Placa se ucesce za Lantus

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Diabeta napisao: Drugo, svi preko 26 godina imaju pravo na:
- 1 aparat u 10 godina (al' su se pretrgli)
- 50 tracica mesecno,
- 30 lanceta mesecno,
- 30 iglica mesecno,
AKO SU NA 4 I VISE DOZA.
Eeee... cvrc, nemamo pravo na 30 lanceta, vec samo na 50 iglica... :( Proverila sam pre neki dan, tj. skrenula im paznju da su tako napravili. Videcemo, mozda u medjuvremeno izmene...
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

A kako dobijamo recept za aparat i trakice-mislim procedura?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Na nalog, isto kao i za iglidce, pa overa komisije. Jos se ne zna koji ce se aparati i trakice deliti o trosku fonda, jer tender nije goto. Medjutim, rade na tome da ako ne zelis taj aparat i te trake koje prodju tender, mozes doplatiti razliku u ceni za onaj koji hoces. Jos je rano za bilo kakve konkretne odgovore, moraces malo da se strpis :wink:
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Meni ce dati za Akku chek jer jedino njega imaju u apoteci.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

K.Sladjana napisao:Izvini BoJJo, nisam sigurna a mrzelo me je da citam..cini mi se da si na pumpi?Spominjes da i sad leti kad se bockas iglom...skidas li pumpu kad si na odmoru..ili i na duze malo? ja je nosim peti mesec tek..zanima me to iskustvo..dodajes naravno i dugodelujuci..ili koji insulin tad?
Bas kao sto Diabeta napisa, vratis se na svoje stare doze. Moj problem je taj da su te stare doze iz 1998-e, tako da sam morao malo da ih podesavam. A da ne pricam o tome da je ljeto ekstremno sto se tice ishrane i pica.
Inace pumpu skidam svakog ljeta po jedno mjesec-mjesec i po, cisto malo da se koza odmori a i ja. Razlika u seceru se odmah osjeti doduse.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
vucko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 11:46 am

SVE JE PO STAROM !

Post od vucko »

Iako sam na ovom forumu procitao da ce se stvari vezane za Lantus vratiti na staro posle prvog aprila,praksa pokazuje suprotno.
Juce, u poslepodnevnim satima u apoteci Doma zdravlja Zvezdara, trazena mi je participacija za Lantus za dvanaestogodisnje dete. Navodno, participacija i oslobadjanje od nje se vrsi elektronskim putem, centralno uslovljena i distribuirana ka terminalima u apotekama, pa kad apotekar ukuca u racunar odredjeni lek ili pomagalo,automatski se pojavljuje suma participacije ukoliko je ima.U slucaju Lantusa, ona je JOS UVEK prisutna u iznosu od 574 dinara.
Ljubazna apotekarka mi je rekla da ne podizem Lantus, da mi recept vazi 15 dana i da ce se mozda nesto promeniti u medjuvremenu i da ih za par dana pozovem telefonom.
Pitanje za Diabetu:Ako je ukinuta participacija za Lantus,zasto apoteke o tome nisu obavestene,a ako praksa pokazuje da participacija NIJE ukinuta,pitanje je da li ce i kada biti ukinuta?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ocigledno da ova apoteka ili apotekarka nije obavestena, a to je pitanje za fond, ne za mene. Otidjite u neku drugu apoteku i uzmite insulin bez participacije. Deca nikad nisu bila u kategoriji platisa, tako da je ovo necuveno... Zalite se fondu obavezno, oni nemaju pojma sta se desava na terenu.
vucko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 11:46 am

Post od vucko »

Diabeta napisao:Ocigledno da ova apoteka ili apotekarka nije obavestena, a to je pitanje za fond, ne za mene. Otidjite u neku drugu apoteku i uzmite insulin bez participacije. Deca nikad nisu bila u kategoriji platisa, tako da je ovo necuveno... Zalite se fondu obavezno, oni nemaju pojma sta se desava na terenu.
Ama ljudi, nece biti da je tako,juce sam celo pre podne utrosio u trazenju odgovora. Barem 20 razlicitih telefona u Fondu sam okrenuo, kolicina njihove neobavestenosti i nespremnosti na saradnju je neverovatna (o neljubaznosti da i ne govorim).Takodje, zvao sam nekoliko apoteka u kojima se insulin izdaje na recept, U SVAKOJ se placa participacija za Lantus nezavisno od kategorije osiguranika, dakle svi, i deca i odrasli.
NE POSTOJI APOTEKA U BEOGRADU U KOJOJ SE LANTUS MOZE PODICI BEZ PARTICIPACIJE !!!
Zakljucak: Lantus se jos uvek ne nalazi na pozitivnoj listi, a da li ce se nalaziti i kad ce Djekna da umre - ne zna se !
P.S. Molim Dijabetu da nam na ovom forumu ostavi telefone relevantnih osoba u Fondu i Ministarstvu na koje mozemo da vrsimo pritisak!
Hvala unapred!
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

I kod nas se Lantus jos uvek placa...
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ja cu vise da siznem od ovog setanja institucija... :roll:
Evo vam fond (RZZZO), direktorka Svetlana Vukajlovic:
Tel. 011/2644-072, 2641-788. Fax. 011/2645-042, 2688-420.
Ministarstvo zdravlja je u Nemanjinoj 30, pa pisite Tomici.
Nista nama bez nas samih!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Evo sta se desava po pitanju Lantusa, malopre sam saznala: odluka o ukidanju participacije je doneta pre dve nedelje, ali jos uvek nije objavljena u Sl. glasniku. I kada je objave, proci ce jos 8 dana dok stupi na snagu. Tako da ce u nekom narednom periodu BITI UKINUTA participacija, a kada tacno, ne bih znala kasti. Javicu u svakom slucaju.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jeeeee! Konačno su ukinuli participaciju za Lantus! U subou (13.05.) je stupila na snagu nova pozitivna lista lekova i sada se za Lantus, kao i za sve insuline, plaća samo 20 dinara po kutiji leka. Odluka je objavljena u Sl. glasniku RS br. 38/06, od 08.05. i nakon 8 dana stupila je na snagu. U Beogradu su apoteke dobile novu uredbu - nemojte da vam neko naplati 10%!
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori