Cula sam da se te bravice mogu "odvaliti", pa sam zato pitala koliko je to cesta pojava. Na klinici za koju sam zainteresovana se ponovno fiksiranje bravica (stavljanje novih) naplacuje 500 din., pa sam zelela da znam da li se to desava bas cesto, da bih napravila bar okvirno konacnu racunicu.
Takodje, imala sam dilemu oko jos neceg...na toj klinici se kontrole vrse jednom u dva,tri meseca. Cula sam da kod privatnika to ide cesce, jednom mesecno. Ako se na svakoj kontroli zatezu zice, a to zatezanje doprinosi efektivnijem ispravljanju zuba, da li to znaci da ce se meni zubi ispravljati sporije nego kod ljudi koji imaju kontrole i zatezanje jednom mesecno?
I molim za jos jedan savet...zubar mi je rekao da se ne bi usudio da na moje zube stavi fiksnu protezu jer imam plombiranih i umrtvljenih zuba sa strane, a uz to mi je 30+g. Sa ortodontom jos nisam razgovarala. Mislite li iz vaseg iskustva da je zubar u pravu?
Bila bih vrlo zahvalana na odgovorima!
*** pusti ti zahvaljivanje ... nego posalji mi adresu na koju da ti ispostavim invojs
osnovno je da se izbegava lepljiva hrana i da ne bi mnogo pisao evo i jedne slike:
http://allcareorthodonticcenter.com/wp- ... oughts.jpg sto se tiche kontrola to je individulano i ako malo mi je to zakazivanje na 3 meseca chudno jer kao sto sam ti kazao ... "donats" gumice koje grle zicu (opet sam zaboravio kako se to kaze na srpskom) se bukvalno istope od pljuvachke. cela ta postavka sa naknadnim naplacivanjem mi je vrlo interesantna/sumnjiva ... nego da tebi dabar™ da kaze 1 trik, ako se odluchis da ides bas kod tog ortodonta onda:
1. ako cement/kompozit kojim se cementiraju bravice ostane na zubu onda je TVOJA greshka ... jela si nesto sto ne smes da jedes.
2. ali ako se bravica otkachi ALI cement/kompozit ostane na bravici onda je to ISKLJUCIVA greska zubara jer nije pratio protokol oko cementiranja bravica.
sto se tice tvog 3-ceg pitanja ... SVI zubi koji su iz bilo kog razloga kompromitovani bilo zbog vadjenja zivca, rast korena nije zavrsen ili sta ti ja vech znam ... MOGU da se preskoche ali o tome ortodontista odluchuje. sta to znachi? recimo imas zub 5 ali na 6 je radjeno vadjenje zivca i onda imas 7-cu. onda zubar moze da preskochi zub na kojem je radjeno vadjenje zivca ... stavi se breket/kopcha i zica ali se ne stavlja "donat". ako pogledas recimo visoko postavljenu 3-ku:
http://www.intelligentdental.com/wp-con ... ption5.jpg i recimo da nema mesta da se ona normano spusti onda se taj zub preskache (nista se ne stavlja ili se stavi samo kopcha/breket) ali se ne stavlja donat dok se ne obezbedi prostor za trojku ... tek kasnije kad se stvore uslovi za "spustanje trojke" onda se stavlja i donat.
ako hoces, podigni "slike" ovde ili negde na internetu i meni nece biti tesko da pogledam slike/snimke i da ti kazem moje misljenje. NORMALNO meni ne treba slika tvojih ochiju, frizura ... znachi samo mi trebaju zubi. recimo nesto ovako:
http://www.thetoothmover.com/wp-content ... ontist.jpgako imas jos nekih pitanja ... slobodno ih zadrzi za sebe