drecun je napisao:
Nekoliko sugestija:
1. Ne pokusavajte da vrsite traheotomiju opisanim postupkom, jer su svi izgledi da cete nekoga ubiti. Postoji mogucnost presecanja jedne venske anastomoze (arcus venosus juguli) koja nije zanemarljivog kalibra, pa mozete nekog ugusiti u sopstvenoj krvi, a i druge bitne strukture su blizu.
Ono sto bi bilo sigurnije za amatera je konikotomija, presecanje krikotiroidnog ligamenta grkljana. Opis postupka bih izostavio na ovom mestu, koga zanima neka pogleda na nakom od specijalizoanih sajtova, ili u nekom od udžbenika hirurgije, urgentne medicine, ili prve pomoći. Kod davljenja vodom, ovi postupci su, naravno, besmisleni!!! Imaju smisla samo ukoliko opstrukcija disajnih puteva nastane IZNAD mesta otvaranja alternativnog puta.
2. Manevar o kojem je bilo reci je Hajmlihov (Heimlich) i takođe nema mnogo smisla kod davljenja vodom.
3. Uz svo postovanje, cini mi se da davanje nepotpunih informacija u ovom slucaju moze naneti vise stete nego koristi. (nista licno, AcaBg82, ovo su teme gde je odgovornost prilicna, a posledice greske drasticne)
Mene su tako ucili na faksu, mozda su me pogresno naucili ko zna, mada ja retko u to ulazim.
Na dalje bolje spreciti nego leciti.
Dakle bolje da sebe ne dovedete u situaciju da se davite ili da se neko davi. Najcesci uzroci davljenja su losa fizicka sprema. Zatim odmah posle je alkohol. Za preplivavanjem reka zaista nema potrebe, to je kretenizam, ljudi obicno podlegnu pod pritisak drustva i krenu da se dokazuju, i na kraju nastradaju. Ako vam se pliva nadjite sigurno mesto, pogotovu na reci , voda neka vam bude do vrata i u tom delu plivajte, imacete isti efekat ko da ste plivali u najvecoj dubini. Treba da shvatitie da reka recimo nosi, i da se u njoj spasavanje mnogo neizvesnije od spasavanja na moru. Uvek na umu imajte vase mogucnosti, dakle sta mozete a sta ne mozete da uradite.
Jos jedan praktican savet, u koliko se ipak desi, na moru a nalazite se u blizini nekog ronilackog kampa, izmedju ostalog, odma treba odande pozvati pomoc, tamo uvek postoji doktor koji ide sa roniocima.