Ukidanje prakse studentima privatne medicinske akademije

Sve stručne diskusije koje ne pripadaju postojećim forumima. Forum je namenjen razmeni iskustava medicinskih stručnjaka. Nije namenjen za pitanja pacijenata.

Moderatori: vlada99, moderato

studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Ukidanje prakse studentima privatne medicinske akademije

Post od studentbgd »

Dakle ministar zdravlja Milosavljevic Dr Tomica zabranio je da se praksa privatnog medicinskog fakulteta odrzava na drzavnim klinikama.

Sta vi mislite o ovom potezu "dragog" nam ministra?

http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... 2008-11-22
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Mislim da je to bio racionalan potez. Medjutim, nikako nije trebalo da cela jedna generacija stigne do polovine studija, pa da im se zabrani pristup pacijentima. Celu tu ideju o privatnom medicinskom fakultetu je trebalo saseci u pocetku. S druge strane, taj fakultet je ove godine upisao 40 studenata. Neka se rasporede po privatnim klinikama. Zbog situacije u kojoj su se nasle kolege s privatnog fakulteta, vise ljudi bi trebalo krivicno da odgovara.
Ovaj naredni pasus nema mnogo veze s postavljenim pitanjem, ali se tice teme. Morao sam da ga napisem, zato sto me iritira kad je neko razmazen i nesposoban za zivot, a stekao sam utisak da medju kolegama s privatnog fakulteta ima dosta takvih... Izvinjavam se ako gresim.
Dakle ovako:
Citam onaj clanak i tamo roditelj jednog od studenata kaze, kao moja cerka dosla sa fakulteta i kaze da nema praksu jer su im zabranili da idu u drzavne bolnice. Pa meni kad bi neko zabranio da idem na vezbe, ja bih se bre opasao dinamitom, otisao u bolnicu i rekao pustite me ili cemo svi sad da odletimo u vazduh! Salim se, ne bih bas bio toliko radikalan, ali stampa sigurno ne bi intervjuisala moga oca nego mene dok sedim ispred zgrade vlade i na sav glas vicem "lopovi, lopovi". Vest je objavljena 18.11. (pre 4 dana!). Hocu da kazem da se ni ti studenti ne trude dovoljno da ukazu na nepravdu koja im je naneta. Majka jednog od studenata je prokomentarisala vest s recima: " Moje dete nije moglo da se upiše na državni fakultet zato što je iz unutrašnjosti i nije moglo doći na pripreme za polaganje prijemnog ispita u Beograd. Moralo je da se upiše na privatni. ". Ja sam iz unutrasnjosti, pa sam upisao drzavni fax (i nisam putovao na pripreme u Bg).
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

....

Post od studentbgd »

Po meni je konkurencija super stvar. Nisu se valjda nasi renomirani drzavni medicinski i stomatoloski fakulteti koji skoluju kako se prica vrhunski kadar , kadar koji razbija medicinu i stomatologiju uplasili konkurencije nekakvih sarlatanskih privatnih fakulteta ciji studenti ne znaju nista?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Celu tu ideju o privatnom medicinskom fakultetu je trebalo saseci u pocetku

ono sto treba saseci u samom korenu (a, pocetak, tj. otrovno seme tog korena posejano je pre oko 2 decenije) su dinastije koje su unistile drzavni fakultet! danas postoji kadar koji je kompletno od upisa (preko veze, bez kvote za prolaz na prijemnom ispitu), preko studija (sa upisivanim svim ili skoro svim 10-kama), do magisterijuma i doktorata koje su im radili roditelji i/li porodicni prijatelji (lako proverivo, imate citave generacije npr. endokrinologa, ta oblast izgleda da kadar obezbedjuje kao ameba, prostom deobom) kod kojih roditelji i deca imaju doktorate iz istih oblasti. kod ovakvog kadra je u potpunoj disproporciji rekordni rok u kome su zavrsili skolovanje, neverovatni proseci sa jedne strane - a, odsustvo bilio kakvih internacionalnih referenci u CV-u sa druge strane! ovakav kadar medicinskog fakulteta je dobrim delom razlog sto se nasa diploma nigde ne priznaje...
ideja o formiranju privatnog fakulteta kao nekoj vrsti protivteze drzavnoj instituciji koja je izgubila svoj medjunarodni ugled je dobra! postavlja se pitanje supervizije rada ove privatne ustanove, koje meni u ovom trenutku nije poznato, ali ideju o postojanju konkurencije podrzavam!
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

Pitanje supervizije je reseno, tamo se svaki ispit snima tako da mozes da uzmes i preslusas ispit za svakog studenta. Cuo sam da su i drzavni fakulteti to trebali od aprila da uvedu da se svaki ispit snima i da je javan ali nesto nisam cuo da je to postalo praksa.

Valjda se neko tamo plasi kamera ili dikrafona.

Eh.....kakav naslov za horor film "Diktafoni u napadu" :D :D :D
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Moje skromno misljenje, da ne budem maliciozna pa da kazem - znanje, je da je u pitanju politicki sukob, tj. licni animozitet i sukob interesa bivseg i sadasnjeg ministra. Uopste me ne bi iznenadilo da sadasnji ministar ima na umu da otvori privatnu medicinsku skolu ma kog ranga...

Sto se tice nebuloznih izjava tipa "moje dete nije stiglo na vreme na prijemni", to je tako opasna budalastina da se covek zapanji. Sta je - prespavala, jadnica?! Zapanjena sam. Ako je bas daleko, u krajnjem slucaju moze da uzme sobu u hotelu da noci u Bg, makar i u hotelu Balkan, i to itekako moze - ako vec planira da da 5.000 eur za skolarinu. Kojestarije... Dakle, Bumbare, kako ste vi mogli da skocite ujutru ili ne drugi nacin da se snadjete, tako je mogla i cicika "iz unutrasnjosti".

Sto se tice konkretnog polaganja prijemnog i kriterijuma, tu ne znam, zaista, sta da kazem. Cinjenica je da se na oba fakulteta polaze i ovako i onako, samo negde malko "drugacije kosta", a sta ce konkretno nauciti, Bog sveti zna.
Uzmimo npr. privatnu farmaciju: prijemni je samo hemija, deca koja imaju petice iz hemije sve cetiri godine mogu da se upisu bez prijemnog (znaci, i odlicni iz srednje hemijske, jer nije od znacaja koja srednja skola je u pitanju!), o daljem skolovanju da ne govorim, jer sam ovim ocima videla dete koje je kao skroz odlicno zavrsilo privatnu srednju medicinsku skolu (farmaceutski tehnicar), i na prvoj godini (drzavne) farmacije ne moze da se snadje, ne zna sta je Avogadrov broj... bruka i sramota.

Dakle, da skratim, ima itekakvih rupa sa obe strane, a znanja nigde. Takodje, cast izuzecima, ne vidim ni da postoji zelja sa saznavanjem, za intergrisanjem informacija, prisutna je apsolutna nezainteresovanost i indignacija i za mnoge vrlo znacajne predmete.
Kako cemo se mi, kao struka, i narod, iz toga izvuci, Bog zna. Doskora sam bila optimista, a sada vise nisam, i ne znam sta da mislim.

@Drbgd,
ja znam dinastije "specijalista" socijalne medicine, plucnih bolesti, decje stomatologije i slicno, za endokrinologe nisam znala....
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

....

Post od studentbgd »

Iskreno i ja sam morao da pogledam na google da se podsetim sta je avogardov broj :) :D Mislim ko od vas zna kog su oblika koje celije recimo hmmm bubrega i kakav polozaj zauzimaju. A sve ste to ucili. Pa hvala bogu da deca zaboravljaju to je normalo ako se nesto ne koristi.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Re: ....

Post od miminamama »

studentbgd napisao:Iskreno i ja sam morao da pogledam na google da se podsetim sta je avogardov broj :) :D Mislim ko od vas zna kog su oblika koje celije recimo hmmm bubrega i kakav polozaj zauzimaju. A sve ste to ucili. Pa hvala bogu da deca zaboravljaju to je normalo ako se nesto ne koristi.
Pazite da se ne prevarite, kolega, ima nas koji itekako znamo histologiju, da ne govorim o ostalom, jer ne samo da se secamo, nego smo jos MALKO i citali kasnije..... Ja sam generacija koja je imala prve dve godine iste kao i opsta medicina, i radili smo njihovu anatomiju, histologiju, embriologiju, hemiju, biohemiju, itd., a iz srednje medicinske sam se itekako secala sta je Avogadrov broj.

