Često je postavlja pitanje koje su namirnice kiesele a koje su bazne. Ljudi bi voleli da imaju predstavu o tome kakva je
hrana koju unose u svoj organizam. U osnovi, sve namirnice se dele na kisele, bazne i neutralne prema njihovoj pH vrednosti.
pH skala meri koliko su supstance bazne ili kisele po svom karakteru. Skala ide od 0 do 14. Ako je pH neke namirnice 7, to
znači da je ona neutralna. Sa druge strane ekstremno bazne namirnice imaju vrednosti blizu 14, a ekstremno kisele blizu nule.
Imajte na umu da je pH skala logaritamska. To u osnovi znači da jedan broj razlike predstavlja 10 puta više kiselosti date
namirnice. Na primer hrana koja ima pH vrednost 4 je 10 puta kiselija od hrane sa ph 5 a sto puta kiselija od one koja ima ph
6. Slično važi i za alkalne, to jest bazne namirnice.
Kada budete gledali ispod na šemu namirnica prema kiselosti, imajte na umu da sva hrana u organizmu biva razložena i
transformisana i kada jednom dođe u probavni sistem, teško je govoriti o početnoj vrednosti pH. Zato, nemojte da uzimate ovu
podelu namirnica previše striktno.
Da vidimo sada koja je alkalna hrana: POVRĆE koje je alkalno (bazno)
Beli luk Asparagus - špargla Fermentisano povrće Cvekla Brokoli Brokolice Kupus Šargarepa Karfiol Celer Blitva Paradajz Kelj Krastavac Plavi patlicžan Zelena salata Keleraba Pečurke Maslačak Jestivo cveće Crni luk Paštrnjak Grašak Biber Bundeva Repa Morksa trava Spirulina Klice Tikva Ječmene klice Pšenične klice
VOĆE koje je alkalno
Jabuke Kajsije Avokado Banane Dinje Trešnje Ribizle Urme Grejpfrut Limun Nektarine Narandže Breskve Kruške Ananas Svo bobičasto voće Mandarine Tropsko voće Lubenica
PROTEINI koji su bazni
Jaja Mladi sir Pileće grudi Jogurt Bademi Kestenje Tofu (fermentisan) Laneno seme Seme od bundeve Tempeh (fermentisan) Suncokret Proso Klice Ostala bazna hrana
Jabukovo sirće Polen od pčela Granule od lecitina Probiotik Kulture Zeleni sokovi Sokovi od povrća Sokovi od svežeg voća Organsko mleko (nepasterizovano) Mineralna voda Zeleni čaj Biljni čaj Čaj od maslačka Ginseng Kombuha
ZASLAĐIVAČI Stevija
ZAČINI Cimet Kari Đumbir Senf Čili papričića Morska so Miso Tamari Svi biljni začini
ORIENTALNO POVRĆE
Daikon Šitake Kombu Umeboshi Morske trave
Da vidimo sada koja je hrana u osnovi kisela. Neke osobe iz oblasti alternativne ishrane smatraju da unos kisele hrane treba
ograničiti ili bolje rečeno kontrolisati. MASTI I ULJA koji su kiseli
Ulje od avokada Ulje od kukuruza Kudeljino ulje Laneno ulje Svinjska mast Maslinovo ulje Ulje od susama Sesame Oil Ulje od suncokreta
VOĆE koje je u osnovi kiselo
Brusnica ZRNEVLJE sa više kiselosti
Pirinčani kolači Kolači od žita Štir Ječam Heljda Kukuruz Ovas (urolan) Pirinač (sve vrste) Raž Pšenica
MLEČNI PROIZVODI koji su kiseli
Sir od krave Sir od koze Sir, prerađen Sir od ovce Mleko Puter Zaslađivači povećane kiselosti
Šećer Kukuruzni sirup Alkohol koji je kiseo
Pivo pH 2.5 Razne vrste Rakije Vino OSTALA KISELA HRANA
Kakao Kafa pH 4 Sirće Senf Biber Bezalkoholna pića Koka kola: pH 2 Kiseli lekovi i hemikalije
Aspirin Lekovi Droga Psihodelične supstance Pesticidi Herbicidi Duvan
Hranu možemo podeliti i na osnovu stepena baznosti i kiselosti. Na primer,
Visoko kisela hrana obuhvata sledeće namirnice: Meso slanina, govedina, piletina, rakovi, riba, jagnjetina, jetra, jastog, školjke, svinjetina, ćurka …
Visoko bazna hrana obuhvata ove namirnice: Sušeno voće kajsije, urme, suvo grožđe Voće masline Zaslađivač melasa Povrće zeleno od cvekle, blitva, maslačak.
