Kasna dijagnoza

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

bez_nade
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2013 1:46 am

Re: Kasna dijagnoza

Post od bez_nade »

Bojana2311 napisao:bez_nade,
organizam se borio dok je mogao..sta rade alternativna pomocna sredstva u lecenju raka, cak i dok idete na zracenja ili hemo? Jacaju imuni sistem. To je glavno. A njen je bio unisten. Ako imas neki laboratorijski nalaza ( sveziji ), pogledaj kakva joj je bila krvna slika. Mom ocu je recimo sedimentacija bila preko 200, i nikom nista, niko ni da mrdne, leukociti ogromni, zbog hemoglobina je tri puta dobijao transfuziju, u venu na nozi, jer nisu imali vise gde da ga bodu.
I ja sam jako razocarana u zdravstveni sistem, ali znam da ima dobrih lekara, i prosto moram da te uputim na Bokily koja je doktor, i koja bi mogla da ti da neke odgovore. Ovde jesu ljudi koji te razumeju, ali mogu zajedno sa tobom nocima i danima da razmenjuju misljenja i opet nista od odgovora. Za tvoja pitanja je neophodan strucnjak!
Moje sumnje u vezi celokupmog lecenja mog oca je potvrdio doktor onkolog, kod koga je moj otac stigao kasno, i sve sto sam ti napisala je iz licnog iskustva, a ti uradi kako mislis da je najpametnije.
Zelim ti sve najbolje, draga bez_nade.
Hvala, draga Bojana.
Takodje je i mami bila krvna slika jeziva. Crp, sedimentacija, urea i alkalna fosfataza znatno uvecani. Opsta slika je bila losa, ne secam se ostalih nalaza. Albumini su bili uzasno niski kao i gvozdje (4). Bokily ce videti post, nadam se. Uhvatim se tako za slamku, pa nikako da se pustim. Valjda i to prodje vremenom. Cak i da ustanovim ne_znam_ni_ja_sta, nista nece promeniti to da je nema.
Hvala ti jos jednom od srca
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

bez_nade, нема шта да замерим. То је само моје виђење ствари које је утемељено на основу онога што сам успео да проучим.

Једино што бих ти замерио је твоје форумско име.
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Bez nade, pitas se da li su je ubili lekovi ili kancer? Zasto ti je to toliko vazno? U slucaju da su je ubili lekovi, veruj mi, u pitanju bi bili samo dani koje je tvoja majka mogla da dobije. A kakvi bi to bili dani?! Na zalost, njen kraj bi bio vrlo blizu i da je nisu (ili jesu) ubili lekovima.
Tvoja pitanja nece dobiti odgovor na ovim stranicama. Odgovore neces nikada ni saznati.
Kada je mom tati stanje pocelo da se pogorsava i kada sam ga dovodila na Onkoloski (moljakajuci lekare da mu urade ultra zvuk, skener.....) i kada bi mi oni rekli da je sve u redu i da nema razloga za zabrinutost, ja sam se pitala da li grese. I kada je umro, ja sam verovala da su pogresili jer je ne moguce da nisu videli metastaze.

Mesecima sam se pitala kako to da nisu videli, jer da jesu, nesto bi preduzeli ranije? Da li su mi govorili da je sve u redu jer su znali da mu nema spasa, a pri tome se obracaju meni koja sam celava i u toku lecenja od kancera na istom tom Institutu?
Vreme prolazi i ja se svega setim tek kada naletim na nekoga ko ima iste dileme kao ti.
Vreme prolazi i ja znam da mog tate vise nema, ali isto tako znam da je bolje sto je otisao tada, a ne mesec dana kasnije. Jer to bi bio mesec dana neverovatnog pakla! Bolje je ovako......
Uh, spopade me tuga :(
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