Nego, jeste vi procitali malko sta o delovanju i tipu lecenja sa CaOH2 i o jodoformu, kad se vec prozivamo?
Ili, posto ste krenuli od oralne, sta bi radili - sta bi dali posle ekstrakcije pacijentu koji je na antikoagulansima, a nema ko da ga prevede na heparin i slicno, a vi treba da mu izvadite zub? Da krenemo od osnova, a ne od operacija....
Molim vas samo da vam strucan argument ne bude "to radi Pera-Djura superstar, znaci mora da je super"....
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

P.S. Molila bih vas jos i da strucna argumentacija bude iz literature stare maksimalno nekoliko godina, da znamo oboje da ne govorimo o jodoform strajfni i slicnom.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Re: ....

Post od studentbgd »

miminamama napisao:
studentbgd napisao:Iskreno i ja sam morao da pogledam na google da se podsetim sta je avogardov broj :) :D Mislim ko od vas zna kog su oblika koje celije recimo hmmm bubrega i kakav polozaj zauzimaju. A sve ste to ucili. Pa hvala bogu da deca zaboravljaju to je normalo ako se nesto ne koristi.
Pazite da se ne prevarite, kolega, ima nas koji itekako znamo histologiju, da ne govorim o ostalom, jer ne samo da se secamo, nego smo jos MALKO i citali kasnije..... Ja sam generacija koja je imala prve dve godine iste kao i opsta medicina, i radili smo njihovu anatomiju, histologiju, embriologiju, hemiju, biohemiju, itd., a iz srednje medicinske sam se itekako secala sta je Avogadrov broj.

Nego, jeste vi procitali malko sta o delovanju i tipu lecenja sa CaOH2 i o jodoformu, kad se vec prozivamo?
Ili, posto ste krenuli od oralne, sta bi radili - sta bi dali posle ekstrakcije pacijentu koji je na antikoagulansima, a nema ko da ga prevede na heparin i slicno, a vi treba da mu izvadite zub? Da krenemo od osnova, a ne od operacija....
Molim vas samo da vam strucan argument ne bude "to radi Pera-Djura superstar, znaci mora da je super"....
Pa ok ucio sam ja i patolgiju i fiziologiju i patofizu ali hmmm da me neko pita neke detalje recimo iz endokrinologije koje trebaju nekom specijalisti sigurno da se ne bi setio.

Sto se pacijenta na antikoagulansima tice, najradije bi konsultovao kolegu koji je ordinirao antikoagulanse , konsultovao se oko dalje procedure i terapije, ispostovao protokole. Ipak svako treba da se drzi svog posla zna se sta je ciji deo. Ipak se antikoagulansi ne daju za bilo sta. Znam da ukidaju antikoagulanse na par dana pre vadjenja ali sam opet citao da to moze da izazove tromboemboliju pa se ne bi igrao sa tim stvarima.

Jodoform strajfna je odlicna stvar da se ne lazemo.

Sto se lecenja sa CaOH2 tice i jodoformom , stojim pri tome da mesavina CaOH2 i jodoforma deluje i ako niko od cenjenih profesora mozda to nije napisao u svojoj knjizi ili mozda jeste ali ja to nisam procitao :) Takodje cu da kazem da se takva kombinacija mnogo bolje vidi pod rendgenom na retroalveolarnom snimku pa je moguce lako kontroliati da li je kanal dobro napunjen lekom. Ne mora da znaci da nesto nema smisla ako to neko nije napisao u svojoj knjizi i nisu profesori sveznajuci :)

I da nije mi namera da se prozivam. Samo sam hteo da skrenem paznju da svi mi zaboravljamo stvari i da je to normalan proces.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Sto se pacijenta na antikoagulansima tice, najradije bi konsultovao kolegu koji je ordinirao antikoagulanse , konsultovao se oko dalje procedure i terapije, ispostovao protokole. Ipak svako treba da se drzi svog posla zna se sta je ciji deo. Ipak se antikoagulansi ne daju za bilo sta. Znam da ukidaju antikoagulanse na par dana pre vadjenja ali sam opet citao da to moze da izazove tromboemboliju pa se ne bi igrao sa tim stvarima.
studentbgd,
antikoagulantna terpija se daje u dosta cestim kardio dijagnozama (apsoluta, vestacka valvula). sa takvim pacijentima cete se susretati cesce nego sto mislite, i trebalo bi da ZNATE sve o ovoj terapiji, kao i o modifikacijama protokola koje se ticu ovakvih pacijenata.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

