcjuma i dijagnoze gore navedene.
Pre 14 dana na analizi krvi je dobijen
Ca 2.86mmol/L ( ref.v.2.2-2.65)
K 5.7mmol/L (ref.v. 3.8-5.5)
Na 143 mmol/L * (ref. vr135-150)
proteini 64 g/L (ref vr. 66-83)
mokracna kiselina 136umol/L ( ref. vr.155-430)
kreatinin 59 umol/L(ref.vr.60-110)
urin>
7.00 ph
urobilinogen 1
1-2 lkci
tada sam se uplasila zbog skoka kalcijuma i pada proteina.
Smanjili smo kalcijum ,a po preporuci pedijatra povecali proteinsku ishranu - belo meso i jaja ( mada on zbog gastroenteroloskih problema uglavnom to i jede)
E sad danas su stigli novi rezultati posle ovih promena i evo>
Ca 2.53
K 4.4
Na 144
proteini 63 g/L
mokracna kiselina 187
kretainin 64
glukoza 4.4 mmol/L
CK 1.89 ukat/L (ref. vr do 1.

Urin >
ph 5.00
2-4 lkci
prisutni caoksalati
Sta sve ovo znaci?
Razumem da je kalcijum sad prakticno izbacen putem urina kao pesak.
Ali da li je moguce da Ca tako brzo raste pri uzimanju od samo 1.5 meseca, pa onda ovako padne?
Sestrin sin isto ima smanjen kalcijum u krvi pa mu je treblo oko 3 g. da dobije normalan rezultat kalcijuma u krvi.
Zasto su proteini nizi i pored proteinske ishrane ,a opet se bojim posto proteinska ishrana bas nije dobra za bubrege.
( on moze da jede meso, jaja, sojine mlecne proizvode,kis. mleko, teto, hleb, krompir, spanac, blitvu, zelenu salatu, bananu i brusnicu ,orahe , pa se bojim da ta hrana opterecuje bubrege)
u sredu idemo kod urologa na kontrolu zbog operacije od novembra m.
On i dalje pije bactrium 240 mg dnevno + alphapres 1/2 tbl uvece.
Molim da mi neko odgovori ako moze Vragolasta Amfibija
posle rezultata navedenih prethodno dogodilo se da je moj sin dobio visoku temperaturu i cesto mokri uz bol u stomaku pre nego sto izmokri.Bol prodje posle mokrenja.Bol je u predelu pupka, ali ako mora da saceka do WC-a bude i sa leve strane u predelu bubrega.( na toj strani ima VUR II stepena)
U isto vreme ima upaljene desni i grlo.Uradjene analize >
bris grle - negativan,
bris nosa - stafilokoke u manjem broju
urinokultura negativna
urin>
boja zuta, bistra
gustina 1015
ph 5.00
urobilinogen 1
metilketoni 1
leukocita 1-2
eritrociti svezi 1-2
malo bakterija
krvna slika uglavnom u redu
leukociti 10.2 ( 4-10 )
se 8/20
limfociti % 18.6 %( 20-40)
gran % 72.9% ( 40-70)
HGB 137 g/L
Hteli su da mu uvedu palitrex ,ali sad ne jer je urinokultura dobra.
Nefrolog rekao da ce samo raditi metabolizam kalcijuma za mesec dana.
Uz bubrega i besike dobar, osim sto ima rezidualni urin 20 ml,
Ja sam mislila da se radi o virusu ali sta sa ucestalim mokrenjem i bolovima .Dosadasnja terapija baktrium 240 mg, alphapres 1/2 tbl .
Hvala unapred
posle rezultata navedenih prethodno dogodilo se da je moj sin dobio visoku temperaturu i cesto mokri uz bol u stomaku pre nego sto izmokri.Bol prodje posle mokrenja.Bol je u predelu pupka, ali ako mora da saceka do WC-a bude i sa leve strane u predelu bubrega.( na toj strani ima VUR II stepena)
U isto vreme ima upaljene desni i grlo.Uradjene analize >
bris grle - negativan,
bris nosa - stafilokoke u manjem broju
urinokultura negativna
urin>
boja zuta, bistra
gustina 1015
ph 5.00
urobilinogen 1
metilketoni 1
leukocita 1-2
eritrociti svezi 1-2
malo bakterija
krvna slika uglavnom u redu
leukociti 10.2 ( 4-10 )
se 8/20
limfociti % 18.6 %( 20-40)
gran % 72.9% ( 40-70)
HGB 137 g/L
Hteli su da mu uvedu palitrex ,ali sad ne jer je urinokultura dobra.
Nefrolog rekao da ce samo raditi metabolizam kalcijuma za mesec dana.
Uz bubrega i besike dobar, osim sto ima rezidualni urin 20 ml,
Ja sam mislila da se radi o virusu ali sta sa ucestalim mokrenjem i bolovima .Dosadasnja terapija baktrium 240 mg, alphapres 1/2 tbl .
Hvala unapred
akutna urinarna infekcija
mOJ SIN JE IPAK DOBIO TERAPIJU PALITREX 4X 1KK
i
treba da uradimo 3 uzastopne analize urina i urinokulture.
Objasnili su mi da je verovatno dobio respiratornu virusnu infekciju i uz to nekako i urinarnu.Jos uvek ima afte po ustima i jedva jede ,ali pije vodu.
Mene zanima misljenje o godisnjem odmoru.
lekari su razlicitog misljenja.
Posto on ima VUR II
rekli su mi da je za njega plivanje rizicno jer moze da dobije neku infekciju.
Opet on je uvek pod zastitom bactriuma.
Da li ipak da se usudimo da odemo na more da pliva.
Drugi lekar kaze da moze da pliva samo da voda nije hladna.
i
treba da uradimo 3 uzastopne analize urina i urinokulture.
Objasnili su mi da je verovatno dobio respiratornu virusnu infekciju i uz to nekako i urinarnu.Jos uvek ima afte po ustima i jedva jede ,ali pije vodu.
Mene zanima misljenje o godisnjem odmoru.
lekari su razlicitog misljenja.
Posto on ima VUR II
rekli su mi da je za njega plivanje rizicno jer moze da dobije neku infekciju.
Opet on je uvek pod zastitom bactriuma.
Da li ipak da se usudimo da odemo na more da pliva.
Drugi lekar kaze da moze da pliva samo da voda nije hladna.