Ko je iole citao o uzrocima koji dovode do nastanka raka, kao i nacinima na koji se te celije razlikuju od zdravih, jos u pocetku naisao je na informaciju o tome kako su celije raka poviseno kisele, kao najcesce i ceo organizam obolelog. Prilazem zato tekst o vrednostima pH u organizmu, podelu hrane po ovom kriterijumu, kao i nacinima na koje se protiv povisene kiselosti mozemo boriti. Tekst je parcijalno prevodjen sa jednog holandskog medicinskog sajta, pa se izvinjavam na jezickim nevestostima – racunam, vazan je sadrzaj, vadim samo isecke koji mogu biti od koristi, nemam vremena za ulepsavanja:
Normalan pH (nivo kiselosti) u krvi je 7,35-7,45. Ispod toga je krv kisela a iznad toga bazna (alkalna). PH vrednost u krvi je uglavnom konstantna, ali u pljuvacki, znoju, urinu, spermi itd varira, pa se na osnovu tih ostalih najbolje moze identifikovati ako nesto u organizmu nije u redu. Zeludac i creva imaju svoju posebnu pH vrednost, koja zavisi od toga sta jedemo.
pH vrednost je najzavisnija od onoga sta jedemo, ali i toga koliko se krecemo. U toku noci se kiselost oslobadja kroz bubrege i disanje. Kad to ne uspe u dovoljnoj meri, ujutru imamo oblozen jezik, smrdljiv zadah, slajm, neopustenost misica, nedostatak apetita i tezinu u glavi. Ako je kiselost u organizmu duze poremecena, to dovodi do ostecenja celija i bolesti - najcesce osteoporoze, karijesa, reume, bolova u misicima, raka...
Mozete sami meriti svoju kiselost. Jutarnja mokraca treba da ima pH 7,1 otprilike. Uvece taj nivo iznosi oko 7,4. Ako vam je urin stalno kiseliji od ovoga (niza vrednost), znaci da vam je organizam kiseo i treba da preduzmete nesto. Papirice za merenje pH mozete kupiti u apoteci (ne znam da li i u Srbiji)...
Stres deluje dvostruko negativno – povecava kiselost organizma i sprecava da se on sam “odkiseli”. Tako on utice da se stetne materije gomilaju svuda u organizmu. “Zakiseljeni ljudi” dizu brze, nervozni su, reaguju “kiselo” na sve...
Kad se dovoljno krecemo, disemo brze, ubrzavamo protok krvi i oslobadja nam se kiselost, na taj nacin sto jetra i bubrezi izbacuju suvisnu kiselinu. Vazno je disati duboko. Takodje je vazno da koza dise, jer ako je blokirana, ovaj proces je jako otezan.
Zakiseljavanje organizma desava se pod uticajem:
1. lose ishrane
2. poremecaja rada creva
3. ekoloski stetnih faktora (zagadjenja)
4. infekcija
5. hronicnih bolesti
6. tumora
7. stresa
Kiselost organizma moze se u velikoj meri regulisati ishranom.
To sto je neka hrana kisela (npr paradajz) ne znaci da povecava pH vrednost organizma – postoje razliciti tipovi kiselosti. Limunov sok i jabukovo sirce su npr kiseli, ali se u organizmu ne ponasaju kiselo (izuzetak su). Kalcijum odkiseljava organizam, iako ga mlecna kiselina po sebi zakiseljava. Sir i meso JAKO zakiseljavaju organizam. Kod mesa, to je posledica nacina na koji se danas uzgaja stoka, a ne mesa samog po sebi.
Uopsteno gledano, hrana savremenog coveka je prekisela. Takodje je cesto da voda koju pijemo bude kisela, sto je jako lose. Terapija alkalnom mineralnom vodom je izuzetno pogodna za organizam (uvek na vodi proveriti koliki joj je pH. “Prolom” ima 7,4 npr, ona je super, videh da “Rosa” ima 7,2, sto je takodje dobro... Mada ja uvek navijam za Prolom).
Post i posebne dijete mogu “odkiseliti” vas organizam. Dobro je piti i dosta biljnog caja i hranu dobro zvakati.
ALKALNA-BAZNA HRANA:
Sveze povrce: beli luk, spargla, brokoli, kupus, paradajz, sargarepa, karfiol, persun, krastavac, salata zelena, sampinjoni, spirulina, hlorela, tikvica, keleraba
Sveze voce: jabuka, kajsija, banana, borovnica, tresnja, urma, grozdje, grejpfrut, dinja, breskva, pomorandza, limun, kruska, ananas, malina, jagoda
Belancevine: mladi nemasni sir, pile, organski jogurt, badem, tofu (makrobiotika), semenke suncokreta
Zacini: cimet, senf, cili, morska so, miso i drugi
Cajevi: zeleni caj, biljni cajevi
Pica: bazna mineralna voda (NE gazirana), sokovi od povrca, povrcna supa, sveze cedjeni sokovi od voca, organsko nepasterizovano mleko
KISELA HRANA:
Masti i ulja: suncokretovo, maslinovo, kukuruzno ulje, ulje od lanenog semena, sezamovo ulje
Zitarice: kukuruz, pirinac, psenica
Mlecni proizvodi: mleko, sir, puter
Kostunjavo voce: kikiriki, orasi
Povrce: pasulj (beli i braon), soja
Meso: govedje, svinjetina, patka, zec, riba, belo meso, jagnjetina, skoljke, losos, tuna, curka
Brasneni proizvodi: makarone, spagete, sva peciva
Slatkisi: svi, med, limunada, beli secer, aspartam, saharin
Alkohol: SVA alkoholna pica
Hemijska sredstva: SVI lekovi, hemikalije i pesticidi
Postoji niz sredstava koja obaraju pH u organizmu. Vecina se dobija na recept u apoteci. U slobodnoj prodaji mozete kupiti alge (spirulinu i hlorelu), koprivu, morach – sve u originalu ili tabletama. Hlorofil, koji imaju alge, izuzetno regulise pH organizma...
Najjeftinije sredstvo je soda-bikarbona, koja se moze staviti u kupku (u kadu) ili povremeno uzeti po kasiku sode u casi vode.
Kako se organizam cisti od kiselosti: kure sokovima, posebni preparati (npr detoks za jetru, noge...), terapija glinom, cajevima... Post u mnogim religijama ima veze sa prociscenjem organizma takodje. Vazno je uvek piti mnogo vode, radi izbacivanja stetnih kiselina, koje inace ne mogu da izadju. Pored posebne dijete hranom, dobro je uzimati minerale i vitamine koji poboljsavaju ovaj proces. Mozete kontrolisati preko urina koja vam hrana utice na pH (posto nije kod svakoga isto), pa po tome sebi formirati posebnu dijetu.
Priprema hrane je takodje vazna. Ne spremati na ulju, postoje i drugi nacini za termicku obradu mesa: rostilj, pecenje na tiganju sa nelepljivim slojem... Povrce pripremati na pari, jer se tako cuvaju hranljive materije. Jesti redovno, imati redovan ritam, takodje je jako vazno.
Neki od ekstremnijih alternativnih tretmana protiv raka (cezijum-hlorid npr) rade tako sto obaraju pH vrednost organizma, pa je izuzetno vazno za pacijente od raka da vode racuna o svemu ovome...
|