Placa se ucesce za Lantus

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

SlatkoPile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 17, 2005 10:15 pm

Post od SlatkoPile »

E Zozefina, ja sam odradio sa tim obrascima kad tamo sleduje mi 30 iglica za period od mesec dana, bez obzira sto sam na 4 doze dnevno(lekar mi pokazao neku uredbu u kojoj pise da sleduje 30 iglica bez obzira koliko se puta dnevno "fiksam"). Stvarno hrgrjrehhe.... :evil:
Zivot je gorak!? Ja sam nasao ono najsladje u njemu
vucko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 11:46 am

Post od vucko »

Zozefina je prosla sa kopijama,a ja sam ovih dana na rezimu setnje !
Juce sam bio na komisiji u Domu zdravlja Savski Venac jer je to opstina na kojoj radim, i moja maticna filijala. Posto sam ove famozne obrazce imao u po jednom primerku (jedan za iglice a drugi za trakice sa lancetama) nisam uspeo nista da zavrsim. Vracen sam ponovo u Dom zdravlja Zvezdara (jer je to opstina na kojoj stanujem) da bi mi doktorka mog deteta ponovo pisala obrazce. Dakle,ne igrajte se: OBAVEZNO KAD KRENETE NA KOMISIJU IMAJTE OBRAZCE U DVA PRIMERKA !
Pitao sam komisiju da li mogu da fotokopiram obrazce?Taman posla!Svaki od njih ima svoj bar-kod i clanovi komisije tretiraju ih kao cekove ! Nema zezanja!
Prema informaciji koju sam od njih dobio,kada zavrsimo sa komisijom, jedan primerak nosimo svojim lekarima i oni ga cuvaju u nasim kartonima kao dokument, a drugi primerak je za nas i bez njega ne treba da nam pada na pamet da idemo u apoteku jer ce nam on sluziti kao ''ausvajs'' pri podizanju traka i iglica za period njegove vaznosti. Juce su mi rekli da je to godinu dana. Videcu danas,pozdrav svima, odoh na komisiju !
ZOZEFINA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 05, 2005 10:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od ZOZEFINA »

Pa hteli su i mene da vrate za drugi primerak ali im ja lepo objasnila da u celoj ambulanti sa 4 lekara i ko zna koliko pacijenata a verovatno su od njih trecina dijabeticar imaju samo jedan obrazac br 1 pa me onda poslali da ga fotokopiram. Isla sam ja prethodnog dana za majku ali nisam imala otpusnu listu pa se sutradan vratila za mene sa svom dokumentacijom jer ja sve svoje nosim sa sobom :lol: ko zna sta ce mi traziti! Valjda sam imala srece tog dana, ali me vec sutradan napustila jer sam zbog zdravstvene knjizice obisla sve sobe po 2 puta u socijalnom i na kraju nisam nista napravila, ali to je nasa drzava.
Overa kod komisije je za godinu dana tako da samo jednom obilazis sva moguca vrata a posle se ide samo kod lekara opste prakse. I samo 30 iglica tako da nije u redu za one sa 4 doze dnevno ali sta da se radi takva nam je drzava!
Sve se oko mene kretalo i bujalo, zivelo zivotom koji ja nisam osecala.Praznina strasna praznina u mojoj glavi ispunjavala je moje trulo telo.
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Jako je mnogo zavrzlama i stalno nesto menjaju, ali budite malo strpljivi svi vi...sredice se vec sve nekako..i oni se verovatno ne snalaze u tom haosu..
Neznam dali znate, za ove trakice za starije...ja sam cula da ce ih dobijati samo oni na cetiri doze, idem u ponedeljak kod direktora fonda pa cu znati tacno..i vise...kolicina se ne spominje koliko znam..
A sto se tice iglica i penova...
Imam 43g i 33g sam dijabeticar...godinama sam kuvala spriceve i igle...metalne su bile a davao se njima insulin dok se ne istupe i pocnu da cepaju kozu...toliko, cisto kao primer kako je nekad bilo :wink:
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Sto se tice trakica za aparate:Za starije od 26 godina,na recept mogu da dobiju i aparat i 50 traka mesecno oni koji su na intenzviranoj terapiji(4x i vise),mislim da i trudnice.Mene interesuje koji aparat je najbolje uzeti na recept i koji se uopste daje a da za njega kasnije mogu da se nabavljaju i trake?!
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Dakle, od sutra (subota 01.04.) se menja pravilnik i Lantus se vraca na pozivitnu listu, sto ce reci nema vise participacije za njega. Nije prvoaprilska sala, verujte mi :D

Drugo, svi preko 26 godina imaju pravo na:
- 1 aparat u 10 godina (al' su se pretrgli)
- 50 tracica mesecno,
- 30 lanceta mesecno,
- 30 iglica mesecno,
AKO SU NA 4 I VISE DOZA.

