nisam citala sve, ali prepricacu svoje iskustvo iz GAK Narodni front
- zatrudnela neplanirano, odlucila da abortiram. prva trudnoca, prvi abortus, 33 godine, planiram da jednog dana rodim troje
- petak popodne, abortus radi idiot, dr Dejan Stojanovic, neuspesno
- odvoze me na odeljenje urgentne ginekologije. niko mi nista ne govori
- dr Dejan Stojanovic dolazi u sobu predvece, ostavlja mi svoju vizit kartu i govori kako je sve super i u redu i da ga zovnem ujutru da bi dezurni doktor zavrsio posao (sta god to bilo) i pustio me iz bolnice
- dezurni lekar mi u pola 11 uvece radi UZ, kaze mi da je "moj" doktor zvao 20 puta da vidi šta je sa mnom
- imam neki mutan osecaj, pa ipak odlucujem da ne zovem tog doktora i ostanem do ponedeljka da vidim sta se desilo
- u ponedeljak saznajem da se sumnjalo na perforaciju grlica, koja se nigde ne vidi na UZ. pocinjem da dramim, ako mi nista ne fali, da mi urade to zbog cega sam dosla i da me puste kuci. abortus je, jelte, rutinska intervencija. nacelnica pita da li je radjen UZ u medjuvremenu, ja joj kazem u petak uvece. saznajem da nigde ne postoji pisani trag o tom UZ. a tamo Vam upisuju najsitniju sitnicu u istoriju pacijenta.
- takodje saznajem da se dr Stojanovic svima predstavlja kao moj doktor i da insistira da mi on radi kiretazu i drugi put
- opet dobijam nervni slom i derem se da ja njega ne poznajem
- po savetu nacelnice dr Branke Nikolic, pristajem da mi on radi drugi put, doktorica sa odeljenja mi to razlozno objasnjava da on eto zna kud je isao i to
- u utorak Dejan Stojanovic radi drugi pokusaj, pod ultrazvukom, koji opet ne uspeva. ja se budim i govorim im da mi vade sve i da mi promene pol.
- u utorak uvece Dejan Stojanovic se pojavljuje u sobi, vodi me u sestrinsku sobu i ubedjuje kako sam ja kriva za sve, samo je trebalo da ga zovnem u subotu i sve bi bilo reseno. i na drugoj kiretazi je boze moj, prisustvovalo jos pet doktora (koje ja nisam videla jer su me uspavali). ja mu dajem do znanja da nisam retard
- u sredu ujutru saznajem da sam postala hitan slucaj. Plod nema srcanu radnju, ocekuje se spontani pobacaj. ili sepsa
- Dejanu Stojanovicu zabranjujem pristup
- u cetvrtak mi daju vaginaletu za razmeksavanje grlica materice i izazivanje kontrakcija. kazu mi da cu imati bolove slicne menstrualnim, al meni se nish ne desava
- u petak mi kiretazu uspesno radi dr Pedja Jokanovic. on se u moj "slucaj" prikljucio negde usput, mozda od ponedeljka kad sam ga uhvatila na hodniku za rukav i rekla mu da Dejan Stojanovic nije moj doktor i da ga ne poznajem.
- dr Pedja Jokanovic je jedini bio smislen i human u celoj prici, bar prema meni, jedini mi je objasnio postupke i procedure na srpskom jeziku i uspesno je uradio intervenciju. rekao mi je da zbog svega ostanem do ponedeljka ujutru i da mogu da idem kuci ako sve bude u redu
- u ponedeljak ujutru je Sv. Nikola, sto znaci gore nego novogodisnji praznici, nema zive duse. dr Pedja Jokanovic se pojavio na 2 sata da pregleda svoje pacijente. ja sam se ugurala kao njegov pacijent, odnosno nisam vise htela da primim ni inekciju dok on ne kaze da treba.
- dezurna doktorica koja me prvi put pregleda predlaze da ostanem jos dan, za svaki slucaj.
- ja zovem dr Pedju, koji prisustvuje pregledu i kaze da je sve u redu. doktorica se slaze, al bi jos malo da me gleda.
- kada su zavrseni svi pregledi i nalazi, i utvrdjeno da je sve u redu, odlazim na sopstveno insistiranje. Honorarac sam i kad ne radim, mogu da ostanem bez posla za 1 dan. sama sam i nemam drugu vrstu prihoda, a imam finansijske obaveze, npr, hrana, prevoz i racuni i hobije (ziva bica kojima treba hrana i briga svaki dan)
sve se to desavalo jer imam zavaljenu matericu i cvrst grlic.
ne znam za druga iskustva, ali iz cele price i milion doktora koji su prosli za tih 10 dana pored mene, dr Pedja Jokanovic je jedini koji se pokazao kao covek.
usput sam se nagledala jos tone dijagnostickih i ginekoloskih horora.
užasno je kad vam sumnjaju na vanmatericnu trudnocu.
najgore od svega je kad dozivite spontani u bilo kojoj nedelji trudnoce. težak očaj i depresija.
gledala sam prekid trudnoce u 4. mesecu u krevetu pored svog. traje danima i grozno je.
sve u svemu, ako se same ne borite za svoja prava, ne ocekujte od doktora da ce vam bilo sta objasniti i razjasniti. imate pravo da vam procedura i dijagnoza bude objasnjena na maternjem jeziku. imate pravo da znate cemu koji lek sluzi i zbog cega ga pijete. ali doktori nemaju praksu da vam to objasnjavaju. popnite im se na glavu, ako treba
ne ocekujte neki super tretman u bolnici. gadno je, svega cete se nagledati, prljavo je, hrana je jeziva. na odeljenju urg ginekologije stalno neko place sto od stresa sto od bolova. ako vam odma ne utvrde sta je, pripremite se da ćete proći kroz sve krugove pakla dok ne stignete do desetog, koji je po mom dosadašnjem životnom iskustvu, a imam 33 godine i svašta iza sebe, odeljenje urgentne ginekologije GAK Narodni front
sve u svemu horor
i jos da dodam da je kontracepcija mit, ne postoji sigurna
u vojsci sam stekao druga do groba i hronicnu upalu zgloba [:)]
a sve to zbog nekog veseljka [:D]
http://www.youtube.com/watch?v=GNU2BqChZzQ