Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 398 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 04, 2011 1:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 4:54 pm
Postovi: 17
ko hoće neka mi se javi na pp da mu dam broj telefona od čoveka koji pravi čajeve i propolis kapi.meni su puno pomogli,a svako može da proba jer ne škodi sigurno.pijem lekove svaki dan i obavezno čaj sa kapima uvek pre jela.čak sam i dodao na kilaži :D .stolica je ok,nema krvi(da kucnem u drvo)i sad me manje boli stomak.
e sad dal je od čaja ili lekova nemam pojma,al je bitno da se polako OPRAVLJAM :) .pozzz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 04, 2011 11:33 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 3:34 pm
Postovi: 140
Pozdrav svima. Nemam nesto volje nizasta pa se i ne javljam. Ne znam kako bih i nazvala svoje stanje. To je stanje iscekivanja. Godinu dana je proslo od kako sam popila taj nesretni hemomicin i od tada zivim kao u crnoj rupi. Mesec dana stolica formirana jedna. Pa onda recimo par dana retka, Pa opet dva meseca ok pa odjednom retka. Evo jutros zelela bih da se nisam probudila. Stolica mi je potpuno retka. A pre dva dana sam bila kod lekara. Lab. nalazi uredni. CRP 1, sedimentacija 13, feritin 81.56 , gvozdje 20.itd.
@ Sarlot ja bih da sam na tvom mestu odmah isla kod lekara. Ne znam zasto bi to tako trpila. Lekovi za smirenje ja mislim da su pozeljni kada je ova bolest u pitanju. Ja pijem zoloft i cini mi se da pomaze.
@ Twister, drago mi je zbog lepih vesti. Super!!! Odmah je sve lepse i lakse kad covek vidi da se bolest moze staviti pod kontrolu i ziveti normalno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 04, 2011 2:49 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm
Postovi: 2402
Moje misljenje je da cak i krvarenje moze da se smanji ako organizam pocne da bolje funkcionise a preosetljiv i nervozan organizam tesko da ce bolje funkcionisati tako da caj od kantariona moze samo da pomogne i ne stvara zavisnost dok lekovi stvaraju al ako je bas stanje lose treba sve probati--
NAJVECI NEPRIJATELJ JE STRAH I STRES-IMUNITET PADA I PADA CEO ORGANIZAM --al iako to znamo tesko se odupreti negativnim uticajima al makar da smo ih svesni lakse cemo pomoci sebi-najgore je kad nesto nismo svesni i psihosomatika radi po svome-tu je vec teze nesto uciniti-treba raditi na psihi i na svakodnevnici-tj. menjati nesto u zivotu-ako je ikako moguce-na zalost i tu postoji problem -ili nemamo hrabrosti da se pokrenemo u nesto novo ili nemamo mogucnosti---
I PORED SVEGA TREBA UPORNO POKUSAVATI RADITI NA SEBI I STO VISE RADITI-NEKE POSLOVE KOJI PRICINJAVAJU RADOST-ZADOVOLJSTVO-STO MANJE RAZMISLJATI O TOME
SRECNO SVIMA


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 04, 2011 3:51 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2011 3:34 pm
Postovi: 140
Vaso, sve sto kazes je tacno. Procitala sam masu stvari na tu temu. Knjige na temu TRAZI DOBICES, KAKO DA OSTVARITE SVOJE ZELJE, TAJNA, KAKO DA IZLECITE SVOJ ZIVOT, JEDINSTVO SA SVIM ZIVOTOM itd. Sve govore o tome da to o cemu mislimo i dobijamo. Ja cini mi se iskreno pokusavam da se drzim toga, ali ili ne umem ili nisam dosledna ili je podsvest jaca od mojih napora. Najvecu istinu si rekao kada si rekao ovo za strah i stres. Ali kako odagnati strah?
Ima jos jedan mnogo vazan faktor, a to su godine. Imala sam ja i kao mlada problema sa stomakom. Mladost sama po sebi je optimisticna, neopterecena i energicna. Ja tada nisam nista strasno pomisljala kada sam imala periode proliva, zatvora, jednom pojavu krvi u stolici. Uplasila sam se, ali to je kratko trajalo.
Sada u poznim godinama ja tesko mogu da mislim da imam vremena da ce stvari da se srede i sl. Cesce mislim da sam izgubljena.
Kada sam imala jaku upalu i krvarila stravicno na svaki 15, 20 minuta., gastrolog u Urgentnom centru u Beogradu mi je rekao da idem kuci i pijem caj od kantariona. Naravno da mi caj od kantariona nije zaustavio krvarenje, zavrsila sam u bolnici, ali sam kasnije celu godinu dana pila taj caj i zaista mi je prijao.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Uto Nov 08, 2011 8:55 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 03, 2010 11:40 am
Postovi: 73
Posle krace pauze opet ja, kupila sam ulje kantarion, cini mi se da mi je malo pomogao, bice jos bolje, a kupicu i caj...Vaso, hvala jos jednom. Slazem se sa tobom, ali razumem i Gociliju, ja jesam i mlada i optimisticna, ali i mene ponekad slome stvari iz zivota, a pogotovo me muci jedna stvar. Majka mi kaze da sam previse opterecena ali jednostavno ne mogu a da o tome ne mislim. Citajuci ovu temu, naisla sam na post jedne zene da joj je dete od dve godine dobilo Kronovu bolest(valjda nasledilo), nisam sigurna, znaci u trenutku sam se najezila i razstuzila. O tome sam razmisljala jos na pocetku bolesti kada sam saznala da je nasledna. Ja zaista ne znam kako cu preziveti da sutra kad budem imala dete ako ne daj Boze nasledi moju bolest... To mi je nesto najteze u celoj prici. A sto se tice stanja svih nas, nekako kada se okrenem oko sebe i vidim sve te hendikepirane ljude, invalide, ljude sa Kronovom ili onom bolescu..., pognem glavu, pretrpim i prebrodim nekako lose dane sa nadom da ce biti bolje... Jeste da je svakome svoja muka najteza ali treba shvatiti da nije sve crno i misliti sto vise optimisticki.
Gocilija, nisam te knjige citala ali cu pokusati da nadjem neku od njih, i svima toplo preporucujem knjigu Moc podsvesti, ako je niste procitli i Knjigu o sreci koja je mala ali prepuna korisnih saveta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 11, 2011 3:09 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm
Postovi: 2402
PRVO-
-POKUSAJTE-ili bar stalno pokusavajte pronaci nesto interesantno sto ce skrenuti vase misli sa problema i bice vam bolje SIGURAN SAM-
DRUGO-
nadjite iskrenog sagovornika koji ce vas saslusati---ponekjad to ni majka ne ume-nazalost-i koji ce vam skrenuti misli
TRECE
nije mi jasno zasto je to tako i trazim logiku za sve ali ima stvari koje ne moze covek da razume a njegovo telo reaguje tako kako ono razume-valjda podsvest--
kako uci u nju to je malo teze al mislim da je lakse pokusati odagnati lose misli-baveci se necim--BOLJE SE BAVITI NECIM I NEKIM NEGO SOBOM_to u nekim slucajevima pomaze-----
PA NEKA JE TO I TRACARENJE SA KOMSINICOM-i strikanje-to nikom nece naneti zlo


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Čet Nov 17, 2011 3:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 1:00 pm
Postovi: 175
Šarlot, krvarenje iz debelog creva može da bude i zbog hemoroida, a može da bude i nešto dosta ozbiljnije. Pronađi dobrog gastroenterologa, i odradi kolonoskopiju sa totalnom anestezijom.
Možda bi bilo dobro da uradiš tumor marker za debelo crevo. Mlada si ti za tako nešto, ali čisto da budeš sigurna na nije to u pitanju.
Inače, naučnici još nisu utvrdili da li su zapaljenske bolesti creva nasledne ili ne, ali ono što se zna je da se u određenim porodicama javlja češće. Po mom mišljenju, nisu u pitanju geni (u fizičkom smislu) već način razmišljanja i života koji se prenosi po generacijama.
Način života i razmišljanja je ovde ključan, moraš da se menjaš.
Imam u kompjuteru brdo knjiga i tekstova na temu UC i zdravlja uopšte, više puta sam to stavljao na rapidshare, pa ako si sklona čitanju upload-ovaću to ponovo.