Trudnice imaju ista prava kao i deca, tj. 50-150 tracica, 120 iglica za pen, itd. bez obzira na starosnu dob.

Jos uvek nisu svi lekari dobili zvanicnu informaciju od fonda, tako da ce nas verovatno jos malo "setati" za trake i aparate. Ali dobro, krenulo je polako nabolje, sad mozemo dalje! :wink:
ZOZEFINA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 05, 2005 10:59 pm
Kontakt:

Post od ZOZEFINA »

A sta ja da radim sto sam zamenila Braunov aparat za Accu chek a Braun sam dobila preko socijalnog. I jel imaju samo oni sa 4 doze ili vazi i za nas na 2?
Sve se oko mene kretalo i bujalo, zivelo zivotom koji ja nisam osecala.Praznina strasna praznina u mojoj glavi ispunjavala je moje trulo telo.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pise lepo za osobe na intenziviranoj insulinskoj terapiji (4 i vise doza dnevno).
Ako imate mogucnost, uzmite Sl. glasnik RS br. 25/06, sve pise... kao i za pravo na penove, iglice itd.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Diabeta,mozes li malo pomoci oko izbora aparata?Sta da kazem lekaru,za koji aparat i trakice da mi napise recepte i naloge pa da nosim na komisiju?Ima li neki spisak aparata,da li se zna za koje aparate ce biti trakica,da li se mi opredeljujemo ili ne?'Ajde pomozi!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Za sada nema spiska aparata. Neka ti pise trake za onaj aparat koji imas za pocetak, a posle cemo da vidimo sta ce biti. Nemam nikakvu dodatnu informaciju za sada, tender jos nije zavrsen.

Prekucala sam pravilnik, imate ga na www.diabeta.net/pravilnik.htm
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

za aparat koji ja imam,nema trakica u apoteci vec se kupuju od jedne privatne firme.Znaci Accu-chek i trakice za njega
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Pile, majstore, jednom iglicom mozes komotno da se bodes 5-6 puta, bez koriscenja raznoraznih vata i alkohola za ciscenje mjesta uboda. Znaci nema bas ama nikakve potrebe da mijenjas iglu posle jednog ili dva uboda, osim ako nisi bas toliko osjetljiv na ubod pa da te boli.
Ja dok sam uzimao sprice, a i sada ljeti, bodem se jednom te istom iglom dok ide.. kad se vec istupi onda je mijenjam. Ipak je to moja koza, cista je, tj nema nekog veceg rizika za infekciju ili zaraze.
SlatkoPile napisao:E Zozefina, ja sam odradio sa tim obrascima kad tamo sleduje mi 30 iglica za period od mesec dana, bez obzira sto sam na 4 doze dnevno(lekar mi pokazao neku uredbu u kojoj pise da sleduje 30 iglica bez obzira koliko se puta dnevno "fiksam"). Stvarno hrgrjrehhe.... :evil:
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
SlatkoPile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 17, 2005 10:15 pm

Post od SlatkoPile »

Kao sto kaze K.Sladjana i ja sam u svoje vreme koristio igle na iskuvavanje i nije bas da na koristim iglice vise puta, ali ako lekar kaze jedna iglica-jedan ubod kako to da svesno nas teraju da krsimo to pravilo.O tome se najvise radi.
Zivot je gorak!? Ja sam nasao ono najsladje u njemu
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Izvini BoJJo, nisam sigurna a mrzelo me je da citam..cini mi se da si na pumpi?Spominjes da i sad leti kad se bockas iglom...skidas li pumpu kad si na odmoru..ili i na duze malo? ja je nosim peti mesec tek..zanima me to iskustvo..dodajes naravno i dugodelujuci..ili koji insulin tad?
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ako skidas leti pumpu, vratis se na stari rezim pre pumpe... Znaci sve isto - Lantus, Novorapid... stare doze pre pumpe i sl. Trazi od ovih sa klinike da ti napisu doziranje kad si bez pumpe :wink:
Odgovori