MEGAURETER KOD DETETA

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

massimo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:25 pm

Post od massimo »

hvala na odgovoru,
mislim da je rekao Pyelon duplex , jer je gledao bubreg i lepo se vidi bubreg.On je pominjao moguce probleme u buducnosti.Posto je vec radjena IVP pretpostavljam da bi to primetili.
Sve nalaze koje su radili tokom bolnickog lecenja nisam dobila, i to sve IVP, Mikcionu, UZ nalaze, dobijam uvek samo konacan izvestaj lekara.
Ovo oko Pyelon duplex doktorka nije upisala u otpusnu listu a ja sam je pitala i ona je samo rekla da je to takodje urodjena mana.
Zanima me da li je moj sin trebao da bude pracen i od strane nefrologa, kada je otkrivern Reflux? Koliko sam shvatila ovde kod nas u bolnici nefrolozi i urolozi nemaju dobru saradnju, mada je to po meni nezamislivo. Znam za slucajeve hidronefroze koje su vodili i operisali urolozi a da nikad nije konsultovan nefrolog i da su majke tek kasnije saznale da su deca trebala biti i pod kontrolom nefrologa.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

Sve dok su laboratorijski rezultati uredni,na prvom mestu urea i kreatinin,to znaci da je funkcija bubrega ocuvana.Nefrolozi se konsultuju u slucajevima kada je ta funkcija narusena a uzrok je smesten u parenhimu bubrega.Znaci,urolozi gledaju urinarni trakt pocev od njegovog sabirnog sistema (casice,pijelon,ureter,besika uretra) i bilo sta da se nadje na tom p utu sto ometa radnju bubrega,resavaju urolozi.U slucajevima npr kada je plemenito tkivo bubrega unisteno iz bilo kog razloga i nema mu vise popravke, slucaj preuzma nefrolog i dalje prati pacijenta jer je u tom slucaju jedino sto se moze uraditi dijaliza.
Mislim da nije bilo potrebe konsultovati nefrologa jer on jednostavno nije tu imao sta da leci s obzirom da je problem bio cisto mehanicke prirode i to na nishodnom delu urotrakta.
Pyelon duplex znaci da iz bubrega polaze dve tzv bubrezne karlice.One mogu da se nastave jednim uretereom a moze svaka da ima svoj ureter.Na slici koja sledi videcete sa desne strane 2 umesto jedne bele linije,to je ureter duplex i pijelon duplex.
http://www.urofrance.org/BaseUrofrance/ ... /fig2b.gif
Vase dete(ako uopste ima) ima znaci samo dva pijelona.To je mogu vam reci vrlo cesta urodjena mana koja se slucajno otkriva jer sama po sebi ne donosi ama bas nikakve tegobe.
S obzirom da vase dete pati i od drugih urodjenih bolesti,nije neobicno ocekivati i ovako nesto.Nisu potrebne nikakve redovne kontrole ukoliko dete nema tegobe.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

hvala ,
sada ste mi razjasnili i lakse mi je.
po nekad mi nije jasno zasto je lekarima tesko da u par recenica objasne dijagnozu.nekako sam mirnija kad se latinski naziv objasni prostim recima i znam o cemu se radi.

hvala jos jednom
massimo
Stalni član
Stalni  član

posle operacije

Post od massimo »

Javljam se samo da jos jednom zahvalim na odgovorima.
Sada je vise od dva meseca posle opercije.
Stanje je mnogo booje.Iako i daLJ CESTO MOKRI, ,nocu se budi i ustaje, a to je dobro s obzirom da je ranije mokrio ukrevet.
Danas na kontrolnom UZ su rekli da im akapacitet 112 ml ,i da je to duplo manji kapacitet besike nego sto je normalno za uzrast deteta od 7g.
za 1-2 meseca imace kontrolnu mikcionu i nadam se poboljsanju.
preporuceno je da i dalje pije alphapres i da vecim unosom tecnosti povecava kapacitet besike.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

Veliki pozdrav od mene i ne gubite nadu u oporavak !!!