_________________
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Sub Nov 19, 2011 8:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 1:21 pm
Postovi: 567
Lokacija: Beograd
Cao,
i ja bih da se malo prikljucim,ako nemate nista protiv.
Uredu je da budemo optimisticni,ali kad nas zivot iznenada slomi nekom bolescu,organizam se jako tesko oporavlja.

Ja nisam ni pomisljala da cu da rodim dete sa cistama na plucima i da ce 15 dana po rodjenju zavrsiti u sok sobi na samrti.Molitve su nas odrzale i vera da ce preziveti.I tad me je mucio stomak,vise zucna kesa,ali sa samim crevima nisam toliko imala problema.

2000-te, godinu dana posle carskog reza kod mene pocinju prolivi,u prvo vreme jednom mesecno,uz vrlo jake grceve.Godinu dana sam se mucila i bila izlecena turom terapije za Helikobakteri,iako je nisam imala.

2009. kad sam dobila crevnu Candidijazu i kad su me poslali na razgovor kod psihijatra koja se iskljucivo bavi UC i Kronom,ona me je pitala sta mi se tad desilo (2001),pa su nastali prolivi.Ja joj kazem nista posebno.Sve je bilo uobicajeno.Cak sam pred rat i za vreme rata imala mnogo,mnogo vece emocionalne patnje i probleme vezane za jednog decka,koji me je urnisao psihicki,pa su creva bila mirna.Ali,mislim da me je tad drzalo to sto sam verovala u ljubav i dobrotu,imala sam neki cilj za koji cu da se uhvatim i za sta cu da zivim,iako nisam bila odmah jaka da prekinem tu vezu.

Sad,mi mladi nemamo neku perspektivu,brzo nas sve razocara,a to je u mnogome doprinela i ova drusteva situacija u kojoj zivimo.Pa,jos kad nas zadesi ovo sa crevima,a zeludac i stomak su puni spletom nerava.Samo ne moze nista preko noci.Moramo imati PODRSKU bliznjih.

Dobro su svi primetili,da su kljucne reci STRAH i STRES.Mozda cak pre STRAH,nego stres.Svi smo mi pod stresom,pa nas ne muce uvek creva.Pre STRAH utice.Strah od samoce,od ostavljanja,strah od nepoznatog.

Zato si ti SARLOT sad najemotivnija,jer imas podsvesno neki osecaj i strah da si sama.Odvojila si se od kuce,od roditelja,prijatelja i moras da se snalazis u novoj sredini.Da steknes nove prijatelje,da se dokazes na fakultetu i sebi i drugima.

Pokusaj da se zblizis sa nekim ili da se cesce cujes s tvojima,cesce odlazis kuci ili tvoji dolaze kod tebe.Moras da pobedis sve strahove,mozda potrazis nekog psihoterapeuta.A,sto se tice lekara,svakako bi trebalo da odes na pregled.

DA li si sad u BG-u ili u nekom drugom gradu? Ako si u BG-u,mozda da odes kog gastroenterologa prof. Dodera,sa VMA.On hoce da saslusa,razgovara,nije nadmen kao drugi.Da ti mozda promeni terapiju.

