Bokily napisao:Pozdrav...
Možda vam sada ne odgovorim sve niti po redu ali trudiću se da vam odgovorim u par postova i da razjasnimo što je više moguće.
Limfedem leve noge se javio kao posledica 2 stvari. Prvo je odstranjenje limfnih čvorova ingvinuma (prepone) a drugo (i važnije) zbog radioterapije.
Da li je hirurg tražio biopsiju limfnog čvora na vratu ili nečeg drugog (mnogo toga može biti uzorak za biopsiju, a kada bi znala šta su tražili, možda bi bilo od koristi)???
Pre bilo čega dalje što napišem, ono što je najvažnije a što ovde fali (nevezano za vrat) jeste bilo kakva biopsija. NIŠTA NE MOŽE DA ZAMENI BIOPSIJU KAO DIJAGNOSTIČKU METODU ALI BAŠ NIŠTA. Scintigrafija kostiju je metoda kod koje se ubriga neki radiofarmak i koji se deponuje u kosti (ako se deponuje), a mesta na kojima se vezuje taj radiofarmak govori samo da postoje promene tu i tu ali ne i kakva je priroda tih promena (upala, benigna, maligna). Dakle ona samo pokazuje da postoje promene ali ne i njihovu prirodu. Pet scan je nešto slično tome samo što se posmatra čitav organizam, detektuju se promene ali opet ne kažu ništa o njihovoj prirodi. Ovde je rađenjo brdo analiza, dobrih i skupih ali nigsde nema nikakve biopsije. RTG aparat je najslabiji od svih pomenutih aparata, ako je pet scan video promenu, to je promena, to što se na RTG-u nije videlo a na drugim aparatima jeste govori koliko je RTG slab (ali šta da radimo, to nam je prvi korak koji imamo).
Prvo ću da krenem sa pitanjima:
Koliko je vaša majka imala godina? Da li je u njenoj porodici postojalo neko hronično oboljenje (bilo kakvo)???
2001. godine je vašoj mami otkriven karcinom materice ili grlića materice? Pošto je tada bio treći stadijum koja su ispitivanja tada rađena i da li su postojale metastaze?
Na kakve tačkice na leđima mislite? Na nešto što je prethodilo zosteru ili mislite na sam zoster?
Kopajuci po guglu nasla sam poklapanja na nivou bolova i simptoma slicnim herpes zosteru i pogledala joj dno ledja s obzirom na "tacke" od letos i imala sta da vidim - herpescina koja raste. Dermatolog je potvrdio zoster i krenuli smo s tim da se borimo. Herpes je uhvatio dno ledja, obe strane. Herpes zoster je virusno oboljenje. Javlja se kod osoba koje su u mladosti preležale ovčije boginje (varičelu). Nakon preležanih boginja virus ostaje u određenim ganglionima I čeka. Kod nekoga se nikad ne aktivira a kod nekoga se aktivira. Zoster se najčešće aktvira kod starih osoba, kod imunokompromitovanih osoba (bilo da su to hronični bolesnici, oboleli od karcinoma ili drugih maligniteta, kod osoba u kojih je razvijen AIDS…). Međutim, zoster se može javiti i kod mlađih osoba takođe ozbiljno obolelih mada ni to nije pravilo. Npr. moj kolega (zdrav i prav) je trčao maraton od 30ak km i par dana nakon je dobio zoster (tkđ. kao posledica pada imuniteta, neispavanosti, hroničnog umora). Dakle nije baš svako ko zaradi zoster ozbiljno bolestan. Zoster ima svoja tzv. predilekciona mesta (odnosno mesta na kojima se češće javlja): leđa, stomak, lice I to obično jednostrano i širi se po tzv. dermatomima (to vama nije nešto bitno, hoću da kažem da postoji pravilo i manje više jasna linija koju virus poštuje).
U narednom postu (kasnije večeras ili sutra) ćemo raspraviti o lekovima koje je pila.
Na kraju svega ovoga donosi se zaključak da je u pitanju diseminovani proces malignog porekla ali bez ikakve potvrde pošto nije urađena nijedna biopsija!!! Ovo što ste opisali je vrlo uznapredovao proces koji je zahvatio kosti, pluća, jetru, nadbubrežnu žlezdu i mozak ( vrlo je lako moguće da je postojala metastaza i da je zato bila agresivna, a manitol se između ostalog daje i kod intrakranijalnih tumora kako bi se smanjio pritisak pa je to jedno objašnjenje više). Možemo diskutovati, to nije problem ali je jako tužno što se priča završila I sve dalje što kažemo su samo pretpostavke (da li je ovo- ova analiza, da li je ono- ona analiza… a to se više ne može uraditi).