:lol: :lol: :lol: :lol:
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

1. sto se duplikature pijelona tice, bilo ga ili ne, to nije radak nalaz i ne mora znaciti ama bas nista. Nekada je uzrok usporene eliminacije urina iz bubrega, sto u konkretnom slucaju nije, pa nema opasnosti od stvaranja kalkuloze/sto se duplex-a tice/
2. cesto mokrenje je, kako vam je Amfibija rekla, posledica male besike, jer je dete do sada imalo 2-3 "besike" tj 3 "rezervoara" a sada ima jedan i to mali....potrebno je vreme i vezbe za besiku.
3. reaktivni sinovitis sa stvaranjem izliva nema nikakve veze sa divertikulozom. Uradite kompletno imunolosko ispitivanje za sve sistemske bolesti vezivnog tkiva.
4. kortikosteroide ne uvodite u fazi kada dete prima antibiotike i kada ima pozitivan nalaz na gljivice, tek kada se to sanira moguce ih je uvesti ali ne napamet /radi smanjenja izliva u zglobovima/, vec nakon kompletnog imunoloskog ispitivanja!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
massimo
Stalni član
Stalni  član

odgovor

Post od massimo »

Hvala jos jednom.

Sto se tice imunoloskih ispitivanja, on je u julu mesecu lezao mesec dana na imunologiji i ispitano mu je sve> imunoglobulini,testovi na autoimune bolesti,kostana srz i mnogi drugi,alergoloski testovi, reuma faktor i mnogi drugi.Svi rezultati su negativni .On nikad nema povisenu sedimentaciju ili CRP za vreme izliva u kukovim, sto su imala druga deca.Ostala deca na odeljenju sa istim problemom su imala pozitivan Reuma faktor i ostale pokzatelje, te imaju dijagnozu Juvenilni artritis i lece ih kortikosteroidima : pronizon + naproxen.On nem dijagnozu.

Posto je lezao i na gastroenetrologiji zbog dijareje , candide i nesvarene hrane u stolici sa sumnjom na celijakliju ili chrona i tu su uradjena sva ispitivanja i svi rezulatati su dobri, jedino je rektoskopijom utvrdjen hronicni nespecificni kolitis.

Ostala je samo sumnja da ima intoleranciju na secere, jer ima intoleranciju i na laktozu.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Samo malo razjasnjenje: seronegativni proces ne iskljucuje seropozitivnost vec se odnosi na oko pola uradjenih markera, dok se druga polovina iz tehnickih mogucnosti ne radi, pa je u takvim slucajevima za dijagnostiku relevantan prisutan broj kriterijuma za odredjenu bolest i ako je ispunjen, ona se racuna kao "pozitivna", bez obzira sto je laboratorijski, uslovno receno, "seronegativna.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
massimo
Stalni član
Stalni  član

za draganvma

Post od massimo »

Hvala na odgovoru.

Moram reci da smo pre nieki dan bili na kontroli.
Uroloski se popravlja stanje, tj. malo redje mokri, a po nekad i presdpava noc da ne ide na mokrenje.
Imam negativnu urinokulturu ,mada u nalazu urina pise malo bakterija i leukocita.Po savetui urologa on je prestao da pije bactrium i pice ga samo ako je urinokultura pozitivna na bakterije.ne znam da li u njegovom slucaju, posle operacije ovaj rezultat "malo bakterija" je opasan ili ne.

POsto ne pije antibiotik i candida se smanjila.
A izliv u kukovima se smanjio na 6.6mm i 6.1 mm

Sto se tice kukova, ja sam kupila magnete - ono cuveno lutajuce srce i stavljam mu ih na kukove.Ne znam da li je smanjenje izliva posledica magneta ili je spontano.
Zaista se nadam poboljsanju.
Lekari su mi po ko zna koji put rekli da ne mogu da mu pomognu oko izliva jer i dalje ne znaju pravi uzrok, pa ne mogu ni da ga lece.

NJihovo jedino resenje je da ga prate na 3 meseca na UZ i rtg ili ranije ako bude imao bolove.
massimo
Stalni član
Stalni  član

novo pitanje

Post od massimo »

molim da mi samo neko od vas ako je moguce protumaci rezultate.

bili smo na jos jednoj kontroli i zanima me zasto su mu radili CPK u krvi, jer sam videla da to ima veze sa srcem, misicima i sl.
Zanima me zasto su mu to radili i sta znaci rezultat gde se vidi da je on povisen>

CPK 2.95 UKT REF.VR 0.52-2.53
K 3.9 REF.VR 4-5.2

FIBRINOGEN 3.96 ref. vr 2.2-4.7

Hgb 120
Le 6.1

ostali rezultati u granicama normale

Zanima me da li neko zna da li je sad po ovim rezultatima sve u redu ili ne.

Hvala unapred
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Dobili ste odgovor na pp?
massimo
Stalni član
Stalni  član

Post od massimo »

Da dobila sam odgovor , ali imam utisak da Vi niste moj, pa ipak ovako odgovaram jos jednom

hvala na odgovoru.To znaci da ne treba raditi izoenzime Ck , kako mi je savetovao pedijatar, da bismo znali koji je povisen?

