Ako bi jos neko imao slicno pitanje, ja sam pronasao ovo (sa ova dva gorepredlozena linka):
Moze se jesti u neogranicenim kolicinama voce (a kako sam nasao na jednom drugom mestu, pise da jod isparava, ako ga ima u vocu i povrcu, tako da mozda ne bi skodilo da to voce malo odstoji - nisam strucan u ovome, samo predlazem, ispravite gde gresim), osim rabarbare (rhubarb) i maraskino visnja/tresnja (stagod ovo dvoje bilo). Od povrca treba izbegavati spanac, brokoli i koru od krompira. Za ostalo nisam nasao da bi moglo da stvori probleme. Za pirinac sam nasao da kolicina joda zna da varira pa bi trebalo citati deklaracije (jos je pitanje koliko su one kod nas precizne). Na jednom drugom mestu pronasao sam da integralni pirinac nema jod, ili ga ima malo. Ostale zitarice ne bi trebalo da su problematicne. Od peciva treba izbegavati sve sto ima u sebi jodiranu so i maslac/puter, tako da bi najbolje bilo kada bi sami sebi spremali hleb (bez jodirane soli). Pored toga, dozvoljeno je: neinstant kafa i caj, biljno ulje i margarin, kakao prah, crna cokolada, alkoholna pica (pivo, vino, liker), zacini, bilje, secer, limnada, kecap. Moze i kandirano voce kao sto su breskve, kruske i ananas, a i suvo grozdje. Moze i socivo, pasulj i kikiriki puter (izvori proteina), kao i sveze meso od zivotinja (tj. ako sam lepo razumeo neobradjeno meso = suhomesnati proizvodi i sl. gde ima dosta soli i raznih drugih aditiva), divljac i sveze zivinsko meso. Na drugom mestu se ipak savetuje da dnevni unos ne prelazi 150 grama. Na trecem mestu sam nasao da se jod gubi tokom pripreme i to oko 20% prizenjem i cak 58% kuvanjem. Mozda, ali samo mozda, bi bilo bolje da se onda meso prokuva!?
Toliko za sada. Ako neko ima jos nesto da doda bilo bi odlicno. Naravno i da ispravi!
Hvala.
|