Pozdrav...
Možda vam sada ne odgovorim sve niti po redu ali trudiću se da vam odgovorim u par postova i da razjasnimo što je više moguće.
Limfedem leve noge se javio kao posledica 2 stvari. Prvo je odstranjenje limfnih čvorova ingvinuma (prepone) a drugo (i važnije) zbog radioterapije.
Da li je hirurg tražio biopsiju limfnog čvora na vratu ili nečeg drugog (mnogo toga može biti uzorak za biopsiju, a kada bi znala šta su tražili, možda bi bilo od koristi)???
Pre bilo čega dalje što napišem, ono što je najvažnije a što ovde fali (nevezano za vrat) jeste bilo kakva biopsija. NIŠTA NE MOŽE DA ZAMENI BIOPSIJU KAO DIJAGNOSTIČKU METODU ALI BAŠ NIŠTA. Scintigrafija kostiju je metoda kod koje se ubriga neki radiofarmak i koji se deponuje u kosti (ako se deponuje), a mesta na kojima se vezuje taj radiofarmak govori samo da postoje promene tu i tu ali ne i kakva je priroda tih promena (upala, benigna, maligna). Dakle ona samo pokazuje da postoje promene ali ne i njihovu prirodu. Pet scan je nešto slično tome samo što se posmatra čitav organizam, detektuju se promene ali opet ne kažu ništa o njihovoj prirodi. Ovde je rađenjo brdo analiza, dobrih i skupih ali nigsde nema nikakve biopsije. RTG aparat je najslabiji od svih pomenutih aparata, ako je pet scan video promenu, to je promena, to što se na RTG-u nije videlo a na drugim aparatima jeste govori koliko je RTG slab (ali šta da radimo, to nam je prvi korak koji imamo).
Prvo ću da krenem sa pitanjima:
Koliko je vaša majka imala godina? Da li je u njenoj porodici postojalo neko hronično oboljenje (bilo kakvo)???
2001. godine je vašoj mami otkriven karcinom materice ili grlića materice? Pošto je tada bio treći stadijum koja su ispitivanja tada rađena i da li su postojale metastaze?
Na kakve tačkice na leđima mislite? Na nešto što je prethodilo zosteru ili mislite na sam zoster?
Kopajuci po guglu nasla sam poklapanja na nivou bolova i simptoma slicnim herpes zosteru i pogledala joj dno ledja s obzirom na "tacke" od letos i imala sta da vidim - herpescina koja raste. Dermatolog je potvrdio zoster i krenuli smo s tim da se borimo. Herpes je uhvatio dno ledja, obe strane. Herpes zoster je virusno oboljenje. Javlja se kod osoba koje su u mladosti preležale ovčije boginje (varičelu). Nakon preležanih boginja virus ostaje u određenim ganglionima I čeka. Kod nekoga se nikad ne aktivira a kod nekoga se aktivira. Zoster se najčešće aktvira kod starih osoba, kod imunokompromitovanih osoba (bilo da su to hronični bolesnici, oboleli od karcinoma ili drugih maligniteta, kod osoba u kojih je razvijen AIDS…). Međutim, zoster se može javiti i kod mlađih osoba takođe ozbiljno obolelih mada ni to nije pravilo. Npr. moj kolega (zdrav i prav) je trčao maraton od 30ak km i par dana nakon je dobio zoster (tkđ. kao posledica pada imuniteta, neispavanosti, hroničnog umora). Dakle nije baš svako ko zaradi zoster ozbiljno bolestan. Zoster ima svoja tzv. predilekciona mesta (odnosno mesta na kojima se češće javlja): leđa, stomak, lice I to obično jednostrano i širi se po tzv. dermatomima (to vama nije nešto bitno, hoću da kažem da postoji pravilo i manje više jasna linija koju virus poštuje).

U narednom postu (kasnije večeras ili sutra) ćemo raspraviti o lekovima koje je pila.
Na kraju svega ovoga donosi se zaključak da je u pitanju diseminovani proces malignog porekla ali bez ikakve potvrde pošto nije urađena nijedna biopsija!!! Ovo što ste opisali je vrlo uznapredovao proces koji je zahvatio kosti, pluća, jetru, nadbubrežnu žlezdu i mozak ( vrlo je lako moguće da je postojala metastaza i da je zato bila agresivna, a manitol se između ostalog daje i kod intrakranijalnih tumora kako bi se smanjio pritisak pa je to jedno objašnjenje više). Možemo diskutovati, to nije problem ali je jako tužno što se priča završila I sve dalje što kažemo su samo pretpostavke (da li je ovo- ova analiza, da li je ono- ona analiza… a to se više ne može uraditi).

Toliko za sada…
bez_nade
Novi član
Novi član

Post od bez_nade »

Bokily napisao:Pozdrav...
Možda vam sada ne odgovorim sve niti po redu ali trudiću se da vam odgovorim u par postova i da razjasnimo što je više moguće.
Limfedem leve noge se javio kao posledica 2 stvari. Prvo je odstranjenje limfnih čvorova ingvinuma (prepone) a drugo (i važnije) zbog radioterapije.
Da li je hirurg tražio biopsiju limfnog čvora na vratu ili nečeg drugog (mnogo toga može biti uzorak za biopsiju, a kada bi znala šta su tražili, možda bi bilo od koristi)???
Pre bilo čega dalje što napišem, ono što je najvažnije a što ovde fali (nevezano za vrat) jeste bilo kakva biopsija. NIŠTA NE MOŽE DA ZAMENI BIOPSIJU KAO DIJAGNOSTIČKU METODU ALI BAŠ NIŠTA. Scintigrafija kostiju je metoda kod koje se ubriga neki radiofarmak i koji se deponuje u kosti (ako se deponuje), a mesta na kojima se vezuje taj radiofarmak govori samo da postoje promene tu i tu ali ne i kakva je priroda tih promena (upala, benigna, maligna). Dakle ona samo pokazuje da postoje promene ali ne i njihovu prirodu. Pet scan je nešto slično tome samo što se posmatra čitav organizam, detektuju se promene ali opet ne kažu ništa o njihovoj prirodi. Ovde je rađenjo brdo analiza, dobrih i skupih ali nigsde nema nikakve biopsije. RTG aparat je najslabiji od svih pomenutih aparata, ako je pet scan video promenu, to je promena, to što se na RTG-u nije videlo a na drugim aparatima jeste govori koliko je RTG slab (ali šta da radimo, to nam je prvi korak koji imamo).
Prvo ću da krenem sa pitanjima:
Koliko je vaša majka imala godina? Da li je u njenoj porodici postojalo neko hronično oboljenje (bilo kakvo)???
2001. godine je vašoj mami otkriven karcinom materice ili grlića materice? Pošto je tada bio treći stadijum koja su ispitivanja tada rađena i da li su postojale metastaze?
Na kakve tačkice na leđima mislite? Na nešto što je prethodilo zosteru ili mislite na sam zoster?
Kopajuci po guglu nasla sam poklapanja na nivou bolova i simptoma slicnim herpes zosteru i pogledala joj dno ledja s obzirom na "tacke" od letos i imala sta da vidim - herpescina koja raste. Dermatolog je potvrdio zoster i krenuli smo s tim da se borimo. Herpes je uhvatio dno ledja, obe strane. Herpes zoster je virusno oboljenje. Javlja se kod osoba koje su u mladosti preležale ovčije boginje (varičelu). Nakon preležanih boginja virus ostaje u određenim ganglionima I čeka. Kod nekoga se nikad ne aktivira a kod nekoga se aktivira. Zoster se najčešće aktvira kod starih osoba, kod imunokompromitovanih osoba (bilo da su to hronični bolesnici, oboleli od karcinoma ili drugih maligniteta, kod osoba u kojih je razvijen AIDS…). Međutim, zoster se može javiti i kod mlađih osoba takođe ozbiljno obolelih mada ni to nije pravilo. Npr. moj kolega (zdrav i prav) je trčao maraton od 30ak km i par dana nakon je dobio zoster (tkđ. kao posledica pada imuniteta, neispavanosti, hroničnog umora). Dakle nije baš svako ko zaradi zoster ozbiljno bolestan. Zoster ima svoja tzv. predilekciona mesta (odnosno mesta na kojima se češće javlja): leđa, stomak, lice I to obično jednostrano i širi se po tzv. dermatomima (to vama nije nešto bitno, hoću da kažem da postoji pravilo i manje više jasna linija koju virus poštuje).

U narednom postu (kasnije večeras ili sutra) ćemo raspraviti o lekovima koje je pila.
Na kraju svega ovoga donosi se zaključak da je u pitanju diseminovani proces malignog porekla ali bez ikakve potvrde pošto nije urađena nijedna biopsija!!! Ovo što ste opisali je vrlo uznapredovao proces koji je zahvatio kosti, pluća, jetru, nadbubrežnu žlezdu i mozak ( vrlo je lako moguće da je postojala metastaza i da je zato bila agresivna, a manitol se između ostalog daje i kod intrakranijalnih tumora kako bi se smanjio pritisak pa je to jedno objašnjenje više). Možemo diskutovati, to nije problem ali je jako tužno što se priča završila I sve dalje što kažemo su samo pretpostavke (da li je ovo- ova analiza, da li je ono- ona analiza… a to se više ne može uraditi).

