endodotska terapija

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Aurrora
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 12, 2009 2:25 pm

Post od Aurrora »

Svaka branša je u obavezi da sebe štiti i da promišljeno komentariše rad svojih kolega. Očigledno je da iz priloženih komentara stomatologa svi imaju generalno isto mišljenje i u krajnoj liniji se nalaze na istoj tački što se tiče stručnog komentara. Za laike izgleda da su u sukobu i da izuzetno zameraju jedni drugima na komentarima i odrađenom postupku. To je neoprostiva i sramotna greška svih stomatologa, jer je glavni stav ja sam genije , a ostali su manje ili veće budale. Napad na kolege na zapadu je nešto što može skupo da košta, pa su svi promišljeni i oprezni u tom pravcu.
Mnogi moji pacijenti, već 10-tak godina sam njihov stomatolog, žive i rade u inostranstvu i u obavezi su da dva puta godišnje idu tamo na kontrolu. Nikada nisam doživela neprijatnost da je neko negativno okarakterisao moj rad. Čak i kada je bio u pitanju pulpitis zuba koji sam ja nekada ranije plombirala. rekli su:" sjajno izgleda,žao mi je da ga otvorim, strpite se par dana." Tako nešto na ovim prostorima je nemoguće doživeti.
Apelujem na kolege da svoj ego iskontrolišu, ukoliko mi sebe ne poštujemo i ne držimo određen intelektualni i kulturni nivo ko će nas uvažavati na ispravan način.
Imam 18 godina radnog iskustva od toga 10 godina imam privatnu stom. ambulantu.
KOMENTAR SNIMKA:
Takvi zubi su se na početku moje prof. karijere vadili, danas postoji bitka za svaki zub. Ukoliko se vek trajanja zuba našom intervencijom produži i godinu dana smatra se uspehom.
Jedan kanal je blago prepunjen i s obzirom da je gangrena u pitanju i da nemate bolova, što se tog kanala tiče on je zbog prepunjenosti bezbedan jer je time uklonjen izvor bakterijske infekcije iz kanala korena zube. Veći bi problem bio da nije dovoljno napunjen jer bi bakterije u preostalom ne napunjenom delu i dalje bile potencijalni problem.
Jedan kanal je napunjen odlično što se tiče rtg snimka.
Treći kanal je zakrivljen , ali gledajući snimak ostatak kanala korena tog zuba je obliterisan odn. neprohodan. Moja ocena je: urađeno je profesionalno sve pacijentu predočeno, vek zuba, koji se nekada bez pogovora vadio, je produžen.
SVAKI MRTAV ZUB JE KRT (jer više ne postoji ishrana zuba kao ranije, jer je ostao bez svojih unutrašnjih krvnih sudova i nerva) I VREMENOM SE MOŽE POLOMITI.
Kada ?- to niko ne zna: 2 ili 3 dana. godina ili dve? Saznaćete sami. Nije do stomatologa.
KOLIKO SNIMAKA URADITI I KADA?
Pravilo je minimalno tri: pre intervencije, pre punjenja sa iglicama ili gutaperkama i konačno poslednji kontrolni snimak.
Mnogi eminentni endontolozi rade i do 10-tak snimaka iz različitih uglova da bi imali komletniju sliku o poziciji apeksnog otvora.

MOJA ISKUSTVA
Budući da imam privatnu praksu, što veći broj snimaka napravim više iznerviram pacijente. Misle da uzimam više para namerno i da ih zračim iako imam digitalni rtg aparat. Za njih je zračenje zračenja, a lova je lova.
Zato broj snimaka svodim na onoliko koliko mo je neophodno da dobijem prave informacije. Dugogodišnje iskustvo mi dozvoljava da mi je često jedan snimak neposredno pred punjenje sa iglicama ili gutaperkama sasvim dovoljan da posao obavim korektno, a pacijenti se osete sigurni i zadovoljni. Svaki dodatni snimak ne naplaćujem baš iz razloga što često pomisle da se to radi samo zbog para a ne zbog neophodnih informacija.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

LA LA LA BLA BLA BLA

Post od studentbgd »

Prosto resenje. Prvo uradis snimak zuba pa posle radis endodonciju. I onda svedes greske na minimum i ne glumis velikog doktora.

Jednostavno , radikalno resis problem. Izvadis ova punjenja, vidis na snimku gde su kanali , vidis da li si lepo ocistio sve od karijesa prosli put , jel tako zub mora da bude ociscen od karijesa da ne udje neka infakcija u kanal. Onda jedno fino agresivno lecenje 1 nedelja ulozak jodoform clumski na otvoreno, pa jedna nedelja na zatvoreno pa onda fino kalcijum pasta sa jodoformom. I onda fino punjenje lepo polako i do apeksa. Po mogucnosti uz kontrolu rendgenom. I bog te veselio.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

....

Post od studentbgd »

Sto se mezijalnog kanala tice, ako downlodujete ovaj snimak na kompijuter i uvecate ga jasno se vidi da se u mezijalnom kanalu dobro otislo prema fossrootu koji se nije dogodio a mogao je lako. Lepo i jasno se vidi mezijalni kanal koji ide do apeksa i tu nema dileme.

Ono gde je problem to je da je snimak verovatno skeniran a kako niko od nas ovde ne poznaju potencijalne greske sa skenera jer nisamo kompijuterasi niti se bavimo racunarsnom grafikom to takodje treba uzeti u obzir.
Yanati
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 23, 2008 1:10 pm

Post od Yanati »

Hvala puno svimana odgovorima : ) @ studentbgd: snimak nije skeniran, vec uslikan : )
Odgovori