@Crazy Horse,
mislim da prvo treba mnogo sta promeniti u glavama nasih ljudi, primarno medicinskih radnika, pa onda nadalje

.
Pre vise godina mi se desilo da mi (kao specijalizantu) predoce novi cenovnik sa tzv. punim cenama, pa sam ja (kao osoba ne zaposlena u Domu zdravlja) - sa potpunim neshvatanjem pitala sta to znaci, pa su mi lepo objasnili da SVI placaju punu cenu usluge (spec. sluzba, stom. protetika), dakle nisu oslobodjeni ni slepi, ni u kolicima, ni davaoci krvi, ni ma ko drugi.
Bez iskustva u okvirima te kuce, ja sam bez razmisljanja izgovorila prvo sto mi je palo na pamet: OK, onda da svima daju bruto licni dohodak, pa nek' ljudi sami odluce kome ce i sta konkretno da plate.... Prisutnih petnaestak ljudi me je ZASULO negodovanjem, otporom prema "tehnomenadzerstvu", "seljachenju", "pogresnom stavu" i ne znam cime sve ne, da sam ostala "paf".... Tek posle kasnijeg, duzeg razgovora sam shvatila da cenjene koleginice i kolege, odreda stariji od mene, pojma nemaju kako se sve finansira, kuda ide i cemu sluzi.... I strasno i tuzno.
Meni je jasna situacija sa tvrdnjom "para nema"; e, dobro. Gde jesu, i kad ce se "vratiti", mislim da moze da se obesi macku o rep, kratkorocno gledano. No, ako bi sada sve "prekrstili", i krenuli od ma kakve nule, morali bi dramaticno drugacije da prestruktuiramo zdravstvenu zastitu; to nije "sveto pismo", i tacno se zna kako se sta moze, sta - kako ste lepo rekli - treba da je ingerencija drzave, sta moze da se dobije od socijalne zastite osnovnog nivoa, a sta za malko vece pare date za osiguranje, i kraj price....
Zdravstveno osiguranje me kosta oko 4.200 din mesecno (otprilike, tako je bilo kad sam poslednji put pitala). Isto to vazi i za ostale ljude sa ovoliko staza i obrazovanja. Krajnje jednostavnom racunicom - sa uplatom od 50 eur mesecno, sa EKS od 5%, i orocenjem na 20 god, ja bih (sa kamatom) danas imala oko 20.000 eur, a posle duze stednje i mesecnu rentu koja bi mi obezbedjivala i skroman zivot, a kamoli lecenje kako i gde mi padne na pamet. Boze pomozi.....

.
@Minjab,
izuzetno sam ogorcena kad cujem takve price. Ne znam gde ste ni gde je vas otac, ali koliko ja vidim i cujem u svojoj okolini, sve je ucinjeno da se dobri radnici, pristojni i solidni ljudi sa iskustvom rasteraju, na najnizi nacin; recimo - meni, kao dugogodisnjem privatniku, je krajnje neverovatna situacija da se mesecima i duze "ne moze" TACNO izracunati plata za parstotinak radnika zubne sluzbe, prema zaradi koja je vrlo jasno evidentirana....Gresi se i preko 30% u iznosima, stomatolozi koji zive na jedan semafor od radnog mesta dobijaju putne troskove za 160 km dnevno DESET godina, id.itd. Da ne govorim o drugim "pikantnim" detaljima.
Kad god sam u zivotu videla da se u nekoj firmi "ne zna" jasno knjigovodstvo, bilo je sasvim jasno da se krade, kao i ko krade i kuda pare idu; ovakav ocaj, bedu, srozavanje jedne ozbiljne institucije od najveceg drustvenog znacaja nisam ni sanjala da cu ikad videti, kao i takav "razjur" uglednih lekara i osoblja uopste....

. Iako sam na sigurnoj daljini, znam jako mnogo krajnje casnih, cestitih i iskusnih doktora - kao sto je i vas otac, koji su otisli na bas takav nacin, i bas takve stvari prezivljavaju od svojih "kolega". Jako mi je zao

.
Pozdravite mnogo oca, i sve najbolje, Minja.