Ja sam isto krenula prvi put sa Roacuttanom pre tri dana. Inace studiram medicinu, ucila sam dermu i znam da u knjizi pise: ,,Retinoidi su najefikasnija terapija u lecenju akni." A probala sam sve do sada, od antibiotika, preko razlicitih krema, losiona, kontraceptivnih pilula i lasera. Sve je imalo privremen efekat. Naravno, imaju ih i retinoidi, da se ne lazemo, dok ih koristis dobro je. Ali zato novi rezimi lecenja, prvo Roacuttane a posle godinama mazanje Zorac-om ce odrzavati kozu cistom. Retinoidi su zaista najbolji lek jer deluju na sve nivoe stvaranje akni, smanjuju lucenje sebuma, smanjuju broj bakterija Proprionibacterium acnes u folikulu dlake, menjaju keratinizaciju u izvodnom kanalu lojnih zlezda i folikulu dlake i smanjuju inflamaciju, a jos i podmladjuju kozu, stimulisu kolagenozu. Zato je bolje na vreme zapoceti sa adekvatnom terapijom a ne godinama se pogresno leciti, bacati pare na manje agresivnije tretmane, umesto resiti problem u sto kracem vremenu jer oziljci ostaju. Nemoj se brinuti, ja sam mladja od tebe, a i deca iznad 12 god. ga mogu koristiti, taklo da ako mogu oni, sto ne bi mogli i mi.
Inace, ne znam da li ti je Dr rekao da na svakih mesec dana trebas da vadis krvnu sliku jer u toku terapije hoce da skoce lipidi i jetreni enzimi, pa se na osnovu nalaza dalje koriguje terapija. Od nezeljenih dejstava vazno je da mazes kozu losionima, lice (ja koristim Eucerin aqua porin active SPF 15 kremu), balzam za usne OBAVEZNO! jer svi dobiju cheilitis, mozes da dobijes i glavobolje (onda koristi neki analgetik, najblazi je paracetamol) i u toku terpije moze da se desi period kada buknu akne, traje kratko, naziva se retinoid dermatitis (zato je meni moj dermatolog u prvih mesec dana zadrzao u terapiji umivanje sa Acnefugom, posle se to obavezno iskljucuje). Lecenje traje obicno 6 meseci, ali mislim da je to individualno, to ce vec dermatolog proceniti. Srecno