Pozdrav,
Prenecu vam moje iskustvo sa problemom disanja na nos.
Od ranog detinjstva sam imao problem sa zapusenim nosom. Kako sam odrastao problem je bio sve intenzivniji. Javljale su se česte upale sinusa (tj. upale su trajale tokom cele zime), bolovi u glavi u obliku pulsiranja i pritiska, te problem sa vidom, iako je sa oftalmoloske strane nalaz uredan.
Naprosto sluznica nosne školjke je reagovala na kortiko preparate i uz njihovu upotrebu sam mogao da disem na nos, ali njihova upotreba ima svoje negativne strane.
Pretpostavke o uzroku su bile razne i svaki ORL je imao svoju:
1) Alergija -- urađeni su testovi na koži i testovi krvi na inhalatorne i nutritivne alergene, ali su svi testovi bili negativni. I pored negativnih rezultata na alergiju isprobana je anti alergijska terapija koja nije urodila plodom.
2) Devijacija nosne pregrade -- iako je bila blaga devijacija ona je ipak hirurškim putem otklonjena -- bez značajnog olakšanja tegoba.
3) Vazomotorni sinuzitis -- kada nema poznatog uzroka zapušenom nosu tada to stanje proglase za vazomotorni sinuzitis. Terapija je resekcija sluznice nosnih školjki. Ovo se obavllja zahvatom koji se zove submukozna elektrokauterizacija i izvodi se monopolarnom elektrodom. Na kauter se stavlja nastavak u obliku igle ili koplja i on se uvodi submukozno (ispod površine sluznice) te se strujom definisane jačine i definisanog trajanja vrši kauterizacija. Na moje zaprepašćenje ovo je terapija koja je dala rezultat
.
Intervencija je izvedena u lokalnoj anesteziji i trajala je 10min, a nakon intervencije se 10-ak dana koristi kombinacija kapi za nos i nakon toga sam bio u prilici da normalno dišem na nos bez ikakvih pomagala. Jedina stvar koju trebam napomenuti je da rezultati ove terapije nisu trajni, nego se terapija obično mora ponoviti nakon nekog vremena. Ja recimo nisam imao problema sa disanjem oko 2 godine, a nakon toga su se simptomi postepeno vraćali. sada se spremam da ponovim terapiju i nadam se da dobijem bar još dve godine bez kapi za nos i cestih upala sinusa.
Nadam se da ce moje iskustvo pomoći ljudima koji imaju slične tegobe.