Mene je malo zabrinulo i to sto u poslednje vreme ima bol u grudima- grudna kost, ako malo brze hoda ili potrci.Desava se da idemo na autobus i ako malo pozurimo da stihgnemo posle nekoliko koraka brzog hoda on stane i kaze da mu je tesko, da ga boli u grudima i tesko dise.i to se desava svaki put.pokusava da potrci sa drugarima i malo trci, ali ne moze. Bira igru napolju koja se svodi na hodanje ili neko penjanje, sedenje ali ne trcanje.Shvatam da ima manje kondicije jer je operisan u novembru 2007.g. tj. da je mirovao do kraja januara.

Zato su me zabrinuli ovi nalazi.
Da li ipak treba da ga odvedem na pregled srca ili pluca?

On je pre godinu dana imao koksaki b virus a tada je 2 puta pregledan od strane kardiologa i sve je bilo u redu.

Hvala jos jednom
Pogledaj profil korisnika
massimo
Stalni član
Stalni  član

molim pomoc oko rezultata krvi

Post od massimo »

POnovo smo bili na kontroli - imunolog,urolog, ortoped...
Ponovo ima izliv u kukovima 7.00 i 7.5 mm ,hramlje na desnu nogu tj. vise je vuce dok hoda .

12.03.2008. ceka ga mikciona - da se vidi je li uspela operacija VUR-a.

Dr -imunolog je opet rekla da bas ne zna zasto se to desava ali ce prepisti Naproxen + omeprol , samo ceka rezultate krvi, e ja sam ih dobila, pa me zanima tumacenje, jer me tu nesto zbunjuje>

Hgb 135
SE 6
sve je dobro .
HOLESTEROL 4.04 mmol l (0.00-5.20)
ureja 4.3 mmoll ( 2.8-7.2)
KREATININ 59 umol/l ( 60-110)
MOKRACNA KISELINA 141 UMOL/L ( 155-430)
BILIRUBIN UKUPAN 1.6 umol/l (5.0-21.0)
bilirubin direktan 1.6 umol/l (0.0-3.4)
PROTEINI 74 G/L (66-83)
AST 0.37 ukat/l (00.0-0.40)
ALT 0.33 ukat/l (00.00-0.58)
GAMA-GT 0.16 ukat/l ( 0.10-0.70)
fibrinogen 3.1 g/l (2.0-4.0)

Znam da je problem ako su kreatinin i mokracna kiselina poviseni- a sta znaci kad su njihove vrednosti nize???

dr je dala da ponovimo CPK koji je bio povisen, e posto je ovo bilo van bolnice radili smo privatno i tu je povisen, mada su ref. vr. malo drugacije nego u bolnici >

14.02.2008. (lab. u bolnici ) CPK 2.95 UKAT/L (ref.vr. 0.52-2.53)

05.03.2008. (privatna lab.) CPK 202.00 U/l (ref.vr deca 7-12 g do 154)

Ck-Mb 23.00 (ref do 25)

Koje od ovih ref. vrednosti su ispravne ? i da li je taj nalaz znacajan.Pedijatar kaze moze imati veze sa zamorom misica- on se slabo krece, narocito sto ga boli noga i hramlje, ide 15 min. peske do vrtica i tamo koliko deca skakucu.
Urolog kaze da nemaveze saoperacijom i sa misicima besike, ali da moze govoriti o nekom problemu sa misicima.

Cekam jos imunologa.Da li da ga vodim kod nekog specijaliste da proverimo da li ima slabe misice?Da li je to uzrok bolovima u nogama?
Molim opet neki odgovor,

hvala

massimo
Stalni član
Stalni  član

kontrolni MUCG

Post od massimo »

Evo samo da se javim ,

sdanas smo bili na kontrolnoj MUCG , i rezultat jesledeci . diverticuluma nema - operisani su, besika je gotovo normalnog kapaciteta,na desnom ureteru se ne vidi RVU , ali na levom gde je pre operacije bio RVU prIII l.sin,

sada je RVU gr II l. sin.

ponovo je uveden Bactrim i Alphapres kao terapija , a doktorka je rekla da se nada da on nece biti progresivniji i naravno moramo imati kontrole na 3 meseca.

Objasnila mi je da u slucaju pogorsanja -tj bude li reflux isao navise morace se raditi zahvat ali ovog puta u okviru cistoskopije.
On ima po nekad bol u levom podrebarju a odmah potom shvati da mu se piski i doktorka kaze da je i to moguce pritisak zbog refluxa.

mene sad brine dalja prognoza, jer je kako kaze dr neizvesna.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator

Drago mi je da se i dalje javljate :)
Odgovori