POZDRAV!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pon Nov 21, 2011 3:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2011 3:40 pm
Postovi: 2
Evo i mene. Ja sam u fazi dijagnostifikovanja ove bolesti (29 11. ce biti konoskopija), sto znaci da moze da bude i nesto drugo (bojim se naravno - znate li nekoga ko se ne boji?), ali videcemo.
Nalaz rektoskopije - Kolitis ulcerosa suspecta na raktumu tri linijaste ulceracije. Patolog utvrdi da je rec o kolitisu non specifica 1. Ja se nadam da je tako, ali doktorica mi daje cepice 5-asa da koristim. To je bilo pre oko 2 mecesa. Ono cega sam se pridrzavao (uglavnom) bila je ishrana, ali sam smrsao 8 kilograma (gojazan sam i sada imam oko 92 Kg). Naravno da se dosta sekiram, ali sta je tu je (zapravo da vidimo dali je samo to tu). Nemam krv u stolici - bar ne vidljivu, imam stolicu 2-3 puta dnevno (ali zbog straha mnogo cesce odem do toaleta). Nisam imao bolove u stomaku samo dosta gasova sto sam tumacio promenom ishrane. Juce (tacnije sinoc) nakon konzumiranja hrane, oseto sam jake bolove po citavom stomaku (kao da me nesto stipa. Naravno da sam pretpostavio da je to Kolitis u akutnoj fazi (tanije nisam imao takve bolove).
Dovbro, da ne budem dosadan. Hteo bih da dobijem savet od vas (od svih ljudi dobre volje na ovom sajtu) sta da radim sada. Povremeno imam bolove, povremeno nemam (dok ovo pisem - nemam). Kako mogu da se opisu bolovi kod UC? Sta da koristimod hrane u ovoj (verovatno akutnoj?) fazi bolesti? i jos neki savet za podizanje psihe (priznajem da sam dosta pao psihicki).

Hvala svim ljudima dobre volje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Uto Nov 22, 2011 12:17 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm
Postovi: 2402
i ja imam kolitis al KOLAGENI-- a veliku nuzdu imam najcesce svaki drugi dan u proseku-pijem SALAZOPIRIN vec godinu dana-najveci problem mi stvaraju gasovi a kad bih jeo ljuto,kiselo ili vino ili alkohol tad bi me peklo pri vrsenju nuzde al ja to ne trosim vec godinama-i pre nego sam saznao za kolitis--
NERVOZA JOS VISE POJACAVA PROBLEM A KRETANJE UMANJUJE-pa se trudim da to cinim iako mi je radno mesto sedece, a lsedative i antidepresive takodje uzimam vec godinu dana zbog psihickih problema--
SVE U SVEMU OSECAM SE BOLJE
pa i tebi a i svima zelim izlecenje ili makar manje tegoba--
srecno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Uto Nov 22, 2011 10:47 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 03, 2010 11:40 am
Postovi: 73
Mario, i meni je slicno, samo sto ja imam dosta krvi i malo vise stolica dnevno, skoro mi je kao bilo bolje, ali opet se sve vratilo. Posto sam u drugom gradu i studiram a ovo mi je kolokvijalna nedelja, zvala sam jutors moju doktorku da pitam sta da radim i preporucila mi je 5asa i Bulardi kapusle, i naravno obavezno na kontorlu cim se zavrse kolokvijumi, verovatno ce mi raditi retrokoskopiju, ne znam...
Sto se tice ishrane sve od hrane slatkisa sto uzmem automatski izazove bol u stomaku, u glavnom u donjem delu... Tako da sam danas sebi skuvala 2,3 krompirica, samo malo sam vodu posolila, njih kasnije nisam i pojela bez hleba, a malopre sam skuvala kompot od jabuka(bez dodatka secera) i zasladila se, ok mi je, tj, sva ta kuvana hrana i nezacinjena mi odgovara, i kuvan pirinac bi ti pomogao. Bar se tako hrani dok traje akutno stanje, a posle opet pazi, al ne moras bas ovoliko... U svakom slucaju, mislim da je i ovde a i na drugim sajtovima uvek naglaseno da je kod ove bolesti stvar individualna, tj, meni moze sir ili jogurt da ne prija, a tebi da prija.... isto je i sa ostalom hranom, spoznaj sta tebi odgovara. Ako nesto pojedes i stomak te zaboli samo par minuta posle, mislim da to ne bi trebalo vise uopste da jedes, bar ja tako radim. Slatkisi takodje u minimalnoj meri su uvek....
Sto se tice psihe, uvek sebi kazem - NIJE SVE TAKO CRNO KAO STO IZGLEDA, ipak uvek ima bar tracak necega lepog u zivotu, nekad vise nekad manje, ali uvek ima, i na tome se treba bazirati i o tome misliti. Ne znam da li neko gleda kvadraturu kruga, ali moram navesti jedan primer, skoro su bratu i sestri koji su ostali bez majke i oca sagradili kucu i pitaju decaka sta bi on jos zeleo pored kuce da ima a on misli misli i na kraju kaze - KUCA JE DOVOLJNA.
Svima sve najbolje i sto duze stanje remisije...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 25, 2011 4:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 3:37 am
Postovi: 5
Hteo bih da dobijem savet od vas (od svih ljudi dobre volje na ovom sajtu) sta da radim sada. Povremeno imam bolove, povremeno nemam (dok ovo pisem - nemam). Kako mogu da se opisu bolovi kod UC? Sta da koristimod hrane u ovoj (verovatno akutnoj?) fazi bolesti? i jos neki savet za podizanje psihe (priznajem da sam dosta pao psihicki).