Toliko za sada…
Bokily, hvala do neba i za prvi post! Sigurno nas ima mnogo koji nemamo odgovore, ali cak i ovaj trud sa vase strane meni znaci vise od polovine doktora koji su se vrteli oko mame. Pokusacu i ja da pisem precizno bez izostajanja sa detaljima koji umeju puno da znace.
Jasno mi je da je biopsija najbitnija metoda, ali mi do nje nazalost nismo stigli. Mama je na pocetku htela sve analize da obavi, ali kasnije njenom krivicom a i krivicom doktora, to nije uradjeno. Onkolog je hteo da uradi biopsiju limfnog cvora na vratu, iako po simptomima nije bilo tegoba tog tipa - to je i on sam rekao, ortoped je hteo da uradi biopsiju prsljena a nacelnik instituta gde je radjen pet sken je hteo da radi bronhoskopiju, mada je i onkolog i to preporucio. S obzirom na uzasno brz napredak njene bolesti, odmah nakon pregleda onkologa ona vise nije bila u mogucnosti da ustane a kamoli da radi dalje analize ili biopsije.
Mama je u decembru napunila 58 godina. Deda mi je umro od raka na plucima, tetka ima secer, tata mi je operisan od hemangioma u jednjaku, urodjenog. S tim sto mi je cela familija puna mesovitih brakova, tako da su mi sve polu tetke, polu sestre, itd, samo mi je otac..pravi :)
Direktno karcinom materice je otkriven, napisacu na srpskom, da ne koristim meni nepoznate termine, receno je da je centar raka bio u samoj materici i da je isao na dole, vrlo agresivan tip, da je otisla 3 meseca kasnije, vec bi se rasirio i to vrlo nezgodno jer obicno idu na gore. Prepricavam reci doktora, da ne mislite da ja nesto zakljucujem :) Metastaza nije bilo. Radila je kontrolu punih 5 godina. Sve je bilo u redu osim "oziljka" na plucima od stare upale, koji je imala do smrti i nije se nikad uvecao ni milimetar - opet tvrdnje doktora.
Za te tacke mi pretpostavljamo da su bile najava zostera, ja ih videla nisam da bih mogla da tvrdim. Na istom mestu su se pojavile gde kasnije i zoster. Mama je rekla da su bile chudne, da su svrbele kao djavo i da nije mogla nikako da ih sanira. Povukle su se same od sebe.
Nama su govorili kasnije dermatolog i dr za bol po simptomima da je samo zoster i da ce biti ok. Sve do preloma butne kosti je tako ishla pricha. A sa prelomom je sve rapidno krenulo nizbrdo i u roku od 10 dana je umrla. Znam da nemamo nacina da dijagnostifikujemo kao da je pacijent, odnosno da je moja mama tu, ali makar neki logichki rasplet sa medicinskog aspekta bih zaista volela da mogu sebi da priblizim. To i pokusavam da uradim, ali se svi jeze kada cuju da iscitavam studijske slucaje iz medicine koji postoje na netu. Drugog izbora nemam. Ja sam informaticar i kod mene je 1+1 = 2 i tacka. Znam da medicina nije egzaktna nauka u tom obliku, ali bih pokusala da slozim u glavi procese, npr. konfuzija je dosla zbog talozenja kalcijuma u krvi nakon preloma, prelom je direktna posledica maligniteta i ne postoji drugo objasnjenje, herpes je posledica a ne uzrok usled pada imuniteta, krv u urinu je posledica jakih lekova, itd, itd..
Slobodnom pretpostavkom bih za pocetak rekla da je ili primarni malignitet na kostima ili su metastaze na kostima. Koji je direktni razlog njene smrti ne znam i to ne verujem ni da mogu ovim putem da saznam. Rekla bih samo da nisu pluca otkazala jer se pacijenti uglavnom guse - ako sam u pravu.
Toliko od mene za sada, rado cu odgovoriti na sva vasa dalja pitanja i hvala jos jednom!
bez_nade
Novi član
Novi član

Post od bez_nade »

evelina napisao:Bez nade, pitas se da li su je ubili lekovi ili kancer? Zasto ti je to toliko vazno? U slucaju da su je ubili lekovi, veruj mi, u pitanju bi bili samo dani koje je tvoja majka mogla da dobije. A kakvi bi to bili dani?! Na zalost, njen kraj bi bio vrlo blizu i da je nisu (ili jesu) ubili lekovima.
Tvoja pitanja nece dobiti odgovor na ovim stranicama. Odgovore neces nikada ni saznati.
Kada je mom tati stanje pocelo da se pogorsava i kada sam ga dovodila na Onkoloski (moljakajuci lekare da mu urade ultra zvuk, skener.....) i kada bi mi oni rekli da je sve u redu i da nema razloga za zabrinutost, ja sam se pitala da li grese. I kada je umro, ja sam verovala da su pogresili jer je ne moguce da nisu videli metastaze.

