Uslovi u porodilistima u Beogradu

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Samo par komentara, baziranih na preporukama Svetske Zdravstvene Organizacije:

1. Epiziotomija se NE preporucuje - ona je jednaka najvecem stepenu povrede tokom "cepanja", sece sva tkiva za koja je potrebna da budu elasticna, jednostavno to je nepotrebna atavisticka trauma iz perioda porodjaja na traci i soc-realizma. To ne kazem aj vec SZO

2. Karlica je u proseku i do 30% vise rasirena kad zena cuci; najNEprirodnije je poradjati se na ledjima iz mnogo razloga, pronadjite i sami

3. Brijanje je NEhigijenski - dolazi uvek do malih posekotina, koza se iritira, veca je verovatnoca infekcije posle

4. Klisitranje je LOSE - moze da dodje do povrede debelog creva, poremecaja crevne flore (i posle problema sa probavom).

Pogledajte malo sajtove zdravstvenih organizacija u normalnim zemljama i videcete da preporuke koje se ovde daju su odbacene pre 20ak godina.
shica5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 28, 2009 5:36 pm

Post od shica5 »

[quote="Jasnabajic"]Najverovatnije cu se poradjati u Dragisa Misovic bolnici. Nikakvu vezu nemam, al mislim da za to nema potrebe (dok je moja okolina suprotnog misljenja).
Do sada sam bila tamo vise puta i svi su ok i ljubazni. Vodi me dr. Golubovic koji je ok i dosta detaljan, al mi je napomenuo da ide na godisnji tako da mislim da me on nece poradjati. Termin porodjaj mi je 12. avgust, pa se naravno javljam sa utiscima :)
Nadam se da vam je moje misljenje malo pomoglo!
Pozzz :D[/quote]

Draga Jasna, koliko ranije si se javila u Dragisa Misovic? Da li je potrebno neko posebnon zakazivanje ili je dovoljno doci sa uputom? Meni je termin 31. avgust i htela bih ovih dana da se javim na pregled, konsultacije, CTG... u D.Misovic. Do kada je dr Golubovic na odmoru, posto su mi bas njega preporucili?
Jasnabajic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 21, 2009 12:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Jasnabajic »

shica5 napisao:
Jasnabajic napisao:Najverovatnije cu se poradjati u Dragisa Misovic bolnici. Nikakvu vezu nemam, al mislim da za to nema potrebe (dok je moja okolina suprotnog misljenja).
Do sada sam bila tamo vise puta i svi su ok i ljubazni. Vodi me dr. Golubovic koji je ok i dosta detaljan, al mi je napomenuo da ide na godisnji tako da mislim da me on nece poradjati. Termin porodjaj mi je 12. avgust, pa se naravno javljam sa utiscima :)
Pozzz :D
Draga Jasna, koliko ranije si se javila u Dragisa Misovic? Da li je potrebno neko posebnon zakazivanje ili je dovoljno doci sa uputom? Meni je termin 31. avgust i htela bih ovih dana da se javim na pregled, konsultacije, CTG... u D.Misovic. Do kada je dr Golubovic na odmoru, posto su mi bas njega preporucili?
JAvila sam se bas rano tamo, jer me je tako uputila doktorka... tipa pre 2 meseca :)
Ne znam do kad je dr. na odmoru, al dodci ce sigurno do rvog termina.
Sto se tice zakazivanja, odes tamo licno sa uputom zelene boje i pitaju te kod hoces lekara i ti im kazes pa ce one na prijemnom dalje da te upute i da ti zakazu pregled :))
J.
Jasnabajic
Novi član
Novi član

Post od Jasnabajic »

shica5 napisao:
Jasnabajic napisao:Najverovatnije cu se poradjati u Dragisa Misovic bolnici. Nikakvu vezu nemam, al mislim da za to nema potrebe (dok je moja okolina suprotnog misljenja).
Pozzz :D
JAvila sam se bas rano tamo, jer me je tako uputila doktorka... tipa pre 2 meseca :)
Ne znam do kad je dr. na odmoru, al dodci ce sigurno do rvog termina.
Sto se tice zakazivanja, odes tamo licno sa uputom zelene boje i pitaju te kod hoces lekara i ti im kazes pa ce one na prijemnom dalje da te upute i da ti zakazu pregled :))
J.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Jasna, srećno u avgustu!Javi se, kasnije.:D

