*** MORAO sam da dovedem i Dabricu da i ona vidi tvoje slike i snimke … i sad si gotova, kolokvijum je za 3 meseca i NEMOJ da ne budes spremna, sva ova pitanja ces imati na ispitu ;o)
*** ovako po slikama i rentgenskim snimcima ti ne izgledas kao SUPER tezak pacijent. zasto su mi onada krivi zubi? to ne znam, to moras ti da mi kazes … moze da bude more razloga ALI teskoba u frontu najcesce nastaje kod dece koja disu na usta iz bilo kog razloga, kao nasledna anomalija cak ne i od roditelja nego od nekih blizih ili daljih rodjaka ili predaka (tetka, techa, baba ili deda), javlja se kod dece koja imaju uvecane krajnike ili neprohodan nos, kod prerane ili prekasne mlecne denticije ili ranog/kasnog vadjenja mlecnih zuba …. ali da te ne davim sa etiologijom/uzrocima teskobe kod frontalnih zuba jer to pitanje nece biti na ispitu
*** kod tebe su malo nasumicno vadjeni zubi … UVEK se vade zubi u paru. sta to znaci? … to znaci da ako se vadi (recimo) gornja 4-ka sa desne strane onda MORA da se vadi i 4-ka sa leve strane. a sta ako na toj drugoj 4-ci nema karijesa i potpuno je zdrava? i onda MORA da se vadi.
UVEK se vade zubi u paru.cesto se dogadja (recimo 90 i vise %) da ako se vade recimo obe gornje 4-ke MORA da se izvade i 2 donje 4-ke i to je UBEDLJIVO NAJBOLJA opcija. zato sto su ti zubi nasumicno vadjeni ZATO ti se i pomerila centralna linija … ALI to NIKO zivi ne moze da vidi izuzev tebe ili utreniranog zubara koji se bavi ISKLJUCIVO ortodoncijom.
*** kazes da nosis fiksni aparat 3 meseca …. BUDI strpljiva, to je suvise malo vremena da se bilo sta dogodi
*** na levoj jedinici ti je radjena apikotomija i SJAJNO je uradjeno. ono sto trebas da znas kad je izvadjen nerv iz tog zuba zajedno sa nervom izvadjene je i arterija i vena koja se nalaze u zubu i ZATO ti zubi UVEK promene boju (nema krvotoka u njima) i to se i kod tebe desllo. na bolje nece ici (jer nema krvotok) ALI na gore moze … i ako nama se cini da boja koju imas ce ti ostati takva kakva je i sada.
*** apikotommija u prevodu znaci da ti je odstranjen vrh korena i taj zub je
kao zakucan za kost i takvi zubi se MNOGO sporije pomeraju. zato moras da budes strpljiva, nema ti druge .
*** bilo bi jako dobro da zovnes ordinaciju i da pitas zubara sa kojom zicom je poceo tretman (tacno tako ga pitaj) … on ce da ti kaze sa zicom 0.12, 0.14, 0.16 ili ce ti dati neke druge brojeve … to zapisi i to mi poslaji da pogledam. pitaj ga i koje zice koristi … one se zovu NajTaj zice … na srskom ne zmam kako se kaze ali verovatno nikl-titanijum ili tako nesto
*** u donjoj vilici imas MALO vecu teskobu i MORAS da ostanes u tretmanu, donja desna jedinica izgleda kao da je pijana ali i to se da sediti, NEMOJ da se sekiras … samo treba vreme a zavisi i od broja i kvaliteta NajTaj zica koje se koriste
*** jako dobro je sto si nosila “zabicu” i bilo bi dobro ako mozes i dalje da je nosis … ako ne mozes da je nosis NEMOJ da se sekiras, zub se
SIGURNO NECE pomeriti za nekoliko meseci dok si u ortodontskom tretmanu
*** na snimku se vidi da imas i sva cetri umnjaka (8-ce). oni ODLICNO stoje u viliici i tu nista nemoj da diras. obicno zubari kazu da "ko ima umnjake on ima i teskobu i da umnjaci moraju da se vade". to je OBICNA folklorna prica i ne postoji ni jedan strucni casopis koji to potvrdjuje …ne jedan jedini da napisan illi objavljen.
*** sa donje leve strane (6-ca) ti je popustila gumica i zica ti visi, kad god zica nije cvrsto stegnuta ti zubi pocinju MNOGO slabije da se pomeraju, zamoli ga da ti to popravi. zamoli ga da ti malo skrati zicu i da ti promene one gumice koje nosis, to je 5 minuta posla.
*** mi mislimo da je tretman koji ti je predlozen (da se bruse zubi od 6-6) SUVISE agresivan … NORMALNO o tome ti moras da odlucis. ideja da se brusi od 3-3 je JAKO JAKO dobar predlog. ako ti se radi od 6-6 onda ce ti se zatvoriti SVI prostori u gornjoj vilici i to je VELIKI benefit
*** tvoja ideja da se zubi prvo svi poredjaju je odlicna ALI da se OBAVEZNO sacuva prostor za levu dvojku i da se tu stavi 1 implant ... i bog da te vidi
*** kazes da ne mozes sa “zabicom” … ne znam sta da ti kazem. BITNO je da znas to sto ti vidis vidimo i dabrica i ja, ti zato sto se stalno gledas i znas da je praznina tu ALI tvoji drugari i drugarice to SIGURNO ne vide. kako da resis problem? ne znam sta da ti kazem … stavi neku masku ili shal kad izlazis napolje ili idi u neki obliznji manastir i zamonashi se
*** zasto ti je trebala moja slika? zato sto … kod osoba koje imaju nepravilno poredjane zube i gornja i donja usna izgledaju drugacije ALI kod tebe je SVE u NAJBOLJEM redu. boja i tekstura usne izgledaju drugacije kod pacijenata koji imaju ortho problem … ALI da ne ulazimo u detalje.
*** ako pogledas svoju donju desnu 7-cu videces da se ona “ kao nakrivila". za sada kost oko zuba izgleda OK ALI povedi racuna da tu UVEK malo bolje odrzavas higijenu … NORMALNO koliko mozes. kad izadjemo iz ove ortodontske price podseti me da ti kazem koji aparat/cetkicu da kupis
*** dobro je sto ne treba nigde da zuris i da donosis brze odluke, imamo vremena da razmenimo brdo prepiski
*** ako se odlucis da ranije izadjes iz tretmana i odlucis se za krunice i mostove … podseti me da ti napisem kako se TACNO odredjuje boja zuba kod pacijenata, obicno pacijenti traze da zubi budu "beli kao sneg" i to poprilicno smesno izgleda
*** napisi mi da li je tvoj zubar specijalista iz ortodoncije? ako nije a i ako jeste specijalista ja mogu da mu dam neki koristan savet kako da zavrsi tvoj treman za 2-3 meseca ako ne i krace, vec sam ti kazao ti nisi uopste komplikovan slucaj sto se gornje vilice tice.
NORMALNO sva komunikacija sa tvojim zubarom bi ISKLJUCIVO isla preko tebe*** ako imas jos nekih pitanja ili ima bilo sta da ti nije jasno SLOBODNO pitaj