Hvala svim ljudima dobre volje.

Zdravo Mario,
na prvom mestu koristi terapiju koju ti je prepisao lekar. Obavezno idi na redovne kontrole. Kada je u toku akutna faza, koja zahteva najvise snage i psihicke i fizicke jako je bitna ishrana, vise manjih obroka. Uglavnom baren krompir, barena sargarepa, pirinac baren i malo posoljen da ipak ima neki ukus. Preporucujem ti caj iz biljne apoteke na Dorcolu dr. Josif Pancic, postoji biljna mesavina kod Ulcer. Kolitisa. Pomaze i olaksava tegobe. Neophodni su i sedativi, da se psiha primiri, da se lakse izboris i prebrodis akutnu fazu, sa bolovima, grcevima, iscrpljujucim dijarejama. Sve ce to proci, zahteva par dana. Kao sto posle kise dodje sunce tako ce i akutna faza proci. Ne treba klonuti duhom, Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 25, 2011 7:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2011 3:40 pm
Postovi: 2
Hvala Sarlot, Vasi i Marfiju za savete. Ono sto mene zanima je KAKO boli kolitis - gde, koji intenzitet itd... Mene kada pojedem bilo sta nakon odredjenog vremena pocinje da stipa - nekada jako nekada ne bog zna kako jako. imam najvise tri formirane stolice - nema krvi u njima. Hvala na savetima - javljacu se cesce.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 25, 2011 10:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 3:37 am
Postovi: 5
Mario Vargas je napisao:
Hvala Sarlot, Vasi i Marfiju za savete. Ono sto mene zanima je KAKO boli kolitis - gde, koji intenzitet itd... Mene kada pojedem bilo sta nakon odredjenog vremena pocinje da stipa - nekada jako nekada ne bog zna kako jako. imam najvise tri formirane stolice - nema krvi u njima. Hvala na savetima - javljacu se cesce.


Bolovi kod UC se javljaju prilikom pomeranje hrane unutar ranjivog debelog creva,
uglavnom neposredno pred praznjenje. Bolovi su naravno najizrazeniji u delu debelog creva koje je "upaljeno".
Vecinom je u pitanju sigma, zavrsni deo debelog creva. Bolovi budu u srednjem delu stomaka ili sa leve strane,
sto je vec deo debelog creva iza sigme mislim da se zove descendni deo kolona.
Ako sam dobro razumeo tebe boli neko vreme nakon unosenja hrane,
sto moze, a i ne mora da upucuje na neke druge smetnje, zeludac, dvanaestopalacno crevo.
Sve ce ti to vec objasniti ordinirajuci gastroenterolog.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: ulcerozni kolitis
PostPoslato: Pet Nov 25, 2011 10:49 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 1:00 pm
Postovi: 175
Šarlot, pij sokove od cvekle i šargarepe da nadoknadiš gubitak krvi.

_________________
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 398 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 116 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: