Hvala unapred na odgovoru!!

To se vrlo retko desava da treba da se radi kod davljenja u vodi ali se desava pa sam onako usput napisao. Nije bas rupa vec je rupica. Recimo jednom je jedan karate sudija na mecu spasao momku zivot kljucem zabio kljuc u dusnik i okrenuo. Da to nije uradio ovaj bi bio mrtav. Ima krvi ali ne mnogo. A ovo trece si dobro razumela. Inace osoba posle ode u bolnicu, primi sta trerba, ako treba dobije tetanus, to se usije, sredi se, i sve je OK. Dakle do infekcije moze da dodje samo ako se ne daju sredstva protiv infekcije.majja napisao:Cek, cek....nije mi jasno........ovo oko busenja rupe.......![]()
![]()
![]()
![]()
Bas da bude rupa kao kod ljudi koji imaju ugradjen onaj aparat ??!!![]()
Ako sam dobro razumela da je to - to, jel krvari kada se to probusi??!!![]()
Da li moze da dodje do neke infekcije, ako se busi, sigurno nesterilnim predmetom??!! Mislim, znam, pitanje je suludo izmedju opcije -zaraza-smrt, izaberi zarazu..........jel sam dobro razumela??
Mene su tako ucili na faksu, mozda su me pogresno naucili ko zna, mada ja retko u to ulazim.drecun napisao:Nekoliko sugestija:
1. Ne pokusavajte da vrsite traheotomiju opisanim postupkom, jer su svi izgledi da cete nekoga ubiti. Postoji mogucnost presecanja jedne venske anastomoze (arcus venosus juguli) koja nije zanemarljivog kalibra, pa mozete nekog ugusiti u sopstvenoj krvi, a i druge bitne strukture su blizu.
Ono sto bi bilo sigurnije za amatera je konikotomija, presecanje krikotiroidnog ligamenta grkljana. Opis postupka bih izostavio na ovom mestu, koga zanima neka pogleda na nakom od specijalizoanih sajtova, ili u nekom od udžbenika hirurgije, urgentne medicine, ili prve pomoći. Kod davljenja vodom, ovi postupci su, naravno, besmisleni!!! Imaju smisla samo ukoliko opstrukcija disajnih puteva nastane IZNAD mesta otvaranja alternativnog puta.
2. Manevar o kojem je bilo reci je Hajmlihov (Heimlich) i takođe nema mnogo smisla kod davljenja vodom.
3. Uz svo postovanje, cini mi se da davanje nepotpunih informacija u ovom slucaju moze naneti vise stete nego koristi. (nista licno, AcaBg82, ovo su teme gde je odgovornost prilicna, a posledice greske drasticne)
drM napisao:U brzini mi se u stavci 2 potkrala mala greška. Naime, unesrećeni se okrene NA STOMAK i onda mu se izbaci voda iz zeluca opisanim postupkom.