drbgd napisao:
studentbgd,
antikoagulantna terpija se daje u dosta cestim kardio dijagnozama (apsoluta, vestacka valvula). sa takvim pacijentima cete se susretati cesce nego sto mislite, i trebalo bi da ZNATE sve o ovoj terapiji, kao i o modifikacijama protokola koje se ticu ovakvih pacijenata.
Ono sto ja znam je da se terapija prekine na neko vreme i da se posle ponovo uvede. Modifikuje se protokol. Ali se po meni tome ipak nonsarlantno pristupa, to sto mi imamo srece pa se do sad nije desilo da zbog prekida terapije na 2 - 3 dana krene neki tromb i nabravi belaj to ne znaci da ne moze da se desi makar i teoretski i ako se pokazalo da je to prakticno malo verovatno.

Ja samo zelim da sve radim tako da svojim pacijentima pruzim najbolju mogucu uslugu a da istovremeno sebe zastitim maksimalno od bilo kakvih problema. Znaci maksimalno lege artis.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

Nego vratimo se temi i odluci naseg dragog ministara zdravlja Milosavljevic Dr Tomice i njegovom planu da unisti privatne fakultete medicinske struke.

Ja licno mislim da su se nekome na drzavnim fakultetima gadje prilicno uprljale. Ko sto znamo konkurencija u svakom poslu donosi napredak tako sto nas tera da budemo bolji od konkurenata. Ne postojanje konkurencije dovodi do toga da oni koji pruzaju odredjenu uslugu mogu da je pruzaju na najgori moguci nacin.

Konkurencija ne odgovara onima koji ne zele da napreduju, a to je upravo masa profesora drzavnih fakulteta koji su zaseli na svoje polozaje, sa kojih niko ne moze da ih skine i na kojima drze polozaje. Predaju po zastarelim programima. Ne moram nikoga da potsecam na sta su sveli drzavne fakultete. Ali cu reci da nismo medju prvih 500 u svetu.

Onda su se pojavili privatni fakulteti, sa naprednim planovima i programima svetski priznatim, koje su preuzeli sa zapadnih univerziteta i nekome je na drzavnim postalo jasno. Da bi mogli da napreduju (isprate konkurenciju) morace da krenu u reforme. Profesori ce morati da se posvete novom nacinu rada, da napisu nove udzbenike, da izbace masu stvari koje se vise ne koriste. Ali znate kako to ide sa profesorima drzavnih fakulteta odrze predavanja, konsultacije kad se sete da su ih zakazali a ostalo vreme rade privatno i koriste svoje titule da nabijaju cene svojih usluga. Konkurencija ih tera da pisu nove udzbenike , unapredjuju gradivo ali to znaci da uloze svoje vreme a to im se ne isplati posto masa radi privatno.

Na dalje profesori drzavnih fakulteta nisu u tolikom broju voljni da prenose znanja studentima drzavnog fakulteta zato sto ih vide kako buducu konkurenicu dok profesori na privatnim rade to punom parom i zato se studenti privatnih fakulteta vide kao pretnja.

Potseti cu da je profesorska titula nastavna titula i da kao takva ima obavezu prvenstveno prema obucavanju studenata a kod nas se ta titulakoristi da se nabiju cene svojih privatnih usluga. Nigde sem kod nas titula profesora nije dozivotna i moze da se izgubi. Profesori koji ne unapredjuju gradivo , ne unapredjuju udzbenike gube tituli. Na zalost kod nas je ta titula dozivotna.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

@StudentBgd,
i kolega i ja se sve vreme drzimo teme.
Dakle, dodjosmo do toga da vi zelite da pitate profesora da samostalno radite oralnohirursku intervenciju, a da maglovito "imate predstavu" i "citali ste negde" o akcidentima, o pacijentima rizicne grupacije, itd.
Naravno da se zna sta je ciji deo, vi niste kardiolog, kao ni ja, ali imacete mnogo rizicnih pacijenata, i ako zelite sebe da smatrate doktorom, a ne šloserom, onda itekako treba da ZNATE.
Ako pacijentu na antikoagulansima probate jodoform strajfnom da zaustavite krvavljenje, mogli bi se jako iznenaditi, ne dao Bog i daleko bilo.
Jel' bar znate šta je sledeći korak, ako vi ne uspete sa hemostazom? Šta čeka dalje tog pacijenta?

