Prehrana igra bitnu ulogu u liječenje Candide, a bitno ju je primijeniti uz terapiju lijekovima. Dužina dijete ovisi o dužini simptoma, njihovoj jačini i ukupnom zdravstvenom stanju. Mnoge osobe osjećaju poboljšanje nakon strogog pridržavanja dijete u trajanju od dva do četiri tjedana. Sa nestankom simptoma i nakon provedenih laboratorijskih testova koji će to i dokazati, hrana iz zabranjene liste može se lagano vraćati u uobičajenu prehranu, pazeći pri tome da li je pojavljivanje simptoma povezano sa nekom od tek uvedenih namirnica. Dakle, prehrana je bogata biljnim vlaknima, a izbacuju se rafinirani šećeri i drugi ugljikohidrati koje gljivice koriste za rast. Kako gljivice u toku rasta razlažu šećer do ugljičnog dioksida i vode, to može biti uzrok mnogobrojnih simptoma, a najčešće probavnim smetnjama kao što su stvaranje plinova i nadutost.
Tokom prva 2-3 tjedna programa, često se preporučuje da se unos ugljikohidrata smanji na 20-60 grama dnevno, a što ovisi o dobi, razini aktivnosti, i stupnju osjetljivosti na žitarice. Kako simptomi nestaju, unos ugljikohidrata se postepeno povećava. Hrana koja sadrži niske količine ugljikohidrata je slijedeća: meso, piletina, puretina, morska hrana, neko orašasto voće, ne-škrobno povrće.
Nedozvoljena hrana
Šećer - Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači provjeravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo. Najbolje je da se izbace svi oblici šećera, budući da oni promoviraju rast Candide. To su: bijeli i smeđi šećer, med. Izbaciti sve namirnice koje sadrže šećere (pročitati na deklaraciji: saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, manitol, sorbitol, galaktoza, monosaharidi, polisaharidi). Izbaciti; kekse, kolače, bombone, čokoladu, marmeladu.
Voće - Sadrži prirodni šećer koji je potreban za rast gljivica. Slijedeća se hrana treba izbaciti: smrznuto, konzervirano i suho voće, voćni sokovi, naranče i juice, dinja.
Kvasci - Hrana koja sadrži kvasac treba se izbaciti: pekarski i pivski kvasac, suplementi kvasca, pekarski proizvodi sa dodatkom kvasca. Izbaciti proizvode od bijelog brašna. Mogu se koristiti pekarski proizvodi od integralnih žitarica bez dodatka kvasca, ili sa dodatkom praška za pecivo.
Ocat - Ocat se proizvodi pomoću kultura kvasaca, stoga ga je potrebno izbaciti: sve vrste octa, majonezu, dresinge za salate, kečap, razne umake, soja umak, senf, kisele krastavce i ukiseljeno povrće, konzervirane masline.
Gljive - Izbaciti.
Kikiriki, maslac od kikirikija i pistacija - Često sadrže plijesni pa ih je potrebno izbaciti.
Alkohol - Alkoholna pića sadrže šećer koji je potreban za rast gljivica, a osim toga opterećuju jetru i druge organe. Treba izbaciti sve oblike alkohola: vino, pivo, žestoka alkoholna pića.
Kava, crni čaj - Kava i crni čaj nisu poželjni, treba izbaciti sve oblike, a izabrati druga pića: vodu, biljne juhe, svježe povrtne sokove, biljne čajeve.
Sirevi - Izbaciti zrele, pljesnive i procesirane sireve.
Mesni proizvodi - Izbaciti sve mesne proizvode: salame, slaninu, hrenovke, kao i konzerviranu i sušenu ribu.
Ostala konzervirana, obrađena i rafinirana hrana - Također je nepoželjna.
Hrana koja se treba ograničiti
Mliječni proizvodi - Candida može utjecati na metabolizam masnoća, tako da se unos mliječnih proizvoda treba umanjiti. Obično se eliminiraju slijedeći mliječni proizvodi: kravlje mlijeko, većina sireva (osim onih sa niskim sadržajem laktoze kao što su emental, mozarella), sladoled. Poželjan je organski nemasni jogurt koji sadrži povoljne bakterije.
Hrana koja se preporučuje
Umjesto svega navedenog jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plijesni: cjelovite žitarice poput smeđe riže, prosa, ječma, te svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje klorofilom koji djeluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinama suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja Candide iz crijeva.
Povrće - Sve vrste povrća, što više u sirovom ili kuhanom obliku: razne salate, rajčice, krastavci, zelje, kupus, luk, češnjak, mahunarke, začinsko bilje, povrtni sokovi bez dodataka šećera. Poželjno je koristiti hranu sa visokim sadržajem vlakna koja može mehanički odstraniti nakupine gljivica koje se nalaze između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice - integralne žitarice, raženi kruh, zobene pahuljice, pšenične klice, cvjetača, brokula, zeleni i crveni kupus, kiselo zelje, kao i suplementi vlakana.
Voće - Posebno je koristan limun.
Meso - Meso peradi, divljač, riba, rakovi, kao i bistre juhe.
Svakodnevno se preporučuje mala količina fermentiranih namirnica kao što su obični jogurt (ne voćni!): acidofil, LGG jogurt, AB kultura; zatim i kiselo zelje koje je prirodan izvor laktobacila (korisnih bakterija).
Umjereno: smeđa riža, krumpir, raženi kruh.
_________________ Samo se obrati liječniku pa će se već naći bolesti.
|