PAPA test

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

anyushkam
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 7:11 pm

Post od anyushkam »

gogi999 napisao:Ne trebas se plasiti,bude neprijatno koliko i svaki obican pregled!
E ,sada posto mi je najnoviji PAPA test bio II i VS IIznaci nije potrebna nikakva terapija i nikakav dodatni pregled u smislu kolposkopije?
Pitala sam svog poslednjeg lekara(privatnika)zasto mi nije uradio i kolposkopiju na sta mi je odgovorio da misli da nema potrebe a ako PAPA bude "sumnjiv"onda ce dodatno raditi.
I sada,jel treba da budem mirna u narednih godinu ili pola?Treba li da razmislajm zasto on kao privatnik nije sebi u dzep inkasirao jos dodatne 3000 dinara?
goggi, nisu svi privatnici pohlepni skotovi. imala sam iskustva sa svakakvima, ali postoje bar 2 doktora koji rade privatno, koje mogu da preporucim bilo kome a da me savest ne grize nimalo, i da budem sigurna da nece da tretiraju pacijente kao ovce za šišanje. dakle, meni nije čudno što čovek nije hteo da inkasira još 3.000 din. a ti ako si nesigurna, idi pa traži i kolposkopski pregled, kako bi bila mirna. kao što sam već napisala, mislim da kolposkopija na 6 meseci nije na odmet.
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm

Post od sunny_n »

Anyushkam, slazem se sa tobom. S obzirom da si zadovoljna svojim lekarom, mogla bi da navedes njegovo ime, jer nije svejedno ko vam kolposkopiju radi. Lekari se cesto razilaze u stavovima, a desava se i da ne vide isto tj. da uspostavljaju razlicite dijagnoze. Kada imam bilo kakav problem, uglavnom trazim nekoliko misljenja pa tek onda donosim odluku.

Gogi, ne znam da li si do sada imala nekakvih tegoba, ali bez obzira na uredne rezultate, PA i VS, obavezno odradi i kolposkopiju jer predstavlja dopunu papa testu! Ako sve bude ok, onda verovatno mozes ici i jedanput godisnje na pregled, no to ces vec videti sa svojim doktorom. Takodje, htela bih da skrenem paznju svim zenama, da pored vaginalnog brisa urade i cervikalni, kao i testove na bakterijsku vaginozu, mikoplazmu, hlamidiju i ureoplazmu.
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

Anyushkam, slazem se sa tobom. S obzirom da si zadovoljna svojim lekarom, mogla bi da navedes njegovo ime, jer nije svejedno ko vam kolposkopiju radi. Lekari se cesto razilaze u stavovima, a desava se i da ne vide isto tj. da uspostavljaju razlicite dijagnoze. Kada imam bilo kakav problem, uglavnom trazim nekoliko misljenja pa tek onda donosim odluku.

Gogi, ne znam da li si do sada imala nekakvih tegoba, ali bez obzira na uredne rezultate, PA i VS, obavezno odradi i kolposkopiju jer predstavlja dopunu papa testu! Ako sve bude ok, onda verovatno mozes ici i jedanput godisnje na pregled, no to ces vec videti sa svojim doktorom. Takodje, htela bih da skrenem paznju svim zenama, da pored vaginalnog brisa urade i cervikalni, kao i testove na bakterijsku vaginozu, mikoplazmu, hlamidiju i ureoplazmu.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

sunny_n napisao:Anyushkam, slazem se sa tobom. S obzirom da si zadovoljna svojim lekarom, mogla bi da navedes njegovo ime, jer nije svejedno ko vam kolposkopiju radi. Lekari se cesto razilaze u stavovima, a desava se i da ne vide isto tj. da uspostavljaju razlicite dijagnoze. Kada imam bilo kakav problem, uglavnom trazim nekoliko misljenja pa tek onda donosim odluku.

Idem kod dr Smiljkovića u ordinaciji Jurišić. On inače radi u Narodnog Fronta. Zbog endometrioze idem na kontrole na svaka 3 meseca, i da je čovek neki kreten mogao bi da mi radi pod nekim izgovorom celokupan pregled na 3 meseca, umesto što samo radimo UZ. Ceo pregled ide na 6 meseci (pregled, UZ, PAPA, vaginalni, cervikalni bris, kolposkopija), a grudi na 12 meseci.

