PAPA test
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Zato sto svaki lekar koji je iole normalan i profesionalan retko kad ne zahteva kolposkopiju kada mu prvi put dolazite na pregled.
Pregled, brisevi, kolposkopija, PAPA test i ultrazvuk!
Pregled, brisevi, kolposkopija, PAPA test i ultrazvuk!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 1:43 pm
Radi se o tome sto ne postoji protokol po kome bi ginekolozi morali da rade...U stvari,protokol postoji,ali ne postoji obaveza da se po tome radi.
Zato,morate verovati ginekologu koga odaberete...
To sto vam je neko uradio i kolposkopiju ne znaci nista,jer on mozda nema znanja za takvu vrstu pregleda ili naprotiv,ima znanja ali radio je to bespotrebno samo da bi vam uzeo vise novca.
Zato,morate verovati ginekologu koga odaberete...
To sto vam je neko uradio i kolposkopiju ne znaci nista,jer on mozda nema znanja za takvu vrstu pregleda ili naprotiv,ima znanja ali radio je to bespotrebno samo da bi vam uzeo vise novca.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 1:43 pm
Ne,kolposkopija se po vazecim protokolima,pa i po nasem "Nacionalnom vodicu za skrining karcinoma grlica materice" radi tek nakon abnormalnog PAPA nalaza....
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=24084
mene interesuje jedno
kada smo vec kod papa testa i kolposkopije..... ja nikad nisam radila ... tek sada treba prvi put....ali su me zaplasili sa tim kako to boli mnogo ....da li je to tacno??? strah me je ...jer sam jako uska, cak i obican pregled me boli (ali ne mnogo) molim vas recite mi iskreno ...hvala
Re: mene interesuje jedno
Boli koliko i obican pregled, tj. NE BOLI UOPSTE, samo je neprijatno (kao i uvek kod ginekologa)jshc napisao:kada smo vec kod papa testa i kolposkopije..... ja nikad nisam radila ... tek sada treba prvi put....ali su me zaplasili sa tim kako to boli mnogo ....da li je to tacno??? strah me je ...jer sam jako uska, cak i obican pregled me boli (ali ne mnogo) molim vas recite mi iskreno ...hvala

Kolposkopija predstavlja dopunu papa testu, jer sam papa test nije 100% precizan i ne pokazuje uvek atipiju!bankabre napisao:Ne,kolposkopija se po vazecim protokolima,pa i po nasem "Nacionalnom vodicu za skrining karcinoma grlica materice" radi tek nakon abnormalnog PAPA nalaza....
Bankabre, uopste me ne cudi ovo gore sto ste naveli, jer smo medju prvim zemljama u svetu po ucestalosti karcinoma grlica materice! Da, u pitanju je nedovoljna edukacija, neobavestenost samih zena, ali isto tako, mogu slobodno reci, i neupucenost samih lekara.
Ne trebas se plasiti,bude neprijatno koliko i svaki obican pregled!
E ,sada posto mi je najnoviji PAPA test bio II i VS IIznaci nije potrebna nikakva terapija i nikakav dodatni pregled u smislu kolposkopije?
Pitala sam svog poslednjeg lekara(privatnika)zasto mi nije uradio i kolposkopiju na sta mi je odgovorio da misli da nema potrebe a ako PAPA bude "sumnjiv"onda ce dodatno raditi.
I sada,jel treba da budem mirna u narednih godinu ili pola?Treba li da razmislajm zasto on kao privatnik nije sebi u dzep inkasirao jos dodatne 3000 dinara?
E ,sada posto mi je najnoviji PAPA test bio II i VS IIznaci nije potrebna nikakva terapija i nikakav dodatni pregled u smislu kolposkopije?
Pitala sam svog poslednjeg lekara(privatnika)zasto mi nije uradio i kolposkopiju na sta mi je odgovorio da misli da nema potrebe a ako PAPA bude "sumnjiv"onda ce dodatno raditi.
I sada,jel treba da budem mirna u narednih godinu ili pola?Treba li da razmislajm zasto on kao privatnik nije sebi u dzep inkasirao jos dodatne 3000 dinara?
možda sam luda što "volim da bacam pare", ali ja radim kolposkopiju na 6 meseci. naravno, kod privatnika, i naravno da mi uzme 3.000 dinara za to, tj 6.000 godišnje, ali volim da se osećam sigurno. Pogotovo ako pomislim na statistike u Srbiji, nije mi žao tih 6.000 godišnje. To je 500 dinara mesečno da stavljate po strani za svoje zdravlje. Jel mnogo?