KOKSAKI

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

Pozdrav svima,
pre mesec dana smo se u porodici svi razboleli od nekog virusa pracenog kasljem,jedino kod mene nije bilo temperature.Bila sam pod terapijom antibioticima desetak dana ali sam kasljala sve vreme.Posle sam uradila bris grla inosa u Hexalabu i sve je bilo u redu.Inalaz krvi Se,Le, CRP nisu bili povecani a sve ostalo u najboljem redu.Jedino kasalj ne prolazi.Koliko on moze da bude znak za uzbunu?Javlja se u raznim oblicima od kasljucanja pa do pravih napada.Inace imam nizak pritisak ali sada uvece i ujutru zna da bude 80/60.Puls je nekad veoma ubrzan ali se brzo vrati u normalu a inace mi je oko 60.
Ima li mesta razmisljanju u pravcu testiranja na Koksaki ili to nisu pravi njegovi simptomi?Gde je to najpouzdanije raditi?
Ja inace analize radim u Hexalabu.
Hvala.
Superhik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 19, 2008 3:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Superhik »

Nema nikakve potrebe za testiranjem na koksaki.To je indikovano u situacijama kada simptomi upucuju da se radi o oboljenju srca a ne na obicnu prehladu.
Ako kaniš pobijediti,ne smiješ izgubiti
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

A povremeni napadi tahikardije(124) pa onda naglo smirenjepreskakanje srca,pa povremeno znojenje,povremena malaksalost(to je sve sto osecam posle navodne prehlade).Zelela bih da izbacim sumnju na to posto sam cula da ne moraju uvek svi simptomi da se jave vec samo neki.
Superhik
Novi član
Novi član

Post od Superhik »

Generalno gledano,gotovo svaki virus prehlade može da zahvati srce u imonološki predisponiranih osoba.Radi se o nekoliko stotina virusa,koksaki je samo jedan od njih.Za viruse nema efikasnog lijeka te vam sa te strane potvrda da imate antitijela na koksaki uvećana u titru ne bi bila korisna,čak štaviše,mislim da bi vas dodatno psihički opteretilo i pogoršalo simptome (takav je slučaj bio i sa mnom) Bitno je da posvetite pažnju vašem imunom sistemu kroz ishranu i suplemente,uredne životne navike.Odležite svaku prehladu.Ako baš sumnjate na miokarditis obratite se kardiologu i uradite eho i holter pod brojem jedan a onda i nalaz na koksaki ako kardiolog smatra da je neophodno.I poštedite sebe napora dokle god se ne osjećate fit.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

E bas hvala,ja sam ionako zakazala holter za nedelju dana pa cu videti,mada lekar kaze da na UZ nece nista znacajno videti.Cudi me da se tako osecam a prehl;ada je bila bez temperature samo sa peckanjem u grlu i kasljem a toliko antibiotika i da toliko traje kasalj,bas cudno.
Pijem oligogal Se(od danas),C vitamin,B kompleks i povremeno propolis kapi.
Inace se zdravo hrani i zdravo zivim(koliko se moze),jedem puno voca a bez jabuke ne mogu da zaspim :)
Samo se bojim neke upale pluca ili eto tako,nekog zlokobnog virusa ali mi se bas ne snimaju pluca tek tako.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

E bas hvala,ja sam ionako zakazala holter za nedelju dana pa cu videti,mada lekar kaze da na UZ nece nista znacajno videti.Cudi me da se tako osecam a prehl;ada je bila bez temperature samo sa peckanjem u grlu i kasljem a toliko antibiotika i da toliko traje kasalj,bas cudno.
Pijem oligogal Se(od danas),C vitamin,B kompleks i povremeno propolis kapi.
Inace se zdravo hrani i zdravo zivim(koliko se moze),jedem puno voca a bez jabuke ne mogu da zaspim :)
Samo se bojim neke upale pluca ili eto tako,nekog zlokobnog virusa ali mi se bas ne snimaju pluca tek tako.
Jel koksaki obavezno daje temperaturu i tahikardiju?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

aha,zaboravih,primetila sam da kao malo teze gutam i da mi je neprijatno kad pritisnem prstima oko stitne zlezde.Ima li to neke veze?
Superhik
Novi član
Novi član

Post od Superhik »

antibiotici ne znače ništa ukoliko je infekcija uzrokovana virusom.Te tegobe koje navodite vezane za štitnu žlijezdu dovedene u vezu sa simptomima prehlade koja je bila,tahikardijom,malaksalošću mogle bi govoriti i u prilog subakutnom tireoiditisu tj. zapaljenju štitne žlijezde koje se nekada javi nakon virusne infekcije gornjih respiratornih puteva i ne bi bilo loše da vaš ljekar odradi dijagnostiku kojom bi isključio,ili potvrdio takvu dijagnozu.A što se tiče koksakija i temperature,tahikardije, medicina često nije egzaktna nauka,često se ne može nešto potvrditi sa stoprocentnom sigurnošću,,,valjda zato što svaki čovjek ima neki svoj biološki specifikum.Predlažem vam da se ne opterećujete koksakijem.Očigledno ste previše pročitali o njemu.Da li ste sedimentaciju radili prije nego su krenule tahikardije,malaksalost i neprijatan osjećaj u predjelu štitne žlijezde?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

O,bas Vam hvala.Danas sam posle gotovo mesec dana boravka najcesce u kuci ,izasla i hodala(lagano)par sati,po prodavnicama.Povremeno sam se zamarala i onda imajuci na umu ono sto ste rekli sam svesno usporavala hod.Nisam jos uvek u formi,a moram priznati malo sam se i uplasila jer sve ovo predugo traje.
Se,sam radila prosle nedelje a i tada sam i kasljala i bila malaksala i imala povremenu tahikardiju.Inace zbog tih tahikardija sam jos pre prehlade kod kardiologa zakazala holter koji ce biti za 4-5 dana.Evo nocas me probudila tahikardija i ubrzo se smirila.Inace imam i problem sa diskushernijom na vratu.Stitnu zlezdu(uvecanu)ima mama i onda ja homone kontrolisem godisnje.I t3,t4 tsh sam kontrolisala prosle nedelje i u redu su.Jedino na UZ prosle godine je doktorka videl amale cvorice i rekla da nije nista,odlicno je ali da se vidimo jednom godisnje.Sada je vreme za to.
Nisam cula jos za upalu Stitne zlezde zbog prehlade.Kako je to moguce?Jel opasno to i kako se utvrdjuje?Jeli UZ ili analizama krvi posto su moje u redu.
Superhik
Novi član
Novi član

Post od Superhik »

Pošto je sedimentacija u redu a i hormoni štitne,najvjerovatnije da se ne radi o zapaljenju štitne žlijezde.Inače to nije opasno oboljenje,najčešće prođe za par nedjelja ili mjeseci i bez liječenja.Ostaje vam da je redovno kontrolišete a za trenutne simptome sačekajte mišljenje vašeg kardiologa.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Simptomi pri gutanju su se malo smanjili,kasalj prestao samo na jedan dan i evo,opet se pojacao....naravno i tahikardija se opet aktivirala(mozda i ona ima veze s kasljem)?
Odgovori