Takodje sam zadovoljna činjenicom što se ne plaši da kaže da nije za sve najveći stručnjak i spreman je da za neke stvari uputi na kolegu. U mojem slučaju reč je bilo o hormonskoj slici jer sam imala 2 manje endometrioze, na svakom jajniku po jednu. Jedna se povukla skroz posle 3 meseca na piluli za kontracepciju, a druga se smanjila za 6mm. Sada sam još 3 meseca na piluli, pa je dr rekao da ako posle završenih hormonskih analiza on ne bude znao šta dalje da radi, uputiće me na kolegu endokrinologa, kod kojeg ću nastaviti lečenje. (da ne prepričavam celu istoriju sada, nebitno je, bitno je da čovek neće da zavlači ako ne zna šta da radi).

Sve u svemu, mnogo sam ginekologa promenila, znam da ih ima svakakvih, prepotentnih, pokvarenih, gramzivih, izvikanih, ali mislim da sam našla jednog sa kojim se razumem, i čiji način rada mi odgovara. Nisam sklona reklamiranju doktora i/ili ordinacija van PP, ali me za dr Smiljkovića uopšte nije sramota da preporučim.
sunny_n
Aktivan član
Aktivan član

Post od sunny_n »

E pa idemo u istu ordinaciju, s tim sto ja idem kod dr Jurisica i jako sam zadovoljna. :)
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

anyushkam napisao:
gogi999 napisao:Ne trebas se plasiti,bude neprijatno koliko i svaki obican pregled!
E ,sada posto mi je najnoviji PAPA test bio II i VS IIznaci nije potrebna nikakva terapija i nikakav dodatni pregled u smislu kolposkopije?
Pitala sam svog poslednjeg lekara(privatnika)zasto mi nije uradio i kolposkopiju na sta mi je odgovorio da misli da nema potrebe a ako PAPA bude "sumnjiv"onda ce dodatno raditi.
I sada,jel treba da budem mirna u narednih godinu ili pola?Treba li da razmislajm zasto on kao privatnik nije sebi u dzep inkasirao jos dodatne 3000 dinara?
goggi, nisu svi privatnici pohlepni skotovi. imala sam iskustva sa svakakvima, ali postoje bar 2 doktora koji rade privatno, koje mogu da preporucim bilo kome a da me savest ne grize nimalo, i da budem sigurna da nece da tretiraju pacijente kao ovce za šišanje. dakle, meni nije čudno što čovek nije hteo da inkasira još 3.000 din. a ti ako si nesigurna, idi pa traži i kolposkopski pregled, kako bi bila mirna. kao što sam već napisala, mislim da kolposkopija na 6 meseci nije na odmet.
I ja sam probala do sada nekoliko ali nisam u potpunosti zadovoljna!Nemojte pogresno shvatiti,naravno da za svoje zdravlje ne treba zaliti!Bas o tome pricam,da me iznenadilo sto mi nije sve uradio.Ne mogu reci da sam 100% sigurna sada.Zamolila bih te da mi preporucis tu dvojicu lekara koji su ti radili i kolposkopiju(jednog si vec navela).
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

anyushkam napisao:
I ja sam probala do sada nekoliko ali nisam u potpunosti zadovoljna!Nemojte pogresno shvatiti,naravno da za svoje zdravlje ne treba zaliti!Bas o tome pricam,da me iznenadilo sto mi nije sve uradio.Ne mogu reci da sam 100% sigurna sada.Zamolila bih te da mi preporucis tu dvojicu lekara koji su ti radili i kolposkopiju(jednog si vec navela).
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

gogi999 napisao:
anyushkam napisao:
Drugi doktor nije ginekolog, već gastroenterolog. Pogrešno smo se razumele, ja sam mislila da postoje 2 privatna doktora koje mogu uvek da preporučim, a ne 2 ginekologa. Od njih, ima samo jedan. ;)

Sorry!
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

sunny_n napisao:E pa idemo u istu ordinaciju, s tim sto ja idem kod dr Jurisica i jako sam zadovoljna. :)
Cool. Drago mi je što nam se mišljenja o toj ordinaciji poklapaju!
jshc
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 31, 2008 7:03 pm

....

Post od jshc »

jos jednom hvala .... divim vam se devojke kada citam vase komentare.... ja svakih 6 meseci idem na kontrole , a sada cu prvi put uraditi papa i kolposkopiju.... stvarno svaka vam cast ....moje cimerke ne mogu da nagovorim da odu kod ginekologa (nisu posecivale 2 godine)ni na obican pregled ...imaju redovne odnose (sa ne stalnim partnerima) i nista se ne tripuju ....ne znam sta da radim(a ne mogu ih menjati jer zivim u domu) ...jer meni predstavlja sve to strah ...koristimo isto kupatilo... a znate kako to sve ide i sta .... alkohol je tu ... za dezinfekciju wc solje ..... da li je to dovoljna preventiva?
jshc
Stalni član
Stalni  član

...