Što se tiče kombinacije lekova za endo punjenje, vi i ja se naganjamo nedelju dana, i ja još nijedan suvisao argument nisam čula, ni za dobro, ni za loše. I vi niste imali pola sata, sat vremena, da se zainteresujete, da pogledate ZAŠTO neko koristi baš to, i sa kojim indikacijama, a endo lečenja ćete raditi ceo život, čak i ako specijalizirate malu hirurgiju, jer privatna praksa tako funkcioniše.

Ja ću opet da vam postavim pitanje: za koja lečenja, i sa kojim indikacijama i očekivanjima, se koristi CaOH2, a za koja jodoform, i šta se očekuje od njihove kombinacije?
Vi znate i sami odlično da su to svakodnevne, elementarne stvari. Zašto ne bi, recimo ubacili Tobradex? Zašto je uopšte od značaja da privremeno punjenje bude RTG kontrastno? Branite svoj stav.

U slučaju da niste još došli do bolesti zuba - klinike, da se vratimo na hirurgiju, pošto vidim da vas to zanima. Dakle, recimo da imate pacijenta na antikoagulansima, kardiologa nema nigde na vidiku..... Koliki treba da mu je INR, PT, PTT itd., i šta bi posle? Recimo da ga nećete lečiti, ali patofiziologiju ste imali, kako rekoste.
Nemojte mi samo reći da je to zato što ste čuli, načuli, ovo, ono....

Mislim, ne znam da li me razumete, ako ste vi dokaz da li treba da postoji privatna stomatologija ili ne, dokažite to prvo sebi, a meni....Ovako se samo brukamo pred svetom.

Šta mislite kad bih ja Drbgd rekla - a zašto ima stav da se pacijentu da beta blokator, a ne Ca antagonist, vazodilatator, diuretik, ko zna šta? Čovek bi me zasuo referencama, u najmanju ruku bi mi dao link nekog novijeg udžbenika da vidim gde piše i ko to kaže.

Razumete? Ili....
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od studentbgd »

"Ja ću opet da vam postavim pitanje: za koja lečenja, i sa kojim indikacijama i očekivanjima, se koristi CaOH2, a za koja jodoform, i šta se očekuje od njihove kombinacije?"

CaOH2 se koristi kod dubokih karijesa , sa ciljem da izazove stvaranje tercijernog dentina a takodje i stvara baznu sredinu koja ne pogoduje bakterijama koje izazivaju karijes (npr. streptococus mutans). U lecenju kanala korena je odlican iz razloga sto deluje kao odlican antiseptik, iz razloga sto opet kazem stvara baznu sredinu koja ne pogoduje bakterijama , dobro je i to sto prodire u dentinske kanalice. Od jodoforma se knjiski ocekuje da potstakne proliferaciju vezivnog tkiva u kanal korena i njegovo biolosko zatvaranje, sto je opet sizifov posao s obzirom da se isti jako lako izresorbuje. Isti takodje deluje i kao jak antiseptik cak sta vise ima ubitacno dejstvo na bakterije koje izazivaju infekciju kanala korena zuba
Od kombinacije ova dva leka ocekujem da ociste kanal korena od bakterija. Tj. da deruju antibakterijski. I sam jodoform je odlicna stvar i ako se o tome u visoko cenjenim krugovima naravno cuti.

Evo lep rad o dejstvu jodoforma na kalcijum hidroksid u pogledu antimikrobnog dejstva CaOH2

http://www.scielo.br/pdf/jaos/v14n1/28234.pdf

http://lib.bioinfo.pl/pmid:17049108

Nasao sam jos neke stvari. Moram da priznam da postoji masa oprecnih stavova pogotovu masa oprecnih stavova o samom jodoformu. Negde kazu da ima efekta na bakterijsku floru negde da nema, negde da je vrlo mala. Ono sto se meni cini kao najtacnije a to je da deluje selektivno na neke bakterije. Kako i CaOH2 ima ograniceno dejstvo na bakterije (http://www.nature.com/ebd/journal/v8/n1 ... 0467a.html) oni se medjusobno nadopunjuju.

Ako sam nesto pogresio ja se izvinjavam :) Ipak ja jos ucim.
Odgovori