Srednje kisela hrana obuhvata sledeću vrstu hrane: Zrnevlje i mahunarke ječam, kukuruz, sočivo, ovas, kikiriki, pirinač, raž, brašno. Koštunjavo voće Brazilski orah, orasi. Mlečni proizvodi sir (beli sir i tvrdi sir)
Srednje bazna hrana obuhvata ove namirnice: Sveže voće Većina voćki kao što su: kajsije, banane, kupine, dinje, trešnje, urme (sušene), limuni, mango, nektarine, narandže, breskve,
ananas, maline, mandarine. Povrće Većina povrća uključujući i: cveklu, repe, šargarepe, celer, krastavac, kelj, zelena salata, krompir, bundeva, kupus, slatki
krompir, paradajz,
Mahunarke boranija, pasulj, grašak. Koštunjavo voće bademi, kestenje, kokos.
Hrana niske kiselosti:
Voće brusnica, šljive. Masti puter, krem, ulja.
Hrana niske baznosti :
Sveži jogurti jabuke, borovnica, smokve, kruška, jagode, lubenica. Zrnevlje proso, širak Mahunarke pasulj, soja. Povrće asparagus, brokoli, kupus, karfiol, plavi patlidžan, crni luk, paprike, rotkva, tikve, repa. Ključne reči: bazna hrana, bazne namirnice, kisela hrana, kisele namirnice, pH vrednost hrane, pH vrednost namirnica
NAPOMENA
Što se tiče jaja, pH svežeg belanceta je oko 7.5, što znači da je belance u samom startu slabo bazno. Kako jaje stari, ova se vrednost povećava. Sa druge strane žumance ima pH vrednost 6 i ova se vresnost ne menja sa vremenom, što znači da je ovaj deo jajeta slabo kiseo.
Što se tiče limuna, naravno sok od limuna je veoma kiseo, pH vrednost negde ispod 3. To nije sporno. Međutim, što se tiče nutritivnosti, sok od limuna je bazna hrana. Zašto? Zato što postaje bazan kada se unese u organizam.
ps. ja pravim sam hleb od integralnog brasna i sa sodom bikarbonom i to mi je toliko slatko i lepo da ga jedem uvek...jos nesto..svi kazu da se candida hrani ugljenim hidratima i da se ne jede nista sto ih sadrzi....a savetuje se integralni pirinac koji ima 80i vise % ugljenih hidrata...dakle ne valja ovaj savet..ili se koristi ili ne...kako kome odgovara....
recimo Rice Cakes, od sto posto integralnog pirinca ima samo ugljene hidrate.....pa probajte..nekome smeta nekome ne...meni ne smeta da ga koristim ali vise jedem svoj hleb
inace...sada nemam nikakve simptome osim ponekad maaalo krckanje po stomaku sto je mozda i moguce da je normalno jer morao bi da slusam svaciji stomak posle obroka d askontam dal su normalni to zvuci ili nisu...jer neko podriguje posle obroka i njemu je to normalno, po nekima teorijama, on ima candidu jer je i to znak, a ja ne podrigujem nikad...
ja glasam za GLADOVANJE uz samo uzimanje vode
|