Uslovi u porodilistima u Beogradu

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Ljubicica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am

Uslovi u porodilistima u Beogradu

Post od Ljubicica »

Interesuje me sledece:

U kojim porodilistima u Beogradu se ne radi rutinski epiziotomija?
Da li porodilja moze da odbije epiziotomiju?

Da li porodilja moze da odbije brijanje?

Da li porodilja moze sama da izabere polozaj u kome ce se poradjati?
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od patraskovic »

Draga Ljubičice,
O porodilištima u BGDu ti ne mogu reći ništa ali o epiziotomiji mogu jer sam je imala na prvom porođaju.
Niko ti neće uraditi epiziotomiju ako nema potrebe !
I ako se uradi ona nije strašna a užasno mnogo pomogne bebi da prođe kroz ni malo lak put.
Mišljenja sam da ne treba da insistiraš da se epiz. ne uradi.Ona potpuno zaraste za 7 dana.Bitno je da održavaš maksimalno higijenu i ja lično sam koristila "Rivanl".
Što se tiče brijanja to možeš sama da obaviš kući pred polazak u porodilište.To se opet radi iz higijenskih razloga.

Mnogo je teže sve ono što dolazi posle porođaja i epiziotomije.

Lepi pozdravi i srećno :-)
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

Hvala na brzom odgovoru. Na zalost, mislim da niste u pravu, jer se epiziotomija cesto vrsi rutinski, imalo potrebe ili ne. Vi ste srecni sto vam je rana zarasla za samo nedelju dana, a ja sam se naslusala prica o mesecima posle kojih zene jos uvek imaju bolove i probleme.

Volela bih da mi na pitanje odgovore zene koje su se poradjale u Beogradu, kao i lekari o svom pristupu i vidjenju vezanom sa pitanja koja sam postavila.
NENAD67
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 1:11 am

Post od NENAD67 »

epiziotomija i jeste rutinski postupak koji se sprovodi uvek kod prvorotki. Naravno, osobama koje imaju problema posle ove intervencije ovo nije uteha. Ipak nema razloga za strah. komplikacije koje se javljaju na rezu su uvek rezultat neke infekcije, ali i oslabljenog imuniteta. Zato hranite se zdravo i ne brinite nista. Ukoliko se ne uradi epiziotomija postoji opasnost od rupture koja cesto zahvati i vaginu. Ovakve rane su nepravilinih ivica, sklone infekciji i tezem zarastanju. Dao sam Vam jos elemenata koji bi trebali da odagnaju svaku kolebljivost u vezi ove intervencije... :)
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

Hvala, Nenade, na odgovoru.

Ipak, ne mogu biti srecna zbog cinjenice da je to rutinski postupak koji se UVEK sprovodi na prvorotkama. Pretpostavljam da se to sto ste napisali odnosi na praksu u nasoj zemlji, jer mi je poznato da je tendencija u nekim drugim sredinama da se epiziotomija zaista radi samo onda kada je neophodno, bez obzira da li je zena vec radjala.

Osim toga, dodala bih da je porodjaj ipak prirodni proces, koji bi trebalo, kod zdrave i dobro pripremljene zene sa zdravim detetom koje treba da se rodi, da se normalno odvija bez ikakvih invazivnih intervencija.

Na zalost, imam utisak da kod nas lekari nemaju strpljenja da cekaju da se zena prirodno rasiri kod porodjaja, a verovatno ni same zene nisu pravilno upucene kako da se ponasaju. Osim toga, porodilje su prisiljene da se poradjaju u neprirodnom polozaju lezeci na ledjima sa nogama u takvom polozaju da to sve zajedno pogoduje pucanju tkiva, kao i drugim komplikacijama.

Zato moram jos jednom da ponovom pitanja koja me zanimaju:

- da li je u nekom porodilistu u Beogradu zenama omoguceno da se porode u polozaju koji njima odgovara (polulezecem, cucecem, cetvoronoske, stojecem...) ?

- da li zena moze da odbije epiziotomiju ?
sprle
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 2:39 am

Post od sprle »

Ne, ne radi se uvek epiziotomija. Radi se onda kada za to postoji ocigledna potreba. Bar ja tako mislim, jer obe moje drugarice koje su se isto porodile u Zvezdari sa prcim detetom kao ja nisu imale epiziotomiju. Kod mene je to bilo neophodno, kod njih ne, bile su im male bebe, oko 3 kile. Veoma sam zahvalna bila kada me je dr-ka recnula jer da nije, ne znam kako bi mu glavica prosla. Rana se lepo odrzava, bitna je higijena, lepo to usiju i nikako ne utice kasnije niti zdravstveno ni emotivno. Polozaj jesam birala, kako mi je bilo zgodno ( na stolu ). Mislim da nije pametno odbiti epiziotomiju ako je potrebna, jer rascepi nepravilni dovode do komplikacija. To je samo jedan rec koji brzo zaraste. Bitna je tehnika porodjaja, kako bi se sto lakse izgurala beba. Uostalom, videces i sama kada bude vreme, neces bas mnogo razmisljati o ovim pitanjima:) Bolje skupljaj snagu za ono posle sto dolazi, kad beba dodje kuci. Srecno
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

Hvala, sprle, na odgovoru, deluje mi utesno i ohrabrujuce.

Slazem se sa tobom da nije pametno odbiti epiziotomiju ukoliko postoje opravdane indikacije za nju, ali nikako ne bih volela da me seku rutinski...

A kako si zadovoljna uslovima u Zvezdari? (Pitam, jer i mene ceka izbor porodilista...)
sprle
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 2:39 am

Post od sprle »

Veoma zadovoljna. Nije hotel sa 5 zvezdica, ali to nije na zalost nijedno nase porodiliste, niti bolnica. Imala sam prilike da vidim i Front i Visegradsku, prilikom poseta i mogu reci da ( bar po meni ) Zvezdara ima jedan potpuno drugaciji pristup. Domaca je atmosfera, prostor je mali, zna se tacno ko sta radi i kako radi. Bila sam u apartmanu, suprug je non stop bio tu, a prisustvovao je i porodjaju. Najbolje ti je da lepo pozoves porodiliste i zakazes da odes i vidis i sama. Dace ti hirurski mantil, uci ces lepo i pogledati, popricati sa porodiljama, osobljem, videti prostor i ostalo.
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

Hvala puno na ovako lepom opisu! Nije mi ni vazno da je to hotel sa 5 zvezdica, vec da je ponasanje i strucnost osoblja.

Pozdrav i sve najbolje!
Masha23
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am

Post od Masha23 »

Ljubicice zdravo,
Hocu da podelim misljenje sa Sprletom, jer sam se pre 5,5 godina porodila u Gradskoj bolnici na Zvezdari i zaista je atmosfera nekako domaca, mirnija i sve je nekako opustenije.
Pre toga sam vodila trudnocu (kratko) na GAK-u i stekla sam utisak da rade kao na traci i sve je bilo nekako hladno i sterilno.
Imala sam srecu da tada upoznam dr Dejana Maletica (koji je sada nacelnik Ginekoloske klinije na Zvezdari) i zbog njega sam se tamo i porodila.
Svo osoblje je bilo divno i brizno prema meni (naravno uvek ima po neki izuzetak).
Sada sam u 11. nedelji trudnoce i opet me vodi dr Dejan Maletic i opet namarevam, ako Bog da, da se porodim na Zvezdari.
Ne znam koji je tvoj izbor, ali jos jednom, ja toplo preporucujem Zvezdaru i dr Dejana Maletica, dr Gocu Obradovic i najbolju babicu na svetu Nadu Curcic!!!
Masha
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član

Post od Ljubicica »

Hvala i Mashi na lepom odgovoru i utiscima iz porodilista.

Najbolje zelje tebi i bebi.
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Pre tri meseca lezala sam u KBC Zvezdara 12 dana. Mala beba je imala 2,05kg i lekarka je nije dala na institut za neonatologiju, vec je zadrzala tu u porodilistu zajedno sa starijom bebom. Tako da pored toga sto uopste nije vazno koja babica i koji lekar ti se zadesi na porodjaju, ne moras da brines ni za pedijatriju na kojoj ce biti smestena tvoja beba.
Meni je trudnocu vodio dr Zaric, medjutim igrom slucaja bio je na godisnjem kad je moj porodjaj krenuo, porodila me je dr. Kontic kojoj je to bio drugi radni dan nakon specijalizacije pod nadzorom dr. Obradovic. Bila sam iznenadjena da je dr. Kontic devojka koja ima 30 godina, i za ne verovati koliko je predana svom poslu, tako da bez panike iako vasi lekari mozda nisu u smeni, svako ko vas tamo doceka je dovoljno strucan.
Masha23
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am

Post od Masha23 »

Cao Veki,
Slazem se sa tobom. Nekada su cak i ti mladji lekari mnogo brizniji i pazljiviji od iskusnih lekara, koji svoj posao vec rade rutinski, pa znaju katkad i da omanu.
Pozdrav,
Masha
ivanna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 17, 2005 12:17 am

Post od ivanna »

Pre otprilike 5 meseci prvi put sam se porodila u KBC Zemun.Moj porodjaj sam po sebi se oduzio i to mi bas i nije ostalo u najlepsem secanju ali sve ostalo jeste.Iako do skoro poslednjeg dana nisam bila sigurna da li cu u front,zbog epidurala,ili u Zemun zbog svega ostalog,(u Zemunu jos uvek nerade epidural)odlucila sam se za ovo drugo. Za ceo taj dan kada se rodila i moja devojcica rodilo se jos 7 beba. Meni su bile na raspolaganju skoro sve babice i doktori koji su bili taj dan u smeni.Stalno me je neko umivao , a jedna mlada babica mi je cesto masirala krsta.Kada mi je bilo hladno pokrivali su me, pokazivali mi CTG i objasnjavali sta se desava..Kada je beba napokon pocela da izlazi ja sam jos uvek stajala pored kreveta,jer mi je tako bilo lakse i uz njihovu pomoc popela se na sto legla i porodila se.Tako da sam ja ustvari izabrala taj polozaj,a oni me podrzali.Celu noc posle, su mi menjali hladne obloge(posto mi je radjena epiziotmija)presvlacili spavacicu i carsav... Sve u svemu i drugi put cu se poroditi u KBC Zemun , radili epidural ili ne. :D :D :D
blu eyes
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 8:50 am

Post od blu eyes »

Htela bi da mi neko ko se skoro porodio u Gradskoj bolnici na Zvezdari kaze sta je stvarno potrebno poneti od stvari za bebu i mamu,kao i od dokumenata.I da,sta je potrebno za tatu da bi mogao da prisustvuje porodjaju?
Odgovori