Mesecima sam se pitala kako to da nisu videli, jer da jesu, nesto bi preduzeli ranije? Da li su mi govorili da je sve u redu jer su znali da mu nema spasa, a pri tome se obracaju meni koja sam celava i u toku lecenja od kancera na istom tom Institutu?
Vreme prolazi i ja se svega setim tek kada naletim na nekoga ko ima iste dileme kao ti.
Vreme prolazi i ja znam da mog tate vise nema, ali isto tako znam da je bolje sto je otisao tada, a ne mesec dana kasnije. Jer to bi bio mesec dana neverovatnog pakla! Bolje je ovako......
Uh, spopade me tuga :(
Uf, Evelina...apsolutno mi nije namera da ti budim uspomene ili da budem asocijacija na njih. Zaista mi je zao zbog tvog gubitka i nazalost znam kako se osecas.
U biti znam i ja da odgovora nema, ali svi smo razliciti, kao sto kazu - 100 ljudi 100 cudi, mozda je tebi lakse da sve ostavis tako kako je jer je upravo tako i bilo pisano, a meni je mozda lakse da razlazem celu pricu iznova da bih mogla da je "svarim" i naucim da zivim s njom. Svakome od nas je gubitak roditelja deo zivota koji ce ostaviti najveci trag, makar ja tako mislim, i svako ce se nositi s tim kako ume. Ja se eto bavim citanjem ovakvih foruma, medicinskih clanaka i slucaja kako bih mogla da razumem sta joj se tacno desavalo, kada je zaista pocelo, koliko je napredovalo. Nemam odgovor da li mi je zaista lakse. Mozda ovim bavljenjem oko dijagnoze uspevam da se drzim slamke kao da je tu. Pusticu i ja to, dajte i meni malo vremena, proslo je 19 dana, 3h i 49 minuta..
Zelim ti sve najbolje sa tvojim zdravljem i porodicom
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

[/quote]
Ali upravo me i zanima da li bi od lekova mogli da joj otkazu organi a ne od kancera. Nisam ni napisala sve lekove koje je primala, al nisu svi bili bas istovremeno: jurnista,trodon,diklofen 6 nedelja,deksazon,paracetamol,manitol,lasiks,lyrica,concor,monopril,aciklovir/4tablete na svaka 4h 10 dana za herpes zoster,longacef 14dana, haldol 3 dana poslednja,novalgetol, oramorph na pochetku samo, digestic flastere (ako se tako zovu) 10 dana od 25mg i moguce je da sam neki preskochila, pishem s posla pa ne znam napamet. Davao joj je dr jos neke lekove ali ona nije htela da ih pije, tipa bromazepam i neki antidepresiv.
Imam utisak da je dr trpao i trpao i na kraju je tu bilo vise stete nego koristi. Poslednja dva dana je primala samo trodon jednom dnevno i taj haldol da smiri agresiju.[/quote]

Znam da laiku spisak lekova deluje zastrašujuće ali sve od lekova što je dato, dato je sa razlogom. Ako pretpostavimo da je u pitanjudiseminovani maligni proces, svako učen zna da su to najbolnije metastaze koje se mogu ublažiti donekle. Zato je vašoj mami davano toliko analgetika. JER TO BOLI JAKO, JAKO. Postoje razne šeme u terapiji bola ali kad vidim da je kombinovan NSAIL (npr. diklofen) + morfinom onda mi to govori o velikom bolu za lekovima u najvišim dozama. Davani su joj antibioticio, antivirotici, lekovi za izbacivanje tečnosti... Sve je to imalo svoj razlog i ne vidim neku grešku.

Molila bih da se niko ne ubacuje sa pričama o travama, ja bi bila najsrećnija kao lekar da vam dam čaj od nane pa da vas prođe, tako da ovde stvarno nije mesto...
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Bokily napisao:........Molila bih da se niko ne ubacuje sa pričama o travama, ja bi bila najsrećnija kao lekar da vam dam čaj od nane pa da vas prođe, tako da ovde stvarno nije mesto...
Зашто би ико убацивао тако нешто овде? bez_nade жели да зна могуће узроке смрти, а мајка јој није користила траве.
Odgovori