Toliko za sada…
Bokily, hvala do neba i za prvi post! Sigurno nas ima mnogo koji nemamo odgovore, ali cak i ovaj trud sa vase strane meni znaci vise od polovine doktora koji su se vrteli oko mame. Pokusacu i ja da pisem precizno bez izostajanja sa detaljima koji umeju puno da znace.
Jasno mi je da je biopsija najbitnija metoda, ali mi do nje nazalost nismo stigli. Mama je na pocetku htela sve analize da obavi, ali kasnije njenom krivicom a i krivicom doktora, to nije uradjeno. Onkolog je hteo da uradi biopsiju limfnog cvora na vratu, iako po simptomima nije bilo tegoba tog tipa - to je i on sam rekao, ortoped je hteo da uradi biopsiju prsljena a nacelnik instituta gde je radjen pet sken je hteo da radi bronhoskopiju, mada je i onkolog i to preporucio. S obzirom na uzasno brz napredak njene bolesti, odmah nakon pregleda onkologa ona vise nije bila u mogucnosti da ustane a kamoli da radi dalje analize ili biopsije.
Mama je u decembru napunila 58 godina. Deda mi je umro od raka na plucima, tetka ima secer, tata mi je operisan od hemangioma u jednjaku, urodjenog. S tim sto mi je cela familija puna mesovitih brakova, tako da su mi sve polu tetke, polu sestre, itd, samo mi je otac..pravi

Direktno karcinom materice je otkriven, napisacu na srpskom, da ne koristim meni nepoznate termine, receno je da je centar raka bio u samoj materici i da je isao na dole, vrlo agresivan tip, da je otisla 3 meseca kasnije, vec bi se rasirio i to vrlo nezgodno jer obicno idu na gore. Prepricavam reci doktora, da ne mislite da ja nesto zakljucujem

Metastaza nije bilo. Radila je kontrolu punih 5 godina. Sve je bilo u redu osim "oziljka" na plucima od stare upale, koji je imala do smrti i nije se nikad uvecao ni milimetar - opet tvrdnje doktora.
Za te tacke mi pretpostavljamo da su bile najava zostera, ja ih videla nisam da bih mogla da tvrdim. Na istom mestu su se pojavile gde kasnije i zoster. Mama je rekla da su bile chudne, da su svrbele kao djavo i da nije mogla nikako da ih sanira. Povukle su se same od sebe.
Nama su govorili kasnije dermatolog i dr za bol po simptomima da je samo zoster i da ce biti ok. Sve do preloma butne kosti je tako ishla pricha. A sa prelomom je sve rapidno krenulo nizbrdo i u roku od 10 dana je umrla. Znam da nemamo nacina da dijagnostifikujemo kao da je pacijent, odnosno da je moja mama tu, ali makar neki logichki rasplet sa medicinskog aspekta bih zaista volela da mogu sebi da priblizim. To i pokusavam da uradim, ali se svi jeze kada cuju da iscitavam studijske slucaje iz medicine koji postoje na netu. Drugog izbora nemam. Ja sam informaticar i kod mene je 1+1 = 2 i tacka. Znam da medicina nije egzaktna nauka u tom obliku, ali bih pokusala da slozim u glavi procese, npr. konfuzija je dosla zbog talozenja kalcijuma u krvi nakon preloma, prelom je direktna posledica maligniteta i ne postoji drugo objasnjenje, herpes je posledica a ne uzrok usled pada imuniteta, krv u urinu je posledica jakih lekova, itd, itd..
Slobodnom pretpostavkom bih za pocetak rekla da je ili primarni malignitet na kostima ili su metastaze na kostima. Koji je direktni razlog njene smrti ne znam i to ne verujem ni da mogu ovim putem da saznam. Rekla bih samo da nisu pluca otkazala jer se pacijenti uglavnom guse - ako sam u pravu.
Toliko od mene za sada, rado cu odgovoriti na sva vasa dalja pitanja i hvala jos jednom!