Imam kandidijazu na crevima i prepisana mi je standardna dijeta za tu vrstu bolesti uz nistatin i pribiotik. U uputstvu za dijetu pise da ne sme belo brasno ali da sme integralno pecivo. Ja sam nasao neko pecivo koje ima naznaku da je integralno, ali sam skeptican i zelim da proverim. Pise da sadrzi brasno T-1100 sto koliko ja znam je belo, ali pored toga sadrzi i proklijalu psenicu. Kvasac ne sadrzi, a sadrzi kim. Da li su ta zrna psenice integralna iz toga nije potpuno jasno, mada po mom rezonu bi trebalo da jeste, a to sto je proklijana isto nisam siguran sta znaci za ovaj slucaj.
Koliko sam ja shvatio bitno je da brasno/psenice ili drugih zitarica, odnosno krompir bude kuvan sa opnom da bi se sastojci iz opne prosirili na ostale delove zrna jer to usporava razlaganje slozenih secera na proste. S obzirom da je u ovom slucaju keks dobijen pecenjem mesavine belog brasna, vode i pomenutih dodataka koji su dopuna do integralnog kvaliteta, trebalo bi da su sastojci presli u tom procesu jer preko vode mogu da dodju u ostali deo proizvoda, jer mada je keks potpuno suv, verujem da nije mogao da ispari toliko brzo. Ipak, usled fabrickog procesa, moze temperatura da bude vrlo visoka, pa da se to desi vrlo brzo, tako da se suvise mali deo sastojaka prenese.
Bio sam u ustanovi gde mi je prepisana terapija, ali oni nisu hteli da mi kazu nista bez kontrolnog pregleda, iako sam im vec platio za jedan pregled i jedan kontrolni pregled, a dao sam i velike pare na lekove i na hranu zbog specificne dijete gde se ne mogu jesti najjeftinije namirnice kao sto su hleb i krompir.
Imam problem sa spemanjem obroka, a izbor gotovih proizvoda je vrlo mali i uglavnom je skupo, pa vas molim za pomoc.
|