PAPA test

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Re: mene interesuje jedno

Post od Ivanna Kraljica »

Kupachica napisao:
jshc napisao:kada smo vec kod papa testa i kolposkopije..... ja nikad nisam radila ... tek sada treba prvi put....ali su me zaplasili sa tim kako to boli mnogo ....da li je to tacno??? strah me je ...jer sam jako uska, cak i obican pregled me boli (ali ne mnogo) molim vas recite mi iskreno ...hvala
Boli koliko i obican pregled, tj. NE BOLI UOPSTE, samo je neprijatno (kao i uvek kod ginekologa) :)
ovaj forum je super,moze svako da se uputi u sve,ja licno citam neke poruke,cisto iz radoznalosti,jer me medicina interesuje.....a iz svega sto sam dosada procitala,shvatila sam da ja jos dugo,dugo necu ici kod ginekologa,sem u slucaju neke velikeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee nuzde.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: PAPA test

Post od Dea »

Neverovatno kako se od zemlje do zemlje stvari razlikuju. Dok sam zivela u BGD isla sam redovno kod ginekologa. Sem pape, ultrazvuka(retko) i brisa nikada mi dr. nije radio nikakve druge da tako kazem specijalne pretrage.
U Nemackoj se ide na kontrolu jednom godisnje UZ, Papa i obavezna kontrola grudi (to mi u BGD nikada niko nije uradio - dok nisam dosla ovde nisam ni znala da to radi ginekolog - a opet znamo statistike koliko zena umire od raka dojki u Srbiji). Ukoliko imam problema sa sekretom odmah mi dr. proveri bris (valjda imaju neke tracice koje pokazuju dal je kandida ili bakt. infekcija u pitanju). Kada sam imala neke sumnje u vezi sa grudima bez problema mi je uradjen UZ grudi i mamografija. Sve ide preko osiguranja.
Onda citam sta se sve sad radi u Srbiji i ponekad pomislim da li je stvarno potrebno raditi sve te preglede ili je sa ekspanzijom privatnih ordinacija explodirao i sektor analiza. Pre mesec dana kad sam bila dole pa mi je za ceru zatrebala laboratorija bila sam sokirana cinjenicom koliko tih institucija ima samo na podrucju NBGD. Mora da smo mi Srbi jedna mnogo bolesna nacija....
A da moram da vam ispricam jos jednu pricu. Kao sto rekoh idem redovno ovde na kontrole. Ali jednog leta dok sam bila kod mojih u BGD nesto me boleo stomak i ja odem kod dr. (kod koje sam isla godinama dok sam bila u BGD). Dr. tad uradi pregled i dohvati se nekog malog mikroskopa (verovatno kolposkopija, posto je nikada nisam radila ne znam). I naravno odmah napravi potpunu paniku, da mi uput (naravno da odem privatno) na biopsiju i sl.... Ja se potpuno izbezumim. No posto sam isla za par dana nazad za Nem. rekoh odradicu to kod mog lekara tamo. Odem sva uspanicena....dr. pregleda i kaze a u cemu je problem???? I tako, eto, ne znam sta o svemu tome da mislim....
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Papa bris je potrebno raditi svake godine a NE svakih 6 mjeseci, a ako zena ima negativna 3 uzastopna Papa nalaza, moze da se obavlja svake 2 godine.

Kod zene koja je seksualno neaktivna ili seksualno aktivna manje od 3 godine ne treba uopste raditi papa nalaz, ako je mladja od 26 godina.

Kod zena koje su imale histerektomiju zbog benignih promjena kao sto su miomi, ili prolapse, i imala je sve Papa nalaze u zivotu normalne, ne treba vise raditi papa nalaz do kraja zivota.

Kod zena koje su starije od 70 godina, i nisu imale niti jedan abnormalana papa nalaz, vise ne treba raditi papa nalaz do kraja zivota.

Ovo je svojevremeno napisala draga nam dr ObGyn, zena koja nam je puno pomogla sa svojim savetima i objasnila kako za sve ima pravilo, samo je pitanje dal se postuje...
jelenaj80
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 2:11 pm

Post od jelenaj80 »

radi se 1-2 puta godisnje...narocito se radi na svakih 6 meseci kod osoba koje su imale nekih problema (ranica,upala,kondiloma na materici itd...)....
A prvi put cujem da osoba koja je seksualno aktivna manje od 3god ne treba da radi papa test....
oli_oli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 13, 2009 1:12 pm

Post od oli_oli »

meni je na citoloskom nalazu utvrdjen papa II grupa (epitelne celije normalne morfologije). sekret je III grupa (redukovan broj lactobacila).Kada su mi bili gotovi rezultati zelela sam da mi ih doktorka pojasni ali je sestra rekla da sve lepo pise u nalazu. Da li neko moze da mi kaze da li je ovaj nalaz u redu?
sekret je III grupa (redukovan broj lactobacila).
jelenaj80
Novi član
Novi član

Post od jelenaj80 »

ja mislim da je sve ok...obicno III grupa sekreta predstavlja prisustvo nekih bakterije,pa se radi i bakterioloski bris (bar su meni tako radili), ne znam dal i tebi,a lactobacili (koji su napisani u tvom nalazu) su bakterije koje su i inace prisutne u vag.flori....tako da mislim da nemas razloga za brigu
oli_oli
Novi član
Novi član

Post od oli_oli »

jelenaj80 napisao:ja mislim da je sve ok...obicno III grupa sekreta predstavlja prisustvo nekih bakterije,pa se radi i bakterioloski bris (bar su meni tako radili), ne znam dal i tebi,a lactobacili (koji su napisani u tvom nalazu) su bakterije koje su i inace prisutne u vag.flori....tako da mislim da nemas razloga za brigu
papa II grupa (epitelne celije normalne morfologije). mozes li jos i ovo da mi pojasnis?
jelenaj80
Novi član
Novi član

Post od jelenaj80 »

oli_oli nema razloga da brines....mislim da je sve u najboljem redu...bukvalno bi u prevodu to znacilo da su epitelne celije normalnog oblika
oli_oli
Novi član
Novi član

Post od oli_oli »

tako sam i mislila a rakoh da budem sigurna. HVALA PUNO :lol: :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
Sarah Key
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 03, 2009 10:38 am

Post od Sarah Key »

Treba insistirati na kolposkopiji bar jednom godišnje bez obzira na dobar rezultat papa testa. Meni je papa test do sada uvek bio II grupa, ali zato mi je kolposkopski pregled pokazao da imam mozaik.
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

ZA DANINU:

Kod zena koje su imale histerektomiju zbog benignih promjena kao sto su miomi, ili prolapse, i imala je sve Papa nalaze u zivotu normalne, ne treba vise raditi papa nalaz do kraja zivota.

Zene koje su imale histerektimiju nemaju matericu pa i nemate odakle da uzmete papa test, jedino ako ste mislili na papa test koji podrazumeva celije sa vaginalnih lezija.
Odgovori