I ja sam odlučila, za sada, da se opredelim za dr. Mišović, za porođaj, iako ima još mnogo do termina... .Razlozi su mnogorbrojni zašto sam odoabrala ovu bolnicu, pre svega, ne osećam nikakvu histeriju tamo po hodnicima, renovirano je, imam info o uslovima smeštaja, koji su ok, iako moj dr. iz doma zdravlja smatra da bi bilo bolje da je neka od univerzitetskih klinika, no, ovoga puta ga neću poslušati...Njegov razlog je da u ovim bolnicama ima više dr. tokom dežurstva, te bi mogla, po njemu, biti bolje zbrinuta...Međutim, ja sam mišljenja da mi je dovoljan jedan, dovoljno stručan dr,bez velike gužve,...Nadam se da neću pogrešiti..odluke ne donosim baš lako, ali uglavnom budu ispravne, nadam se i u pogledu izbora dr i klinike.

Majamuche, mislila sam da samo ja imam kritički stav prema jednom broju ginekologa, no dobro je , vidim da se pišu i druga iskustva...No, mislim da se prilično toga ima zameriti i samim ženama, ne žele da se informišu, gro stvari se prihvata "zdravo za gotovo", mnogo predrasuda...čitala sam komentare žena da su "razočarane" što im gin. nisu "sredili" carski rez....Čudo...kao da se ne mogu upoznati sa rizicima koje nosi carski rez...otkud im ideja da je to "komfornije"..???
...Švrćanje svaki čas na UZV, dok to naš gin. veoma podržavaju, jer naravno naplaćuju, tj. beskrupulozno zloupotrebljavaju, jer ga naplaćuju u private ordinacijama, a o tome da nigde nisu istaknute cene...ne treba dalje ni nabrajati....ima mnogo toga...

Mom dr. sam u startu stavila do znanja da eto, u postupku IVF imadoh "prozor u svet", i da sam stekla neka druga iskustva , van Srbije....pa sam lako nametnula "propozicije" dalje saradnje...za početak, najpre kada će biti prvi UZV, a koliko ih valja biti tokom trudnoće....Kod onih koji žele da mi pomognu, iskreno i koji jesu stručni, nema u tom slučaju sujete, nadmenosti ...
Inače, svaku aroganiciju sam spremna da secnem u roku "odmah"!!!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

cete veroSto se epiziotomije tice, meni su je kao i mnogim zenama radili, ali mi nije apsolutno ostala nikakva posledica.Mislim da kada dodje trenutak da izadje bebina glavica smao dr i babica znaju da li treba rez ili ne.Ja sam na spratu bila i sa onima koje su imale rez i sa onima koje nisu.Sve je to individualno.Ali ako se pridrzavate higijene, ne bi trebalo da bude problema.Takodje, i ja sma dosta citala da se us vetu vise nigde ne primenjuje epiziotomija....Moj savet vam je lili-an da se pred porodjaj obavezno obrijete kao sto sam ja ucinila.Znaci, svaki dans e brijte da ne biste njima dopali u ruke :D Takodje, mazite medjicu bademovim mlkeom da biste je omeskali, time cete je omekasti mozda nece trebati epiziot.Sto se gradske tice, u bejbi frendli programu jeste cisto, i lepe su sobe, ali je osoblje katastrofa.Babice nisu spremne za saradnju i ocvekuju da su zene rodjenje sa znanjem o d ojenju, jednostavno, lose iskustvo.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Izvinjavam se na greskama, malo sam zurila.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Lily-an, ima tu jos mnogo toga, bas kao to o preporukama za uz (inace previse uz moze da oslabi bebin sluh). Citam ove stranice i ponekad mi se za vreme citanja i samo jednog posta pojavi jedno 20-ak stavki koje bih ponudila ali onda odustanem jer shvatam da je to stvar opste medinske kulture, koja je inace samo odraz opsteg drustvenog stanja. Po meni se odlicno vidi nivo jednog drustva po tome kako se tretiraju njegovi clanovi u momentima slabosti ili potrebe. Eto npr kako se kod nas tretiraju stari ljudi, i to bas u zdravstvu, gde se smatra 65 godina dubokom staroscu i sta sad tu ima da se leci :roll:

Ali, da se vratim na temu - apsolutno je najbitnije ne podleci iluziji da je samo doktor i njegova ekspertiza potrebna da sve bude ok. Potrebno je i aktivno ucesce pacijenta kao eksperta za svoje sopstveno telo i ono sto zeli. Pozdravljam tvoju odresitost, treba da je vise takvih pacijenata kod nas, mozda bi se nasi (nadi)lekari naucili pameti.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Dolce-vita, notirala tvoje sugestije :D
....juče sam čula jednog veoma uvaženog dr.ginekologa, koji je izjavio da ne postoji medicinska metoda, u smislu opredeljivanja pola deteta!??Što, naravno nije tačno!Samo sticajem okolnosti ja sam saznala o istoj, no, ne očekujem da i drugi pacijenti budu informisani o tome, najpre, što i nije info te vrste nužna , niti praktično potrebna...Posebno šti se i ne radi u Srbiji...No, svakako očekujem da taj dr. itekako zna, bar teoretski o tome, a ako zna , a nije hteo reći, rado bih ga upitala koji su motivi : "za prećutati"?Naravno, ja bih mogla, u njegovo ime, dati odgovor, ali ne bih širila priču, niti ću ga imenovati, jer ne želim nepotrebno raspirivanje diskusije..po principu "ličnih iskustava"....

Ali, zato ću copy/paste post sa teme-ordinacija Jurišić...jer, još uvek ne mogu da dođem sebi, iako pročitah više puta,drugi deo posta...Sledi:

Ako ste primetili za svakog doktora ovde su se javljali ljudi i sa pozitivnim i sa negativnim iskustvima...

"Moje iskustvo sa Zaklinom je fenomenalno! Prijatna, predusetljiva, objasnjava sve! E,sad izvinite, ali to kosta! To je privatna ordinacija, kao i svaka druga u koju ste vi sami dosli! I placate za usluge, koje vam pruzaju! Uvek mozete da se lecite u Domu zdravlja ili na nakoj od drzavnih klinika..

Slazem se da se izmisljaju pregledi, da bi se naplacivalo, ali kad ste vec dosli obratite paznju, pa u krajnjoj liniji, ako vidite da je dr navalio da vas dere, a vi kazite da nemate novca da radite tolike UZ, stalno, pa se dogovorite...Ionako dajete sopstveno novac, pa postignite dogovor, da dobijete dobru uslugu, a da niste osiromasili nacisto... Ako vidi da nemate novca, nece vas sigurno primoravati na preglede, koje ne mozete da platite, a i nisu vam neophodni..."

.....Ovo sam shvatila kao poziv na kompromis u postupku apela na izabranog gin. da ne zloupotrebljava baš mnogo, već samo koliko mi možemo finansijski da podnesemo, svoju struku i nauku...No comment dalje...i ubuduće.

Da li mi neko može reći, iz ličnog, neposrednog iskustva šta praktično uključuje i podrazumeva, u našim prilikama program baby friendly??Trudnice i ex trudnice?
Hvala.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Program bejbi frendli je osmisljen kako bi majke bili cesce sa svojim bebama u odnosu na one koje nisu u tom programu.Nakon porodjaja, ukoliko je sve u redu babica pita da li zelite u bejbi frendli.Ukoliko da, odvedu vas na to odelenje i nakon toga ste mnogo cesce sa bebom, sto ukljucuje i to da se beba moze cesce i dojiti posto se inace donosi beba na svaka tri sata ukoliko niste u ovom programu.Ovako, beba je MNOGO CESCE SA VAMA.Moje iskustvo, bebu su mi doneli nekoliko sati posle porodjaja, i ostavili ej da spava samnom.Nisu htele da mi pomognu oko dojenja, imam uvucena bradavice i jako sam se napatila.Mali je plakao gladan, mleko slabo ide, kada sam posle deset dana dosla kuci, patronazna sestra je rekla mom muzu da trci po adapt. formulu jer mleka vise nisma imala.No da se vratim na bejbi frendli,bebica od moje cimerke je non stop plakala, ona je jedva ustajala, boli rana , iscrpljenost, ali htele smo da bebe budu sa nama :wink: .Ne bih preporucila prvorotkinjama, iscrpljenost, nedostaje iskustvo, boli rana, a beba lezi pored vas i opominje vas da je tu :wink: non stop.Pozitivne stvari, cistoca, lepse sobe, u gradskoj je dobro to sto smo mogle da nosimo svoje spavacice.Ali, osoblje je nazalost ostavilo jako negativan utisak na mene, babice puse pored sobe sa inkubatorima, ne spremne za saradnju....
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član

Post od Lily-an »

Dolce-vita, thanks!Kupim info...pa, videćemo.I ne znam, a valjda i ne mogu to , sada, znati hoću li imati mleka....otom-potom...Kako li osoblje reaguje kada im se kaže da, možda, ne bi bf program :-? :x ......

Iduće nedelje prvi US screening...kada napunim 12 nedelja....kopkam malo po ranijim postovima Obgyn....
...ranije nisam obraćala pažnju na teme o trudnoći...da li ih uopšte i ima??
Sa praktičnim i konkretnim sugestijama........
hvala na javljanju,pozz
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

Samo ako mogu da dam jos jedan savet.Nemoj mnogo da razmisljas o nekim stvarima unapred.U redu je trazis porodiliste i najbolje uslove ali nemoj se puno opterecivati trudnocom.Uzivaj u najlepsoj zivotnoj fazi i tom malenom bicu.Govorim ti iz licnog iskustva, ja sam imala potpuno normalnu trudnocu, ali sam u glavi imala problem :roll: Mnogo sam citala internet, i nailazila na raznorazna i ruzna i lepa iskustva....Sve me je to mngo opteretilo, bespotrebno.Kada dodje vreme da krenes u porodiliste, mozes pomoci sebi tako sto ces kuci izvrsiti v.nuzdu da te nebi tamo klistirali, i obrij se.tako da im smanjujes posao, koji im je ionako tesko da obavljaju, i a isebi pomazes.Raspitaj se o tome koje lekove protiv bolova smes da koristis i ponesi ih, jer u bolnici nemaju i ako imaju nedaju....Ponesi kremu za bradavice sa lanolinom ukoliko budes imala problema sa bradavicama, i naravno ne dozvoli da te iznerviraju...Sve je to njihov posao, meni je sad zao sto nisam bila mnogo otresitija, ali bOze moj, porodilja posle porodjaja je u specificnom raspolozenju i stanju.
Jasnabajic
Novi član
Novi član

Re: Uslovi u porodilistima u Beogradu

Post od Jasnabajic »

E porodila sam se i ja 10. avgusta, dobili smo sina 3330gr i 55cm u Dragisa Misovic i sve je proslo kako treba. Vezu neku nismo imali i porodila me je simpaticna doktorka Puric, mislim da se preziva i bila je sjajna :)
Ranu imam, malo me boli, ali sasvim ok sedim i nema nikakvih problema.
Sto se tice uslova u bolnici, oni su sjajni, babice su prefine i pedijatrijske sestrice naravno :))). Iskreno ja to nisam ocekivala, al tamo je sve na zavidnom nivou i drzi se izvestan nivo. Velike su guzve, to je istina, ali su i pored toga izuzetno korktni i fini :))
Big kissss i srecno!!!!
J.
sofia
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 07, 2005 2:29 am

Re: Uslovi u porodilistima u Beogradu

Post od sofia »

Jasnabajic napisao:E porodila sam se i ja 10. avgusta, dobili smo sina 3330gr i 55cm u Dragisa Misovic i sve je proslo kako treba. Vezu neku nismo imali i porodila me je simpaticna doktorka Puric, mislim da se preziva i bila je sjajna :)
Ranu imam, malo me boli, ali sasvim ok sedim i nema nikakvih problema.
Sto se tice uslova u bolnici, oni su sjajni, babice su prefine i pedijatrijske sestrice naravno :))). Iskreno ja to nisam ocekivala, al tamo je sve na zavidnom nivou i drzi se izvestan nivo. Velike su guzve, to je istina, ali su i pored toga izuzetno korktni i fini :))
Big kissss i srecno!!!!
Cestitam!
Ja sam na drugoj strani pominjala dr koju mi je preporucila drugarica, i to je ta tvoja Milica Puric. Stvarno je preporucujem. Mene ce sledeci put sigurno ona poradjati.
Odgovori