Post od jshc »

imam jos jedno pitanje.... da li su pregledi na studentskoj poliklinici sigurni??? ili da idem kod privatnika???
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Re: ....

Post od anyushkam »

jshc napisao:jos jednom hvala .... divim vam se devojke kada citam vase komentare.... ja svakih 6 meseci idem na kontrole , a sada cu prvi put uraditi papa i kolposkopiju.... stvarno svaka vam cast ....moje cimerke ne mogu da nagovorim da odu kod ginekologa (nisu posecivale 2 godine)ni na obican pregled ...imaju redovne odnose (sa ne stalnim partnerima) i nista se ne tripuju ....ne znam sta da radim(a ne mogu ih menjati jer zivim u domu) ...jer meni predstavlja sve to strah ...koristimo isto kupatilo... a znate kako to sve ide i sta .... alkohol je tu ... za dezinfekciju wc solje ..... da li je to dovoljna preventiva?
mislim da treba da paziš da koristiš isključivo svoje brijače, peškire, makazice za nokte isl, a alkohol mislim da je sasvim dovoljan za dezinfekciju. većina bakterija i virusa ne mogu dugo da prežive van organizma, i ubijaju ih obični dezinfektanti.

nemam pojma šta da ti kažem za te devojke, ali to je strašno šta sebi dozvoljavaju. nije ni čudo što smo izbili na prvo mesto u evropi po broju obolelih od raka grlića materice, i što se infekcije tipa hlamidije i kondiloma šire kao lude.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Re: ...

Post od anyushkam »

jshc napisao:imam jos jedno pitanje.... da li su pregledi na studentskoj poliklinici sigurni??? ili da idem kod privatnika???
ako uspeš u studentskoj da im zavrneš ruku da ti urade papa i kolposkopiju, skidam ti kapu. moja tetka radi tamo i kaže da imaju najnoviju opremu za laboratorijske analize, tako da si, što se toga tiče, sigurna sa njima. kad sam ja bila student, imali su praksu da obavljaju samo pregled, a papa test kad se sete. kolposkopiju niko nikada nije ni pominjao.
jshc
Stalni član
Stalni  član

....

Post od jshc »

hvala vam :)))
koristim sve svoje ...to se podrazumeva ...ubila bih ih da koriste nesto moje od stvari za licnu higijenu ili garderobe ....

meni je doktorka sama predlozila da mi odradi papa i kolposkopiju ... super je i zacudila se kada sam joj rekla da mi prethodna doktorka to nije pomenula i da mi je dala pilule na 3 meseca bez hormonskog testa ...nego onako cisto na oko .... strasno ...pa sam zbog toga i promenila doktorku.. ova je super :)
anculina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 15, 2009 1:45 am

Post od anculina »

Uradila sam kompletan pregled (ginekoloski, ultrazvucni, papa test, kolposkopiju,vaginalni i cervikalni bris i dodatno test na hlamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu) pre 5 dana.
Postoje neke nejasnoce te vas molim ako imate iskustvo da mi pomognete.

Papa je druga grupa, hlamidija, mikoplazma i ureoplazma su negativne, jedino je pronadjena bakterija Streptokoka B.
Zbog toga mi je predlozena upotreba Macmiror vaginaleta, svih 12 bez prekida, sem ako pocne ciklus, pa kad prodje da nastavim dok ih sve ne potrosim. Spolja da aplikujem Canesten krem.

I treceg dana po dobijanju ciklusa da uradim reproduktivne hormone.

Kolposkopija:
"Oko spoljasnjeg matericnog usca malo ostro ograniceno polje cilindricnog epitela, koji na dodir oskudno krvari. Ostala povrsina grlica je pokrivena skvamoznim epitelom koji se homogeno boji jodom."

Ultrazvuk:
" Uterus jasno ogranicen, pravilnog oblika i normalne velicine, 56,4 x 28,5 x 46,8 mm, sa endometrijumom debljine 4,7 mm.

Desni jajnik 44,5 x 19,22 mm, sa VECIM brojem folikula precnika do 10,8 mm.
Levi jajnik 36,4 x 21,4 mm sa VECIM brojem folikula precnika do 10,7 mm.

U Duglasovom spagu nema slobodne tecnosti.

S obzirom da zelim trudnocu, jako me brine velik broj cista, usled kojih se desava da izostane ovulacija, a jos veca zabrinutost je zbog te "ranice", za koju sam cula da moze da se ukloni laserskim putem, a kod ove doktorke to ne rade, vec radiotalasima i metodom "smrzavanja" za koju nisam nikad cula.
Moze li neko da mi pomogne, molim vas !!! :cry:
Odgovori